Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

Συναντήσεις και μαθήματα για Κωφούς και βαρηκόους από την Εκκλησία.

Συναντήσεις και μαθήματα για Κωφούς και βαρηκόους από την Εκκλησία. Εδώ και οκτώ χρόνια έχει παρουσιάσει η τοπική εκκλησία ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, δηλαδή τους Κωφούς και βαρηκόους.

Φέτος έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από δραστηριότητες:

1. Κάθε Κυριακή στις 4.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος θα πραγματοποιείται συνάντηση των Κωφών και βαρηκόων με σκοπό την μεταξύ των επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων της καθημερινότητας και την γνωριμία τους με τις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας. Οι συναντήσεις  αυτές θα ξεκινήσουν  την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010.

2. Κάθε Δευτέρα θα λειτουργούν δύο τμήματα διδασκαλίας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, τόσο για Κωφούς όσο και για ακούοντες, με σκοπό τη διάδοση της γλώσσας των Κωφών και την αφύπνιση των ακουόντων. Τα σεμινάρια εκμαθήσεως της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας θα αρχίσουν από την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010, με τον Αγιασμό τον οποίο θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ οι εγγραφές ξεκίνησαν ήδη και γίνονται καθημερινά και κατά τις ώρες 9.00 έως 11.00 π.μ. και 4.00 μ.μ. έως 6.00 μ.μ. στον Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο Μάνια, στο τηλ. 22210.82682 του Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος.
Υπεύθυνος και συντονιστής όλης αυτής της ποιμαντικής προσπάθειας της Τοπικής μας Εκκλησίας είναι, ως γνωστόν, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, προς τον οποίον μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Σκότωσαν μετανάστη - Τραυμάτισαν τον αδελφό του!

Επίθεση δέχθηκαν δύο αδέλφια από το Μπαγκλαντές, εκ των οποίων ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 11.30 το βράδυ του Σαββάτου έξω από μπαρ στην οδό Φυλής 25 στην Αθήνα.

Έρευνα για τη διευκρίνιση των αιτιών και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών διεξάγει η αστυνομία, που ειδοποιήθηκε για το περιστατικό από το νοσοκομείο.

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Στο νοσοκομείο τρεις Ιρανοί απεργοί πείνας

Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν τρεις Ιρανοί πρόσφυγες που πραγματοποιούν απεργία πείνας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ζητώντας τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. 

Απεργία πείνας πραγματοποιούν συνολικά 25 Ιρανοί πρόσφυγες, για 17η μέρα, ενώ επτά από αυτούς, ανάμεσά του και μία γυναίκα, έχουν ράψει το στόμα τους.

Οι Ιρανοί απεργοί χαρακτήρισαν ασαφή την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή χθες Παρασκευή, όσον αφορά στο αίτημά τους.

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

Ακυρώθηκε παρέλαση στη Σαντορίνη μετά από απειλές ρατσιστών !

Tρεις μόλις εβδομάδες μετά την επικίνδυνη έκταση που έλαβε ένας εφηβικός καβγάς κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα στο Εμπορείο της Σαντορίνης, ρατσιστικό αίτημα – συνοδεία απειλών - εκ μέρους κατοίκων του χωριού Καμάρι στο ίδιο νησί οδήγησε σε ακύρωση της μαθητικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου.

Την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί τελικά η μαθητική παρέλαση στο Καμάρι Σαντορίνης έλαβε η διευθύντρια του σχολείου, έπειτα από παρέμβαση κατοίκων που απείλησαν με επεισόδια σε περίπτωση που κρατήσει τη σημαία ο Αλβανός μαθητής που είχε οριστεί σημαιοφόρος.Η απόφαση να κρατήσει τη σημαία ο αλβανικής καταγωγής μαθητής λήφθηκε έπειτα από κλήρωση λόγω ισοψηφίας 4 παιδιών, 2 Αλβανών και 2 Ελλήνων.
Στο Καμάρι υπάρχει ένας πυρήνας νεοταξιτών, οι οποίοι δηλώνουν και υπογράφουν και τα συνθήματά τους ως «Νέα Τάξη», που δυσφόρησε μπροστά στην απόφαση να είναι σημαιοφόρος ένα παιδί αλβανικής καταγωγής και απείλησαν με επεισόδια σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες η παρέλαση. Λόγω των απειλών, μάλιστα, ορισμένοι γονείς επέλεξαν να μην πάνε τα παιδιά τους στην παρέλαση.
Η διευθύντρια του σχολείου ενημέρωσε το τοπικό γραφείο εκπαίδευσης για τς απειλές, το οποίο απάντησε ότι θα ειδοποιηθεί η αστυνομία για να παραστεί στην παρέλαση. Όντως, μικρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν σήμερα στο Καμάρι, με δόκιμους αστυνομικούς, οι οποίοι, όπως σημειώνουν κάτοικοι, έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στο νησί.
Από την πλευρά τους, οι νεοταξίτες ζήτησαν και τη συνδρομή των «αγανακτισμένων» με το αλβανικό στοιχείο Εμποριανών λόγω των πρόσφατων γεγονότων εκεί. Οι κάτοικοι του Εμπορίου, ωστόσο, δεν πήγαν σήμερα στο Καμάρι για να συμπαρασταθούν στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους.
Λίγο πριν την έναρξη της παρέλαση, μέλη της ομάδας στάθηκαν στη μέση του δρόμου, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει η παρέλαση αν κρατήσει τη σημαία Αλβανός μαθητής. Φοβούμενη επεισόδια, μετά την κατάθεση του στεφάνου, η διευθύντρια αποφάσισε να μη γίνει η παρέλαση και απέσυρε τα παιδιά στο σχολείο.
Ορισμένοι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν στην εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και η Ειρήνη Κωχ, αδερφή της τραγουδίστριας Μαρίζας Κωχ. Μέχρι εκεί όμως. Εκ μέρους του χωρίου δεν υπήρξε κάποια δυναμική προσπάθεια να μην περάσει το ρατσιστικό αίτημα. ΑΠΟ ΤΟ TVXS,GR

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Κάλεσμα στους φίλους του Λιού Σιαομπό για το βραβείο

 Με ανοιχτή επιστολή που απέστειλε την Τρίτη, η σύζυγος του βραβευθέντος με το φετινό Νομπέλ Ειρήνης, Λιού Σιαομπό, ζητά από τους φίλους του φυλακισμένου αντιφρονούντος να μεταβούν στη Νορβηγία και να παραλάβουν εξ ονόματός του το βραβείο, όπως γνωστοποιήθηκε από πηγή προσκείμενη στο ζευγάρι.
Στην επιστολή αυτή η οποία δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, η Λιού Σία ζητά από περίπου εκατό οικείους του άντρα της -μεταξύ των οποίων πνευματικοί άνθρωποι, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι- να μεταβούν στο Όσλο για την τελετή απονομής του βραβείου Νομπέλ στις 10 Δεκεμβρίου 2010.
«Με βάση την παρούσα κατάσταση, η πιθανότητα να πάμε να παραλάβουμε το βραβείο ο Σιαομπό κι εγώ είναι ελάχιστη», γράφει η Λιού Σία η οποία βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στο Πεκίνο από τις 8 Οκτωβρίου οπότε ανακοινώθηκε η βράβευση του άντρα της.
«Πιστεύω ότι ο Σιαομπό θα επιθυμούσε διακαώς να παρευρεθούν οι φίλοι του σε αυτή την ιστορική τελετή», προσθέτει η Λιού Σία.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι η επιστολή συντάχθηκε πράγματι από την ίδια τη σύζυγο του Κινέζου αντιφρονούντα, καθώς οι αρχές έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα επικοινωνίας της Λιού Σία με το εξωτερικό.
Ο Γιανγκ Ζιανλί, Κινέζος αντιφρονών που ζει στις ΗΠΑ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Λιού Σία του ανέθεσε να συντονίσει τη μετάβαση στο Όσλο των οικείων του Λιού Σιαομπό, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι σε θέση ακόμη να ανακοινώσει τα ονόματα όσων θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι.

«Το αβγό του φιδιού άρχισε να “σπάει” στη Λάρισα»

Με αφορμή την επίθεση ακροδεξιών σε κατάστημα Πακιστανών μεταναστών στη Λάρισα, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κατά τα φαινόμενα, το αβγό του φιδιού που υπόγεια εκκολαπτόταν, άρχισε να “σπάει” και στη Λάρισα. Η έντονη παρουσία ακραίων ομάδων τον τελευταίο χρόνο, η με διαφόρους τρόπους παρέμβασή τους στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της πόλης, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας ότι το κύμα μίσους της ετερότητας, του Άλλου, που για αυτές τις ακραίες εθνικιστικές ομάδες καθρεφτίζεται στα πρόσωπα των μεταναστών, είναι πλέον ενεργά παρόν στην πόλη μας. Το περιστατικό που συνέβη δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες, ότι στο γενικότερο πνεύμα ανασφάλειας, ως απότοκος της κρίσης του τελευταίου διαστήματος, η ξενοφοβία “χτύπησε” και στη Λάρισα και ήδη είχαμε τα πρώτα θύματά της.
Ένας ανήλικος και ένας 37χρονος Πακιστανός έπεσαν το ξημέρωμα της Δευτέρας θύματα τριών ανηλίκων, μέσα στο παντοπωλείο της οικογένειας του πρώτου. Οι δύο αλλοδαποί τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ οι “υπογραφές” των δραστών εντός του καταστήματος (ακροδεξιά σύμβολα και συνθήματα), δεν άφησαν και πολλά περιθώρια για παρερμηνεία του στόχου τους. Μάλιστα, όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι προαναφερόμενοι δράστες είχαν συναποφασίσει να επιτεθούν σε αλλοδαπούς.
Καταδικάζουμε την απρόκλητη και παρ’ ολίγον δολοφονική επίθεση εναντίον των δύο Πακιστανών συμπολιτών μας. Καταδικάζουμε τους ηθικούς αυτουργούς της και ζητάμε την καταδίκη των φυσικών δραστών της αλλά και των υποκινητών της».

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Του παρέδωσε το πορτοφόλι και για «ευχαριστώ» τον έδειρε...

Ρατσιστική επίθεση δέχτηκε ο 52χρονος Πακιστανός λαχειοπώλης, Ριάζ Αχμέντ, την περασμένη Τετάρτη, στο Αιγάλεω.

Σύμφωνα με την Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, αρχικά ο κ. Αχμέντ βρέθηκε σε καφενείο της περιοχής, όπου βρήκε ένα πορτοφόλι πεσμένο κάτω από κάθισμα και το παρέδωσε στον ιδιοκτήτη του.

Εκείνος προκειμένου να τον «ευχαριστήσει» τράβηξε ένα λαχείο και είπε στο λαχειοπώλη «θα σε πληρώσω άλλη φορά». Όταν αυτός αντέδρασε ζητώντας τα χρήματα του, ο πελάτης του καφενείου του επιτέθηκε χτυπώντας τον στο πρόσωπο.

Έτερος πελάτης παρενέβη αμέσως ακινητοποιώντας τον και ωθώντας τον κ. Αχμέντ να φύγει από το μαγαζί πράγμα το οποίο έκανε καθώς απομακρύνθηκε προς την πλατεία Εσταυρωμένου.

Σε λίγο όμως ομάδα επτά ατόμων με το ίδιο άτομο που του είχε επιτεθεί τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπούν στο πρόσωπο με σιδηρογροθιές. Ο Ριάζ μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κρατικό της Νίκαιας ενώ συνελήφθη ο δράστης της ρατσιστικής επίθεσης.

Σύμφωνα με την Κίνηση, στο Α.Τ. Αιγάλεω εμφανίστηκε πολυάριθμη ομάδα ακροδεξιών στοιχείων, οι οποίοι απειλούσαν τους φίλους του Ριάζ Αχμέντ μπροστά στα μάτια των αστυνομικών του τμήματος που δεν παρενέβησαν.

Η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καλεί σε αντιρατσιστική συγκέντρωση την Κυριακή 31 Οκτώβρη στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω. Από το TVXS.Gr

ΟΗΕ: Δυσλειτουργικό το ελληνικό σύστημα παροχής πολιτικού ασύλου

Δυσλειτουργικό χαρακτηρίζει το σύστημα παροχής πολιτικού ασύλου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR). Μολονότι αναγνωρίζουμε την κατηγορηματική ανάγκη να ελεγχθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η Αρμοστεία προειδοποιεί πως οι ανάγκες των αιτούντων άσυλο δεν θα πρέπει να παραβλέπονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNCHR Αντρέι Μάχεσιτς.

Όπως τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι διαδικασίες παροχής ασύλου στην Ελλάδα είναι "στην καλύτερη των περιπτώσεων δύσκολες" και οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν πολλές φορές να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα που χρειάζεται να προστατευθούν από τη βία και τις διώξεις.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας τόνισε ότι οι δυνάμεις της FRONTEX που έχουν αναπτυχθεί για να συγκρατήσουν την είσοδο λαθρομεταναστών από την Τουρκία θα πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια σε όσους όντως πασχίζουν να απομακρυνθούν από τους πολέμους και να τους προστατεύσουν από την κακομεταχείριση.

"Η Αρμοστεία προτρέπει τις ομάδες της FRONTEX να εξασφαλίζουν ώστε τα πρόσωπα που ζητούν διεθνή προστασία να αναγνωρίζονται και να οδηγούνται στις αρμόδιες αρχές", πρόσθεσε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλη πρόκληση στην περίπτωση της Ελλάδος "καθώς οι πολιτικές παροχής πολιτικού ασύλου δεν λειτουργούν ορθά".

Σύμφωνα με την UNCHR, η Ελλάδα κατέχει πολύ χαμηλές επιδόσεις για την αναγνώριση των πολιτικών προσφύγων με ποσοστό 0,03%, σε σύγκριση με το 31% που κατέχουν η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία.

Επίθεση σε Σωματείο Μουσουλμάνων στα Χανιά

Traditional street in the old town.Image via WikipediaΑπόπειρα πρόκλησης φθορών κατά του κτιρίου του Σωματείο Μουσουλμάνων Κρήτης, από άγνωστους δράστες κατήγγειλε μέλος του σωματείου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση, "καταγγέλθηκε από 37χρονο υπήκοο Συρίας, ότι τις πρώτες πρωινές ώρες, άγνωστοι δράστες εκτόξευσαν πέτρα στην οποία είχαν τυλίξει με μονωτική ταινία δύο αναμμένες φωτοβολίδες, με σκοπό να προκαλέσουν φθορές, στο κτίριο που στεγάζεται το Σωματείο Μουσουλμάνων Κρήτης, χωρίς όμως να επιτύχουν το σκοπό τους".

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.
Enhanced by Zemanta

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εξαπάτησης μεταναστών με πλαστά έγγραφα

Κύκλωμα αλλοδαπών που εφοδίαζε παράνομους μετανάστες με πλαστά έγγραφα, τα οποία χρησιμοποιούνταν ακολούθως για παράνομες νομιμοποιήσεις, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής.

Οι έρευνες της αστυνομίας οδήγησαν στην προχθεσινή σύλληψη στα Σεπόλια ενός 23χρονου Πακιστανού και ενός 36χρονου Μπαγκλαντεσιανού. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες Δευτέρα στον εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργατών τους.

Μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 127 σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών, αστυνομικών, υπαλλήλων νομαρχιών, εφοριακών, σφραγίδες νοσοκομείων, υπουργείων, αστυνομικών τμημάτων, εισόδου-εξόδου από την χώρα, καθώς και μεγάλος αριθμός βεβαιώσεων και υπευθύνων δηλώσεων εργοδοτών, αιτήσεις πολιτικού ασύλου, μισθωτήρια συμβόλαια σπιτιών, φωτοαντίγραφα ενσήμων της αστυνομίας και άλλα έγραφα.

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Ρατσιστική η επίθεση στη Λάρισα

Θύματα ρατσιστικής επίθεσης έπεσαν δύο Πακιστανοί στη Λάρισα, από ομάδα τριών νεαρών ημεδαπών, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται από χθες στα χέρια της αστυνομίας. 

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Κυριακής, στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Γούναρη, όπου Πακιστανός διατηρεί ένα μικρό παντοπωλείο. Εκείνη την ώρα, στο κατάστημα ο 16χρονος γιος του ιδιοκτήτη και ένας 37χρονος φίλος της οικογένειας.

Στις 10.45 οι τρεις δράστες, δυο 17χρονοι και ένας 19χρονος, φορώντας κουκούλες και μαντήλια για να κρύβουν τα πρόσωπά τους και κραδαίνοντας πτυσσόμενο γκλοπ, μπήκαν στο μαγαζάκι, επιτέθηκαν στα δύο άτομα τραυματίζοντάς τους και άρχισαν να προκαλούν φθορές στο εσωτερικό του καταστήματος, ενώ άρπαξαν και 700 ευρώ από το ταμείο. Από τις φωνές των θυμάτων και την αναστάτωση που προκλήθηκε, έσπευσαν περίοικοι, οι οποίοι άρχισαν να καταδιώκουν τους δράστες, που είχαν τραπεί σε φυγή. Ωστόσο, οι κάτοικοι κατόρθωσαν να ακινητοποιήσουν τον έναν από τους δύο ανήλικους δράστες, τον οποίο και παρέδωσαν σε αστυνομικό που κατέφθασε στην περιοχή.

Ο 37χρονος Πακιστανός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, για την παροχή πρώτων βοηθειών, από όπου εξήλθε χθες το πρωί. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο συλληφθείς εκ των δραστών , ο οποίος μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, εξήλθε και μεταφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, όπου και κρατείται. Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημ/κων Λάρισας.

Οι αστυνομικοί αναζητούν τους δύο συνεργούς του συλληφθέντα, οι οποίοι κατηγορούνται για ληστεία, απρόκλητη σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας η επίθεση αποδόθηκε σε καθαρά ρατσιστικά αίτια και τονίστηκε ότι τέτοια φαινόμενα θα παταχθούν.

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

308 σφαίρες κατά του «Μαβί Μαρμαρά»

Israel soldiers attacked while boarding the Ma...Image by IsraelMFA via Flickr
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ
Οι Ισραηλινοί κομάντος εξαπέλυσαν 308 πραγματικές σφαίρες πάνω σε ένα σκάφος που μετέφερε βοήθεια με προορισμό τη Γάζα τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να αποκρούσουν τους επιβάτες που τους επιτέθηκαν με φονικά όπλα, περιλαμβανομένου και ενός ημιαυτόματου πιστολιού Uzi, το οποίο άρπαξαν από τους κομάντος, δήλωσε την Κυριακή ο πλέον υψηλόβαθμος στρατηγός του Ισραήλ.

Καταθέτοντας για δεύτερη φορά ενώπιον διορισμένης από το κράτος επιτροπής έρευνας, ο αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι επέμεινε πως η δολοφονία από το ναυτικό εννέα φιλοπαλαιστίνιων Τούρκων πάνω στο πρώην κρουαζιερόπλοιο «Μαβί Μαρμαρά» ήταν αναπόφευκτη.

Οι καταδρομείς του ναυτικού είχαν εφοδιαστεί με εξοπλισμό κατά των διαδηλώσεων, αλλά σύντομα άρχισαν να εξαπολύουν πραγματικά πυρά για να αντιμετωπίσουν τους οπλισμένους επιβάτες, επειδή «αν δεν το έκαναν αυτό, θα υπήρχαν μεγαλύτερες απώλειες», είπε ο Ασκενάζι στην εξαμελή Επιτροπή Τουρκέλ.

Η Άγκυρα, η οποία θέλει αποζημιώσεις και μία συγγνώμη από το Ισραήλ, έχει απορρίψει την επιτροπή Τουρκέλ ως πολύ περιορισμένης εμβέλειας. Η επιτροπή έχει, ωστόσο, καλέσει επιβάτες του Μαβί Μαρμαρά να καταθέσουν - πολλοί από τους οποίους επιμένουν πως η σφαγή από τους κομάντος ήταν απρόκλητη - και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να εξετάσει επισταμένα την εμπλοκή του ισραηλινού ναυτικού.

Ο Ασκενάζι δήλωσε πως οι στρατιώτες εξαπέλυσαν 308 βολές με πραγματικά πυρά. Ανώτατος σύμβουλος του στρατηγού δήλωσε στο Reuters πως 70 από αυτές είχαν σκοπό να προκαλέσουν τραύματα, ενώ οι υπόλοιπες ήταν προειδοποιητικές. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει τα ευρήματα των τουρκικών ιατροδικαστικών εξετάσεων, σύμφωνα με τα οποία οι εννέα ακτιβιστές που σκοτώθηκαν πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές, ενώ υπήρχαν τραύματα από σφαίρες σε άλλους 24 ανθρώπους που τραυματίστηκαν. «Εκείνοι που κάνουν ερωτήσεις (για την τακτική) θα έπρεπε να προτείνουν μια εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Ασκενάζι.

Το Μαβί Μαρμαρά και άλλα πέντε σκάφη προσπαθούσαν να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Δε θέλουν τα τσιγγανόπουλα - Έκλεισαν το σχολείο- "Δεν είμαστε ρατσιστές" λένε οι γονείς.
- "Όχι σε λύσεις Σαρκοζί" λένε οι δάσκαλοι.
- Κλειστό παρέμεινε χθες το σχολείο.
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στο 5ο δημοτικό σχολείο στη Νέα Μαγνησία, αφού οι γονείς δεν δέχονται στο ίδιο σχολείο τα τσιγγανόπουλα του καταυλισμού Ξηριά Λαμίας.
<<Δεν είμαστε ρατσιστές>> δηλώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γιάννης Φραγκίστας.
<<Στο σχολείο ήδη υπάρχουν παιδιά Ρομά εδώ και χρόνια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι οικογένειές τους όμως μένουν σε σπίτια, κάτω από κανονικές συνθήκες υγιεινής.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι εντελώς διαφορετικό, αφού στον καταυλισμό του Ξηριά δεν τηρούνται στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, ούτε γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να γίνουν τα παιδιά μας πειραματόζωα πολυπολιτισμικότητας στα πλαίσια των όποιων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων>>

Ο Διευθυντής της Περιφερειακής Εκπαίδευσης κ. Ηλίας Αργυρόπουλος αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, ώστε να βρεθεί λύση.
Ωστόσο με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει "λύσεις Σαρκοζί"
<<Φωνές που κάνουν λόγο για γκετοποίηση και κοινωνικό αποκλεισμό, η επιστημονική κοινότητα τις έχει απορρίψει>>.

LamiaReport.gr

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Στο πλευρό των εφήβων ομοφυλόφιλων ο Μπάρακ Ομπάμα

Στο πλευρό των εφήβων ομοφυλόφιλων τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενώνοντας τη φωνή του με αυτούς που συμμετέχουν στην αυθόρμητη εκστρατεία που διοργανώθηκε για τη στήριξη όσων έπεσαν θύματα ομοφοβίας, μετά από σειρά αυτοκτονιών νέων σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ως πατέρας δύο κοριτσιών, αυτό μου ραγίζει την καρδιά» δήλωσε σε βίντεο ο Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα», που ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου από ένα ομόφυλο ζευγάρι στο Σιάτλ.

«Αυτό είναι κάτι που απλώς δεν πρέπει να συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα. Δεν ξέρω πώς είναι όταν σε παρενοχλούν επειδή είσαι ομοφυλόφιλος. Αλλά ξέρω πώς είναι μερικές φορές να έχεις την εντύπωση ότι δεν ανήκεις στην κοινωνία. Είναι δύσκολο» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αλλά «δεν είστε μόνοι. Δεν κάνατε τίποτα κακό. Δεν έχετε κάνει τίποτα για να αξίζετε να σας παρενοχλούν. Υπάρχουν άνθρωποι που σας αγαπούν όπως είστε» σημείωσε.

Σύμφωνα με έρευνα, οι νέοι που είναι ομοφυλόφιλοι έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τους ετερόφυλους, ενώ εννέα στους δέκα παρενοχλούνται στο λύκειο.

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Οι προϋποθέσεις εγγραφής και παραγραφής των αλλοδαπών

Σε γνωμοδότηση (3/2010) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις καταχώρισης και διαγραφής των αλλοδαπών τρίτων χωρών από το Σύστημα Πληροφοριών Σέγκεν (ΣΠΣ) και τον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών (ΕΚΑΝΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αρχή:

α) η καταχώριση αλλοδαπού τρίτης χώρας στον κατάλογο ΕΚΑΝΑ δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως την εγγραφή στο ΣΠΣ,

β) η καταχώριση στο ΣΠΣ γίνεται εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 96 της Σύμβασης Εφαρμογής της Συμφωνίας Σέγκεν,

γ) δικαστική ή διοικητική απέλαση κατ’ εφαρμογήν της εθνικής νομοθεσίας για την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια δικαιολογεί την καταχώριση του αλλοδαπού και στους δύο καταλόγους (ΕΚΑΝΑ και ΣΠΣ),

δ) καταδίκη αλλοδαπού από εθνικό δικαστήριο σε αδίκημα, για το οποίο προβλέπεται ποινή τουλάχιστον ενός έτους, συνιστά λόγο εγγραφής στο ΣΠΣ,

ε) αποχρώσες ενδείξεις για διάπραξη ή προπαρασκευαστικές ενέργειες αξιόποινης πράξης, για την οποία προβλέπεται ποινή τουλάχιστον ενός έτους, δικαιολογούν την εγγραφή στο ΣΠΣ, εφόσον η πράξη αξιολογείται ότι συνιστά απειλή της δημόσιας τάξης και ασφάλειας,

στ) διοικητική απέλαση για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 76 παρ. 1 του ν. 3386/2005, καθώς και για το λόγο ότι η παρουσία ενός αλλοδαπού κρίνεται αιτιολογημένα ως επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια της χώρας, δικαιολογεί την εγγραφή του αλλοδαπού στον ΕΚΑΝΑ,

ζ) η διάταξη του άρθρου 48 παρ. 1 του ν. 3772/2009, που αντικατέστησε την περίπτωση γ' της παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 3386/2005, στο μέτρο που ορίζει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη αλλοδαπός για το γεγονός και μόνο ότι σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον τριών (3) μηνών, είναι αντισυνταγματική ως προσκρούουσα στο δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας (άρθρο 5 παρ. 1 Σ) και στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 Σ),

η) ο αλλοδαπός διαγράφεται από το ΣΠΣ, αν παρέλθει τριετία από την καταχώριση και δεν εκδοθεί αιτιολογημένη απόφαση για την αναγκαιότητα διατήρησης της καταχώρισης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Εικόνες ντροπής είδε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ σε ελληνικές φυλακές

Mε ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιγράφει ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές, στα κρατητήρια και γενικά στα Αστυνομικά Τμήματα.

Ο Μάνφρεντ Νόβακ αναγνώρισε, πάντως, ότι το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να το επωμίζεται μόνο η Ελλάδα και ότι χρειάζεται ενεργότερη ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Ο κ. Νόβακ επισκέφθηκε κέντρα κράτησης αλλοδαπών στα σύνορα και Αστυνομικά Τμήματα σε περιοχές της Αθήνας, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Ακρόπολη, η Ομόνοια, τα Εξάρχεια, αλλά και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως είπε παρατήρησε υπερσυγκέντρωση κρατουμένων, ενώ τα αστυνομικά τμήματα έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών για διάστημα που πολλές φορές ξεπερνάει τους έξι μήνες.

«Έχουν τέσσερις φορές περισσότερους κρατούμενους από τις δυνατότητές τους, είναι βρώμικα, με κακές συνθήκες εξαερισμού και φωτισμού. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς, αλλά ούτε και σε νομική βοήθεια και ιατρική φροντίδα».

Συμπλήρωσε δε ότι ενώ οι δικαστικές φυλακές είναι προορισμένες να φιλοξενούν 9.000 κρατουμένους σε αυτές είναι περισσότεροι από 12.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 57% των κρατούμενων είναι αλλοδαποί.
Στα αστυνομικά τμήματα Αγίου Παντελεήμονα, Ομονοίας, και Ακρόπολης η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ βρήκε χώρους στους οποίους ήταν στοιβαγμένοι πάνω από 40 κρατούμενοι, σε φρικτές -όπως τις χαρακτήρισε ο Μ. Νόβακ- συνθήκες, που δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι στο μητρώο κρατουμένων.
«Ενώ αναμέναμε να βρούμε και Έλληνες κρατούμενους για ποινικά αδικήματα, ύστερα από συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και ρατσιστικών ομάδων, δεν βρήκαμε παρά μόνο αλλοδαπούς κρατούμενους» επισήμανε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ακόμα και οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί παραδέχτηκαν ότι οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες, ενώ ισχυρίστηκαν ότι φοβούνται και οι ίδιοι ότι θα πέσουν θύματα ακροδεξιών, αν θεωρηθεί ότι δείχνουν ευνοϊκή μεταχείριση προς τους μετανάστες.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει το διεθνές πρωτόκολλο για τα βασανιστήρια, και να καθιερώσει ανεξάρτητη αρχή, που θα διερευνά τις καταγγελίες κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων κρατουμένων.
Ο Μάνφρεντ Νόβακ αναγνώρισε, πάντως, ότι το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να το επωμίζεται μόνο η Ελλάδα και ότι χρειάζεται ενεργότερη ευρωπαϊκή συμμετοχή.
«H Ελλάδα δεν πρέπει να είναι εκείνη που φέρει μόνη το βάρος υποδοχής της μεγάλης πλειοψηφίας του συνόλου των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ το 2010.
» Πρόκειται για ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή λύση και όχι απλά ενίσχυση των ευρωπαϊκών συνόρων με τη FRONTEX.
» Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει εκ βάθρων την πολιτική ασύλου και μεταναστευτική πολιτική και να αντικαταστήσει τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ με ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής των βαρών, το οποίο να λαμβάνει επίσης υπόψη και τις εύλογες ανησυχίες των αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών.»
Ύπατη αρμοστεία για τους Ιρανούς
Την αναγκαιότητα ριζικής αναμόρφωσης της διαδικασίας παραχώρησης ασύλου υπογράμμισε ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα με αφορμή την απεργία πείνας Ιρανών στα Προπύλαια, επτά από τους οποίους έχουν ράψει το στόμα τους.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231064172#ixzz12uH9G8CE

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Πορεία συμπαράστασης στους μετανάστες

Πορεία συμπαράστασης στους μετανάστες διοργανώθηκε το Σάββατο στο κέντρο της Ηγουμενίτσας από ομάδες αλληλεγγύης στα πλαίσια του 2ημέρου εκδηλώσεων αλληλεγγύης στους μετανάστες που διοργάνωσε στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας το συντονιστικό Δυτικής Ελλάδας για την αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες. 
 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με ενημέρωση για την κατάσταση στην Ηγουμενίτσα και για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στον ελλαδικό χώρο, ενώ το Σάββατο πέρα από την πορεία, πραγματοποιήθηκε και ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "κρίση - μετανάστευση - αλληλεγγύη". 
 
Οι εκδηλώσεις στόχο είχαν αφενός την πληροφόρηση και αφετέρου τη συγκέντρωση χρημάτων, ρουχισμού και φαρμάκων που θα καταλήξουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στο Λαδοχώρι της Ηγουμενίτσας.

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Λογοκρισία στο Ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής

Λογοκρισία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα των Ρομά καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με επιστολή που κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα, ένα μήνα μετά την κατάθεση ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή για τις απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία, η γραμματεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοινώνει ότι η ερώτηση δεν γίνεται αποδεκτή.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ κοινοποίησε μέσω της γραμματείας του, ότι η ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή δεν γίνεται αποδεκτή διότι δεν «εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χουντής ζητούσε, όπως είχε κάθε δικαίωμα, να πληροφορηθεί τη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τις απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του φρόντιζε με μεγάλη επιμέλεια να μην κάνει καμία προσωπική κρίση σχετικά με τη συμπεριφορά του Νικολά Σαρκοζί, για να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για «μη παραδεκτή» ερώτηση αντίθετα παρέθετε τόσο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και δηλώσεις της επιτρόπου Βιβιέν Ρέντινγκ, που καταδίκαζαν τις απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το άρθρο 116 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος έχει πράγματι την αρμοδιότητα να αποφασίζει για το αποδεκτό των ερωτήσεων στο πλαίσιο που ορίζει ο Κανονισμός.

Όμως ο ισχυρισμός και η δικαιολογία ότι η συγκεκριμένη ερώτηση δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου είναι μεροληπτική -αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ- αφού το ίδιο το Κοινοβούλιο στο οποίο προεδρεύει με ψήφισμά του (9/9/2010) «παροτρύνει τις γαλλικές αρχές να αναστείλουν άμεσα όλες τις απελάσεις των Ρομά καλώντας συγχρόνως την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να παρέμβουν με το ίδιο αίτημα».

Ο Νίκος Χουντής δηλώνει ότι θα θέσει την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προσβάλει τους Κοινοβουλευτικούς θεσμούς, στη Κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) και στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να αποδοκιμαστεί η προσπάθεια φίμωση όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της ΦτώχειαςΑνησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και στη χώρα μας το φαινόμενο της φτώχειας, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 21% των Ελλήνων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 25%.
Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Φτώχειας, το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, μέλος του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Δικτύου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που συνεπάγεται ένα τέτοιο δεδομένο.Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε έσχατο σημείο και συμπληρώνονται πληθυσμιακά από τα χαμηλότερα στρώματα της μεσαίας τάξης που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση για τις οικογένειες και τα παιδιά τους.Όπως τονίζουν τα μέλη του Δικτύου σήμερα είμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου, όπου αντί το κράτος να παρέχει προστασία απέναντι στη φτώχεια, την ανεργία και την ασθένεια, οι πολίτες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι, που αποτελούν τα τραγικότερα θύματα αυτής της κατάστασης. Μάλιστα στοιχεία που αφορούν το 2007 αναφέρουν ότι 450.000 παιδιά μέχρι 17 χρόνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας.Σύμφωνα με την έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών για το 2008 της ΕΣΥΕ, με στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2007, το ποσοστό των φτωχών έμεινε αμετάβλητο παρά την οικονομική ανάπτυξη που γνώριζε τότε η χώρα. Ένας στους πέντε Έλληνες, δηλαδή 2.186.869 άνθρωποι, βίωναν εκείνη την περίοδο τη φτώχεια και συγκέντρωναν ετήσιο εισόδημα 6.480 ευρώ το χρόνο.Στο πλαίσιο του έτους κατά της φτώχειας, μέλη του Ελληνικού Δικτύου θα βρίσκονται στην πλατεία Καπνικαρέας όπου θα μοιράσουν υλικό και θα συνομιλήσουν με τους πολίτες για το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της φτώχειας.Παράλληλα, από τις 8 έως τις 14 Νοεμβρίου θα προγραμματίσει συνεντεύξεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, προβολές ταινιών ανάλογου περιεχόμενου καθώς και διάφορες τοπικές εκδηλώσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Αναρτήθηκε από epirusgate

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Θύματα σωματεμπόρων τρεις αλλοδαπές στη Θεσσαλονίκη

Στα νύχια κυκλώματος αδίστακτων σωματεμπόρων, που τις εκμεταλλεύονταν και τις πρωοθούσαν στην πορνεία, είχαν πέσει τρεις νεαρές αλλοδαπές - θύματα «τράφικινγκ», στη Θεσσαλονίκη.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 54χρονο ΄Ελληνα και την 28χρονη φίλη του, που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και σωματεμπορία.

Άλλα τέσσερα άτομα καταζητούνται για την ίδια υπόθεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ασφάλειας, ύστερα από έρευνα, εντοπίστηκε διαμέρισμα στην περιοχή του Λαγκαδά, που διατηρούσε ο 54χρονος και κρατούνταν παράνομα αλλοδαπές γυναίκες. Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής συνελήφθη η 28χρονη συνεργός του, ενώ επιχειρούσε να μεταφέρει τις τρεις αλλοδαπές - δυο 36χρονες και μια 27χρονη - με αυτοκίνητο, προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όπως έγινε γνωστό, στις τρεις κοπέλες έγιναν γνωστά τα δικαιώματα που έχουν ως θύματα "τράφικινγκ". Έτσι, μια από τις τρεις φιλοξενείται ήδη σε ξενώνα μη κυβερνητικής οργάνωσης της Θεσσαλονίκης, ενώ οι άλλες δύο, επέλεξαν να αναχωρήσουν άμεσα για τη χώρα τους.

Νύχτα τρόμου στην πλατεία Αττικής

Νύχτα τρόμου εκτυλίχθηκε χθες στην πλατεία Αττικής, με γεγονότα που έφεραν στο νου ανάλογα περιστατικά που έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. 

Ομάδα «αγανακτισμένων» πολιτών επιτέθηκε σε μίνι μάρκετ, ιδιοκτησίας μετανάστη από το Μπαγκλαντές, τραυματίζοντας τον ιμάμη της περιοχής και έναν ακόμη μετανάστη. Οι συμπλοκές γενικεύτηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί μετανάστες και Έλληνες.

Οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την οργή των πολιτών, βρήκαν καταφύγιο στο παρακείμενο υπόγειο τζαμί, που απέχει μόλις 30 μέτρα. Οι "αγανακτισμένοι" κάτοικοι απέκλεισαν την είσοδο του τζαμιού, το οποίο είχε καεί ενάμισι χρόνο πριν, όταν είχαν διαδραματιστεί σκηνές έντασης ύστερα από την ενέργεια αστυνομικού να σκίσει το Κοράνι που είχε στην κατοχή του μετανάστης.

Στη συνέχεια άρχισαν να σπάνε τα εξωτερικά τζάμια, πετώντας ξύλα και πέτρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε μετανάστες που ήταν κρυμμένοι μέσα στο τζαμί. Οι μετανάστες αναγκάστηκαν να βγουν έξω και να αμυνθούν με ότι "όπλο" βρήκαν στα σκουπίδια.

Με την εμφάνιση της Αστυνομίας οι μετανάστες επέστρεψαν στο τζαμί, όπου έμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερο από 1,5 ώρα. Στην είσοδο του τζαμιού παρέμειναν και οι κάτοικοι, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα εναντίον των μεταναστών και ζητώντας από την αστυνομία να τους εκδιώξει. Ακολούθησαν συμπλοκές στην πλατεία Αττικής, όπου περίπου 80 άτομα χτυπούσαν τους διερχόμενους μετανάστες. Οι επιτιθέμενοι στράφηκαν και κατά των ανδρών των ΜΑΤ.

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν στις 7.30 το απόγευμα και κράτησαν μέχρι και τις 3 τα ξημερώματα.
Δάμα Γεωργία ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διεθνής Αμνηστία: Η κυβέρνηση να προστατέψει τους μετανάστες

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί, με ανακοίνωσή της, την κυβέρνηση να προστατέψει τους μετανάστες από τα φαινόμενα βίας και μισαλλοδοξίας που σημειώνονται στην Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες. «Με αφορμή τα αυξανόμενα και συνεχιζόμενα κρούσματα βίας εις βάρος μεταναστών, η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει την υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα και να διασφαλίζει μια ζωή ελεύθερη από κάθε είδους ρατσιστική βία, καθώς και την απρόσκοπτη πραγματοποίηση εκδηλώσεων με θρησκευτικό ή άλλο χαρακτήρα», τονίζει μεταξύ άλλων η οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Αθηναίων ανακάλεσε την άδεια πραγματοποίησης του «3ου Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού» της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, το οποίο είχε προγραμματισθεί για τις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος «πληροφορίες που έφθασαν στη δημοτική αρχή από κατοίκους της περιοχής και από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης για πιθανά επεισόδια και την ανάγκη να διασφαλισθεί η αποφυγή επεισοδίων και η ηρεμία στην περιοχή». Έπειτα ωστόσο από την άμεση κινητοποίηση οργανώσεων και φορέων τελικά δόθηκε άδεια για να διεξαχθεί κανονικά το Φεστιβάλ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, έχουν σημειωθεί κρούσματα βίας και παρεμπόδισης λειτουργίας καταστημάτων με άδεια.
Μετανάστες που διαμένουν στον Άγιο Παντελεήμονα καταγγέλλουν επιθέσεις εναντίον τους και παρεμπόδιση της πρόσβασής τους σε ελεύθερους χώρους. Αναφέρουν, επίσης, ότι οι αστυνομικές αρχές δεν παρέχουν προστασία από επιθέσεις που ενέχουν βία και εκδηλώνουν ρατσιστικά κίνητρα.

Ως εκ τούτου, η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι ζητά από την κυβέρνηση:

• Να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ένα θετικό καθήκον στους υπεύθυνους επιβολής της τάξης, ως δημόσια αρχή, για την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση των καλών σχέσεων μεταξύ πολιτών από διαφορετικά εθνικά περιβάλλοντα κατά την τέλεση των καθηκόντων τους,

• Να δοθεί προτεραιότητα στην καταπολέμηση εγκλημάτων με φυλετικά κίνητρα, και, πιο συγκεκριμένα, να εξασφαλίζεται ότι τα θύματα τέτοιων προσβολών έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική αποζημίωση.

«H κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες αρχές έχουν την υποχρέωση να καταπολεμούν τη ρητορική μίσους. Οι προσπάθειές τους δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σε νομικές απαγορεύσεις, αλλά και να επεκτείνονται σε ευρύτερα μέτρα προώθησης της κουλτούρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξίας του ανθρώπου, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και των κοινωνικών πολιτικών που αφορούν ευάλωτες ομάδες», καταλήγει η οργάνωση.

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Τα Πίσω Θρανία

  Η αναφορά στην παιδεία είναι κάτι σύνηθες για τις δημόσιες αρχές, τα παράθυρα των καναλιών και γενικά όλους αυτούς που δεν έχουν κάποια εκπαιδευτική ιδιότητα. Ίσως να’ ναι κι αυτός ο λόγος που η έννοια αυτή ακούγεται κάπως στραπατσαρισμένη στα αυτιά μας. Τι θα συνέβαινε όμως, αν την ακούγαμε από τα στόματα των δασκάλων; Αυτών, που δεν αγάπησαν το επάγγελμά του λόγω του καλού ωραρίου, αλλά αυτών που πραγματικά αγαπούν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το φθινόπωρο του 1999, μια τέτοια ομάδα εκπαιδευτικών αναφέρθηκε σε αυτή την έννοια θέλοντας να κάνει κάτι για μια ομάδα ανθρώπων που ούτε οι δημόσιες αρχές, ούτε τα παράθυρα των καναλιών συνδέουν συχνά με την παιδεία. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες της Αθήνας, πέραν της εξασφάλισης χώρου διαμονής και στοιχειώδους απασχόλησης, έχουν ανάγκη και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Άλλωστε κάτι τέτοιο, αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας στοιχειώδους ένταξης στην κοινωνία μας.

Θα μας πείτε βέβαια, πως γι’αυτό υπάρχουν τα σχολεία. Πράγματι… αλλά οι μετανάστες δεν είναι μόνο ανήλικοι. Και θα μας πείτε τώρα, πως για αυτό υπάρχει το πανεπιστημιακό διδασκαλείο και τα ιδιωτικά φροντιστήρια. Πράγματι πάλι… αλλά τις περισσότερες φορές, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε το ελάχιστο χρηματικό ποσό, αναγκαζόμενοι να αναγάγουν την ανάγκη της γλώσσας σε πολυτέλεια.

Μάλλον αυτή την ανάγκη, ήρθαν αυτοί οι εκπαιδευτικοί να καλύψουν. Πριν από 11 λοιπόν χρόνια, ίδρυσαν τα Πίσω Θρανία. Στοχεύοντας στην ανάπτυξη έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, προσαρμόζουν τη μαθησιακή διαδικασία στο διαφορετικό επίπεδο και στην ιδιοσυγκρασία των ξένων γειτόνων μας, χωρίς να αμελούν την ανάγκη για πολιτισμό, εκδρομή και γλέντι. Κι όλα αυτά με μεράκι και αφιλοκερδώς… Τι λέτε; Θα θέλατε να είστε στο πλευρό τους; (πληροφορίες εδώ )

Μέσω Twitter καταγγέλλει την κράτησή της η σύζυγος του αντιφρονούντα Νομπελίστα

H Λιού Σιά, η σύζυγος του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης 2010 Λιού Σιαομπό, διαμαρτυρήθηκε σήμερα κατά του παράνομου κατ΄οίκον περιορισμού της, σε μήνυμά της που μεταδόθηκε μέσω του Twitter.

"Διαμαρτύρομαι έντονα κατά της κυβέρνησης για την παράνομη κράτησή μου" έγραψε η σύζυγος του 54χρονου αντιφρονούντα ο οποίος καταδικάστηκε το 2009 σε 11ετή κάθειρξη για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις.

Νωρίτερα σήμερα η Λιού Σιά είχε δηλώσει, πάντα μέσω του Twitter, ότι εμποδίστηκε να συναντήσει Νορβηγούς διπλωμάτες που μετέβησαν στο σπίτι της στο Πεκίνο.

Ο Λιού Σιαoμπό έγινε την περασμένη Παρασκευή ο πρώτος πολίτης της Κίνας που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μια τιμητική διάκριση που προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εκτίμησαν ότι η Λιού Σιά πρέπει και δικαιούται να μετακινείται ελεύθερα.

Και ομοφυλόφιλοι στον στρατό των ΗΠΑ

US Soldiers removing landmines.Image via WikipediaΑνοίγει ο δρόμος για τη στρατολόγηση ομοφυλόφιλων στον στρατό των ΗΠΑ μετά την απόφαση ομοσπονδιακής δικαστού που έκρινε ότι ο νόμος που την προβλέπει είναι αντισυνταγματικός.

Μέχρι τώρα η πολιτική του στρατού προέβλεπε ότι οι αξιωματικοί δεν μπορούσαν να ρωτούν για τις σεξουαλικές προτιμήσεις άλλων στελεχών του στρατού ενώ όσα στελέχη θα αποκάλυπταν ότι είναι ομοφυλόφιλα, θα κινδύνευαν με απόταξη.

Η δικαστής αποφάνθηκε ότι ο νόμος που απαγόρευε την ένταξη ομοφυλόφιλων στο στρατόπαραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση ενώ επιπλέον πως έχει επίδραση και στο στράτευμα καθώς εμποδίζει τη δυνατότητα στρατολόγησης ικανού προσωπικού.

Η πολιτική αυτή είχε τεθεί σε ισχύ από το 1993 από την κυβέρνηση Κλίντον σαν μια συμβιβαστική λύση με τις ένοπλες δυνάμεις που ζητούσαν πλήρη αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων από το στράτευμα.

Η απόφαση ήδη χαιρετίστηκε από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Καταφύγιο για «ξεχασμένους» μετανάστες τα ερειπωμένα κτίρια της Columbia

Σε στέγη για εκατοντάδες μετανάστες έχουν μετατραπεί τα μισογκρεμισμένα κτίρια της Columbia στον Περισσό. Στην πλειονότητά τους Άραβες από το Μαρόκο και την Αλγερία, περίπου 120 ψυχές έχουν βρει καταφύγιο ανάμεσα στα χαλάσματα, τους σπασμένους δίσκους και κασέτες που αποτέλεσαν κάποτε τεράστιο κομμάτι της μουσική ιστορία της χώρας.
«Ζω έναν εφιάλτη! Ξεκίνησα για τη Γαλλία, οι δουλέμποροι όμως ζητούσαν 9.000 ευρώ. Πού να τα βρω; Το αεροπορικό εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη στοίχισε 250 ευρώ και με άλλα 100 πέρασα στην Ελλάδα. Στη φυλακή της Πέτρου Ράλλη έκανα ένα μήνα. Όταν άνοιξαν οι πόρτες άρχισε η αναζήτηση, κάποια στιγμή έφθασα εδώ. Οι αστυνομικοί μάς χτυπούν με γκλομπ για να φύγουμε, πολλές φορές ζητούν χρήματα, αδειάζουμε τις τσέπες και φεύγουν. Το βράδυ ζούμε στο σκοτάδι μαζί με τα ποντίκια» δηλώνει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ένας από τους μετανάστες που τους τελευταίους 6 μήνες ζει σε ένα από τα κτίρια.
Πίσω από τα δέντρα και το μισογκρεμισμένο κτίριο έχει στηθεί ένας ολόκληρος καταυλισμός. Οι συνθήκες διαβίωσης τραγικές: το κτίριο δεν έχει πουθενά νερό και χρειάζεται να το κουβαλούν με μπιτόνια από το διπλανό πάρκο Προμπονά. Μια δυσωδία κυριαρχεί στο χώρο, ενώ τα κλαδιά των δέντρων έχουν καταληφθεί από τις απλωμένες μπουγάδες. Από κάτω τους, μπάζα που αδειάζουν αυθαίρετα τα φορτηγά.
«Περιμένω τους Γιατρούς του Κόσμου, πότε πότε περνούν. Έχω γεμίσει πληγές από τις κατσαρίδες και τις αράχνες. Καθαρίζουμε όπου μπορούμε για να κοιμηθούμε, τόσα σκουπίδια δεν μαζεύονται εύκολα. Από το να κοιμόμαστε στα πεζοδρόμια καλύτερα εδώ. Όσοι βρίσκουν τρόφιμα μαγειρεύουν, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε στις γύρω εκκλησίες ή στο συσσίτιο του δήμου στην Ομόνοια» εξηγεί ο Καζίρ από τη νότια αλγερινή Σαχάρα.
Οι «ένοικοι» των κτιρίων έχουν καθαρίσει ένα μέρος όπου κοιμούνται. Ο χώρος αυτός λειτουργεί και ως αυτοσχέδιο τζαμί, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όπου έχουν στρώσει ένα χαλί και βγάζουν τα παπούτσια τους για να προσευχηθούν.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν τη μετατροπή του κτιρίου της πρώην εταιρείας σε μουσικό μουσείο, χωρίς, ωστόσο, να λαμβάνουν καμιά επίσημη απάντηση. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας μαζί με την Ένωση Μουσικοσυνθετών Ελλάδας και τους κατοίκους της περιοχής έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του τότε υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη να μη χαρακτηρισθεί όλο το εργοστάσιο ιστορικός τόπος. Μετά από αυτή την προσφυγή το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ χαρακτηρίζει μνημεία μόνο το κτίριο Α' και την πύλη εισόδου, αλλά δεν αξιολογεί το υπόλοιπο κτίριο ως πολιτιστική κληρονομιά. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας προσέφυγε και πάλι στο ΣτΕ και εντός των ημερών αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης.

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Έκκληση στο Πεκίνο για αποφυλάκιση του Λιου Σιαομπό


Τέσσερις εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κάλεσαν το Πεκίνο να αφήσει ελεύθερο «άμεσα» τον Κινέζο Λιου Σιαομπό, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή και τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2010.
«Τέσσερις εμπειρογνώμονες ενώνουν την φωνή τους με εκείνους που έχουν χαιρετίσει την απόφαση της Επιτροπής των Νόμπελ και καλούν τους Κινέζους να τον απελευθερώσουν άμεσα», αναφέρει ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι υπογράφοντες είναι ο εισηγητής για την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, Φρανκ Λα Ρι, ο πρόεδρος- εισηγητής της ομάδας εργασίας για τις αυθαίρετες κρατήσεις, Ελ Χατζί Μάλικ Σόου, η ειδική εισηγήτρια για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάργκαρετ Σεκάγκια και η εισηγήτρια για την ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων, Γκαμπριέλα Νολ.

«Μία σκληρή ποινή για τις ειρηνικές δραστηριότητές του αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης» σημειώνουν οι ειδικοί.
«Ο Λιου Σιαομπό είναι ένας θαρραλέος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος έχει υποστηρίξει ειρηνικά και με συνέπεια τον μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», προσθέτουν.
Οι τέσσερις εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ απηύθυναν επίσης έκκληση στις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν όλα τα «άτομα που κρατούνται επειδή άσκησαν με ειρηνικό τρόπο τα δικαιώματά τους στην έκφραση».
Οι ειδικοί κάλεσαν ακόμη την Κίνα να επικυρώσει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο όμως το Πεκίνο έχει ήδη υπογράψει.

«Ο Σιαομπό αφιερώνει το Νόμπελ στους νεκρούς της Τιενανμέν»

Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ζητούν την απελευθέρωση του  Σιαομπό Ο φυλακισμένος κινέζος διαφωνών Λιού Σιαομπό, που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, αφιερώνει το βραβείο του στους νεκρούς της Τιενανμέν, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και η οποία ήρθε σε επαφή με τη σύζυγο του διαφωνούντα αφού αυτή μίλησε με το σύζυγό της. 
 
Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ζητούν την απελευθέρωση του Σιαομπό "Το βραβείο αυτό είναι αφιερωμένο στις ψυχές που χάθηκαν στις 4 Ιουνίου", είπε ο Λιου Σιαομπό στη σύζυγό του Λου Σιά αναφερόμενος στο δημοκρατικό κίνημα της πλατείας Τιενανμέν του Πεκίνου, που ξεκίνησε από τους φοιτητές το 1989 και κατεστάλη από το κινεζικό καθεστώς.

Η οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα (HRIC) έκανε γνωστό πως πρόκειται για τη μοναδική επαφή που μπόρεσε να έχει η Λου Σιά με το σύζυγό της, ο οποίος είναι φυλακισμένος στο Λιαονίνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα.

Σύμφωνα με την HRIC, ο Λιού Σιαομπό διαβεβαίωσε τη σύζυγό του ότι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην Τιενανμέν έδωσαν τη ζωή τους "για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία".


Στην ίδια ανακοίνωση, η HRIC επιβεβαιώνει πως αφού είδε το σύζυγό της για περίπου μία ώρα η Λου Σιά επέστρεψε στο Πεκίνο όπου τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Νωρίτερα, η αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom Now είχε γνωστοποιήσει πως η Λου Σια τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Σερβία: Βανδαλισμοί και επεισόδια στην «Πορεία Υπερηφάνειας»

Τουλάχιστον 122 άτομα τραυματίστηκαν σήμερα στο Βελιγράδι καθώς ακροδεξιοί διαδηλωτές επιχείρησαν να εμποδίσουν την «Πορεία Υπερηφάνειας» των ομοφυλοφίλων.
Επεισόδια και βανδαλισμοί σε πορεία ομοφυλοφίλων στο Βελιγράδι Τα επεισόδια, ξεκίνησαν γύρω στις 11 το πρωί, ταυτόχρονα με την έναρξη της «Πορείας Υπερηφάνειας». Διαδηλωτές μέλη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων προσπάθησαν να σπάσουν τους κλοιούς ασφαλείας που δημιούργησε η αστυνομία και να εισβάλουν στο χώρο όπου πραγματοποιούνταν η πορεία Belgrade Pride.  
Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα. Ωστόσο, τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης διήρκεσαν για τουλάχιστον επτά ώρες. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 122 άτομα εκ των οποίων περίπου οι εκατό είναι αστυνομικοί. Επίσης προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε δεκάδες αυτοκίνητα, λεωφορεία και καταστήματα.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς καταδίκασε τους βανδαλισμούς και τα επεισόδια. «Οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών αποτελούν επίθεση κατά του κράτους της Σερβίας» δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος ενώ διαβεβαίωσε ότι «το σερβικό κράτος θα υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα τους και καμία προσπάθεια καταπάτησης των ελευθεριών δεν θα περάσει».
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Ειρηναίος, δια στόματος του επισκόπου Αθανασίου, βικάριου του Πατριαρχείου, καταδίκασε επίσης τα βίαια επεισόδια στην πρωτεύουσα. Ο επίσκοπος Αθανάσιος διευκρίνισε ότι κανένας ιερέας δεν είχε την έγκριση της Εκκλησίας για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά της Πορείας Belgrade Pride. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη των επεισοδίων υπήρξαν και ιερείς μεταξύ των διαδηλωτών που προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Συναντήθηκε με τη σύζυγό του ο κινέζος νομπελίστας

Η σύζυγος του κινέζου αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, συναντήθηκε μαζί του σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία, το οποίο επικαλείται την πεθερά του νομπελίστα.

Η Λιού Σια δεν έχει δώσει σημάδια ζωής από το βράδυ της Παρασκευής. Δικηγόροι του αντιφρονούντα δήλωσαν ότι δεν έχουν μπορέσει να έλθουν σε επαφή μαζί της αφότου «την πήραν αστυνομικοί», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από την Επιτροπή Νομπέλ της βράβευσης του Λιού Σιαομπό.

Οι αρχές έχουν αποκλείσει μέρος του οδικού δικτύου στην πόλη Τζιντσού, στην επαρχία Λιάονινγκ, όπου είναι φυλακισμένος ο Λίου. Αστυνομικοί άφηναν να περνούν μόνο κάτοικοι και αξιωματούχοι. Δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να πάνε στη φυλακή ενημερώθηκαν ότι δεν τους επιτρέπεται.

«Επίθεση» απελπισμένων

Η απόγνωση οδηγεί σε απώλεια ψυχραιμίας κι αυτή με τη σειρά της σε αποφάσεις ακραίες, όπως η περαιτέρω διάνοιξη των αντιαρματικών τάφρων στον Έβρο, ώστε να «χρησιμεύουν» όχι μόνο ως εμπόδιο εναντίον των τουρκικών τανκς αλλά και σαν «ανάχωμα» στο ανεξέλεγκτο πια κύμα λαθρομεταναστών!
Κοντά 30.000 απελπισμένοι έχουν περάσει τα ελλη­νοτουρκικά σύνορα από τον Ιανουάριο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, μόνο από τα περάσματα του Έβρου! Το τελευταίο οκταήμερο του Σεπτεμβρίου συνελήφθη­σαν 2.434 άτομα. Τα νούμερα είναι ασύλληπτα.
Η απώλεια ψυχραιμίας των στρατιωτικών και αστυ­νομικών αρχών προέρχεται όχι μόνο από τη μαζική είσοδο εξαθλιωμένων, αλλά και από την παντελή έλ­λειψη σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου. Κάθε μέρα σε διάφορα σημεία του Έβρου συγκεντρώνονται 200 - 400 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παι­διά. Μετά τη φροντίδα που τους παρέχεται με όποια μέσα διαθέτουν οι αρχές, οι περισσότεροι απ’ αυτούς με πούλμαν μεταφέρονται στην ενδοχώρα και ως επί το πλείστον καταλήγουν στην... Ομόνοια!
Την περασμένη Πέμπτη στο Πεντάγωνο έγινε σύσκεψη υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάγκο, στην οποία συμμετείχαν ο Α/ΓΕΣ στρατηγός Φράγκος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λ. Οικονόμου. Όλοι συμφώνησαν ότι η συνεχώς αυξανόμενη ροή εισόδου λαθρομεταναστών από τον Έβρο αποτελεί πλέον τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο ασφάλειας. Επισημάνθηκε ακόμη ότι, ενώ οι είσοδοι λαθρομεταναστών από το Αιγαίο έχουν μειωθεί σε ποσοστά που έφθασαν ακόμη και το 1.958% (!) τον περασμένο Ιούλιο, στον Έβρο αυξήθηκαν κατά 584%.
Οι πτήσεις εναέριων μέσων της Frontex στο Αιγαίο θεωρείται ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αναχαίτιση της παράνομης εισόδου από τα θαλάσσια σύνορα. Στον Έβρο όμως ούτε η Frontex ούτε τα περίπολα αστυνομίας και στρατού δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα.
Η πρόταση που έχει πέσει στα επιτελικά τραπέζια του Πενταγώνου έχει να κάνει με την επέκταση της αντιαρματικής τάφρου, η οποία έτσι κι αλλιώς διασχίζει την ελληνοτουρκική μεθόριο. Σύμφωνα με τις προτάσεις επιτελών, η αντιαρματική τάφρος μπορεί να επεκταθεί στα 30 μέτρα πλάτος από τα 24 που είναι σήμερα και να φθάνει σε βάθος μεγαλύτερο των 7 μέτρων.
Στην περιοχή του Κάραγατς, όπου δεν μεσολαβεί το ποτάμι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αυτή η διάνοιξη των αντιαρματικών τάφρων έχει γίνει σε μία απόσταση που καλύπτει 17 χιλιόμετρα μεθορίου! Οι επιτελείς του Στρατού εισηγούνται να συνεχιστούν αυτά τα έργα και στην υπόλοιπη συνοριακή γραμμή, εκτιμώντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί ένα δύσκολα προσπελάσιμο φυσικό εμπόδιο.
Αυτή είναι μία άποψη. Μία άλλη όμως λέει ότι τους λαθρομετανάστες δεν τους σταματούσαν ούτε τα... ναρκοπέδια, μέσα στα οποία πάρα πολλές φορές έμπαιναν είτε από λάθος είτε καθοδηγούμενοι από τους απέναντι, οι οποίοι ήθελαν να διαπιστώσουν πού ακριβώς έχουμε τα ναρκοπέδια! Παρ’ όλα αυτά η πρόταση για την τάφρο φαίνεται να είναι προς το παρόν η μοναδική σκέψη που υπάρχει για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στον Έβρο.
Αν αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα δεν προχωρά σε επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στην Τουρκία, θα σας πούμε ότι αυτό απλώς δεν μπορεί να γίνει κι έχουμε βάλει και την... υπογραφή μας! Στη συμφωνία που υπέγραψαν Παπανδρέου και Ερντογάν, όταν ο δεύτερος είχε έρθει ως «μουσαφίρης», υπογράφτηκε μία συμφωνία επαναπροώθησης πολύ χειρότερη από αυτή που ίσχυε. Προέβλεπε ότι η Τουρκία θα δεχόταν κάθε μήνα την επαναπροώθηση το πολύ 1.000 λαθρομεταναστών, νούμερο που είναι αστείο σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των λαθρομεταναστών με τη χαρακτηριστική... ανατολίτικη ραθυμία. «Γιαβάς, γιαβάς», που λένε. Γι’ αυτό και οι αριθμοί συλλήψεων είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Περίπου 10 με 20 άτομα συλλαμβάνουν, όταν την ίδια μέρα στην ελληνική πλευρά του Έβρου εμφανίζονται 250 με 300 λαθρομετανάστες!
Η τάφρος πρέπει ν’ ανοίξει και για άλλους λόγους»
Το σχέδιο για τη διαπλάτυνση της τάφρου μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί από δι­άφορους και να γίνουν παραλληλισμοί με το... τείχος που στήνουν οι Ισραηλινοί. Κι επειδή, ως γνωστόν, τώρα τελευταία έχουμε... τακιμιάσει με τους Ισραηλινούς, οι συνειρμοί εύκολα γίνονται. Όπως εξηγούν πάντως επιτελείς του Στρατού Ξη­ράς, η αναγκαιότητα να γίνουν παρεμβάσεις στις αντιαρματικές τάφρους του Έβρου έχει προκύψει πολύ πριν από την έκρηξη του προβλήματος των λαθρομεταναστών.
Οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία στην πε­ριοχή έχουν προκαλέσει πολλές σκέψεις στο Πεντάγωνο. Το 533 Σύνταγμα Πυροβολικού, που έχει έδρα την Άγκυρα, μετασταθμεύει συ­χνά πυκνά στον Έβρο. Το συγκεκριμένο Σύνταγ­μα διαθέτει στο οπλοστάσιό του τους κινεζικής τεχνολογίας πυραύλους Yildirim, με βεληνεκές 150 χλμ.
Επιπλέον η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε μία προμήθεια 36 γερανοφόρων οχημάτων και σε παραγγελίες κατασκευής μεγάλου αριθμού πλωτών γεφυρών εφόδου. Τα γερανοφόρα οχήματα μπορούν να αναπτύξουν γέφυρες μή­κους 24 μέτρων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Μηχανικό του στρατού προχωρά στη διαπλάτυνση των αντιαρματικών τάφρων στα 30 μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι η εποχή που οι πάντες θεωρούσαν τον Έβρο ως μία περιοχή όπου η Άγκυρα δεν θα τολμούσε να προχωρή­σει σε κανενός είδους πρόκληση έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κι αυτό το μεγάλο ζόρι δεν είναι εποχή να αγνοηθεί...
http://topontiki.gr/article/10334

Αγνοείται η σύζυγος του κινέζου νομπελίστα

Η σύζυγος του Λίου Σιαομπό, που τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2010, αγνοούνταν από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι σήμερα Κυριακή. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι μεταφέρεται σε φυλακή στη βορειοανατολική Κίνα για να ενημερώσει το σύζυγό της για τη βράβευσή του.

Τελικά όντως το ζευγάρι συναντήθηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα), σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία, το οποίο επικαλείται την πεθερά του Λιού Σιαομπό.

Δικηγόροι του αντιφρονούντα είπαν ότι δεν έχουν μπορέσει να έλθουν σε επαφή με τη Λίου Σια αφότου "την πήραν αστυνομικοί", το βράδυ του Σαββάτου, λίγη ώρα αφότου απονεμήθηκε το βραβείο.

Ο Λίου έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 11 ετών για υπονομευτικό έργο κατά της κυβέρνησης. Ο 54χρονος συγγραφέας είναι ο πρώτος κινέζος που έλαβε βραβείο Νομπέλ. Συνέθεσε το μανιφέστο "Χάρτα 08", με το οποίο ζητά περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες, το οποίο έχουν προσυπογράψει χιλιάδες. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράστηκε με οργή για την απονομή, χαρακτηρίζοντας το Λίου "εγκληματία" και την απονομή του βραβείου σε αυτόν "προσβολή" στα "ιδανικά του Νομπέλ". tvxs

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Σε κινέζο μαχητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα το Νομπέλ Ειρήνης.

Ο κινέζος αντιφρονών Λιού Σιαομπό είναι ο φετινός νικητής του Νομπέλ Ειρήνης.

Τιμήθηκε για τον μακρόχρονο και ειρηνικό αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Ο 54χρονος Λιού Σιαομπό φυλακίστηκε για 11 χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο- ανήμερα τα Χριστούγεννα- για ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές. εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών,

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση της νορβηγικής ακαδημίας Νόμπελ αναμένεται να εξοργίσει την κινεζική κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα μία εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι το ενδεχόμενο να τιμηθεί με το Νόμεπλ Ειρήνης ο κινέζος ακτιβιστής, θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις Κίνας - Νορβηγίας.

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους επικρατέστερους για το φετινό Νομπέλ Ειρήνης ήταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ.

Πέρυσι το Νομπέλ Ειρήνης απονεμήθηκε στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Έραψαν ο ένας το στόμα του άλλου, για να μην τους απελάσουν!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Με ραμμένα τα στόματα τους έφτασαν στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, δύο νεαροί Ιρανοί μετανάστες.

Πρόκειται για νεαρούς ηλικίας 25 - 30 χρόνων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της νύχτας πήραν τις ίνες από τα κορδόνια των παπουτσιών τους και έραψαν ο ένας το στόμα του άλλου, αψηφώντας τον πόνο.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Νίκο Ραπτόπουλο, οι δύο νεαροί ήταν σε άσχημη κατάσταση, ωστόσο δεν επέτρεψαν στο ιατρικό προσωπικό να τους φροντίσει και αρνήθηκαν πεισματικά να τους αφαιρέσουν τα ράμματα από το στόμα τους.

Πάντως η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο έγινε κανονικά και κατάφεραν να τους πείσουν να κάνουν τα εμβόλια τους και να πάρουν τα φάρμακα που απαιτούνται.

Ο κ. Ραπτόπουλος έχει ζητήσει τη βοήθεια της Πολιτείας για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο συμβάν, καθώς οι νεαροί μετανάστες αρνούνται να βγάλουν τα ράμματα θέλοντας να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους. zougla,gr

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Ο διωγμός των Τσιγγάνων

Στις 10 Οκτωβρίου  του 1944, στις 12 τα μεσάνυχτα, με εντολή του Χίτλερ 800 παιδιά τσιγγάνικης  καταγωγής, ηλικίας από 8 – 18 χρόνων, θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς. Εξήντα έξη χρόνια μετά, οι Tσιγγάνοι της Ευρώπης ζουν μικρούς και μεγάλους διωγμούς  τους οποίους και θα παρουσιάσουν οι «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στις 23:40 στο MEGA.
Οι δημοσιογράφοι  των «Πρωταγωνιστών» στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τις συνήθειες των σκηνιτών αλλά και για να καταγράψουν τα προβλήματά τους, πέρασαν μια εβδομάδα στον νέο καταυλισμό που δημιούργησαν πρόσφατα στο Σοφό Ασπροπύργου 150 οικογένειες Τσιγγάνων.
Γυναίκες  και άντρες του καταυλισμού αφηγούνται στην κάμερα των «Πρωταγωνιστών»  πώς ζουν κυνηγημένοι εδώ και μια εικοσαετία από τη μια περιοχή του Ασπροπύργου στην άλλη. Η τελευταία εκδίωξή τους έγινε στις αρχές Αυγούστου, όταν η δημοτική αστυνομία του δήμου μαζί με μπουλντόζες ισοπέδωσαν τον καταυλισμό τους στη θέση Ψάρι. 
Ο Σταύρος  Θεοδωράκης επισκέφθηκε και το 12ο Δημοτικό Σχολείο  Ασπροπύργου  όπου φοιτούν αποκλειστικά παιδιά Τσιγγάνων και συνομίλησε με τους μαθητές αλλά και με τον διευθυντή του Αλέξη Κουτρουβέλη ο οποίος μαζί με άλλους τρεις νεαρούς δασκάλους προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο να μάθει γράμματα στα παιδιά των Ρομά.
        «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 στις 23:40 στο MEGA 

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Ισραήλ: Απερρίφθη το αίτημα της νομπελίστριας Μαγκουάιρ κατά της απέλασής της

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε το αίτημα της Ιρλανδής νομπελίστριας Ειρήνης Μέιρεντ Μαγκουάιρ να μην την απελάσουν από τη χώρα, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση δικαστικής συνδρομής Αντάλαχ.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που κατέθεσε η Μάιρεντ Μαγκουάιρ κατά της δικαστικής απόφασης που διέταζε την απέλασή της από το Ισραήλ. Η απέλασή της μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον οποιαδήποτε στιγμή», ανέφερε ο Σαλάχ Μόχσεν, εκπρόσωπος της ΜΚΟ που την εκπροσωπεί.
Η 66χρονη Μαγκουάιρ είχε συλληφθεί στις 28 Σεπτεμβρίου κατά την αποβίβασή της στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπου είχε αφιχθεί για επίσκεψη μίας εβδομάδας στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη, με σκοπό επαφές της με διεθνείς προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αμέσως μετά τη σύλληψή της ετέθη υπό κράτηση.
Οι ισραηλινές αρχές την είχαν απελάσει ξανά τον Ιούνιο, μαζί με άλλους Ιρλανδούς ειρηνιστές, όταν είχαν προσπαθήσει με το σκάφος τους να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.
Την Παρασκευή, τοπικό δικαστήριο του Ισραήλ είχε απορρίψει την πρώτη προσφυγή της Μαγκουάιρ κατά της απέλασής της, σημειώνοντας πως αυτή είχε προειδοποιηθεί επαρκώς τον Ιούνιο κατά την απέλασή της, ότι δεν επρόκειτο να της ξαναεπιτραπεί η είσοδος στο Ισραήλ για τα επόμενα 10 χρόνια.

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Τα ζευγάρια ομοφύλων στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης

Την ένταξη και των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ζήτα η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η ΕΕΔΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Καστανίδη ότι θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που θα καταθέσει προτάσεις σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης ατόμων του ίδιου φύλου αλλά και δεδομένης παλαιότερης σχετικής πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία συνυπέγραψε και ο ίδιος ο υπουργός, τον καλεί να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση σχεδίου νόμου που θα κατοχυρώνει νομικά την ομόφυλη συμβίωση.

Το 2008 σε επιστολή της προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη, η Επιτροπή είχε ζητήσει "την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των λεσβιακών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών (ΛΟΑΤ) και την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους βάσει των υπερνομοθετικών κανόνων που επιβάλλουν την εξάλειψη των στερεότυπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων", ενώ είχε ταχθεί υπέρ της νομικής κατοχύρωσης της ομόφυλης συμβίωσης.

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Διαμαρτυρία Πακιστανών στην Πέτρου Ράλλη

Διαμαρτυρία στην Πέτρου Ράλλη πραγματοποιούν μέλη της πακιστανικής κοινότητας που διαμαρτύρονται επειδή δεν τους χορηγείται πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με την Τροχαία, οι διαμαρτυρόμενοι έχουν αποκλείσει το ρεύμα προς Κηφισό μέχρι το ύψος της Αγίας Άννης.

Διαμαντοπούλου: Να μην εκτελεστεί η ποινή της Ιρανής

Από τη συνέντευξη με την κα Άννα ΔιαμαντοπούλουImage via WikipediaΕπιστολή στην Viviane Reding Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη για θέματα Δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας για το θέμα της Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο με λιθοβολισμό έστειλε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου. 

Η Κα Διαμαντοπούλου, ζητάει να ενωθούν όλες οι γυναίκες επίτροποι και να απαιτήσουν να μην εκτελεστεί η ποινή της άτυχης Ιρανής. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Αγαπητή Βίβιαν,

Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την υιοθέτηση της νέας στρατηγικής για την ισότητα των φύλων. Έχοντας δουλέψει μαζί για 5 χρόνια έχω γνώση της ευαισθησίας, της τόλμης αλλά και της αποτελεσματικότητας σε ότι αναλαμβάνεις.
Με την ιδιότητα μου ως πρώην Επίτροπος και για θέματα ισότητας των δύο φύλων στην ΕΕ, αλλά και ως μαχόμενη γυναίκα, θα ήθελα να προτείνω την παρέμβαση σου για την υπόθεση της Σακινέχ Μοχαμαντί – Αστιάνι στο Ιράν.

Θεωρώ ότι με σεβασμό στην κουλτούρα, στα ήθη και στους θεσμούς της κάθε χώρας, υποχρεούμεθα ως γυναίκες με πολιτικό ρόλο και ισχύ, να δώσουμε κάλυψη και περιεχόμενο στις διαμαρτυρίες εκατομμυρίων πολιτών για μια τόσο ακραία αλλά και συμβολική πράξη εναντίον μιας γυναίκας.

Η καταδίκη της Sakineh Mohammandi Ashtiani δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, όχι γιατί έτσι απαιτούν τα δυτικά πρότυπα, αλλά γιατί η ισλαμική μεγαλοπρέπεια και μεγαλοψυχία πρέπει να εκδηλωθεί έμπρακτα.

Ο ίδιος ο ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας καλείται να δώσει χάρη στη μάνα δύο παιδιών και να μην επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το δράμα τους ακολουθώντας την παράδοση των μεγάλων ηγετών, οι οποίοι σε δύσκολες εποχές ανέλαβαν να οδηγήσουν τις χώρες τους προς το μέλλον.

Η θρησκεία του Ισλάμ έχει λόγο στη σύγχρονη εποχή και αυτή είναι μια άριστη ευκαιρία για να αποστομώσει τους συκοφάντες και τους επικριτές της, οι οποίοι αναζητούν προφάσεις για να στραφούν εναντίον της.

Με πρωτοβουλία σου θα μπορούσε να υπάρξει κοινή επιστολή έκκλησης για άμεση παρέμβαση στον Πρόεδρο του Ιράν υπογεγραμμένη από όλες τις πρώην και νυν Επιτρόπους γυναίκες.

Γυναίκες με πολιτική επιρροή στον Κόσμο, στην Ευρώπη, στις Χώρες τους.

Άννα Διαμαντοπούλου"
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...