Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Στο εδώλιο η Ελλάδα

Στο εδώλιο της Ολομέλειας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάθεται, μεθαύριο, η Ελλάδα, κατηγορούμενη, μαζί με το Βέλγιο, για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην περίπτωση ενός Αφγανού υπηκόου, που ζήτησε πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, αφέθηκε να ζει στον... δρόμο χωρίς μέσα βιοπορισμού και ακόμη περιμένει μια συνάντηση με τις ελληνικές αρχές για την ικανοποίηση του αιτήματός του.

Ο MSW, που εγκατέλειψε την Καμπούλ στις αρχές του 2008 και πέρασε στην Ελλάδα, μέσω του Ιράν και της Τουρκίας, ισχυρίζεται στην προσφυγή του ότι ενδεχόμενη απέλασή του στο Αφγανιστάν εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη ζωή του, δεδομένου ότι έχει ήδη υπάρξει μία απόπειρα δολοφονίας του από τους Ταλιμπάν.

Με βάση το γεγονός ότι το Δικαστήριο έκρινε, στις 10 Μαρτίου 2010, ότι η υπόθεση του MSW πρέπει να εξεταστεί από την Ολομέλεια σε δημόσια ακρόαση, προοιωνίζεται η έκδοση καταδικαστικής απόφασης, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά του Βελγίου, για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής κατά της απέλασής του στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα όσα εξιστορεί στην προσφυγή του ο MSW και τα οποία έχουν γίνει, κατ' αρχήν, αποδεκτά από το Δικαστήριο, ο προσφεύγων, περνώντας από την Ελλάδα, κατέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζήτησε αρχικά να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.Οι βελγικές αρχές, επικαλούμενες τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», ζήτησαν από την Ελλάδα να υποστηρίξει την αίτησή του και παρά τις αντιρρήσεις του τον έστειλαν, στις 15 Ιουνίου 2009, στην Αθήνα, όπου κρατήθηκε σ' ένα δωμάτιο, δίπλα στο αεροδρόμιο, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.

Τρεις ημέρες αργότερα, οι ελληνικές αρχές τον... απελευθέρωσαν, δίχως να δώσουν απάντηση στο αίτημά του για χορήγηση ασύλου και τον άφησαν ουσιαστικά στην τύχη του, αφού χωρίς «χαρτιά» και δυνατότητα εξεύρεσης πόρων για τα προς το ζην ο MSW είναι υποχρεωμένος να κοιμάται στον δρόμο.

Mεθαύριο, κατά τη διαδικασία της δημόσιας ακρόασής του, ο προσφεύγων θα παρουσιάσει ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου με τα μελανότερα χρώματα τις άθλιες συνθήκες κράτησής του στην Αθήνα, θα επικαλεστεί τον κίνδυνο της απέλασής του στην Καμπούλ, χωρίς εξέταση των λόγων που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την πατρίδα του και θα υποστηρίξει ότι η πολιτική ασύλου στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη και ενάντια στο Κοινοτικό Δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων.Θα κατηγορήσει, ακόμη, τις βελγικές αρχές ότι δεν του επέτρεψαν να υποβάλει προσφυγή στην απόφασή τους να μεταφερθεί στην Ελλάδα και να ζητήσει εκεί πολιτικό άσυλο.

Το τι θα βρουν να αντιτάξουν οι νομικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας και του Βελγίου σ' αυτό το «κατηγορώ», είναι κάτι που θα το μάθουμε μεθαύριο το πρωί.

enet

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Ιρανικά Μ.Μ.Ε αποκαλούν «πόρνη» την Κάρλα Μπρούνι

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «πόρνη» την πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι, αναφερόμενα στην ερωτική της ζωή και στους πολυάριθμους δεσμούς που είχε στο παρελθόν με διάσημους.

Οι βαρύτατοι αυτοί χαρακτηρισμοί εμφανίζονται σε δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας Kayhan η οποία λειτουργεί ως φερέφωνο της συντηρητικής, ισλαμικής κυβέρνησης του Ιράν.

Αφορμή της σκληρής επίθεσης της ιρανικής εφημερίδας δεν είναι άλλη από την πρόσφατη δημόσια υποστήριξη της Κάρλα Μπρούνι στο πρόσωπο της 42χρονης Ιρανής Σακινέχ Αστιάνι η οποία αντιμετωπίζει την θανατική καταδίκη δια λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας.

Η Κάρλα Μπρούνι μαζί με την φίλη της και Γαλλίδα ηθοποιό ΙsabelleAdjani, καταδίκασαν την απόφαση της Ιρανικής κυβέρνησης προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των ιρακινών μέσων που ανέφεραν: «Χρησιμοποιεί την καταδίκη της Σακινέχ για να δικαιολογήσει τη δική της ανηθικότητα», υπό τον τίτλο: « Γαλλίδες πόρνες συμμετέχουν σε διαδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα»με αφορμή την πρόσφατη διαδήλωση 300 ατόμων στο Παρίσι που ζητούσαν να μην εκτελεστεί η ποινή της 42χρονη Αστιάνι και μητέρας δυο παιδιών.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από την πλευρά της συζύγου του προέδρου της Γαλλίας.

Πολιτικό άσυλο για τους έξι Ιρανούς απεργούς πείνας


Πολιτικό άσυλο δόθηκε στους έξι Ιρανούς απεργούς πείνας, ένας εκ των οποίων είχε μεταφερθεί σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, έχοντας ράψει το στόμα του, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση εξέτασης της αίτησής του.

Αν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθεί κατ' εξαίρεση η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου για να εξετάσει το αίτημα των Ιρανών απεργών πείνας τη Δευτέρα, τελικά η Επιτροπή συνεδρίασε την Κυριακή εκτάκτως καθώς η υγεία τουλάχιστον ενός εκ των έξι Ιρανών διέτρεχε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο.

Δύο εκ των Ιρανών βρίσκονταν ήδη στην 38η ημέρα απεργίας πείνας ενώ οι υπόλοιποι στην 15η ημέρα. Την Τετάρτη ένας εξ αυτών, ο Χαμίντ Σαντεκί, διακομίστηκε για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο, καθώς η υγεία επιδεινώθηκε σοβαρά, αλλά αρνήθηκε να του αφαιρέσουν τα ράμματα απο το στόμα του.

Υπό αυτές τις συνθηκες, η Επιτροπή επισκέφθηκε την Κυριακή τους Ιρανούς απεργούς πείνας και συνεδρίασε προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Η εισήγηση της Επιτροπής παραδόθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αποφάσισε την παροχή πολιτικού ασύλου στους Ιρανούς.

Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010

Σάλος με ρατσιστικό βιβλίο στην Γερμανία

Οι ηγέτες της γερμανικής κυβέρνησης άσκησαν σήμερα δριμεία κριτική σε ένα στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), για τις αντισημιτικές δηλώσεις που έκανε ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου του αύριο Δευτέρα, το οποίο είναι επικριτικό απέναντι στους τούρκους και άραβες μετανάστες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε και ο υπουργός Αμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούντενμπεργκ δήλωσαν ότι ο Τίλο Σαραζίν βγήκε εκτός ορίων σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τους εβραίους, σχόλια τα οποία επέκριναν σφόδρα και οι εβραίοι ηγέτες στη Γερμανία.
"Ολοι οι Εβραίοι έχουν κοινό ένα συγκεκριμένο γονίδιο, οι Βάσκοι έχουν κοινό ένα συγκεκριμένο γονίδιο που τους κάνει διαφορετικούς από τους άλλους", δήλωσε ο Σαραζίν στην εφημερίδα Welt am Sonntag με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του με τίτλο "Deutschland schafft sich ab" (Η Γερμανία καταργεί τον εαυτό της).
Στο βιβλίο του ο Σαραζίν υποστηρίζει ότι οι μουσουλμάνοι υποβαθμίζουν τη γερμανική κοινωνία, παντρεύονται "εισαγόμενες συζύγους" και έχουν κακή συμπεριφορά. Γράφει ότι οι νεαροί μουσουλμάνοι άνδρες είναι επιθετικοί εξαιτίας της σεξουαλικής τους απόγνωσης.
"Δυστυχώς, το μεγάλο δυναμικό για επιθετικότητα σε αυτή την ομάδα είναι εμφανές. Τα αγόρια αραβικής καταγωγής δεν μπορούν να πλησιάσουν τα κορίτσια της ίδιας καταγωγής", συνεχίζει.
"Στο τέλος, χρησιμοποιούν τις νεαρές γερμανίδες της κατώτερης τάξης, που είναι πιο εύκολο να τις κατακτήσουν, και μετά τις περιφρονούν επειδή είναι τόσο εύκολες".

Οργή για διαδήλωση ακροδεξιών στην επέτειο ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ


Ουάσιγκτον: Δεκάδες χιλιάδες ακραίοι συντηρητικοί -με την Σάρα Πέιλιν και το κίνημά της «Πάρτι με Τσάι» στην πρώτη γραμμή- συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Μνημείο Λίνκολν στην Ουάσινγκτον, ακριβώς 47 χρόνια μετά το «όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η διαδήλωση, που έγινε «για την αποκατάσταση της τιμής της χώρας» και την «επιστροφή της Αμερικής στο Θεό», πυροδότησε κύμα αντιδράσεων και αντι-διαδήλωση από υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων.
Υπερσυντηρητικοί Αμερικανοί πραγματοποίησαν πορεία στην Ουάσινγκτον καταλήγοντας στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν, εκεί όπου ο ηγέτης του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε στις 28 Αυγούστου του 1963 τη διάσημη ομιλία του «Έχω ένα όνειρο».
Η συγκέντρωση θεωρείται ως επίδειξη ισχύος του περιβόητου «Πάρτι με Τσάι» της Σάρα Πέιλιν, ενός κινήματος υπερσυντηρητικών οργανώσεων που επιρρίπτει την ευθύνη για το μεγάλο χρέος των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ομπάμα, στην οποία αντιτίθεται με σφοδρότητα.
Λαμβάνοντας το λόγο η Σάρα Πέιλιν -υποψήφια αντιπρόεδρος με τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές του 2008 και πιθανή υποψήφια στις προεδρικές του 2012- επανέλαβε αρκετές φορές στους διαδηλωτές ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε την τιμή της Αμερικής».
«Είναι καταπληκτικό. Είμαστε εδώ. Η Αμερική είναι όμορφη. Η Ουάσινγκτον έχει γεμίσει σήμερα από εξαίρετους πατριώτες για να τιμήσουμε τον αμερικανικό μας στρατό» είπε.
Η ίδια συνέκρινε τους παριστάμενους στη συγκέντρωση με τους ακτιβιστές του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων που πραγματοποίησαν στην Ουάσινγκτον το 1963 για να ακούσουν το μήνυμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Την αμφιλεγόμενη συγκέντρωση οργάνωσε ο υπερσυντηρητικός σχολιαστής του δικτύου Fox News Γκλεν Μπεκ. Απευθυνόμενος στους παριστάμενους, ο Μπεκ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «περιπλανώνται στο σκοτάδι εδώ και πολύ καιρό», προσθέτοντας ότι «η Αμερική αρχίζει να επιστρέφει στο Θεό».
Το σημείο και η ημερομηνία διεξαγωγής της συγκέντρωσης επικρίθηκαν έντονα και μια αντι-διαδήλωση έλαβε χώρα στην Ουάσινγκτον.
Ο παρουσιαστής του Fox News ανέφερε ότι η χρονική στιγμή της διαδήλωσης για την «αποκατάσταση της τιμής των ΗΠΑ» ήταν μία απλή σύμπτωση, αλλά και μία θεία πρόνοια. Στόχος ήταν απλώς να αποδοθεί τιμή στα αμερικανικά στρατεύματα, ανέφερε.
Στις εκπομπές του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο Μπεκ κατηγορεί διαρκώς τον Μπαράκ Ομπάμα για ρατσισμό κατά των λευκών.

Πηγή: news.in.gr

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Παρέμβαση υπ. Προστασίας του Πολίτη για τους Ιρανούς απεργούς πείνας

Την κατ' εξαίρεση ενεργοποίηση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου για να εξετάσει το αίτημα των Ιρανών απεργών πείνας ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο εξαρχής στάθηκε στο πλευρό των Ιρανών απεργών πείνας που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας ότι με την επανεκκίνηση της νέας διαδικασίας Ασύλου εντός του Φθινοπώρου οι προσφυγές τους σε 2ο βαθμό θα εξετάζονταν κατά προτεραιότητα. Εντούτοις, προσθέτει πως η δέσμευση δεν έγινε αποδεκτή από τους απεργούς πείνας. Σημειώνει ακόμη πως ταυτόχρονα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξασφάλισε την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στέγασης, την οποία επίσης αρνήθηκαν συνεχίζοντας για 33η ημέρα την απεργία πείνας.
«Η άμεση διακοπή της απεργίας πείνας και η αποδοχή της ιατρικής βοήθειας προκειμένου οι Ιρανοί αιτούντες άσυλο να μπορέσουν να παραστούν ενώπιον της Επιτροπής, είναι αυτονόητη σαν κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά τους, και ταυτόχρονα επιβεβλημένη για ιατρικούς λόγους» επισημαίνεται.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Οικιακή βοηθός επέστρεψε από τη Σ.Αραβία με 24 καρφιά στο σώμα της

Μια οικιακή βοηθός από τη Σρι Λάνκα επέστρεψε στην πατρίδα της από τη Σαουδική Αραβία με 24 καρφιά στο σώμα της.  Σύμφωνα με τις Αρχές, δράστης φέρεται να είναι ο εργοδότης της 49χρονης, ο οποίος με τον τρόπο αυτό την τιμωρούσε.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σε συνεργασία με τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τον εντοπισμό του δράστη» είπε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Σρι Λάνκα.

Η γυναίκα είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο και επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα, διαμαρτυρόμενη για κακομεταχείριση από τον εργοδότη της.

Οι γιατροί που εξέτασαν τη γυναίκα βρήκαν τα καρφιά, ορισμένα εκ των οποίων είναι μήκους περίπου πέντε εκατοστών, στα χέρια και στα πόδια της.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια πολίτες της Σρι Λάνκα εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί σε χώρες της Μέσης Ανατολής, στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ.

Καταγγελίες περί κακομεταχείρισής τους γίνονται συχνά για αυτό και η κυβέρνηση έχει καταστήσει υποχρεωτική την καταγραφή τους σε ειδικούς καταλόγους, ώστε όταν προκύπτουν προβλήματα να παρεμβαίνουν οι προξενικές αρχές.

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Αντιδράσεις για τις απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία


Τις απελάσεις των Ρομά από την Γαλλία κατήγγειλε η Γραμματεία του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας (ECRI), κάνοντας λόγο για μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη.

Η ECRI είναι «βαθύτατα ανήσυχη για την αντιμετώπιση των μεταναστών Ρομά στην Γαλλία και εκφράζει την απογοήτευσή της για αυτήν την ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη» αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Στρασβούργο.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δηλώσεις των ανώτερων αξιωματούχων και η κυβερνητική δράση (της Γαλλίας) στιγμάτισαν τους μετανάστες Ρομά, οι οποίοι παρουσιάστηκαν συλλογικά σαν ράστες ποινικών παραβάσεων» προσθέτει η ECRI.

Επιπλέον, αποδοκιμάζει το γεγονός ότι «οι Ρομά θεωρούνται ως οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την κατάχρηση των κανόνων της ΕΕ περί ελεύθερης κυκλοφορίας».

Την αντίθεση του στις ενέργειες της Γαλλίας στο θέμα εξέφρασε και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφστατ και ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις αρχές Σεπτεμβρίου σχετικά με το θέμα των Ρομά.

Όπως τόνισε, «το Κοινοβούλιο πρέπει να υπενθυμίζει τις αρχές και η Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίσει μεγαλύτερο σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Η Κίνα προωθεί την κατάργηση της θανατικής ποινής για οικονομικά εγκλήματα

Την κατάργηση της θανατικής ποινής για θανατικής ποινής οικονομικά εγκλήματα μελετά η κυβέρνησης της Κίνας. 

Όπως δήλωσε αξιωματούχος στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, έχει κατατεθεί σχέδιο τροπολογίας στον ποινικό κώδικα, βάση του οποίου προβλέπεται η κατάργηση 13 εγκλημάτων οικονομικού χαρακτήρα από τη λίστα των 68 εγκλημάτων που τιμωρούνται με τη θανατική ποινή στη χώρα.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε η συγκεκριμένη τροπολογία θα περάσει ως νόμος του κράτους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στην Κίνα η θανατική ποινή εφαρμόζεται πολύ συχνά και για πολλά εγκλήματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της τροπολογίας, προωθείται η κατάργηση της θανατικής ποινής για άτομα μεγαλύτερα των 75 ετών.

Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

Σε απελάσεις Ρομά σχεδιάζει να προχωρήσει και η ιταλική κυβέρνηση

Η Ιταλία θέλει να απελάσει πολίτες άλλων κρατών της ΕΕ που «ζουν μόνο με κρατικά επιδόματα», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών και βασικός στέλεχος της ξενοφοβικής «Λέγκας του Βορρά», σε μια κίνηση που εκτιμάται θα επεκτείνει την καταστολή και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά, όπως ήδη συμβαίνει στη Γαλλία.

Ο Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να παραχωρήσει στην Ιταλία την άδεια να προχωρήσει σ' ένα τέτοιο σχέδιο στο παρελθόν, όμως πρόσθεσε πως εκείνος θα επαναλάβει τις πιέσεις και θα ζητήσει να υπάρξει αλλαγή κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία έστειλε αεροπορικώς στη Ρουμανία δεκάδες Ρομά, στο πλαίσιο ενός μαζικού προγράμματος απελάσεων, για τους οποίους, μάλιστα, υποστήριξε πως έγιναν «οικειοθελώς», αν και ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί εξαναγκάστηκαν να φύγουν.

Χειροκροτώντας την κίνηση της κυβέρνησης Σαρκοζί, ο Μαρόνι είπε πως οι υποχρεωτικές απελάσεις Ρομά, «οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε βασικές απαιτήσεις», θα πρέπει τώρα να επιτραπούν.

«Ναι, απελάσεις όπως αυτές των "λαθρο"-μεταναστών, όχι εθελοντικοί επαναπατρισμοί», δήλωσε ο Μαρόνι στην Corriere della Sera, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε to Σάββατο.

«Φυσικά μόνον αυτών που παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με τα όσα απαιτούνται για να ζει κανείς σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ: ένα ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος, κατάλληλη στέγη και να μην είναι βάρος για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας που τον φιλοξενεί. Πολλοί Ρομά είναι πολίτες της ΕΕ, όμως δεν σέβονται καμιά απ' αυτές τις απαιτήσεις», σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό.

Η πολιτική θα εφαρμοστεί για όλους τους μη Ιταλούς πολίτες της ΕΕ που δεν ανταποκρίνονται σε ορισμένα «κριτήρια», όχι μόνο για τους Ρομά, δήλωσε ο Μαρόνι όταν ρωτήθηκε αν ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά επιβολή διακρίσεων.

Τα σχόλια του Μαρόνι καταγγέλθηκαν αμέσως από την αντιπολίτευση και το κόμμα «Ιταλία των Αξιών» επισήμανε πως έχουν «γεύση» ρατσισμού.

Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010

Εγώ Αλλάχ και εσύ... γραφειοκρατία

«Αν σήμερα μπορούμε και ρωτάμε τον έλληνα πρωθυπουργό “πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα;”,αυτό συμβαίνει χάρη στα βήματα που έχουμε κάνει» καθησύχαζε τους εθνικιστικούς κύκλους στη χώρα του ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , την ώρα που οι χριστιανοί προσκυνητές παρακολουθούσαν την ιστορική λειτουργία στα ερείπια της Παναγίας Σουμελά του Πόντου, για πρώτη φορά έπειτα από 88 ολόκληρα χρόνια. Λίγες ημέρες πριν κάποιοι άλλοι εθνικιστικοί κύκλοι είχαν συλήσει τους τάφους του μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Κομοτηνή. Τα δύο αυτά γεγονότα έκαναν τον τούρκο πρωθυπουργό να νιώθει «ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνες», προκαλώντας τη δυσφορία (και) των μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα.

«Αν το θέμα του τζαμιού το είχε κοιτάξει με μεγαλύτερη σοβαρότητα η κυβέρνηση δεν θα είχε πιέσεις μέσω δηλώσεων από το εξωτερικό» απαντά σχεδόν απηυδημένος ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας κ. Ναΐμ Ελγαντούρ και συνεχίζει: «Ολα ήταν έτοιμα από το 2006. Είχαν βγει και τα χρήματα.
15 εκατ. ευρώ είναι στο ταμείο του υπουργείου Παιδείας από τότε.Και είναι σημαντικό να το τονίσουμε αυτό σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο για την Ελλάδα.Ισως μάλιστα μέρος των χρημάτων να προερχόταν και από την ΕΕ».
Δεν φταίνε μόνο τα πισωγυρίσματα της πολιτικής βούλησης και το πολιτικό τάιμινγκ που από τότε έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια χωρίς να γίνει κανένα βήμα. Το τζαμί είναι ένα, αλλά οι φορείς που εμπλέκονται με την ανέγερσή του αμέτρητοι. Υπουργείο Εξωτερικών, υπουργείο Παιδείας, υπουργείο Περιβάλλοντος, υπουργείο Εθνικής Αμυνας, υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Δήμος Αθηναίων είναι όλοι βασικοί παίκτες. Και η ελληνική γραφειοκρατία καιροφυλακτεί σε κάθε βήμα.

Ε νδιαμέσως τα στρέμματα στον χάρτη με τα σχέδια του μουσουλμανικού τεμένους που τόσο ο ίδιος όσο και οι χιλιάδες θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα μας περιμένουν από το 2006 να υλοποιηθεί, μειώνονται. «Στην αρχή η έκταση στον χάρτη του γενικού γραμματέα της τότε υπουργού Παιδείας κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου ήταν 56 στρέμματα. Στην επόμενη συνάντηση έγιναν 42, αλλάζουν οι κυβερνήσεις και πραγματοποιώ τρίτη συνάντηση για να κατέβουν στα 25 και να φθάσουμε στα σημερινά 16 στρέμματα».
Οι αντιρρήσεις διατυπώθηκαν από την Εκκλησία. «Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα ανοικοδομήσεως τζαμιού, η Ιερά Σύνοδος δεν είχε αντίθετη γνώμη. Και αυτό γιατί κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας μέσα στο οποίο υπάγεται και η λατρεία, το οποίο δικαίωμα είναι σεβαστό και συνταγματικά κατοχυρωμένο» λέει ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης κ. Ιερόθεος Ναυπάκτου. Μάλιστα την ίδια περίοδο σε μια κίνηση καλής θέλησης «η Εκκλησία παραχώρησε προς χρήση 30 στρέμματα από την περιουσία της στο Σχιστό για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου». Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον στα σχέδια του νέου χριστιανικού νεκροταφείου στο Σχιστό, για να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων του Πειραιά και του Μοσχάτου, είχε υπάρξει εξαρχής πρόβλεψη για τη λειτουργία σε τμήμα της έκτασης και μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Επειτα όλα άλλαξαν. «Σε αυτό που αντέδρασε η Εκκλησία ήταν η ίδρυση μουσουλμανικού κέντρου σπουδών», διευκρινίζει ο κ. Ιερόθεος. «Ηταν έντονος ο προβληματισμός τού τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για το κέντρο,καθώς τέτοια κέντρα συνήθως ασκούν διά της λειτουργίας τους όχι μόνο θρησκευτικό προσηλυτισμό αλλά και προπαγάνδα πολιτικού περιεχομένου».

Ο χώρος για το νεκροταφείο στο Σχιστό τελικά κρίθηκε ακατάλληλος λόγω της κλίσης του, το μουσουλμανικό κέντρο «επικίνδυνο» και κάπως η συζήτηση (και ο προβληματισμός) ξαναγύρισε στο τζαμί. «Ο νόμος από το 2006 στην πρώτη κυβερνητική θητεία της ΝΔχωροθετούσε το τζαμί σε ένα τμήμα στον Ελαιώνα. Επί δεύτερης πρωθυπουργίας του κ. Κ.Καραμανλή και με ευθύνη του Γραφείου του είχε συσταθεί μια μεικτή επιτροπή στην οποία συμμετείχαμε και εμείς, ως Δήμος, καθώς ο προβλεπόμενος χώροςναι μεν ανήκει σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και είναι χαρακτηρισμένος ως ναυτικό οχυρό αλλά πρέπει να γίνει χώρος πρασίνου και να περιέλθει στον Δήμο Αθηναίων», σημειώνει η τοπογράφος, στέλεχος του Δήμου Αθηναίων κυρία Τασία Λαγουδάκη.

Τ α πράγματα έχουν ήδη γίνει περίπλοκα χωρίς να συνυπολογιστεί ο σκόπελος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στον οποίο ανήκει με βασιλικό διάταγμα το «ναυτικό οχυρό» του Ελαιώνα. «Στην ουσία είναι ένα γκαράζ με πέντε λεωφορεία» υποστηρίζει ο κ. Ελγαντούρ και συνεχίζει: «Το Αμυνας συμβιβάζεται σήμερα με αποζημίωση 5 εκατ.ευρώ και δεκάμηνη προθεσμία για να αποχωρήσει το Ναυτικό. Επί υπουργίας κ. Ευ. Μεϊμαράκη (και μετά από ερώτηση του κ. Περικλή Κοροβέση στη Βουλή) είχε προκύψει ότι ζητούσε αρχικά 68 εκατομμύρια(!). Αντιπροτείναμε να βγούμε με κουπόνια- όχι από το εξωτερικό, δεν θέλουμε ξένα λεφτά για να χτιστεί το τέμενος στην Αθήναθέλουμε να το ελέγχει το ελληνικό κράτος,να μαζέψουμε από τους μετανάστες και από τους έλληνες μουσουλμάνους». Η πρόταση πέφτει στο κενό και έρχονται οι τελευταίες εκλογές.

«Πότε θα βγούμε από τα υπόγεια γκαράζ;»
Μ ετά τις 100 πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης και συγκεκριμένα «την 110η απέστειλα γράμμα στο υπουργείο Αμυνας· γιατί με αυτούς είναι το πρόβλημά μας. Σαν Ελληνας που έχει υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό έχω το θάρρος να παραπονεθώ», σημειώνει ο κ. Ναΐμ Ελγαντούρ (φωτογραφία) που ζει 38 χρόνια στη χώρα μας. Αποτέλεσμα; «Με κάλεσαν και πήγα με όλο το ιστορικό υπό μάλης. Προς το παρόν η μόνη κίνηση που παρατηρώείναι δηλώσεις πριν από την έλευση του πρωθυπουργού σε χώρα που κινδυνεύει να ερωτηθεί για το τζαμί και αλλεπάλληλες κλήσεις ξένων και μη δημοσιογράφων στο τηλέφωνό μου για την πορεία του τεμένους. Δεν θέλω να αμαυρώσω την εικόνα της Ελλάδας. Στο «Focus» δεν απάντησα καν μετά το πρωτοσέλιδο με την Αφροδίτη με το δάχτυλο. Αυτό όμως το εκτιμά άραγε κανείς; Θα βγουν ποτέ τα παιδιά μας από τα υπόγεια γκαράζ που τώρα που έχουμε το Ραμαζάνι και με τους 40 βαθμούς Κελσίου κινδυνεύουμε να μας παίρνουν τα ασθενοφόρα;» αναρωτιέται. Η περιπέτεια άρχισε το 1996
O ι περιπέτειες του τζαμιού στην Ελλάδα, όπως λέει στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος (φωτογραφία), έχουν τις ρίζες τους πολύ πιο πίσω. «Αυτή η ιστορία ξεκίνησε το 1996 με δική μου πρωτοβουλία και με βάση δύο σκέψεις. Αρχικώς ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει τζαμί και ύστερα ότι στην Αθήνα τότε ήταν συγκεντρωμένοι κάπου 50.000-
60.000 μουσουλμάνοι χωρίς επίσημο και καθιερωμένο χώρο να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, όταν μάλιστα σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες υπάρχουν ναοί χριστιανικοί ορθόδοξοι. Ακόμη και στην Τεχεράνη».
Τότε, ως υπουργός Εξωτερικών ετοίμασε ένα σχέδιο νόμου που προέβλεπε την ίδρυση μουσουλμανικού θρησκευτικού και πολιτιστικού ιδρύματος στην ελληνική πρωτεύουσα. «Το ελληνικό κράτος θα είχε τον έλεγχο, η πλειονότητα των χρημάτων θα ήταν δική μας αλλά θα δεχόμασταν και εισφορές από χώρες που θα ήθελαν να συνεισφέρουν. Τότε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον χώρες αραβικές, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Το ίδρυμα θα περιελάμβανε μια βιβλιοθήκη, έναν χώρο λατρείας και έναν χώρο εστίασης καθώς στους γάμους επί παραδείγματι δεν εορτάζουν μαζί γυναίκες και άνδρες». Το σχέδιο προχώρησε για την Παιανία.

«Ο τότε Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει την έγκρισή του, ο δήμαρχος Παιανίας το ίδιο, οι Αραβες επίσης». Αλλά το 1999 ο κ. Πάγκαλος φεύγει από το υπουργείο Εξωτερικών με την υπόθεση Οτσαλάν και κάπου εκεί «εγκαταλείφθηκε το σχέδιο και άρχισαν οι αντιρρήσεις».  ΤΟ ΒΗΜΑ

Μισθολογικές διακρίσεις για τους Γάλλους ομοφυλόφιλους διαπιστώνει έρευναΟι διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις των Γάλλων εργαζομένων μπορεί να «κόψουν» χρήματα από το μισθό τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Liberation.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στη Γαλλία κερδίζουν κατά μέσο όρο 6,5% λιγότερα χρήματα στον ιδιωτικό τομέα από τους ετεροφυλόφιλους συναδέλφους τους, με ίδιες θέσεις και προσόντα, και κατά 5,5% λιγότερα στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες της έρευνας, τον οικονομολόγο Τιερί Λοράν, η παραπάνω διαφορά αντιστοιχεί στον μέσο όρο, καθώς δεν δηλώνουν όλοι τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις στον εργασιακό τους χώρο, ενώ όσοι το κάνουν υπόκεινται σε ακόμη μεγαλύτερες μισθολογικές διακρίσεις.

Ο Τιερί Λοράν και ο συνάδελφός του, που είναι επίσης οικονομολόγος στο Κέντρο Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών (Epee) στο Παν/μιο του Εβρί, νοτίως του Παρισιού, στήριξαν την έρευνά τους σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 904 ατόμων του ίδιου φύλου, εκ των οποίων 788 είναι μισθωτοί.

Σε αντίθεση με τους άνδρες ομοφυλόφιλους, οι γυναίκες δεν υφίστανται καμία διάκριση στη μεταχείριση και μάλιστα χαίρουν μίας ελαφρά αυξημένης διαφοράς (+2%).

Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα, οι ομοφυλόφιλοι ηλικίας κάτω των 35 ετών δεν υφίστανται καμμία μισθολογική διαφορά, καθώς οι προσλήψεις γίνονται μέσω ανώνυμων διαγωνισμών, αλλά στο ηλικιακό φάσμα άνω των 45 οι άνδρες αυτοί βιώνουν μία διαφορά πολύ μεγαλύτερη (-13%).

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

«Οι απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία απειλούν να υποδαυλίσουν τα ξενοφοβικά αισθήματα»

Οι απελάσεις των Ρομά απειλούν να υποδαυλίσουν τα ξενοφοβικά αισθήματα στην Ευρώπη, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (APCE), με αφορμή τις εκκενώσεις των καταυλισμών τους και την εκδίωξή τους στη Ρουμανία.

«Οι εκκενώσεις των καταυλισμών στη Γαλλία και οι απελάσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία απειλούν να υποδαυλίσουν ρατσιστικά και ξενοφοβικά αισθήματα στην Ευρώπη", είπε ο πρόεδρος του APCE» ο Τούρκος Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ορισμένες ομάδες και κυβερνήσεις επωφελούνται από την οικονομική κρίση για να κεφαλαιοποιήσουν τους φόβους που τρέφονται από την ταύτιση των Ρομά με εγκληματίες, επιλέγοντας έναν αποδιοπομπαίο τράγο που αποτελεί εύκολο στόχο, αφού οι Ρομά είναι μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες», σημειώνεται στην
ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τσαβούσογλου από το Στρασβούργο.

Ο πρόεδρος του APCE αναμένεται να συζητήσει την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Ρουμανία από τις 29 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ευρώπη ζουν συνολικά δώδεκα εκατομμύρια Ρομά και σε ορισμένες χώρες συνιστούν, σχεδόν, το 5% του πληθυσμού.

Γκρουπ στο Facebook για να υιοθετηθεί μια οικογένεια αφγανών

Γκρουπ στο Facebook δημιουργήθηκε για να υιοθετηθεί μια οικογένεια αφγανών που έχασε το ένα παιδί της και τραυματίστηκε το άλλο στην τρομοκρατική, βομβιστική ενέργεια στα Πατήσια.

"Με αφορμή την πρωτοβουλία που πήραμε - λέει ο Γιώργος Καραχάλιος - και την 9/4/2010 υλοποιήσαμε στο να βοηθήσουμε οικονομικά την οικογένεια Νατζαφι στο Σινε ΦΙΛΙΠ απο το πλήγμα που δέχτηκαν χάνοντας το ένα τους παιδί, τον Χαμίντ, και έχοντας τραυματισμένο το άλλο, την Φερστέ (απο την γνωστή έκρηξη βόμβας στα Πατήσια 28/3/2010) υπήρξε η ιδέα να συνεχίσουμε 'υιοθετώντας' την οικογένεια. Έτσι έφτιαξα αυτό το γκρούπ προκειμένου να έχουμε ένα επικοινωνιακό σημείο για την ανάπτυξη αυτής της ιδέας.
Το γκρούπ ξεκίνησε 10/4/2010, 8μμ ..

Όποιος-α θέλει να συμβάλει πιό ουσιαστικά στην ανάπτυξη του γκρούπ αλλά και του σκοπού μπορεί να επικοινωνεί μαζί μου".

http://www.facebook.com/karahalios

ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ.

 Η ανεξάρτητη βουλευτής κ.Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το νέο περιστατικό βίας το οποίο ακολούθησε τόσο σύντομα την αποτρόπαια δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα είναι διπλά ανησυχητικό : Η διαφαινόμενη αναίτια άνοδος του αλβανικού εθνικισμού, ιδιαίτερα σήμερα που η γείτονα χώρα χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης, δεν είναι απλώς ανεξήγητη και ακατανόητη αλλά ταυτόχρονα είναι  και επικίνδυνη καθώς δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια στην ομαλή πορεία  της  Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλα τα κρούσματα βίας καταδικάζονται απ΄ όπου και αν προέρχονται και αναμένω από την αλβανική δικαιοσύνη την αυστηρή τιμωρία των ενόχων.  Καλώ την αλβανική κυβέρνηση, αλλά κυρίως τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς της γείτονος, να απομονώσουν έμπρακτα, δια της πολιτικής τους και όχι μόνο στα λόγια, όλους εκείνους που προβαίνουν σε πράξεις ωμής βίας, σε εποχή μάλιστα που διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή προοπτική για τη φίλη και γείτονα χώρα.»

Eπιστολή Μπακογιάννη για την Ιρανή που απειλείται με λιθοβολισμό

Με επιστολή στη γαλλική εφημερίδα Liberation η Ντόρα Μπακογιάννη εκφράζει τη συμπαράσταση της στο δράμα της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί. Η Ιρανή έχει καταδικασθεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού κατηγορούμενη για μοιχεία.

Ακολουθεί η επιστολή μεταφρασμένη στα ελληνικά:

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας εκφράσω την υποστήριξή μου στην πρωτοβουλία της «Libération» για την απελευθέρωση της Sakineh Mohammadi Ashtiani καθώς και να συνυπογράψω την επιστολή-έκκληση εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου της Ευρώπης για τη σωτηρία της.

Η καταδίκη σε θάνατο δια λιθοβολισμού είναι μια σκληρή και απάνθρωπη πρακτική, η οποία δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού, πόσο μάλλον όταν επιβάλλεται σ’ ένα αθώο θύμα. Ταυτόχρονα, ο λόγος της τιμωρίας αλλά και η τιμωρία αυτή κάθε αυτή, προσβάλλουν  τη θέση της γυναίκας στην σύγχρονη εποχή.

Θα ήθελα  και γω με τη σειρά μου να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, και να σας δηλώσω ότι με όλες μου τις δυνάμεις,  θ΄ αγωνιστώ, τόσο στη χώρα μου όσο και διεθνώς, για να αποτραπεί η υλοποίηση αυτής της απάνθρωπης τιμωρίας.

Η Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτή την απάνθρωπη λογική. Ωστόσο, η χώρα μας  έχει βαθιές σχέσεις με τον ιρανικό λαό και είναι πάντα πρόθυμη να τις ενισχύσει ακόμα πιο πολύ.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τέτοιου είδους πρακτικές, ιδίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Σας συγχαίρω και πάλι για την πρωτοβουλία που πήρατε εναντίον της καταδικαστικής απόφασης που επιβλήθηκε από το ιρανικό καθεστώς στην  Sakineh Mohammadi Ashtiani.

Παρακαλώ δεχθείτε, τους καλύτερούς μου χαιρετισμούς.
 

Κραυγές από ραμμένα στόματα

Μια χοντρή μπλε κλωστή σφραγίζει ερμητικά τα χείλη του. Αποστεωμένος, με μάτια που κοιτούν αλλά δεν βλέπουν, προσπαθεί να γυρίσει πλευρό. Ισα που καταφέρνει να σαλέψει. Υστερα από 26 μέρες απεργίας πείνας και αφού έραψε ο ίδιος το στόμα του, ο 36χρονος Ιρανός Χαμίντ Σαντεκί απλώς αναπνέει τον αέρα μιας χώρας που δεν έδωσε καμία σημασία στην κραυγή αγωνίας που απηύθυνε. Εξι ολόκληρα χρόνια περιμένει απάντηση στην αίτησή του για πολιτικό άσυλο.
Βαχίτ, Σαγιέτ, Χαμίντ, Φαρχάτ και Σαντέγ περιμένουν απάντηση στην αίτησή τους για πολιτικό άσυλο μέχρι και 9 χρόνια Ο Χαμίντ δεν είναι μόνος του. Μαζί του ξεκίνησε την απεργία πείνας και ο Βαχίτ Φαρσφάμπ, ενώ άλλοι τρεις, οι Φαρχάτ Γιολαμί, Σαντέγ Φαραχανί και Σαγέντ Ρουχολά Ραουφί, προστέθηκαν στην ομάδα των Ιρανών που δεν δέχονται να λάβουν τραφή. Ολοι τους περιμένουν απάντηση στην αίτηση για πολιτικό άσυλο έως και 9 χρόνια...
Ενα πεζοδρόμιο απέναντι από τα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Ψυχικό, χαρτόνια για στρώμα και δύο παλιές κουβέρτες είναι πλέον το σπίτι τους. Ενα υποτυπώδες καταφύγιο, το οποίο δεν σεβάστηκαν -σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες τους- οι αστυνομικές δυνάμεις πριν από ακριβώς μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τα όσα είπαν χθες οι ίδιοι, αλλά και τα μέλη της Ενωσης Μεταναστών Εργατών και της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», την Παρασκευή 13 Αυγούστου αστυνομικοί προσήγαγαν κάποιους από τους απεργούς, ενώ άλλους τούς μετέφεραν διά της βίας στο νοσοκομείο. Φώναξαν δε και τα συνεργεία του Δήμου Ψυχικού να καθαρίσουν το πεζοδρόμιο, αφαιρώντας όλα τα προσωπικά αντικείμενα και τα είδη υγιεινής των απεργών.
Αποκορύφωμα όλης αυτής της... διαδικασίας, η μεταφορά του Σαντέγ Φαραχανί από τους αστυνομικούς μπροστά στην πόρτα της πρεσβείας του Ιράν, ώστε να τον «επιδείξουν» σιδεροδέσμιο στους εργαζόμενους, οι οποίοι χειροκροτούσαν. «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πιστό στην πολιτική καλών σχέσεων με την ιρανική κυβέρνηση, αποφάσισε να καταστείλει την απεργία πείνας», έλεγαν χθες οι Ιρανοί.
Περιπέτεια
Ο Χαμίντ Σαντεκί έραψε το στόμα του και περιμένει εξαντλημένος μετά την πολυήμερη απεργία πείνας να ευαισθητοποιηθεί το ελληνικό κράτος Ο Χαμίντ Σαντεκί έραψε το στόμα του και περιμένει εξαντλημένος μετά την πολυήμερη απεργία πείνας να ευαισθητοποιηθεί το ελληνικό κράτος Ο ίδιος ο Σαντέγ, μιλώντας στην «Ε», περιέγραψε όλη την περιπέτεια που έζησε στην Ελλάδα, όχι μόνο για το περιστατικό αλλά και για όλα όσα πέρασε όταν έφτασε στη χώρα μας. «Ηρθα μέσω Τουρκίας πριν από εννιάμισι χρόνια. Υστερα από δύο χρόνια έκανα αίτηση για πολιτικό άσυλο, γιατί είμαι εκπρόσωπος του πολιτικού γκρουπ Παρς και με κυνηγούν ακόμα και εδώ οι καθεστωτικοί. Δεν μπορώ να επιστρέψω, γιατί θα με σκοτώσουν. Φανταστείτε ότι κάθε φορά που γίνεται κάτι με μένα εδώ, οι Ιρανοί καλούν στο τμήμα τον αδερφό μου στο Ιράν. Ηρθα σε ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία νόμιζα ότι υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Ομως υπάρχει μόνο ρατσισμός. Αν είχα άλλη επιλογή, δεν θα καθόμουν ούτε δευτερόλεπτο στην Ελλάδα. Οσο γι' αυτά που μου έκαναν πριν από μία εβδομάδα, πιστεύω ότι η Αστυνομία ή είχε πάρει λεφτά για να με επιδείξει στην πρεσβεία ή συνεννοήθηκαν για δικές τους σκοπιμότητες».
Στο ίδιο κλίμα και τα λεγόμενα του Φαρχάτ Γιολαμί, που ήρθε πριν από 3 χρόνια στην Ελλάδα -κι αυτός λαθραία από τη θάλασσα- και έκανε αίτηση για πολιτικό άσυλο πέντε μήνες μετά. «Μετάνιωσα που ήρθα. Αν ήξερα ότι φέρονται έτσι στους πολιτικούς πρόσφυγες και τους μετανάστες, δεν θα ερχόμουν ποτέ. Στο Ιράν με κυνηγάνε γιατί είμαι αντικαθεστωτικός και εδώ γιατί δεν είμαι Ελληνας. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται τόσος καιρός για να μας απαντήσουν. Δεν έχετε υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης; Δεν έχετε ακούσει για τα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων; Ξεκίνησα κι εγώ απεργία πείνας και αν δεν μου απαντήσουν σύντομα στην αίτηση, απλώς θα πεθάνω...».

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

Ξεκινούν οι πρώτες απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία

Το πρώτο αεροπλάνο αναμένεται να αναχωρήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας από «αεροδρόμιο της επαρχίας» για το Βουκουρέστι με επιβαίνοντες 79 Ρομά, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. 

Δύο πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή και μία στις 26 Αυγούστου. Αύριο θα απελαθούν 132 Ρομά, με προορισμό την Τιμισοάρα, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη, με το αεροπλάνο που θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας, Charles-de-Gaulle, θα απελαθούν οι τελευταίοι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Όλες οι απελάσεις είναι σύμφωνες με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στη διαδικασία της εκούσιας επιστροφής", σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.

Οι Ρομά είναι κατά κύριο λόγο Ρουμάνοι ή Βούλγαροι υπήκοοι, Ευρωπαίοι πολίτες μεν, που δεν έχουν το δικαίωμα, ωστόσο, να παραμείνουν περισσότερο από τρεις μήνες σε άλλη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να παραμείνουν, παρόλο που η είσοδος στη Γαλλία είναι ελεύθερη, θα πρέπει είτε να εργάζονται, είτε να σπουδάζουν, ενώ είναι υποχρεωτικό να έχουν κοινωνική ασφάλιση, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, μπορεί να απελαθούν πριν από τρεις μήνες σε περίπτωση "διατάραξης της δημόσιας τάξης" ή της "υπέρμετρης επιβάρυνσης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας", σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία.


Ρουμάνοι, πάντως, και Βούλγαροι, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη γαλλική αγορά εργασίας έως το 2014. Ο περιορισμός υφίσταται λόγω της πρόσφατης προσχώρησης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιανουαρίου 2007.
 
Οι Ρομά που ζουν σήμερα στη Ρουμανία εκτιμάται πως είναι από 530.000 έως 2,5 εκατομμύρια, ενώ στη Βουλγαρία υπολογίζονται στους 800.000. Στη Γαλλία, ζουν 15.000 Ρομά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έως τα τέλη Αυγούστου θα απελάσει περίπου 700 Ρομά, ρουμανικής και βουλγαρικής υπηκοότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μπακόνσι, έκανε λόγο για "ξενοφοβικές αντιδράσεις", ενώ πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν παράνομα όλοι οι απελαθέντες.

Ρουμανική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι στις 30 Αυγούστου προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι επανένταξης των Ρομά στη ρουμανική κοινωνία.

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010

Εις θάνατον διά λιθοβολισμού ο έρωτας στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ O ρομαντισμός δεν χωράει στο Αφγανιστάν, ειδικά στις περιοχές όπου κυριαρχεί ο σκληρός και άτεγκτος νόμος των Ταλιμπάν. Ενα ερωτευμένο ζευγάρι νέων που είχε κατηγορηθεί για μοιχεία λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτουτο περασμένο Σάββατο στην επαρχία Κουντούζ, στο Βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τις τοπικές αρχές και έναν πολέμαρχο των Ταλιμπάν. Είναι η πρώτη φορά μετά την ανατροπή του θεοκρατικού καθεστώτος, το 2001, που επιβάλλεται αυτή η βαρβαρότητα.

Η 20χρονη Σαντίκα και ο 28χρονος Καγιούμ, από το χωριό Μουλά Κούλι της περιοχής Ιμάμ Σαχίμπ, αψήφησαν τους αυστηρούς ισλαμικούς νόμους και αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτό που τους προέτρεπε η καρδιά τους να κάνουν.

Παρ΄ όλο που και οι δύο νέοι ήταν αρραβωνιασμένοι με άλλους, ο Καγιούμ παράτησε τη γυναίκα του για να «κλέψει» τη Σαντίκα. Το ζευγάρι είχε εγκαταλείψει το χωριό, αλλά επέστρεψε όταν έλαβε τη διαβεβαίωση, έπειτα από συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας, ότι για το παράπτωμά τους αυτό θα πλήρωναν απλώς ένα χρηματικό πρόστιμο και όχι με... τη ζωή τους.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες οι δύο νέοι κρύβονταν σε φιλικό τους σπίτι, ώσπου την Κυριακή τούς ανακάλυψαν ένοπλοι Ταλιμπάν, οι οποίοι και τους συνέλαβαν κατόπιν αιτήματος των ίδιων τους των οικογενειών!

Αμέσως μετά καταδικάστηκαν σε θάνατο με δημόσιο λιθοβολισμό στο παζάρι του χωριού. Η μοιχεία απαγορεύεται στο Αφγανιστάν, ενώ σύμφωνα με τη σαρία, δηλαδή τον ισλαμικό νόμο, η τιμωρία που επιβάλλεται στους μοιχούς μπορεί να είναι από μαστίγωμα ως λιθοβολισμό μέχρι θανάτου.

Σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Αγιούμπ, κυβερνήτη της περιοχής, «οι δυο τους λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου μπροστά σε περίπου 150 άτομαστο παζάρι της περιοχής Νταστ-ε-Αρτσι. Οι Ταλιμπάν ανάγκασαν τη γυναίκα και τον άνδρα να σταθούν όρθιοι και άρχισαν να πετούν πέτρες. Η γυναίκα σκοτώθηκε επί τόπου αλλά ο άνδρας ζούσε. Κάποιοι Ταλιμπάν πλησίασαν και τον πυροβόλησαν τρεις φορές. Προειδοποίησαν τους χωρικούς ότι αυτή θα είναι η τύχη όσων παραβούν τον ιερό νόμο».
Επισήμως οι Ταλιμπάν τηρούν αποστάσεις: εκπρόσωπός τους δήλωσε άγνοια για το περιστατικό στην Κουντούζ. Η επαρχία Κουντούζ, όπου δεν φθάνει η κεντρική εξουσία της Καμπούλ, είναι προπύργιο των φανατικών σουνιτών ισλαμιστών.

Οι Ταλιμπάν ασκούν εξουσία μέσω μιας σκιώδους κυβέρνησης, αποτελούμενης από ιεροδικαστές, φοροεισπράκτορες και πολέμαρχους.

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010

Γαλλία: Ξεκινούν οι απελάσεις Ρομά

Την Πέμπτη θα γίνουν οι πρώτες απελάσεις Ρομά που ζουν παράνομα στη Γαλλία προς τις χώρες καταγωγής τους, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ.
Διευκρίνισε ακόμα ότι φέτος το καλοκαίρι κατεδαφίστηκαν συνολικά 51 παράνομοι καταυλισμοί.
Συνολικά περίπου 700 Ρομά θα μεταφερθούν στις χώρες τους μέχρι το τέλος του μήνα με αεροπλάνο, πρόσθεσε ο Ορτεφέ, επισημαίνοντας ότι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 19 και τις 26 Αυγούστου και ότι μία τρίτη προβλέπεται για το τέλος Σεπτεμβρίου.
Το Παρίσι έχει επικριθεί έντονα από τον ΟΗΕ επειδή συνδέει τη μετανάστευση με την έλλειψη ασφάλειας στη χώρα. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κατηγορείται απο την αριστερά ότι προωθεί έναν κρατικό ρατσισμό, ενώ η πολιτική της πλεόν χαρακτηρίζεται σοκαριστική, ή ακόμα και απεχθής από πολλούς βουλευτές της δεξιάς.
Σήμερα το πρωί ο γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα δημιουργήσει ειδικές πτήσεις για να επαναπατρίσει τους Ρομά, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι όσοι απελαύνονται μπορούν να επιστρέψουν στη Γαλλία.
«Δεν πρόκειται για συλλογικές απελάσεις, αλλά για ατομικές», υπογράμμισε ο Μπεσόν στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Δικαίωμα υιοθεσίας αποκτούν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Πόλη του Μεξικού

Επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού η απόφαση της Πόλης του Μεξικού να επιτραπεί σε ομόφυλα ζευγάρια η υιοθεσία παιδιών.

Το Δικαστήριο είχε επικυρώσει στις 5 Αυγούστου τη συνταγματικότητα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και έρχεται πλέον να νομιμοποιήσει και την υιοθεσία, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Εκκλησίας.

Οι δικαστές «τάχθηκαν υπέρ της εγκυρότητας της υιοθεσίας με εννέα ψήφους θετικούς έναντι δύο αρνητικών» τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η άρνηση της δυνατότητας υιοθεσίας σε ζευγάρια του ιδίου φύλου «θα αποτελούσε έναν τρόπο συνταγματικής νομιμοποίησης των διακρίσεων» τόνισε ο δικαστής Αρτούρο Σαλδίβαρ.

«Σίριαλ» στην Καλιφόρνια

Αμερικανικό Εφετείο έκρινε πως τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν επιτρέπεται να τελούν γάμους στην Καλιφόρνια όσο το δικαστήριο εξετάζει την συνταγματικότητα της ισχύουσας σχετικής απαγόρευσης.

Το Ένατο Τακτικό Εφετείο έθεσε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ακρόαση της υπόθεσης, διατάσσοντας τους δικηγόρους να καταθέσουν σειρά συμπερασμάτων στο διάστημα μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου και 1ης Νοεμβρίου.

Η απόφαση αυτή ανατρέπει την έγκριση που εξέδωσε ο περιφερειακός δικαστής Βον Γουόκερ, ο οποίος είχε επιτρέψει τους γάμους όσο η υπόθεση εξετάζεται.

«Και τι έγινε;» λέει Ισραηλινή στρατιώτης για τις φωτογραφίες τύπου Αμπου Γκράιμπ

Η Ισραηλινή στρατιώτης που προκάλεσε σάλο δημοσιεύοντας στο Facebook φωτογραφίες της δίπλα σε Παλαιστίνιους κρατούμενους με δεμένα μάτια και χέρια δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί προκλήθηκε το σκάνδαλο.

«Δεν καταλαβαίνω τι κακό έκανα. Δεν υπήρξε εκ μέρους μου άσκηση βίας, περιφρόνηση, δεν πρόσβαλα κανέναν» δήλωσε η Εντέν Αμπαργκίλ στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού έπειτα από την κατακραυγή που προκάλεσε η δημοσίευση των φωτογραφιών.

Οι φωτογραφίες φέρουν τον υπότιτλο «Ο στρατός, η καλύτερη περίοδος της ζωής μου» και απεικονίζουν Παλαιστίνιους κρατούμενους, με δεμένα τα μάτια και τα χέρια, και την ίδια να ποζάρει δίπλα τους σε ισραηλινή στρατιωτική βάση.

Ο ισραηλινός στρατός καταδίκασε, με ανακοίνωσή του «την επονείδιστη συμπεριφορά της στρατιώτου», διευκρινίζοντας ότι έχει ολοκληρώσει τη στρατιωτική της θητεία εδώ και ένα χρόνο και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να τιμωρηθεί.

«Δεν μίλησα με τους Παλαιστίνιους, τους έδωσαν να πιουν και να φάνε και δεν τους είπα ότι φωτογραφίζονται. Φωτογραφήθηκαν καθώς έφθανα στη βάση μου, ήμασταν ευχαριστημένοι, θέλαμε να δείξουμε σε φίλους φωτογραφίες για την εμπειρία μας στον στρατό» είπε.

«Δεν φανταζόμουν ότι όλα αυτά θα προκαλούσαν προβλήματα. Τα μέσα ενημέρωσης δεν με αφήνουν σε ησυχία, τη στιγμή που δεν ζητούν ποτέ από συλληφθέντες την άδεια για να τους φιλμάρουν. Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι τους προσέβαλα, αλλά η ενέργειά μου ήταν αθώα και καλοπροαίρετη.

»Οι εικόνες αυτές δεν είχαν κανέναν πολιτικό νόημα [...] σε κάθε περίπτωση πάντα θα βρίσκουν κάτι να λένε για το Μεγάλο Ισραήλ, δεν είμαστε λαός με πολλούς φίλους. Θα μας επιτίθενται με το παραμικρό» προσέθεσε.

Ο διευθυντής της ισραηλινής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων Γισάι Μενουχίμ καταδίκασε από την πλευρά του τη συμπεριφορά της Ισραηλινής, θεωρώντας ότι «απεικονίζει μια στάση που έχει γίνει κανόνας ως προς τη μεταχείριση των Παλαιστινίων ως αντικειμένων και όχι ως ανθρώπινων όντων».

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι οι φωτογραφίες δείχνουν ότι η κατοχή διαφθείρει τους Ισραηλινούς.

«Αντανακλά τη νοοτροπία της κατοχικής δύναμης, την αλαζονεία από την ταπείνωση των Παλαιστινίων. Δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το είδος της ταπείνωσης που εντάσσεται στις καθημερινές πρακτικές της ισραηλινής κατοχής» ανέφερε.

Σοκ από ομαδικό τάφο μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Η αποκάλυψη ομαδικού τάφου μεταναστών προκαλεί αντιδράσεις. «Νεκροταφείο Λαθρομεταναστών. Μουφτεία Εβρου», γράφει η πινακίδα Την προστασία της ζωής των μεταναστών, που προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζήτησαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την αποκάλυψη πρόχειρου, υποτυπώδους νεκροταφείου σε δυσπρόσιτη περιοχή έξω από το χωριό Σιδηρώ, κοντά στο Σουφλί του Εβρου.
Εκεί, σε ένα χωράφι, χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας ενταφιάζονται οι δύστυχοι μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους επιχειρώντας να μπουν παράνομα στη χώρα μας, και υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι πρόκειται για ομαδικό τάφο.
Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, οι οικογένειες που ζητούν τα λείψανα των συγγενών τους υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία καθώς «οι τάφοι ανοίγουν ξανά και ξανά, μέχρι να εντοπιστεί ό,τι απέμεινε από τους ανθρώπους τους».
Το σκηνικό συμπληρώνει μια πρόχειρη μικρή πινακίδα όπου με δυσκολία διαβάζει κανείς: «Νεκροταφείο λαθρομεταναστών. Μουφτεία Εβρου». Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν «από την Πολιτεία να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή ταφή των ανθρώπων αυτών και να παρέχει στους συγγενείς τους όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις».
Παράλληλα καλούν τη Μουφτεία Εβρου «να αντικαταστήσει αμέσως την απαράδεκτη αυτή πινακίδα και να φροντίζει σε τακτική βάση το χώρο ταφής των δυστυχισμένων αυτών συνανθρώπων μας».
Το γεγονός αποκάλυψε έρευνα του διεθνούς δικτύου Welcome to Europe («Καλώς ήλθατε στην Ευρώπη») για τον εντοπισμό του τάφου μετανάστη που σκοτώθηκε στα σύνορα στις 25 Ιουνίου και τον αναζητούσαν η γυναίκα και τα παιδιά του.
Σύμφωνα με το Δίκτυο «το γεγονός ότι η τοπική αρχή διέταξε την εκταφή της σορού και την ταφή σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, δεν αναιρεί ότι οι νεκροί μετανάστες έχουν ταφεί σε ομαδικό τάφο. Πρόκειται για κατάφωρη ασέβεια προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους».
Το Δίκτυο καταγγέλλει επίσης ότι «κατά τους επτά πρώτους μήνες του έτους, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σκληρά φυλασσόμενα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ άλλοι 19 πνίγηκαν στις 25 Ιουνίου στον ποταμό Εβρο».
Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης σε ανακοίνωσή του εκφράζει αποτροπιασμό επισημαίνοντας: «Το ότι οι πρόσφυγες που χάνουν τη ζωή τους πετιούνται σε λάκκους στα χωράφια, μας κλονίζει και μας σοκάρει. Ας απαιτήσουμε από το κράτος να θάβει αυτούς που σκοτώνονται στην πόρτα του ως ανθρώπους και όχι ως σκυλιά».

Σάλος από φωτογραφίες ισραηλινής στρατιωτίνας με δεμένους Παλαιστινίους

Τελ Αβίβ: Αγανάκτηση στο Ισραήλ και οργή στους Παλαιστίνιους έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες πρώην Ισραηλινής στρατιωτίνας, η οποία πόζαρε χαμογελαστή δίπλα σε Παλαιστινίους κρατουμένους με δεμένα μάτια και χέρια, σε μία υπόθεση που θυμίζει κάπως τις εικόνες Αμερικανών στρατιωτών στην ιρακινή φυλακή του Αμπού Γκράιμπ.
Η νεαρή γυναίκα, ονόματι Εντέν Αμπαργκίλ, δημοσίευσε στο Facebook τις φωτογραφίες της με τους κρατουμένους που είχε καθήκον να φυλάει. Το φωτογραφικό υλικό μετέδωσε σε εκπομπή της και η κρατική τηλεόραση.
Οι φωτογραφίες τιτλοφορούνται «Ο στρατός, η καλύτερη περίοδος της ζωής μου» και παρουσιάζουν την στρατιωτίνα σε μία ισραηλινή βάση να ποζάρει δίπλα σε Παλαιστινίους κρατουμένους με δεμένα μάτια και χέρια.
Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός καταδικάζει «την επονείδιστη συμπεριφορά της στρατιωτίνας», τονίζοντας πως αυτή απολύθηκε πέρυσι από την υποχρεωτική και για τις Ισραηλινές στρατιωτική θητεία.
Ο εκπρόσωπος του στρατού επισήμανε τα προβλήματα εθνικής ασφάλειας και υπογράμμισε ότι είναι «σοβαρή παραβίαση των ηθών μας και του κώδικα συμπεριφοράς». Πρόσθεσε ότι αν η στρατιωτίνα υπηρετούσε θα προσάγονταν σε στρατοδικείο.
Ο διευθυντής της ισραηλινής επιτροπής κατά των βασανιστηρίων Γισάι Μενουχίμ κατέκρινε σε ανακοινωθέν του τη συμπεριφορά της στρατιωτίνας, τονίζοντας πως «αντανακλά τη στάση που έχει επικρατήσει για την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων ως αντικειμένων και όχι ως ανθρώπινων όντων».
Τις φωτογραφίες καταδίκασαν υπεύθυνοι της Παλαιστινιακής Αρχής που υπογράμμισαν ότι «δείχνουν τη νοοτροπία του κατακτητή, που είναι περήφανός ότι γελοιοποιεί τους Παλαιστίνιους»

Πηγή: news.in.gr

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

Μόνο 30.000 μετανάστες με δικαίωμα ψήφου;

Σοβαρά πρόβλήματα  προέκυψαν με την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας

Σύμφωνα με τα στοιχεία η ανταπόκριση είναι μικρή λόγω της κακής ενημέρωσης των μεταναστών αλλά και των "χαμηλών αντανακλαστικών" που δείχνουν . Στην κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι περί τους 250.000 θα κατέθεταν αιτήσεις προκειμένου να εγγραφούν στους σχετικούς καταλόγους, ο τελικός αριθμός όμως δεν θα υπερβεί τις 30.000! Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι ανεξαιρέτως θα πάνε να ψηφίσουν.

Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους μόλις 2.000 αλλοδαποί και αναμένεται στις επόμενες 15 μέρες, που τελειώνει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών, να φτάσουν τους 2.200.

Σε μικρότερους δήμους οι αιτήσεις αντιπροσωπεύονται με διψήφιους αριθμούς και σε μεγαλύτερους, όπως το Αιγάλεω, με τριψήφιους!

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε πως οι αλλοδαποί, οι οποίοι θα είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα υπέρ του ΠΑΣΟΚ μια και η εκλογική του δύναμη έχει συρρικνωθεί απελπιστικά μετά τα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων μηνών.

Το γεγονός ερμηνεύεται ως άρνηση ή αδυναμία των αλλοδαπών να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό ή να αισθανθούν μέλη του συστήματος.

Επίσης εκτιμάται ότι οι αλλοδαποί δεν έκαναν αιτήσεις διότι φοβούνται πως, ενώ μέχρι τώρα ήταν ανεξέλεγκτοι, με τη δημογραφική αποτύπωση θα είχαν πλέον υποχρεώσεις, έλεγχο του εισοδήματός τους, φόρους κ.λπ.

Ενδεικτικό της απροθυμίας των αλλοδαπών να «ενστερνιστούν» την... ευκαιρία που πίστευε η κυβέρνηση ότι τους πρόσφερε, είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των αιτήσεων που έκαναν οι αλλοδαποί για να ψηφίσουν, σε άλλους δήμους, αναλογικά είναι μικρότερος και από αυτόν της Αθήνας.

Έτσι στον Πειραιά έχουμε 350 αιτήσεις (σ.σ.: και είναι άγνωστο αν όλες γίνονται δεκτές) και στο Αιγάλεω έχουμε μόλις 160!

Οι αιτήσεις ανά εθνικότητα

Όσον αφορά τις αιτήσεις που έγιναν στην Αθήνα (1.559 μέχρι τέλος Ιουλίου και 2.000 μέχρι σήμερα) οι αλλοδαποί που τις υπέβαλαν προέρχονται: από το Μπαγκλαντές 540, από το Πακιστάν 259, από την Αλβανία 453, από την Αίγυπτο 47, από την Ινδία 71, από τη Ρωσία 2, από τη Νιγηρία 19, από τη Λιβύη 1, από τη Γεωργία 1, από τη Σιέρα Λεόνε 15, από το Μαρόκο 8, από το Ιράν 1, από το Ιράκ 1, από τις Φιλιππίνες 40, από τη Συρία 25, από την Ουκρανία 8, από την Ουγκάντα 2, από τη Μολδαβία 5, από τη Σρι Λάνκα 22, από την Γκάνα 10, από την Αιθιοπία 14, από την Ιορδανία 1, από την Γκάμπια 1, από την Αλγερία 5, από το Σουδάν 3, από τη Σενεγάλη 1, από τη Λιβύη 1 και από την Ιορδανία 2. 

Πηγη:APNEAGR.LOGSPOT.COM

Κυριακή, 15 Αυγούστου 2010

Κατεδαφίζεται το τείχος στον ισραηλινό εποικισμό Γκίλο

Apartheid au cheick point de Gilo à Bethleem :...Image by cyrillelala via FlickrΤην κατεδάφιση του τείχους που υπήρχε στον εβραϊκό εποικισμό Γκίλο της Ιερουσαλήμ ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός. Το τείχος είχε ανεγερθεί για να προστετεύσει τους εποίκους από επιθέσεις από την Μπέιτ Τζάλα, παλαιστινιακή περιοχή κοντά στη Βηθλεέμ στα νότια της Δυτικής Όχθης.

Μονάδες του σώματος μηχανικών του στρατού απέσυραν κομμάτια τσιμέντου ύψους 2 μέτρων που είχαν ανεγερθεί στο Γκίλο την άνοιξη του 2001, μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα το φθινόπωρο του 2000.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η επιστροφή της ηρεμίας στην περιοχή» επέτρεψε την κατεδάφιση του τείχους.

Οι επιθέσεις κατά του Γκίλο είχαν σχεδόν σταματήσει αφού ο ισραηλινός στρατός είχε ανακαταλάβει την αυτόνομη ζώνη της Βηθλεέμ το Νοέμβριο του 2002 έπειτα από μία σειρά επιθέσεων κατά της Μπέιτ Τζάλα.

Στη συνέχεια ο στρατός αποσύρθηκε τον Ιούλιο του 2003 και παρέδωσε τον έλεγχο της ζώνης στην παλαιστινιακή αστυνομία έπειτα από μία συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Η συνοικία Γκίλο έχει ανεγερθεί σε παλαιστινιακά εδάφη, κοντά στη Βηθλεέμ στη Δυτική Οχθη. Κατοικείται από 30.000 Ισραηλινούς και ανήκει στην περίμετρο της «Μεγάλης Ιερουσαλήμ», που οικοδομήθηκε από το Ισραήλ για να ενισχύσει τον έλεγχο επί της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010

Υπέρ της ανέγερσης τζαμιού κοντά στο «Σημείο Μηδέν» ο Ομπάμα

Ground Zero, with Google EarthImage by Stijn Vogels via FlickrΥπέρ της ανέγερσης τζαμιού και μουσουλμανικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Ως πολίτης, και ως πρόεδρος, πιστεύω ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν το ίδιο δικαίωμα όπως και οποιοσδήποτε άλλος σε αυτή τη χώρα να ασκούν τη θρησκεία τους» τόνισε ο Ομπάμα σε μια εκδήλωση στην οποία παρέστησαν διπλωμάτες από ισλαμικές χώρες και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας των ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, μια συναρμόδια υπηρεσία της Νέας Υόρκης άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση του κέντρου, που θα περιλαμβάνει ένα χώρο προσευχής, δύο τετράγωνα από τον τόπο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, που έχει γίνει γνωστός ως «Σημείο Μηδέν».

«Εδώ είναι η Αμερική κι η δέσμευσή μας στη θρησκευτική ελευθερία πρέπει να είναι απαρασάλευτη» υπογράμμισε ο Ομπάμα, ο οποίος έχει πει επανειλημμένα ότι η βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με το μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί στόχο της εξωτερικής του πολιτικής.

Πάντως, το σχέδιο ανέγερσης τζαμιού συναντά έντονες αντιδράσεις, με το 53% των Νεοϋορκέζων να λέει όχι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Μέλη των οικογενειών των θυμάτων έχουν πρωταγωνιστήσει σε μια εκστρατεία για να αποτραπεί η ανέγερση του τεμένους, που λένε ότι θα αποτελέσει «προδοσία» της μνήμης τους. Συντηρητικοί πολιτικοί, περιλαμβανομένων της πρώην υποψηφίας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων Σάρα Πέιλιν και του Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλούν επίσης να ακυρωθεί το έργο.

Ο Μαρκ Γουίλιαμς, εκπρόσωπος του συντηρητικού πολιτικού κινήματος Tea Party, δήλωσε ότι το κέντρο θα χρησιμοποιείται από «τρομοκράτες για να λατρεύουν το θεό-μαϊμού τους».

Enhanced by Zemanta

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Η ιθαγένεια των μεταναστών θα κριθεί στο ΣτΕΗ πρώτη προσφυγή κατά του νόμου Ραγκούση για τη χορήγηση ιθαγένειας και την ψήφο των μεταναστών κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον δικηγόρο Αθηνών Ι. Ανδριόπουλο. Με τη 10σέλιδη αίτησή του ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη τόσο η υπουργική απόφαση για τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο αλλοδαπών που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια όσο και την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη συμμετοχή των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές.Σύμφωνα με τον προσφεύγοντα, και οι δύο διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του επίμαχου νόμου 3838/2010 θεσμοθετούν, κατά παράβαση του Συντάγματος, των νόμων και του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου, παράλληλους τρόπους απονομής πολιτικών δικαιωμάτων (πλήρων με την απόκτηση ιθαγένειας και μερικών με την εγγραφή σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους) σε απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών. Αυτό έχει ως συνέπεια την αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας και τη νόθευση της βούλησης του ελληνικού λαού στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου 2010, τη στιγμή που μόνον οι αλλοδαποί με την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος αντιστοιχούν σε 642.905. «Η υπουργική απόφαση, με την αυτόματη και μαζική ιθαγενοποίηση όλων σχεδόν των αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και χωρίς να έχει θεσπιστεί μέγιστο όριο πληθυσμού αλλοδαπών, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία του Ελληνα πολίτη, του οποίου η ανεργία είναι σε διψήφιο ποσοστό, αλλά και το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο», υποστηρίζει στην αίτησή του. Παράλληλα, σημειώνει ότι η αυθαίρετη ένταξη ως πολιτών στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο όλων των πρώην λαθρομεταναστών, των οποίων μέχρι τώρα είχε νομιμοποιηθεί μόνον η παραμονή, αλλοιώνει ριζικά το εκλογικό σώμα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. «Θα μπορούν», προσθέτει, «πλέον ως Ελληνες υπήκοοι να αναδεικνύονται ακόμη και βουλευτές και ευρωβουλευτές».Ως προς τη συμμετοχή τους στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι μπορεί το Σύνταγμα να προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα των αλλοδαπών σε συμφωνία με την ΕΣΔΑ, ωστόσο σε αυτά τα δικαιώματα δεν υπάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, η άσκηση του οποίου κατοχυρώνεται με βάση το Σύνταγμα στους Ελληνες πολίτες. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλείται την άποψη του αείμνηστου συνταγματολόγου Δ. Τσάτσου ότι η αναγνώριση δικαιώματος ψήφου των μεταναστών στις εκλογές της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης προϋποθέτει συνταγματική μεταβολή.

Αναρτήθηκε από epirusgate

Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010

Ταλιμπάν εκτέλεσαν γυναίκα για μοιχεία


Οι Ταλιμπάν μαστίγωσαν δημόσια και εκτέλεσαν μια Αφγανή χθες, την οποία κατηγόρησαν για μοιχεία, καταγγέλλει αξιωματούχος της αφγανικής αστυνομίας.

Η 48χρονη χήρα μαστιγώθηκε δεκάδες φορές πριν εκτελεστεί με σφαίρα στην απομακρυσμένη περιφέρεια Καντές, στη βορειοδυτική επαρχία Μπαντγίς, δήλωσε ο Αμπντούλ Τζαμπάρ, ανώτερος αστυνομικός αξιωματούχος της επαρχίας.

«Συνέβη ενώπιον κοινού. Μολονότι κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για το συμβάν», δήλωσε ο αστυνομικός αξιωματούχος.

Ο άνδρας που υποτίθεται ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τη γυναίκα διέφυγε, πρόσθεσε ο Τζαμπάρ.

Όταν βρίσκονταν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001, οι Ταλιμπάν οργάνωναν δημόσιους λιθοβολισμούς και μαστιγώσεις γυναικών που διατηρούσαν ερωτικές σχέσεις εκτός γάμου.

Ωστόσο ο Κάρι Μοχάμαντ Γιουσούφ, ο κύριος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε πως η οργάνωση δεν βρίσκεται πίσω από την εκτέλεση στο Καντές.

«Είναι ένα κακό έργο και το απορρίπτουμε. Όποιος το έκανε δεν είναι μέλος των Ταλιμπάν και προσπαθεί να μας δυσφημήσει», δήλωσε.

Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010

Αλλάζει η διαδικασία για το πολιτικό άσυλο

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με το Π.Δ., που θα είναι μεταβατικό, μειώνονται τα γραφεία εξέτασης των αιτημάτων από 52 σε 13, ενώ προβλέπεται και η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή κι ενός εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταβατικό καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η σύσταση μιας νέας Υπηρεσίας Ασύλου, ανεξάρτητης από την Ελληνική Αστυνομία. Μέχρι τότε, διατηρείται η αποκέντρωση των οργάνων εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας, όχι σε 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπως προέβλεπε το ΠΔ 81/2009, αλλά σε 13 (Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας κα), στη λογική της γεωγραφικής κατανομής των μελλοντικών Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου.
Παράλληλα, προβλέπεται η συνέντευξη να γίνεται από έναν εισηγητή, ο οποίος σ' αυτή τη μεταβατική φάση θα είναι Αστυνομικός.
Επίσης δημιουργείται μια ταχύρρυθμη διαδικασία για τα προφανώς αβάσιμα αιτήματα ασύλου και μία κανονική για τα βάσιμα αιτήματα ενώ τίθεται χρονικό όριο έκδοσης απόφασης έως 6 μήνες στην ταχύρρυθμη διαδικασία και 12 μήνες στην κανονική.
Με το διάταγμα, ορίζεται ως αρμόδιο όργανο απόφασης σε α' βαθμό στην κανονική διαδικασία ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, και στην ταχύρρυθμη διαδικασία, οι Αστυνομικοί Διευθυντές που θα προΐστανται των αρχών εξέτασης με στόχο τη σταδιακή απο-αστυνομικοποίηση της κανονικής διαδικασίας.
Τέλος, επανέρχεται το στάδιο της ενδικοφανούς προσφυγής από Επιτροπές σε β' βαθμό, οι οποίες:

  • (α) θα εξετάζουν τις προσφυγές ή αντίστοιχα θα εκκαθαρίσουν τις 46.356 συσσωρευμένες αιτήσεις στο δεύτερο βαθμό (backlog)
  • (β) θα έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα
  • (γ) θα είναι ανεξάρτητες από τον α' βαθμό, καθώς δεν θα συμμετέχουν αστυνομικά όργανα, πληρώντας έτσι την εγγύηση της αποτελεσματικής προσφυγής.
Μέλη των Επιτροπών Β' βαθμού, όπως επίσης και της εκκαθάρισης του όγκου των συσσωρευμένων αιτήσεων, θα είναι:
  • α) ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών ή Προστασίας του Πολίτη ή Δικαιοσύνης, κλάδου Νομικών, ως Πρόεδρος
  • β) ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και
  • γ) ένας νομικός, με εξειδίκευση στο προσφυγικό δίκαιο και στο δίκαιο των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο οποίος θα επιλέγεται από τον υπουργό, από έναν κατάλογο, που θα καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Αρχικά θα συγκροτηθούν πέντε επιτροπές, δύο για τις νέες προσφυγές σε δεύτερο βαθμό και τρεις για την εκκαθάριση του όγκου συσσωρευμένων αιτήσεων (backlog). Η μεταβατική διαδικασία ασύλου, που προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου.
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

Μια «βιβλιοθήκη» εναντίον της προκατάληψης

Θα θέλατε να διαβάσετε ένα βιβλίο για μια κωφή ηθοποιό; Ή μήπως θα σας ενδιέφερε η ιστορία ενός τετραπληγικού συγγραφέα ή ενός μετανάστη από το Αφγανιστάν; Μιας ακτιβίστριας της λεσβιακής κοινότητας ή ενός έλληνα αντιρρησία συνείδησης; Φανταστείτε τώρα όλα αυτά τα βιβλία να ζωντανεύουν μπροστά σας και να σας αφηγούνται με αφοπλιστική ειλικρίνεια την ιστορία της ζωής τους, απαντώντας σε όλες σας τις ερωτήσεις. Καλώς ήρθατε στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια διεθνή βιωματική βιβλιοθήκη η οποία- έπειτα από μία δεκαετία ύπαρξης στο εξωτερικό- έφτασε και στη χώρα μας. Τα βιβλία της δεν είναι φτιαγμένα από χαρτί, αλλά από σάρκα και οστά: είναι άνθρωποι που έχουν βιώσει τον ρατσισμό, την προκατάληψη ή το κοινωνικό στίγμα εξαιτίας ενός χαρακτηριστικού τους (π.χ. σωματική αναπηρία, εθνική προέλευση, σεξουαλικός προσανατολισμός κτλ.) και επιθυμούν να μιλήσουν ανοιχτά γι΄ αυτό στους «αναγνώστες» που επιλέγουν να «δανειστούν» το βιβλίο που ίδιοι ενσαρκώνουν. Ανθρωποςβιβλίο και αναγνώστης συζητούν για τριάντα λεπτά με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές, μιλώντας για όλα αυτά που δεν λέγονται στην κοινωνία των προκαταλήψεων. Στόχος η εξάλειψη του ρατσισμού μέσα από την κατανόηση του διαφορετικού. Γιατί, σύμφωνα με το σύνθημα της Ζωντανής Βιβλιοθήκης, «η κατανόηση είναι το κλειδί για την ειρήνη και την αρμονία».
Η Ευανθία Πλαχούρα είναι μια κωφή ηθοποιός, μέλος του Θεάτρου Κωφών, η οποία εδώ και μερικούς μήνες αποφάσισε να μετατραπεί σε «ζωντανό βιβλίο» και να προσφέρει την προσωπική της ιστορία, τις δυσκολίες, τις μάχες και τα όνειρά της προς... δανεισμό! «Δεν ήταν εύκολο το να ανοιχτώ με ειλικρίνεια,αλλά άξιζε διότι βοήθησε και εμένα να ανακαλύψω τον όρο της ειλικρίνειας προς τον εαυτό μου. Είναι μια δυνατή εμπειρία, πρέπει να είσαι έτοιμος να μιλήσεις, να επικοινωνήσεις,να καθηλώσεις τον αναγνώστη μέσα σε μισή ώρα» σχολιάζει στο «Βήμα» η ίδια.

Αλλωστε (αν και έμπειρη ηθοποιός) η κυρία Πλαχούρα ομολογεί ότι η διαδικασία της «ανάγνωσης» της δημιούργησε έναν πρωτόγνωρο κόμπο στο στομάχι: «Οταν συνειδητοποίησα ότι θα με “διαβάζανε” με έπιασε το τρακ και σκεφτόμουν “Κι αν είμαι βαρετό βιβλίο;”. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στη ζωή μου. Είμαι απλώς ένας άνθρωπος με αισθητηριακή αναπηρία. Η ιδιαιτερότητα απορρέει από το γεγονός του αποκλεισμού που δέχομαι λόγω αυτής της αναπηρίας. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχει η αντίληψη ότι οι περιορισμοί οφείλονται στο ειδικό χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου.Η αλήθεια είναι ότι οφείλονται στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας με έμφαση στις ανάγκες όσων θεωρούνται “κανονικοί”» καταλήγει. Αγχος και τρακ δεν βιώνουν όμως μόνο τα «βιβλία», αλλά και οι «αναγνώστες». Η Μάγδα Λολιγιάννη, φοιτήτρια λογιστικής, στην πρώτη της εμπειρία ανάγνωσης επέλεξε να «διαβάσει» μια νέα δικηγόρο με μειωμένη όραση. «Στην αρχή είχα πολύ άγχος, ήθελα να είμαι πολιτικώς ορθή, να μη μου ξεφύγει τίποτα που θα μπορούσε να τη στεναχωρήσει ή να την εκνευρίσει. Σε κάποιο σημείο με σταμάτησε και μου είπε:“Μπορείς να μου πεις ό,τι αισθάνεσαι. Γι΄ αυτό είμαι εδώ! ”. Και τότε χαλάρωσα και μιλήσαμε επί της ουσίας, για όλα τα προβλήματα και τις διακρίσεις που έχει υποστεί. Εφυγα από την “ανάγνωση” με πολύ έντονες εντυπώσεις» λέει η ίδια στο «Βήμα».

«Στους αναγνώστες μας λέμε: “Μην τσαλακώσετε το βιβλίο σας, αλλά επιδιώξτε να διαβάσετε σε αυτό τη μεγαλύτερή σας προκατάληψη”. Με άλλα λόγια, σεβαστείτε το άτομο που σας μιλάει, αλλά ρωτήστε με ειλικρίνεια, χωρίς να ντρέπεστε,αυτά που πονάνε.Ελάτε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερή σας προκατάληψη, με ό,τι σας ενοχλεί περισσότερο,και επιμείνετε εκεί» σχολιάζει στο «Βήμα» η κυρία Ζωή Κόκαλου , μέλος της συντονιστικής επιτροπής της βιβλιοθήκης. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει εξαλείψει παντελώς τις προκαταλήψεις, όλοι κάνουμε έστω και κάποιες ρατσιστικές σκέψεις για τους συνανθρώπους μας. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκηλοιπόνμας δίνει την ευκαιρία να τις αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο με θάρρος και να τις δουλέψουμε» καταλήγει.

ΙΝFΟ
www.livinglibrary.gr www.humanlibrary.org Τηλέφωνα: 6946 212.276,
6976 587.508

Μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε ως...

«Στην αρχή είχα πολύ άγχος, ήθελα να είμαι πολιτικώς ορθή» λέει η Μάγδα Λολιγιάννη, φοιτήτρια Λογιστικής, στην πρώτη της εμπειρία ανάγνωσης
& Ζωντανό βιβλίο
Προϋπόθεση για να γίνετε ζωντανό βιβλίο είναι να έχετε βιώσει τον ρατσισμό ή την προκατάληψη και να επιθυμείτε να μιλήσετε ανοιχτά γι΄ αυτό. Ωστόσο, για να επιλεγείτε από τη συντονιστική επιτροπή θα γίνει προηγουμένως μια ειδική συνέντευξη γνωριμίας, όπου θα ενημερωθείτε για τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της ζωντανής ανάγνωσης και θα σιγουρευτείτε ότι είστε έτοιμοι να σηκώσετε το βάρος του «ξεγυμνώματος» μπροστά στον αναγνώστη.

& Αναγνώστης
Ο καθένας μπορεί να γίνει αναγνώστης αφού ενημερωθεί από την ιστοσελίδα της Ζωντανής Βιβλιοθήκης για τον επόμενο «Ζωντανό Δανεισμό» (όπως ονομάζεται η εκδήλωση συνομιλίας με τα ζωντανά βιβλία). Μόνη προϋπόθεση είναι να έχετε ανοιχτό μυαλό και διάθεση να ανακαλύψετε νέα στοιχεία για τους άλλους, αλλά και για τον εαυτό σας.

& Ζωντανό λεξικό
Τα ζωντανά λεξικά είναι οι διερμηνείς που βοηθούν το βιβλίο και τον αναγνώστη να συνομιλήσουν, όταν αυτοί χρησιμοποιούν διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας. Από τα αγγλικά και τα γαλλικά, μέχρι την ελληνική νοηματική γλώσσα, τα φαρσί (περσικά) ή τα νταρί (γλώσσα του Αφγανιστάν), οι γνώσεις σας μπορούν να σας μετατρέψουν σε πολύτιμο ζωντανό εργαλείο για την εξάλειψη των προκαταλήψεων.

& Εθελοντής
Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε στον συντονισμό της Ζωντανής Βιβλιοθήκης με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (π.χ. γραμματειακή ή τεχνική υποστήριξη, οργανωτικά καθήκοντα κτλ.) μπορείτε να συμμετέχετε ως εθελοντής.Στη φωτογραφία, η αναγνώστρια (στο κέντρο) «διαβάζει» την Ευανθία Πλαχούρα (δεξιά) με τη βοήθεια της διερμηνέως νοηματικής γλώσσας
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=346850&dt=04/08/2010#ixzz0vdS3wLRd

Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

Άσυλο στην Ιρανή Ashtiani προσφέρει η Βραζιλία!


Η 43χρονη μητέρα δύο παιδιών η οποία το 2006 καταδικάστηκε σε λιθοβολισμό και δέχτηκε 99 μαστιγώματα, γιατί μετά τον θάνατο του συζύγου της και χωρίς να έχει περάσει το χρονικό διάστημα που προνοεί ο ιρανικός νόμος, διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με δύο άνδρες -όχι ταυτόχρονα- φαίνεται πως τελικά γλίτωσε τον θάνατο!

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inácio Lula da Silva, πρόσφερε άσυλο στην Ashtiani κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής διαδήλωσης που έλαβε χώρα χθες, Κυριακή 1/8, στη νότια Βραζιλία. «Αν η φιλική σχέση που έχω με τον Ιρανό πρόεδρο και η εκτίμηση που του έχω σημαίνουν οτιδήποτε, αν αυτή η γυναίκα αναστατώνει (την ιρανική κοινότητα), τότε με προθυμία θα την δεχτούμε εδώ», ενώ προσέθεσε: «Προσπαθώ να σκεφτώ τι θα γινόταν αν μια μέρα θα βρισκόταν μια χώρα στην οποία θα διαταζόταν ο λιθοβολισμός ενός άνδρα γιατί θα είχε διαπράξει μοιχεία. Τίποτα δεν δικαιολογεί ένα κράτος από το να παίρνει τη ζωή ενός πολίτη. Μόνο ο Θεός δίνει ζωή και μόνο Αυτός μπορεί να την πάρει».

Η απόφαση του Βραζιλιάνου προέδρου εξέπληξε τους Ιρανούς, αφού η Βραζιλία θεωρείται σύμμαχος του Ιράν. Όπως ο γιος της Ashtiani δήλωσε στην βρετανική Guardian, μόνο η Βραζιλία και η Τουρκία θα μπορούσαν να σώσουν τη μητέρα του τώρα, δεδομένου των σχέσεών αυτών των χωρών με το Ιράν.

Έπειτα από τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου προέδρου, η οικογένεια της Ιρανής υποστηρίζει πως η αντιμετώπιση της υπόθεσης της Ashtiani έχει γίνει πιο επιεικής.

Λεπτομέρειες για την προσφορά ασύλου δεν έχουν εξεταστεί ακόμα.
PROTOTHEMA.GR

Ενας υπουργός σε αγώνες γκέι


Ποτέ του δεν έκρυψε το γεγονός ότι είναι γκέι, ούτε βέβαια τον σύντροφό του. Κι αφού όλοι το γνωρίζουν, δεν είχε κανένα λόγο να μη γιορτάσει μαζί με περισσότερους από 25.000 θεατές που έδωσαν το παρών στο στάδιο της Κολονίας προκειμένου να χειροκροτήσουν τους 10.000 γκέι αθλητές από εξήντα πέντε χώρες που έκαναν δυναμική εμφάνιση στην αρένα του γηπέδου κατά την τελετή έναρξης των Gay Games 2010. 

Δεν είναι, βέβαια, άλλος από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε, που ως «καταλληλότερος» έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της Ολυμπιάδας των Ομοφυλοφίλων. Στο πλευρό του βρισκόταν, φυσικά, ο αγαπημένος του Μίκαελ Μροντζ.

Εως τις 7 Αυγούστου αναμένεται να συρρεύσουν στην Κολονία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες για να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες των αθλητών σε τριάντα πέντε αγωνίσματα.

Ο θεσμός ξεκίνησε το 1982 από το Σαν Φρανσίσκο και φέτος η Κολονία είχε επιλεγεί για να φιλοξενήσει την όγδοη κατά σειρά διοργάνωση. Με το σύνθημα «Γίνε μέρος τους», μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, επιδόσεων, καταγωγής ή θρησκείας, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια κατάταξης, ενώ από τους αγώνες δεν αποκλείονται ούτε οι ετεροφυλόφιλοι. Στόχος του εμπνευστή τους, Αμερικανού δεκαθλητή Τομ Βάντελ ήταν να δημιουργήσει ένα αθλητικό event που να μη χαρακτηρίζεται από την ομοφοβία και να προωθεί τον σεβασμό για τους γκέι άντρες και γυναίκες.
espresso

Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

Ιστορίες φρίκης μέσα από τις φυλακές!


«Με το καλημέρα, βγάλε το σώβρακο, κάτσε κάτω, γύρνα, σκύψε, βήξε, ο απόλυτος εξευτελισμός». Ο κρατούμενος Δ. Προεστός περιγράφει τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος για την εισαγωγή ναρκωτικών στις ελληνικές φυλακές. Ντροπή και φρίκη...

Πρωτομπήκε στη φυλακή το 1984, βγήκε το 1994 και ξαναγύρισε το 1995, οπότε και κρατείται μέχρι σήμερα με ισόβια κάθειρξη. Συνολικά, αυτός ο άνθρωπος έχει κάνει εννέα χρόνια πειθαρχείο: «Πειθαρχείο, βρόμικο κατουρημένο στρώμα, δεν τρως, δεν πίνεις νερό, δεν καπνίζεις. Σε έχουν σε ένα τσιμεντένιο κλουβί δεμένο με χειροπέδες», θυμάται.

«Μου "ξέσκισαν" την ψυχή»

Φυλακή Διαβατών. Τότε «ήμουν δεμένος στο πειθαρχείο για ενάμιση μήνα. Είχα φάει πολύ ξύλο. Κατούραγα και έκανα την ανάγκη μου στο στρώμα που κοιμόμουν. Εβγαλα την χρυσή και αρρώστησα από ηπατίτιδα. Αρχιφύλακας Μήτσιος και διευθυντής Ευτυχίδης, αφού με είχαν σκοτώσει στο ξύλο, θυμάμαι να με παρακαλούν να βγω από το πειθαρχείο και να με πάνε στο Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη, για να μην πεθάνω».

Για τον Προεστό υπάρχουν περιστατικά που του έχουν «ξεσκίσει» την ψυχή, όπως λέει χαρακτηριστικά. «Ακραία περιστατικά μόνον με κάποιους υπαλλήλους υπάρχουν στο μυαλό μου και συνέβαιναν εκεί που δεν υπήρχε "τρίτο μάτι"... απομόνωση, μποντρούμια, καθηλώσεις, σταυρός, βασανιστήρια, εξευτελισμός»...

Ενας άλλος κρατούμενος, ο Γ. Μάκης, καταγγέλλει: «Μπροστά σε οκτώ υπαλλήλους μού ζητήθηκε να γυρίσω, να σκύψω και να βήξω (γυμνός). Εγώ το αρνήθηκα γιατί ένιωσα ότι προσβάλλεται και θίγεται η αξιοπρέπειά μου και, με βάση τον σωφρονιστικό κώδικα, είναι δικαίωμα του κάθε κρατούμενου να αρνηθεί οτιδήποτε μειώνει και θίγει την αξιοπρέπειά του». Ψιλά γράμματα για κάποιους...

Δεκάδες είναι οι επιστολές που έχουμε λάβει από κρατούμενους σε όλες τις φυλακές της χώρας. Ανθρώπινες ιστορίες αραδιασμένες σε τέσσερις κόλλες χαρτιού με μπλε στυλό. Ανθρωποι που για τον οποιονδήποτε λόγο καταδικάστηκαν και σήμερα κρατούνται. Φαίνεται, όμως, πως η απόδοση ευθυνών σταματάει με το που ακουστεί ο ήχος και η σιδερένια πόρτα της φυλακής ανοίξει. Μετά, δεν υπάρχει απόδοση ευθυνών παρά μόνον για τους κρατούμενους.

Και όταν δεν κρατείται ισορροπία, με δεδομένο ότι πολλές κοινωνικές υπηρεσίες είναι διαλυμένες, το παιχνίδι γίνεται επικίνδυνο και ξαναγυρνά ζητώντας εκδίκηση στην ίδια την κοινωνία. Γι' αυτό το θέμα των φυλακών πρέπει να μας αφορά όλους.

Αρκετοί κρατούμενοι μας καταγγέλλουν ότι ακόμη και το ευεργέτημα των ημερομισθίων παρέχεται «για να εξυπηρετούνται κάποιες ιδιαίτερες ισορροπίες μέσα στις φυλακές».

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο εσωτερικός μηχανισμός της κάθε φυλακής ξεπερνά ακόμη και την ισχύ του αρμόδιου υπουργείου. «Η γραμματεία της φυλακής επηρεάζει ακόμη και τα συμβούλια εφετών με τον τρόπο που παρουσιάζει τα θέματα και τις υποθέσεις και όλα αυτά δημιουργούν μια περίεργη και πολλές φορές άνομη συμπεριφορά και σχέση», μας λένε.

«Ρουσφέτι», όμως, φαίνεται πως θεωρείται ακόμη και η μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές. Κυριολεκτικά άπιαστο όνειρο για κάποιους. Ενώ στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα επικρατεί υπερπληθυσμός, υπάρχουν αγροτικές φυλακές που είναι «άδειες» και θα μπορούσαν να δεχθούν κρατούμενους.

«Και αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται διότι κανείς υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι σήμερα, ακόμη και να έχει τη βούληση -που είναι σπάνιο- δεν έχει τη δύναμη να τα βάλει με το κατεστημένο των φυλακών», επισημαίνει κρατούμενος τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...