Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Ξεσηκώνονται τη Δευτέρα οι κρατούμενοι στις φυλακές

Κινητοποιήσεις σε όλες τις φυλακές προετοιμάζουν οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Ως ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων έχει οριστεί η προσεχής Δευτέρα, κάτι που ήδη είναι γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για να σημάνει κόκκινο συναγερμό.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑOnline, έχει «χτιστεί» ένα δίκτυο τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων των φυλακών.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν ομάδες κρατουμένων για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Την έναρξη των κινητοποιήσεων στις φυλακές επιβεβαιώνει και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι επαναφέρουν τα αιτήματα που αφορούν τον υπερπληθυσμό των φυλακών, τις συνθήκες κράτησης, την περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης αδειών, τη μείωση των ποινών και τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισή τους.

Πορεία διαμαρτυρίας στη Λάρισα για τους «Ρομπέν των Σούπερ-μάρκετ»

Περίπου 1.500 άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο στη Λάρισα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες».

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν πολίτες από όλη την Ελλάδα και ήταν έντονη η παρουσία και ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, διοργανώθηκε με αφορμή το γεγονός ότι την 1η Δεκεμβρίου έχει οριστεί η δίκη των τεσσάρων φοιτητών, των αποκαλούμενων και «Ρομπέν των Σούπερ-μάρκετ», οι οποίοι δικάζονται με την κατηγορία της ληστρικής κλοπής.

Επίσης, στις 9 του ίδιου μήνα, θα γίνει και η δίκη των 11 ανηλίκων που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 και οι οποίοι δικάζονται με κατηγορίες που εμπίπτουν στον «τρομονόμο».

Σε εκκρεμότητα είναι η δίκη άλλων 8 ενηλίκων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά την διάρκεια των ίδιων επεισοδίων, με τις ίδιες κατηγορίες, αλλά στην πορεία αναλήφθηκαν και έμειναν να εκκρεμούν εναντίον τους κατηγορίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι, φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης στους κατηγορουμένους και κατά του τρομονόμου και υπό το άγρυπνο βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και διαλύθηκαν ήσυχα.

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

ΟΗΕ: Συχνές καταγγελίες για βασανιστήρια στην Τουρκία

«Πολλές και συνεχείς καταγγελίες για χρήση βασανιστηρίων σε ανεπίσημους χώρους κράτησης, μεταξύ των οποίων οχήματα της αστυνομίας, δρόμοι και χώροι εκτός αστυνομικών τμημάτων» υπάρχουν στην Τουρκία, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων.

Παράλληλα, χαρακτηρίζεται ανησυχητικό το γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσκολίες όταν καλούνται να διερευνήσουν τέτοιου είδους καταγγελίες.
ANAΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

4 μετανάστες βρέθηκαν νεκροί σε νταλίκα

Τέσσερις μετανάστες βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ξύλινο κιβώτιο στο ρυμουλκούμενο μέρος νταλίκας στην Αμφιλοχία.

Ύστερα από έλεγχο του ακινητοποιημένου οχήματος, οι αστυνομικοί βρήκαν στο εσωτερικό του ξύλινα κιβώτια, σε ένα από τα οποία βρέθηκαν τα πτώματα. Ενδέχεται τα άλλα κιβώτια να έκρυβαν επίσης μετανάστες, που όμως κατάφεραν να διαφύγουν.

Η ρυμούλκα φέρει ιταλικές πινακίδες κυκλοφορίας και εκτιμάται ότι είχε προορισμό την Πάτρα προκειμένου να φορτωθεί σε πλοίο για την Ιταλία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από τις αστυνομικές υπηρεσίες ενώ στον τόπο του εγκλήματος κλήθηκε ιατροδικαστής για να διαπιστώσει τα αίτια θανάτου τους. Πιθανολογείται ότι οι τα θύματα ήταν Ιρανοί και πέθαναν από ασφυξία

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Καλύτερους όρους διαμονής ζητά η Ένωση Μεταναστών

Τις προτάσεις της για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής παρουσίασε τη Δευτέρα η Ενωση Μεταναστών Ελλάδος (ΕΜΕ) σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Προεδρός της Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί και το μέλος του ΔΣ Σαΐντ Μοχάμεντ Τζαμίλ. Οι προτάσεις της Ένωσης απευθύνονται σε 7 ευρωπαίους επιτρόπους, 7 ελληνικά υπουργεία, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας,τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον Περιφερειάρχη, τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους ανεξάρτητους βουλευτές και αφορούν το σύνολο ουσιαστικά των θεμάτων που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής.

Μεταξύ των προτάσεων της ΕΜΕ περιλαμβάνεται η αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου, έτσι ώστε να αρκούν 120-150 ένσημα για την ανανέωση της άδειας διαμονής.

Παράλληλα προτείνεται η δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας μετανάστευσης, που να υπάγεται στα αστυνομικά τμήματα, η οποία θα παραλαμβάνει και θα εκδίδει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την άδεια παραμονής. Επίσης προτείνουν την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης της άδειας συνένωσης, όσον αφορά το θέμα της οικογενειακής επανένωσης.

Στο θέμα ανέγερσης τζαμιού η πρόταση της ΕΜΕ συνίσταται στη δημιουργία 10 τουλάχιστον τζαμιών στην ελληνική επικράτεια, με βάση το διαφορετικό θρησκευτικό τους προσανατολισμό και δηλώνει πρόθυμη να συμβάλλει οικονομικά για την ανέγερσή τους, ώστε λόγω και της οικονομικής κρίσης να μην δημιουργηθούν αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία.

Προτείνει, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα- μέσω χρηματοδότησης σε νόμιμους συλλόγους μεταναστών- καλύτερης οργάνωσης του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες.

Ακόμα θεωρεί απαραίτητη τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σε κρατητήρια και φυλακές και ζητά την καλύτερη αντιμετώπιση των αλλοδαπών στους αστυνομικούς ελέγχους, καθώς επίσης και την δωρεάν νομική βοήθεια σε άπορους αλλοδαπούς κρατουμένους.

Οσον αφορά τη σύσταση σώματος διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών στην Ελληνική Αστυνομία προτείνει την εκπροσώπηση της Ενωσης Μεταναστών Ελλάδος, ώστε να συμβάλει σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των διαμεσολαβητών.

Συγχρόνως αναφέρει ότι η Ενωση έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης με δημιουργία γραφείων στην Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Μολδαβία και την Αιγυπτο, ώστε να μην φεύγουν υπήκοοι από τις χώρες αυτές με προορισμό την Ελλάδα και την Ευρώπη, με άλλες προοπτικές από αυτές που ισχύουν τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Απέτυχε η Frontex στην Ελλάδα

Συνεχής και αδιάκοπη είναι η είσοδος μεταναστών στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, παρά την παρέμβαση της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex.

Αυτές τις μέρες σημειώνεται ρεκόρ όσον αφορά στον αριθμό των μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα, που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων είκοσι χρόνων.

Υπολογίζεται ότι καθημερινά περνούν τα σύνορα 400 άτομα κατά μέσον όρο. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα προστίθεται μια καινούργια πόλη της τάξης των 150 χιλιάδων ανθρώπων, από τους οποίους το 95% είναι μουσουλμάνοι, προερχόμενοι από ασιατικές χώρες.  ANAΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Εκπαίδευση μεταναστών

ekpaideysiΑρχισαν να λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα τμήματα του προγράμματος "Οδυσσέας" για την εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Η διαδικασία εγγραφών βρίσκεται σε εξέλιξη και δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα οργάνωσε και λειτουργεί η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η υλοποίηση του Έργου έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.), που υπάγεται στη Γ.Γ.Δ.Β.Μ.

Το Έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

O "Οδυσσέας" απευθύνεται σε Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και σε υπηκόους Τρίτων Χωρών, ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας.

Η ολοκλήρωση του προβλεπόμενου κύκλου σπουδών δίνει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας της Γ.Γ.Δ.Β.Μ., το οποίο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση από τους υπηκόους Τρίτων Χωρών του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Στις εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας η επιτυχία των εκπαιδευομένων οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα "Οδυσσέας" έχει ξεπεράσει το 90%.

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

1.200.000 γυναίκες και παιδιά σκλάβοι του σεξ

Η ακραία φτώχεια, οι µεγάλες προκαταλήψεις έναντι των γυναικών και η σχεδόν πλήρης στέρηση πολιτικών δικαιωµάτων είναι παράγοντες που συνετέλεσαν ιστορικά στην εµφάνιση της σεξουαλικής δουλείας.
Η δουλεία σήµερα, είναι υπερεπικερδής επιχείρηση:ένας ιδιοκτήτηςπορνείου µπορεί να αγοράσει µία σκλάβα δίνοντας 200-1.000 δολάρια στην Ασία ή 2.000-8.000 δολάρια στη Δυτική Ευρώπη και να έχει αποδόσεις άνω του 1.000% ανά έτος! Και αυτό, µε ελάχιστες συνέπειες… Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες υφίστανται σήµερα απίστευτους βιασµούς, κακοποιήσεις, βασανιστήρια, µε συνέπεια ακόµη και τον θάνατο. Τα θύµατα του λεγόµενου τράφικιν, της διακίνησης δηλαδή γυναικών και παιδιών µε σκοπό τη σεξουαλική, κυρίως, εκµετάλλευση, φτάνουν το 1,2 εκατ. ανθρώπους. Οι δραµατικές ιστορίες αυτών των γυναικών εκτυλίσσονται δίπλα µας, αλλά εµείς δεν τις αντιλαµβανόµαστε ή δεν θέλουµε να τις αντιληφθούµε.

Κι όµως, µας λέει µια καινούργια έρευνα, πρόκειται για ένα εξαιρετικά εξελιγµένο δίκτυο που φέρει τα χαρακτηριστικά µεγάλης οικονοµικής επιχείρησης. Τα παγκόσµια έσοδα της σωµατεµπορίας φθάνουν τα 39,7 δισ. δολάρια, ποσό τεράστιο ακόµη και αν συγκριθεί µε τα δυσθεώρητα κέρδη των ναρκωτικών – 322 εκατ. δολάρια το 2004 –, δεδοµένου ότι έχουν πολύ µικρότερο ρίσκο. Οι διακινητές σπάνια έχουν να αντιµετωπίσουν πραγµατικά σοβαρές ποινές, ενώ οι γυναίκες που διακινούνται από το πορνοεµπόριο είναι αναλογικά πολύ πιο επικερδείς. «Σε αντίθεση µε τις ναρκωτικές ουσίες, µια γυναίκα δεν χρειάζεται να καλλιεργηθεί, να ωριµάσει, να διυλιστεί και να συσκευαστεί.

Σε αντίθεση µε τις ναρκωτικές ουσίες, µια γυναίκα µπορεί να χρησιµοποιηθεί πολλές φορές από τον καταναλωτή».

Ο Σιντάρτ Κάρα, που τα λέει αυτά, είναι ένας γενναίος Αµερικανός από το Τενεσί, ινδοπερσικής καταγωγής. Οικονοµολόγος και διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων, αποφάσισε να παρατήσει τα πάντα και να αφοσιωθεί στην έρευνα των σύγχρονων µορφών δουλείας. Το τράφικιν, µας λέει, δεν είναι όρος ικανός να αποτυπώσει την πραγµατικότητα, γιατί δίνει βάρος στη διακίνηση ανθρώπων και όχι στην εκµετάλλευσή τους, που είναι καθαρή δουλεία. Πέρα από τη συζήτηση για το πώς οι γυναίκες που αποφασίζουν «µε τη θέλησή τους» να εκπορνευτούν οδηγούνται σε αυτή την απόφαση, συζήτηση που δεν είναι αντικείµενο του βιβλίου του, ο Κάρα εστιάζει στις περισσότερες από ένα εκατοµµύριο «σκλάβες του σεξ», όπως τις αποκαλεί, που εκπορνεύονται µε τη βία και χωρίς κανένα σχεδόν οικονοµικό όφελος. Πρόκειται για φαινόµενο που προϋπήρχε αλλά γιγαντώθηκε τη δεκαετία του ’90, όταν πια είχε πέσει το Τείχος του Βερολίνου και η οικονοµία, νόµιµη και παράνοµη, παγκοσµιοποιήθηκε.

Ερευνα. Με πάνω από 500 συνεντεύξεις σε 20 χώρες. Για να γράψει το «Σεξτράφικιν», το πρώτο από τατρία βιβλία του για τη σύγχρονη δουλεία, που κυκλοφορεί αυτές τις µέρες στα ελληνικά από τιςΕκδόσεις Ασβός, οΣιντάρτ Κάρα ταξίδεψε σε είκοσι χώρες και πήρε πεντακόσιες και πλέον συνεντεύξεις. Ινδία και Νεπάλ, Ιταλία και Δυτική Ευρώπη, Μολδαβία καιΣοβιετική Ενωση, Αλβανία και Βαλκάνια, Ταϊλάνδη και υποπεριοχή του Μεκόνγκ, Ηνωµένες Πολιτείες αποτελούν τους κύριους σταθµούς του. Παρά το γεγονός ότι δεν εξαντλεί το θέµα γεωγραφικά – η Ελλάδα λ.χ. σχεδόν απουσιάζει, παρά τον σηµαντικό ρόλο που έπαιξε στη διακίνηση γυναικών τη δεκαετία του ’90 –, παρά επίσης το γεγονός ότι δεν δίνει τηνέµφαση που πρέπει στον πελάτη – όπως σωστά επισηµαίνει στον πρόλογο ο Γρηγόρης Λάζος –,ο Κάρα δίνει ένα συγκλονιστικό πανόραµα της σύγχρονης σωµατεµπορίας και των τρόπων λειτουργίας της. Πριν περάσει στις επιµέρουςπεριοχές, µε τις εντυπώσεις του ανά χώρα και τις αδιανόητου περιεχοµένου συνεντεύξεις µε τα θύµατα, προτάσσει ένα πιο θεωρητικό κεφάλαιο περίπου εξήντα σελίδων, όπου συγκεφαλαιώνει τις βασικές παραµέτρους του προβλήµατος. Εξηγεί, λ.χ., ποιες περιοχές και γιατί τροφοδοτούν µε «πρώτη ύλη» το σύστηµα. Το µεγαλύτερο µέρος των σκλάβων του σεξ προέρχεται από την Ανατολική Ασία, τη Νότια Ασία και την Ανατολική Ευρώπη. Κάτι που έχει να κάνει και µε το… Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο που οδήγησε τις πρώην Τίγρεις της Ασίας σε αναγκαστική φτώχεια για µεγάλοδιάστηµα, όπως άλλωστε επέβαλε πολύ σκληρά µέτρα µετάβασης καιστις πρώην κοµµουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Εχει όµως να κάνει και µε τη θέση της γυναίκας σε ορισµένες περιοχές της Γης, όπου ηβία εναντίον των γυναικών είναι «παράδοση» και όπου, σύµφωνα µε την έκφραση µιας ασιάτισσας αγρότισσας, «οι άνδρες θέλουν τις γυναίκες σκλάβες». Από αυτή την άποψη είναι εκπληκτικό το πόσο µοιάζουν η ιστορία µιας µικρής Αλβανής µε αυτή µιας µικρής Νεπαλέζας, που, αφούοδηγήθηκαν βίαια στην πορνεία– η πρώτη έπειτα από απαγωγή και η δεύτερη ύστερα από πώληση από τον ίδιο της τον πατέρα –, µετά απαξιώθηκαν και από τις ίδιες τους τις οικογένειες, µε αποτέλεσµα να επιστρέψουν στην πορνεία, ενώ είχαν δραπετεύσει από αυτήν.

Τα παγκόσµια έσοδα της σωµατεµπορίας φθάνουν τα 39,7 δισ. δολάρια, σύµφωνα µε τελευταία έρευνα
«Με βίασαν στην Κόρινθο»

Η νεαρή Αλβανή Ινές,µε χαµηλή φωνή καιχαµηλωµένα µάτια, αφηγήθηκε την ιστορία της, που ξεκίνησε το 1995, στα δεκατρία της χρόνια:

«Περπατούσα προς το σπίτι της θείας µου για να της σιδερώσω, όταν µε απήγαγαν τρεις άντρες. Μου έκλεισαν τα µάτια, µουφίµωσαν το στόµα και µε πέταξαν σε ένα αυτοκίνητο. Είπαν πως, αν επιχειρήσω να το σκάσω, θα µεσκοτώσουν. Οδήγησαν µια ολόκληρη µέρα, µέχρι που φτάσαµε στο Αργυρόκαστρο, σε ένα ξενοδοχείο. Ο ένας έµεινε στο ξενοδοχείο µαζί µου. Με βίαζεσυνεχώς επί δύο εβδοµάδες. Υστερα πήγαµε στην Ελλάδα µε έναταξί. Πλήρωσε χρήµατα στα σύνορα και ο φρουρός µάς άφησε να περάσουµε.Από ένα χωριό της Ελλάδας πήραµετο λεωφορείο για την Κόρινθο. Εκεί αυτός ο άντρας µε πήγε σε ένα µπαρ, όπου είδα γυναίκες να δουλεύουν ως πόρνες. Προσπάθησα να διαµαρτυρηθώ, αλλά οι άντρες του µπαρµε οδήγησαν στο λουτρό και µε βίασαν ο ένας µετά τον άλλον, µέχρι που λιποθύµησα. Δούλεψα εκεί τέσσερις µήνες. Οι περισσότεροι άντρες ήταν πολύ βάναυσοι. Μου έβαζαν τις φωνές και µε χτυπούσαν αν δεν τους ικανοποιούσα. ∆εν µπορούσα να αρνηθώ ό,τι κι αν ήθελαν να κάνουν, αλλιώς ο µαστροπός θα µε βασάνιζε. Επρεπε να δουλεύω ακόµη κι όταν ήµουν άρρωστη, είχα περίοδο ή πονούσαπολύ. Μετά µε πήγαν σε άλλο κέντρο. Εκεί έµεινα δύο χρόνια. Κοιµόµασταν σε µικρά δωµάτια πάνω από το κέντρο, όπου έρχονταν οι πελάτες για σεξ.

Απέλαση στην Κακαβιά. Υστερα από δύο χρόνια ο µαστροπός µάς πήγε στα µαγαζιά. Είδα έναν αστυνοµικό και έτρεξα σ’ αυτόν. Του είπα τι µου είχε συµβεί και αυτός µε οδήγησε στο Τµήµα. Η Αστυνοµία µε φυλάκισε για δεκαεφτά ηµέρες. Στη συνέχεια µε απέλασαν και µε οδήγησαν στην Κακαβιά, στα σύνορα. ∆εν είχα χρήµατα. Είπα σε έναν συνοριοφύλακα τι µου είχε συµβεί και του ζήτησα να τηλεφωνήσει στον πατέρα µου. Ο φύλακας µε λυπήθηκε και την επόµενη νύχτα ο πατέρας µου ήρθε.

Οταν έφτασα στο σπίτι, ο πατέρας µου µού είπε ότι δεν µε πίστευε, ότι είχα διαλέξει αυτήν τη δουλειά και µε αποκήρυξε. Επρεπε να φύγω από το σπίτι. Εκλαιγα για µέρες και ήθελα να πεθάνω. Κοιµόµουν στους δρόµους µια ολόκληρη εβδοµάδα, ότανένας άντρας, που γνώριζα απότα παιδικά µου χρόνια, υποσχέθηκε πωςθα µε βοηθήσει να βρω δουλειά. Ηµουν παγωµένη και πεινασµένη, έτσι πήγα µαζί του.

Στα δίχτυα των κυκλωµάτων. Με έφερε στην Αυλώνα και αργά τη νύχτα µε έστειλε µαζί µε άλλα κορίτσια µε ταχύπλοο στην Ιταλία.Μου υποσχέθηκε ότι εκείνοι οι άντρες θα µε βοηθούσαν να βρω δουλειά.

Οταν φτάσαµε στηνΙταλία, µας οδήγησαν στο Τορίνο. Μας είπαν πως θα δουλέψουµε σεένα ξενοδοχείο ως καθαρίστριες, αλλά µε πήγανσε ένα διαµέρισµα και µε βίασαν (…)». Η Ινές, µπλεγµένη πάλι στα δίχτυα των κυκλωµάτων σωµατεµπορίας, οδηγήθηκε στο Βέλγιο, µετά πάλι στην Ιταλία, µετά στο Αµστερνταµ και στην Ουτρέχτη, όπου εν τέλει δραπέτευσε σε καταφύγιο για κακοποιηµένες γυναίκες.

«Με πούλησαν για 4.000 ευρώ»


Η Ιζαµπελ από τη Μολδαβία ανήκει στην κατηγορία των εξαπατηµένων γυναικών της Ανατολικής Ευρώπης που τους υπόσχονται εργασία. Στη Μολδαβία υπάρχει µία εφηµερίδα – η “Μάκλερ” – που, όπως λέει ο Σιντάρτ Κάρα, δηµοσιεύει συστηµατικά τέτοιες αγγελίες.

«Οταν ήµουν δεκαεννιά, σπούδαζα διακόσµηση εσωτερικών χώρων στο Κισινάου. Ο πατέρας µου πέθανε και δεν είχα κανέναν άλλο να µε βοηθήσει. Είδα µια αγγελία στην εφηµερίδα του πανεπιστηµίου για δουλειά καθαρίστριας στο σπίτι. Η ατζέντισσα, η Αντζελα, υποσχέθηκε µισθό πεντακόσια δολάρια τον µήνα πλήρωσε για το διαβατήριό µου και µε έστειλε µε λεωφορείο στην Ιστανµπούλ. Μαζί µου ήταν άλλα έξι κορίτσια. Στον σταθµό της Ιστανµπούλ µάς παρέλαβε ένας άντρας που ονοµαζόταν Ούρι. Μας οδήγησε σε ένα ξενοδοχείο που ονοµαζόταν Μέκε.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνο το ξενοδοχείο. Ο Ούρι πήρε τα διαβατήριά µας και είπε: “Να πλυθείτε και να ντυθείτε. Απόψε θα κάνετε το πρώτο σας πρόγραµµα”. Νόµισα ότι θα πηγαίναµε για καθάρισµα σπιτιών και έτσι έκανα ό,τι είπε.

Εκείνη τη νύχτα, ο Ούρι µας πούλησε σε έναν Γερµανό. Μας βίασε στο ξενοδοχείο µαζί µε άλλους πέντε. Μας υποχρέωσαν να κάνουµε σεξ µε πολλούς άντρες εκείνο το βράδυ. Οι Γερµανοί µε ανάγκασαν να δουλεύω κατ’ αυτόν τον τρόπο επί δεκαέξι µήνες. Ηµουν κλειδωµένη στο δωµάτιο του ξενοδοχείου µαζί µε τρία άλλα κορίτσια.

«Με φυλάκισαν». Ενας από τους πελάτες ήταν δικηγόρος. Ονοµαζόταν Φαρούκ και προσφέρθηκε να µε αγοράσει από τον Γερµανό. Ο Γερµανός µε πούλησε έναντι τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. Ο Φαρούκ µε κρατούσε κλειδωµένη και αλυσοδεµένη σε ένα δωµάτιο του σπιτιού του και µε ανάγκαζε να κάνω σεξ µε άντρες που τον επισκέπτονταν. Οποτε παραπονιόµουν, µε χάραζε µε µαχαίρι. Υστερα από δύο µήνες του είπα πως ήµουν έγκυος. Ελυσε τις αλυσίδες και µε άφησε να κινούµαι πιο ελεύθερα µέσα στο σπίτι. Είπε πως θα µε παντρευόταν. ∆εν ήθελα να τον παντρευτώ έτσι έβαλα σκοπό να δραπετεύσω. Είδα στην τηλεόραση ένα πρόγραµµα το οποίο αναφερόταν στις Μολδαβές που φέρνουν οι σωµατέµποροι στην Τουρκία και σε µια οργάνωση που τις βοηθούσε να επιστρέψουν στη Μολδαβία. Αυτή η οργάνωση ήταν στην Αγκυρα, έτσι όταν ο Φαρούκ πήγε στο γραφείο του, πήρα ένα λεωφορείο και πήγα σ’ αυτήν την οργάνωση. ∆εν είχα διαβατήριο, έτσι µου έδωσαν ένα λευκό διαβατήριο για να επιστρέψω στη Μολδαβία. Επέστρεψα στις 13 Ιουλίου του 2005. Ο γιος µου γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου». Ο συγγραφέας γράφει ότι η Ιζαµπελ έκλαιγε µε σπασµούς τη στιγµή που τέλειωσε την αφήγησή της.

Οι δουλέµποροι λειτουργούν σαν πολυεθνική εταιρεία

Στο βιβλίο του, ο Κάρα αφηγείται επίσης τους τρόπους απόκτησης των σκλάβων του σεξ (εξαπάτηση µε ψεύτικη προσφορά εργασίας, πώληση από την οικογένεια, απαγωγή, αποπλάνηση-ερωτική σχέση, στρατολόγηση µέσω πρώην σκλάβων), τους τρόπους βίαιου καταναγκασµού προς εκτέλεση απλήρωτων υπηρεσιών («όταν έφυγα από το σπίτι µου µετους µεσάζοντες, αυτοί µε βίαζαν και δεν µου έδιναν τροφή επί πολλές ηµέρες. Με ανάγκαζαν να ουρώ πάνω µου», λέει Μολδαβή που πίστεψε ψεύτικη αγγελία για δουλειά), τις συνοριακές συναλλαγές, τα σκλαβοπάζαρα στα οποία µεσάζοντες, όπως γινόταν άλλους αιώνες στον αµερικανικό Νότο, γδύνουν τις γυναίκες και εξετάζουν τα σώµατά τους ψάχνοντας για τυχόν ελαττώµατα.

Με πίνακες και οικονοµικά στοιχεία, ο Σιντάρτ Κάρα αποδεικνύει ότι το εµπόριο γυναικών έχει τα µεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από σχεδόν οποιαδήποτε επιχειρηµατική δραστηριότητα, νόµιµη και µη. Σήµερα, λέει, «η βιοµηχανία του δουλεµπορίου του σεξ είναι παρόµοια µε µια ώριµη, πολυεθνική εταιρεία που έχει επιτύχει σταθερή µεγέθυνση και παράγει τεράστια ροή µετρητών».
tanea.gr

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Διοικητική εξέταση διέταξε η ΓΑΔΑ για το περιστατικό κακοποίησης 49χρονου αλλοδαπού

Τη διενέργεια διοικητικής εξέτασης διέταξε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, προκειμένου να διευκρινιστεί αν αληθεύει η καταγγελία 49χρονου Αφγανού ότι κακοποιήθηκε από αστυνομικούς στο Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου .

Ωστόσο, σε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, τονίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν αυτά που ισχυρίζεται ο Αφγανός.

Διευκρινίζεται ότι το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, ο Αφγανός προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ιλίου και όχι του Περιστερίου μαζί με το ανήλικο παιδί του μετά από καταγγελία ότι επαιτούσε έξω από σούπερ μάρκετ της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, στο αστυνομικό τμήμα, επειδή είναι γνωστός λόγω του ότι έχει προσαχθεί πολλές φορές για τον ίδιο λόγο, παρέμεινε στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας επί 25 λεπτά παρόντος και ενός πολίτη, ο οποίος έδινε κατάθεση.

Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού πρώτα οι αστυνομικοί έδωσαν στον ίδιο και το παιδί του φαγητό.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο Αστυνομικό Τμήμα Ιλίου δεν έκανε την παραμικρή καταγγελία για βιαιοπραγία σε βάρος του από αστυνομικούς.

«ΕΙΔΑ ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΟΚΤΩ ΜΗΝΩΝ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΣΕ ΚΕΛΙ - ΤΕΚΕ»

Ενα βήμα πριν από τον διασυρμό βρίσκεται η Ελλάδα καθώς έχει λάβει αυστηρή προειδοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την αστυνομική βία, διαφορετικά θα εκδοθεί δημόσια καταγγελία εναντίον της. 
 
«Στα 20 χρόνια ύπαρξης της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τέσσερις ή πέντε δημόσιες καταγγελίες» λέει σε αποκλειστική συνέντευξή του προς το «Βήμα» ο Μάριο Φελίτσε, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2009 και έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα μια έκθεση-καταπέλτη για την συμπεριφορά των αστυνομικών, τις συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών και την κατάσταση των ελληνικών φυλακών.

Βρέφος σε «φουγάρο»
Αστυνομικό τμήμα οδού Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης βλέπει ένα μωρό οκτώ μηνών να κρατείται μαζί με τη μητέρα του σε ένα κελί το οποίο μοιράζονται με μια κρατούμενη που καπνίζει σαν φουγάρο. «Η μητέρα ήταν μη καπνίστρια.Ακόμη και μόνη της,δεν έπρεπε να κρατείται στο ίδιο κελί με κάποια που καπνίζει συνέχεια, πόσω μάλλον που είχε και το μωρό» λέει ο κ. Φελίτσε. «Οι αρχές οφείλουν να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία». Επιπλέον, «δεν υπήρχε ζεστό νερό για να πλύνει το παιδί ούτε της παρείχαν πάνες ή άλλα προϊόντα για την υγιεινή του».

Αυτή είναι η Ελλάδα: καταργεί το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους αλλά την ίδια στιγμή αναγκάζει μωρά να συμβιώσουν με μανιώδεις καπνιστές. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε την Ελλάδα τέσσερις φορές την τελευταία πενταετία (η συνήθης πρακτική είναι μία επίσκεψη κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερες ανησυχίες) θυμάται ότι στην προτελευταία επίσκεψή του, τον Σεπτέμβριο του 2008, είχε συνοδεύσει στο νοσοκομείο ένα μετανάστη ξυλοκοπημένο από αστυνομικούς, ο οποίος υπέφερε και από κήλη. «Κάνε υπομονή», τον συμβούλευσε, καθησυχάζοντάς τον ότι θα του παρασχεθεί περίθαλψη. Εναν χρόνο αργότερα, ο κ. Φελίτσε επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού όπου τον πλησίασε ένας κρατούμενος και του είπε: «Ακόμη κάνω υπομονή. Ακόμη πονάω». Ηταν ο ίδιος μετανάστης- με την ίδια κήλη.

«Οι Αρχές με πληροφόρησαν ότι ζήτησαν συγγνώμη από τον άνθρωπο αυτόν» λέει ο κ. Φελίτσε, δικηγόρος από τη Μάλτα ο οποίος είναι από το 2000 μέλος της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων που ερευνά τις συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήματα, φυλακές, ψυχιατρεία και όπου αλλού υπάρχει στέρηση ελευθερίας στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τονίζει όμως ότι ο στόχος δεν είναι να λυθούν μεμονωμένες υποθέσεις αλλά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συνολικά. Η Ασφάλεια ανακρίνει
«Μιλάμε για μίνιμουμ συνθήκες αξιοπρέπειας, όχι για πολυτέλειες» προσθέτει. Η έκθεση αναφέρει «κλωτσιές, μπουνιές, χαστούκια και χτυπήματα με κοντάρια και άλλα αντικείμενα, κυρίως κατά την ανάκριση στην Ασφάλεια αλλά και κατά τη σύλληψη». Και συνεχίζει: « Σε ορισμένες περιπτώσεις η κακομεταχείριση είναι τόσο σοβαρή, που μπορεί να θεωρηθεί βασανιστήριο ». Στηλιτεύει επίσης τις ρυπαρές συνθήκες στα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών και σε φυλακές και πλείστες άλλες ελλείψεις που πλήττουν την αξιοπρέπεια των κρατουμένων.

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει οικονομική κρίση» λέει ο κ. Φελίτσε. «Πρέπει όμως να πάρει μέτρα που δεν κοστίζουν χρήματα. Η ανέγερση μιας νέας φυλακής είναι ακριβή, όχι όμως και η αναδιοργάνωση της ιατρικής περίθαλψης κρατουμένων προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική. Κοστίζει τόσο πολύ να καθαριστεί ένα κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών; Τι είναι πιο ακριβό, να τους παρέχουμε σαπούνι και απορρυπαντικό ή να τους νοσηλεύουμε με μολυσματικές ασθένειες;».

Στην Ελλάδα, λέει, «βλέπουμε τα ίδια προβλήματα να χρονίζουν». Ωστόσο ο κ. Φελίτσε έχει ελπίδα. «Μέχρι πέρυσι, οι απαντήσεις που παίρναμε από την ελληνική κυβέρνηση είτε αμφισβητούσαν τα στοιχεία της έκθεσής μας είτε είχαν αμυντικό τόνο. Η τελευταία απάντηση είναι πιο ρεαλιστική και ανοιχτή και αυτό αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο στην ελπίδα».

Εξευτελιστικές «έρευνες» στις γυναίκες
«Τ η χειρότερη εντύπωση απ΄ όλα μού έκανε η πρακτική των τακτικών ερευνών στις σωματικές κοιλότητες των γυναικών κρατουμένων» λέει ο κ. Φελίτσε (φωτογραφία επάνω). Επισκέφθηκε τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και Θήβας, όπου διεπίστωσε ότι οι κρατούμενες υποβάλλονταν στην έρευνα αυτή τόσο κατά την αναχώρηση όσο και κατά την επιστροφή τους στη φυλακή (για να πάνε στο δικαστήριο, στο νοσοκομείο κ.λπ.). «Αν μια κρατούμενη αρνιόταν,της έδιναν με το ζόρι καθαρτικά και την έκλειναν στην απομόνωση, όπου παρακολουθούσαν τις κενώσεις της» λέει. Η έρευνα στις σωματικές κοιλότητες γινόταν ακόμη και όταν η φυλακισμένη ήταν με χειροπέδες και συνοδευόταν από αστυνομικούς καθ΄ όλη την απουσία της από τη φυλακή.

«Δεν είναι μόνο η ίδια η πρακτική που φαίνεται απίστευτη αλλά και οι κίνδυνοι που εμπεριέχει. Οι έρευνες πραγματοποιούνταν από γυναίκες δεσμοφύλακες, τη στιγμή που ακόμη και μια νοσοκόμα χρειάζεται ειδική εκπαίδευση» συνεχίζει. «Η απάντηση των ελληνικών αρχών είναι ότι η πρακτική αυτή έχει πλέον σταματήσει.Ωστόσο σε προηγούμενη επίσκεψή μας, το 2005, είχαμε επισημάνει το ίδιο πρόβλημα και είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι οι έρευνες θα γίνονταν μόνο στις περιπτώσεις όπου ήταν απαραίτητο και από ειδικευμένο γιατρό».

Εντύπωση προκαλεί επίσης γιατί οι φυλακισμένες περνούν από σωματική έρευνα κατά την έξοδό τους από τη φυλακή τη στιγμή που οι Αρχές υποστηρίζουν ότι η πρακτική αποσκοπεί στο να μη φέρουν μέσα ναρκωτικά. Η Επιτροπή τονίζει στην έκθεσή της ότι η διαδικασία αυτή είναι ρουτίνα και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες για διακίνηση ναρκωτικών.
ΠΡΕΖΑ TV

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Ξυλοδαρμό από αστυνομικούς καταγγέλλει μετανάστης

Θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς του Α.Τ. Περιστερίου καταγγέλλει ότι έπεσε 45χρονος Αφγανός μετανάστης, πατέρας 4 παιδιών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεσημέρι της Τρίτης αστυνομικοί του ίδιου τμήματος τον συνέλαβαν έξω από σούπερ μάρκετ του Περιστερίου μαζί με το παιδί του, ηλικίας 2,5 ετών.Ο 45χρονος μάζευε τα παραπεταμένα καρότσια έξω από το σούπερ μάρκετ προκειμένου να βγάλει κάποια χρήματα. Οι αστυνομικοί μετέφεραν, με το περιπολικό, τον πατέρα και το παιδί του στο τμήμα.
Εκεί, όπως κατήγγειλε, τον χώρισαν από το παιδί του και έξι αστυνομικοί τον χτύπησαν με σιδερένια ράβδο μέχρι που λιποθύμησε. Στη συνέχεια, υποστηρίζει, ότι τους εγκατέλειψαν έξω από το τμήμα.
Αφού συνήλθε, κατόρθωσε να φτάσει μαζί με το παιδί του στην πλατεία Αττικής.
Το πρωί, συμπατριώτες του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έφερε τραύματα σε όλο του το σώμα.
Ο 45χρονος, που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια, κατήγγειλε το περιστατικό στον Συνήγορο του Πολίτη, σήμερα, ενώ θα υποβάλει μήνυση το πρωί της Δευτέρας.
Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία ανέφερε ότι θα διατάξει τη διενέργεια διοικητικής εξέτασης, προκειμένου να εξετασθεί πλήρως η υπόθεση και η βασιμότητα της καταγγελίας.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο άνδρας μαζί με το παιδί του μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, ύστερα από τηλεφωνική καταγγελία, στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, για άτομο που επαιτεί έξω από σούπερ μάρκετ.
Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι παρέμεινε στο γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας, παρουσία ενός άλλου πολίτη, για 25 λεπτά και ότι "δεν κατήγγειλε βίαιη συμπεριφορά σε βάρος του, από αστυνομικούς ή ιδιώτες, ούτε ζήτησε την υποβολή έγκλησης". Στη συνέχεια αποχώρησε, αφού, σύμφωνα με την αστυνομία, του δόθηκαν τρόφιμα. enet.gr

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Καταδίκη Κινέζας εξαιτίας μηνύματος στο Twitter

Image representing Twitter as depicted in Crun...Image via CrunchBaseΜία γυναίκα 46 ετών καταδικάστηκε σε ένα χρόνο καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα επειδή έστειλε ένα μήνυμα μέσω του λογαριασμού της στο Twitter στο οποίο κορόιδευε τους Κινέζους που διαδήλωναν κατά των Ιαπώνων, όπως ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Αμνηστία.

Δικαστήριο καταδίκασε την Δευτέρα την Τσενγκ Ζιανπίνγκ για «διατάραξη της κοινωνικής τάξης» επειδή έγραψε το σχόλιο «οργισμένοι νέοι, ορμήστε!» κάτω από ένα μήνυμα μέσω Twitter που έστειλε ο αρραβωνιαστικός της, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία στον ιστότοπό της.

Η κινεζική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ζιανπίνγκ, το όνομα της οποίας στο Twitter είναι «wangyi09», καταδικάστηκε στην επαρχία Χενάν.

Το μήνυμά της κορόιδευε τους Κινέζους διαδηλωτές που κατέστρεφαν ιαπωνικά προϊόντα για να διαμαρτυρηθούν για ένα επεισόδιο που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν το Τόκιο είχε συλλάβει τον Κινέζο καπετάνιο ενός ψαροκάικου κοντά στο αρχιπέλαγος που διεκδικούν και οι δύο χώρες.

«Η καταδίκη ενός ανθρώπου σε ένα χρόνο καταναγκαστικής εργασίας, χωρίς δίκη, επειδή απλώς επανέλαβε τα προφανώς σατιρικά σχόλια ενός άλλου ανθρώπου, δείχνει το μέγεθος της λογοκρισίας της έκφρασης στην Κίνα», σχολίασε ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό.

www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Ξυλοδαρμός Αφγανού από αστυνομικούς

Rohingya refugees in the Nayapara campImage by Austcare - World Humanitarian Aid via FlickrΤον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς του Α.Τ. Περιστερίου καταγγέλλει Αφγανός πρόσφυγας και δηλώνει ότι θα καταθέσει εναντίον τους μύνηση. Πρόκειται για τον Τζαν Αλί Μερσάι, 43 ετών, που την Τρίτη, μεταξύ 1-2 μ.μ συνελήφθη μαζί με το δυόμισι χρόνων παιδί του έξω από το Lidl Περιστερίου, από περιπολικό της αστυνομίας. 

Ο Αγφανός πρόσφυγας, που βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, μαζί με τη γυναίκα του και τα 4 από τα 5 του παιδιά, ενώ έχει προσπαθήσει επανειλημμένα δεν έχει κατορθώσει να παραδώσει στην αρμόδια υπηρεσία (Πέτρου Ράλλη) την αίτησή του για να πάρει άσυλο, το τελευταίο διάστημα εξασφάλιζε τα προς το ζην με το να μεταφέρει τα παρατημένα καρότσια στην είσοδο του καταστήματος, με τη σιωπηρή- όπως ο ίδιος δηλώνει-συναίνεση του διευθυντή του καταστήματος.

Την Τρίτη το πρωί, όπως καταγγέλλει ο πρόσφυγας, ένας πελάτης του καταστήματος, περνώντας, τον έβρισε και στη συνέχεια έφθασε το περιπολικό. Στο Α.Τ. Περιστερίου, όπου τον μετέφεραν, τον χώρισαν από το παιδί του και τον οδήγησαν σε μία αίθουσα, όπου αρχικά 4 αστυνομικοί και στη συνέχεια άλλοι δύο, τον χτυπούσαν επί δύο ώρες με γκλομπ, σίδερα, κλωτσιές και μπουνιές σε όλο του το σώμα, μέχρις ότου έχασε τις αισθήσεις του. Συνήλθε όταν του έριξαν νερό στο πρόσωπο και του είπαν να πάρει το παιδί του και να φύγει. Επέστρεψε στο σπίτι του, ένα υπόγειο στην πλατεία Αττικής, και την επόμενη μέρα, όταν σηκώθηκε, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου υποβλήθηκε σε πλήρη ιατρικό έλεγχο και το ίδιο βράδυ του έδωσαν εξιτήριο.

Οπως καταγγέλλει, δεν έχει διαπράξει καμιά παράνομη πράξη και οι αστυνομικοί δεν είχαν τίποτα να του προσάψουν, έτσι δικαιολογεί και το ότι μετά την κακοποίηση τον άφησαν να φύγει. Σημάδια πάντως της κακοποίησης φέρει σε όλο του το σώμα και ειδικότερα στο πρόσωπο, αριστερό ώμο και μπράτσο, πλευρά και αριστερό μηρό. Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία, αντιρατσιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών .

Εκ μέρους των οργανώσεων «Απελάστε το Ρατσισμό», «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», του Συλλόγου Αφγανών Προσφύγων και του Δικτύου καταγγέλλεται το συμβάν και απαιτείται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων αστυνομικών οργάνων. Επίσης, ζητούν να δοθεί άσυλο στον Αφγανό πρόσφυγα. Με την αφορμή του περιστατικού ζητούν την επανεκκίνηση της διαδικασίας παραλαβής αιτημάτων ασύλου, που έχει παγώσει επί μήνες στην Πέτρου Ράλλη και την αποσύνδεση του ασύλου από τη δικαιοδοσία της αστυνομίας.
www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Επεισόδιο αλλοδαπών – αστυνομικών

Πετροπόλεμος το μεσημέρι της Πέμπτης μεταξύ αλλοδαπών και αστυνομικών στην πλατεία Κοτζιά. 

Όπως έγινε γνωστό, περίπου 300 αλλοδαποί, κυρίως Αφγανοί, διαμαρτύρονταν για την αφαίρεση, κατά τη διάρκεια ελέγχου από τη δημοτική αστυνομία, πάπυρου από ομοεθνή τους μικροπωλητή. 

Όπως ισχυρίζονται οι Αφγανοί, ο πάπυρος είχε αποσπάσματα από το κοράνι.

Ο ομοεθνής τους οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας και μετά από τις απαραίτητες εξηγήσεις αφέθηκε ελεύθερος.

Επίθεση με τραυματίες έξω από χώρο προσευχής μουσουλμάνων

Επίθεση "αγανακτισμένων" κατοίκων σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ, σε χώρο προσευχής μουσουλμάνων στη συμβολή των οδών Αριστομένους και Αγορακρίτου, με θύμα δύο νεαρούς από το Μπανγκλαντές.

Μετά το τέλος της προσευχής, στους εξερχόμενους από το "τζαμί Αλ Μαλίκ" -όπως το ονομάζουν οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι-, επιτέθηκε ομάδα ατόμων και τραυμάτισε τους δύο μετανάστες.

Στο σημείο έφθασε περιπολικό της αστυνομίας, που οδήγησε τους δύο μετανάστες, μαζί με τον Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρο της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και από εκεί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι ο Ναΐμ Ελγαντούρ, συνοδεύτηκε από περιπολικό στο σπίτι του, καθώς έξω από το αστυνομικό τμήμα είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος ατόμων, που εξύβριζε τους μετανάστες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, καθώς ο κύριος όγκος της αστυνομίας εκείνη την ώρα ήταν απασχολημένος στα Εξάρχεια" και πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με δικηγόρο, προκειμένου να καταθέσει μηνύσεις, διότι όπως είπε "δεν γίνεται 100-200 άτομα να εκθέτουν έναν ολόκληρο λαό".

Παράλληλα προτίθεται να φέρει το θέμα στη Βουλή και ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Χαρακτηριστικά δήλωσε: "Αυτοί, έτσι όπως το πάνε, κάποια στιγμή θα σκοτώσουν ένα μετανάστη και μετά θα χορεύουν γύρω του σαν τους ζουλού. Είναι άτομα που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη".

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα σέβεται, εν γένει, τις θρησκευτικές ελευθερίες

Επεισόδια κατά μουσουλμάνων, όπως η εμπρηστική επίθεση κατά του τεμένους στους Τοξότες, Ξάνθης, βανδαλισμοί σε άλλο τζαμί και κοιμητήριο στην Θράκη, και η επεισοδιακή διαμαρτυρία χιλίων περίπου μουσουλμάνων μεταναστών στην Αθήνα, τον Μάιο του 2009, λόγω «βεβήλωσης αντιτύπου του κορανίου από αστυνομικό», καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, που καλύπτει την περίοδο από τον Ιούλιο του 2009 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2010, και η οποία υποβάλλεται κάθε χρόνο στο Κογκρέσο βάσει σχετικού αμερικανικού νόμου.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης η συνέχιση εκφάνσεων αντισημιτισμού στον Τύπο και στην κοινωνία, περιστατικά βανδαλισμών εβραϊκών μνημείων και περιουσιών, και οι δύο εμπρηστικές επιθέσεις κατά της Συναγωγής Χανίων, ενώ ως θετική εξέλιξη προβάλλεται ο εγκαινιασμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Αθήνα από τον υπουργό Επικρατείας τον περασμένο Μάιο.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα επισημαίνει και φέτος ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται εν γένει στην πράξη τα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών. Στην εισαγωγική σύνοψη γίνεται και φέτος λόγος για γραφειοκρατικά κυρίως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες, όπως για τις αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας, και για συνέχιση φαινόμενων θρησκευτικών διακρίσεων και εκδηλώσεων αντι-σημιτισμού. Επισημαίνονται τα θετικά βήματα του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδας για την πρόοδο του διαθρησκειακού διαλόγου με την Αγγλικανική Εκκλησία και άλλα θρησκευτικά δόγματα.

Στα επιμέρους τμήματα, επαναλαμβάνεται ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας καθιερώνει την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ως την επικρατούσα θρησκεία, αλλά συγχρόνως προστατεύει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει τη θρησκεία του, ότι η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα αυτό, αλλά μη-ορθόδοξες θρησκευτικές ομάδες μερικές φορές αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια ή νομικούς περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας τους. Σημειώνεται ότι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να ασκεί σημαντική πολιτική και οικονομική επιρροή, ότι απαγορεύεται ο προσηλυτισμός και ότι από το 2006 δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες λειτουργίας τόπων λατρείας σε μη-ορθόδοξες θρησκευτικές ομάδες.

Μνημονεύεται η διάκριση μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, που εμπίπτει στο ειδικό καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάννης με ειδικά προνόμια, και στους μουσουλμάνους μετανάστες που κατοικούν κυρίως στην Αθήνα (υπολογίζονται σε 200.000), και ακολουθούν αναφορές σε επιμέρους προβλήματα γύρω από τους τρόπους αναγνώρισης θρησκειών και θρησκευτικών ομάδων (διαμαρτυρίες Σαϊεντολόγων και Πολυθεϊστών), φορολογικές και άλλες διακρίσεις, ερωτήματα ισχύος του ισλαμικού νόμου (σαρία) στη Θράκη, αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας. Οι αποφάσεις για την κατασκευή ισλαμικού τεμένους και κοιμητηρίου στην Αθήνα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ενώ τον Ιούνιο 2010 εγκρίθηκε η κατασκευή ισλαμικού κοιμητηρίου στη Θεσσαλονίκη σε χώρο που αναμένεται να καθοριστεί.

Τέλος, αναφέρεται ότι σε απάντηση ανησυχιών της Ευρ. Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για τη νομική απαγόρευση του προσηλυτισμού (Έκθεση Σεπτ. 2009), η ελληνική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η σχετική νομοθεσία είναι στην πράξη από καιρό ανεφάρμοστη.

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Ελεύθερος Αιγύπτιος μπλόγκερ μετά 4 χρόνια στη φυλακή

Brain Blogger logoImage via Wikipedia

Ελεύθερος αφέθηκε ο Αιγύπτιος μπλόγκερ Αμπντέλ Καρίμ Ναμπίλ, 26 ετών, αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με την κατηγορία της προσβολής του Ισλάμ και του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Το Αραβικό Δίκτυο για Πληροφορίες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANHRI) ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του μπλόγκερ Καρίμ Ναμπίλ, που είναι γνωστός ως Καρίμ Άμερ, είναι κακή και ότι οι αστυνομικοί τον χτύπησαν προτού τον αφήσουν ελεύθερο χθες. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν για το θέμα.  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Αυστριακή εμπλοκή και για την παράνομη μετανάστευση

Η Βιέννη δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το πάγωμα των διαδικασιών επαναπροώθησης στην Ελλάδα μεταναστών που εισήλθαν παρανόμως στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.
Αν υπάρξει, ωστόσο, μεγάλος αριθμός σχετικών περιπτώσεων, η Αυστρία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει τη διεκπεραίωση των αιτημάτων παροχής ασύλου.
Στις 27 Οκτωβρίου, το συνταγματικό δικαστήριο της Αυστρίας έκανε δεκτή την προσφυγή μιας Αφγανής με τρία ανήλικα παιδιά, που δεν ήθελε να σταλεί στην Ελλάδα. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κακές συνθήκες στα ελληνικά κέντρα υποδοχής μεταναστών θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση της προβλεπόμενης στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγόρευσης βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα 161 μετανάστες. Σε 369 περιπτώσεις η Ελλάδα συναίνεσε στην ανάληψη της διαδικασίας παροχής ασύλου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η Αυστρία ανέλαβε από μόνη της την αντίστοιχη διαδικασία.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ένα κράτος μέλος δικαιούται να στείλει μετανάστες που δεν έχουν νόμιμα έγγραφα στη χώρα από την οποία μπήκαν στην Ε.Ε. Η Αυστρία έχει δεχτεί κριτική από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για το γεγονός ότι κάνει χρήση των κανονισμών, δικαιολογεί όμως τη στάση της λέγοντας ότι υποστηρίζει την Ελλάδα με την παροχή τεχνογνωσίας για την υποδοχή προσφύγων.

Κατερίνη: Σωματέμποροι πετούσαν τα θύματά τους από μπαλκόνι

 Η υπόθεση αρχίζει στις 14 Νοεμβρίου. Οι 4 σωματέμποροι φέρνουν στη χώρα μας, από τα σύνορα του Έβρου, 4 ομοεθνείς τους, με την υπόσχεση ότι στην Ελλάδα θα τους βοηθούσαν να ξεκινήσουν μια καλύτερη ζωή.

Τους μετέφεραν στην Κατερίνη και τους είπαν να περιμένουν για λίγες ώρες, μέχρι να ξεκινήσουν το ταξίδι για την Αθήνα.

Την επόμενη μέρα όμως, οι σωματέμποροι τους έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο.

Τους φυλάκισαν σε ενοικιαζόμενο σπίτι και τους ξεκαθάρισαν πως αν ήθελαν να ζήσουν θα έπρεπε να πληρώσουν 4.500 ευρώ ο καθένας! Οι αλλοδαποί αρνήθηκαν αλλά οι σωματέμποροι δεν αστειεύονταν...   ANAΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ε. Μπαγις για το τέμενος στην Αθήνα

Cammi LightImage by papagandalf via Flickr«Αναγκάσθηκα να πετάξω για τις Βρυξέλλες (από την Αθήνα) επειδή σε αυτό το μέλος της ΕΕ δεν έχει δοθεί η άδεια κατασκευής τζαμιού, ώστε να μπορέσω να κάνω την προσευχή μου», είπε στην εφημερίδα "Χουριέτ" ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκα θέματα Εγκεμέν Μπαγίς. Ο Μπαγίς βρίσκεται στίς Βρυξέλλες για να μετάσχει σε συνέδριο για τις μειονότητες και τις θρησκευτικές ελευθερίες στη Τουρκία. Το συνέδριο οργανώνεται απο τους άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ΕΕ, καθώς και το ΕΛΚ και συμπίπτει με τη μεγάλη εορτη του Ισλάμ, τη εορτή των Θυσιών (Κουρμπάν Μπαϊράμ).

Ο Τούρκος Υπουργός ταξίδεψε στις Βρυξέλλες από την Αθήνα, όπου είχε τη Δευτέρα συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και συμμετείχε σε συναντήσεις επιχειρηματιών. Ο Μπαγίς ανέφερε και στις συναντήσεις του στη Αθήνα, τη σημασία που αποδίδει στη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, ως ενός απο τα μέτρα που θα προωθούσαν εντυπωσιακά την εικόνα την Ελλάδας στη Τουρκία και θα βοηθούσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την έλλειψη Τεμένους στην Αθήνα,ανέφερε ο Τούρκος υπουργός και στο συνέδριο στις Βρυξέλλες. «Είναι προφανές ότι κάποιες χώρες της Ευρώπης πρέπει να κάνουν ορισμένα απαραίτητα βήματα», είπε από τις Βρυξέλλες ο κ. Μπαγίς.
Enhanced by Zemanta

Τα μυστικά του Έβρου

Τα  μυστικά   του  Έβρου  αποκαλύπτουν  οι «Πρωταγωνιστές»  την  Κυριακή  21  Νοεμβρίου,   στις 24:00,   στο  MEGA

Ιστορίες ψαράδων, ονειρικές εικόνες με ερωδιούς αλλά και η σκληρότητα της λαθρομετανάστευσης ξεδιπλώνονται στα 52 λεπτά της εκπομπής.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι οπερατέρ Μαρία Μαράκη και Μάκης Καλαβήτης και η δημοσιογράφος Βίκυ Καραβάλτσιου παρακολούθησαν για 4 ημέρες τη ζωή στο μεγάλο ποτάμι.

35.000 λαθρομετανάστες (μια  πόλη  μεγαλύτερη  κι από  το Ρέθυμνο δηλαδή) έχουν περάσει μέσα σε 10 μήνες από τα 12,5 χλμ. χερσαίων συνόρων και το τμήμα του Έβρου που χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία. Άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη αλλά και τη Σομαλία, το Μαρόκο και την Αλγερία αναζητούν - με το παράνομο πέρασμα στην Ελλάδα - μια θέση στην Ευρώπη.  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Σε ιρανικό δικαστήριο οδηγήθηκε ο σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί

Panahi winning the Berlin Silver Bear in 2006 ...Ο Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου στο Ιράν, κατηγορούμενος γιατί γύρισε ταινία χωρίς άδεια από τις αρχές και για υποκίνηση διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ιταλία.
Ο Παναχί δεν έλαβε άδεια για να παραστεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, τον Σεπτέμβριο, μετά τη σύλληψή του, τον περασμένο Μάρτιο και την κράτησή του επί 88 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε και απεργία πείνας.
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Γαλλίδα ηθοποιός Ζυλιέτ Μπινός, είναι μεταξύ των παραγόντων της βιομηχανίας του κινηματογράφου που έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό του Τζαφάρ Παναχί.
Ο 50χρονος Ιρανός σκηνοθέτης προκάλεσε την ενόχληση του ιρανικού καθεστώτος υποστηρίζοντας υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του περασμένου χρόνου, από τις οποίες επανεξελέγη ο σκληροπυρηνικός Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αποτέλεσμα που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις επί ημέρες.
Στην ανακοίνωσή του προς το δικαστήριο, η οποία αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του φεστιβάλ της Βενετίας, ο Ιρανός σκηνοθέτης ανέφερε ότι είναι θύμα σκευωρίας και χαρακτήρισε "αστείο" το γεγονός ότι του ασκήθηκαν οι συγκεκριμένες κατηγορίες.
Ο Παναχί ανέφερε ότι μόλις είχε αρχίσει να δουλεύει τη νέα του ταινία όταν έγινε εισβολή στο σπίτι του και κατασχέθηκε η συλλογή των ταινιών του, που χαρακτηρίσθηκαν "άσεμνες".
"Δεν αντιλαμβάνομαι την κατηγορία περί "ασεμνου", όταν αφορά κλασικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, ούτε αντιλαμβάνομαι το έγκλημα για το οποίο κατηγορούμαι.
Εάν αυτές οι κατηγορίες είναι αληθινές, δεν προσάγετε μόνον εμάς σε δίκη, αλλά και τον κοινωνικά ευαίσθητο, ουμανιστικό και καλλιτεχνικό ιρανικό κινηματογράφο", ανέφερε στην ανακοίνωσή του προς τους δικαστές ο Ιρανός σκηνοθέτης.
Δεν έχει γίνει σαφές εάν μαζί με τον Παναχί δικάστηκε και άλλο άτομο.
Για τη δίκη δεν υπάρχει καμία πληροφορία στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Επίσης ο Ιρανός σκηνοθέτης απέρριψε την κατηγορία για υποκίνηση διαδηλώσεων, λέγοντας ότι οι ταινίες του είναι κοινωνικές, αλλά όχι πολιτικές.
"Η περίπτωσή μου είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα για το πως τιμωρείται κάποιος πριν διαπράξει κάποιο έγκλημα.
Με δικάζετε για το γύρισμα μιας ταινίας, για την οποία την ώρα που με συλλάβατε δεν είχε γυριστεί παρά μόνο το 30%", πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Ιρανός σκηνοθέτης, επισημαίνοντας ότι "ακούγεται επίσης ως αστείο" η άλλη κατηγορία- ότι δεν είχε δώσει κείμενο του σεναρίου στους ηθοποιούς του.

Η μπλόγκερ Σάντσες τιμήθηκε με το βραβείο CEPOS για την ελευθερία.

A 'maquina' or 'yank tank' in Trinidad, Cuba, ...Image via WikipediaΗ πιο διάσημη μπλόγκερ της Κούβας, η Γιοάνι Σάντσες, τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο CEPOS για την ελευθερία σε αναγνώριση της επιμονής της να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη της παρά τις απειλές που έχει δεχθεί για φυλάκιση, ανακοινώνει η ανεξάρτητη αυτή οργάνωση της Δανίας στον ιστότοπό της.

Με το μπλογκ της Generacion Y (www.desdecuba.com/generaciony), η Σάντσες, η οποία γεννήθηκε το 1975 στην Κούβα, "αξιώνει το δικαίωμά της στην ελευθερία της έκφρασης στις κριτικές που κάνει για τις σημερινές συνθήκες στην Κούβα", διευκρινίζει η CEPOS (Κέντρο Πολιτικών Επιστημών).
Η Σάντσες κινδυνεύει εδώ και χρόνια με φυλάκιση, "όπως κι άλλοι Κουβανοί που τόλμησαν να μεταδώσουν την παραμικρή κριτική κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος", συνεχίζει η CEPOS, αιτιολογώντας την απόφασή της να τιμήσει της Σάντσες με το βραβείο αυτό που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 300.000 δανέζικων κωρώνων (περίπου 40.000 ευρώ).
"Εκτός από τις τεράστιες προσωπικές θυσίες, η Γιοάνι Σάντσες έδειξε απαράμιλλο θάρρος εκφράζοντας την προσωπική και έντιμη άποψή της για την κοινωνία στην οποία ζει σήμερα", δήλωσε ο διευθυντής της CEPOS Μάρτιν 'Αγκερουπ.
"Μόνη της και με τίμημα μια μεγάλη προσωπική κατάθεση κατάφερε να διατηρήσει την προσοχή σε μία από τις πιο πνιγηρές δικτατορίες του πλανήτη", προσέθεσε ο 'Αγκερουπ, ο οποίος σύμφωνα με τον ιστότοπο, συνάντησε την Σάντσες στην Κούβα αυτήν την εβδομάδα.
Η CEPOS (www.cepos.dk) ιδρύθηκε το 2004 από επιχειρηματίες, διανοούμενους και προσωπικότητες του κόσμου του πολιτισμού της Δανίας.
Περιγράφεται ως μια δεξαμενή εγκεφάλων που θέλει "να προωθήσει μια κοινωνία που στηρίζεται στην ελευθερία, την υπευθυνότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και σε μια περιορισμένη διακυβέρνηση".
Enhanced by Zemanta

Δημόσια προσευχή μουσουλμάνων στα Προπύλαια Πανεπιστημίου

Ολοκλήρωθηκε το πρωί της Τρίτης η δημόσια προσευχή χιλιάδων μουσουλμάνων για τον εορτασμό της Αΐντ αλ Αντχα στα Προπύλαια Πανεπιστημίου.
Η εκδήλωση έγινε στο χώρο των Προπυλαίων και δεν υπήρξε πρόβλημα στην κυκλοφορία επί της Πανεπιστημίου. Η προσευχή διήρκεσε έως τις 08:30.
Παράλληλα, μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν και σε άλλα σημεία της Αθήνας για να προσευχηθούν. Στην πλ.Αττικής η προσευχή διενεργήθηκε υπό το βλέμμα ορισμένων κατοίκων με ελληνικές σημαίες, που εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το γεγονός.
Επί τόπου βρέθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενο επεισόδιο.
Εκατοντάδες μουσουλμάνι συγκεντρώθηκαν επίσης στο Μενίδι, το Μοσχάτο, το Κορωπί, το Αιγάλεω, τον Ασπρόπυργο και τον παλιό ιππόδρομο.
Το Αΐντ αλ Αντχα είναι σημαντική εορτή για τους μουσουλμάνους, που τιμούν έτσι την θυσία του Αβραάμ.
Οι μουσουλμάνοι είχαν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν το βράδυ της Δευτέρας για να προσευχηθούν επί της πλατείας Αττικής. Ωστόσο, στο σημείο συγκεντρώθηκαν οπαδοί ακροδεξιών οργανώσεων, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Αθηναίων Νικόλαο Μιχαλολιάκο.
Την πρώτη δημόσια ομαδική προσευχή είχαν πραγματοποιήσει οι μουσουλμάνοι για το τέλος του ραμαζανίου στην πλ.Κοτζιά στις 10 Σεπτεμβρίου.
Οι μουσουλμάνοι ζητούν την ίδρυση τεμένους στην Αθήνα, στο οποίο θα μπορούν να προσεύχονται.

Πηγή: news.in.gr

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Απόδοση ευθυνών για βασανιστήρια της CIA ζητά από την Ε.Ε. η Διεθνής Αμνηστία

Amnesty InternationalImage via WikipediaΗ Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποδώσουν δικαιοσύνη για παραβιάσεις σε προγράμματα μυστικής κράτησης της CIA, κατά την οποία τα θύματα υπέστησαν βασανιστήρια και κακομεταχειρίσεις ενώ πολλοί εξαφανίστηκαν.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας συγκεντρώνει τα τελευταία αποδεικτικά στοιχεία για τη συνενοχή ευρωπαϊκών χωρών στα προγράμματα της CIA, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του οργανισμού.

“Η ΕΕ έχει αποτύχει πλήρως να φέρει τα κράτη μέλη προ των ευθυνών τους για τις παραβιάσεις που έχουν διαπράξει”, δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, Διευθυντής του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε σήμερα με τίτλο “Κοινό μυστικό: Πληθαίνουν οι ενδείξεις για τη συνενοχή της Ευρώπης σε παραδόσεις και μυστικές κρατήσεις”.

Επίθεση με πυροβόλο όπλο σε Κούρδο μετανάστη

Επίθεση με πυροβόλο όπλο δέχτηκε στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας Κούρδος μετανάστης, μέλος ομάδας 10 περίπου μεταναστών, που είχαν προσπαθήσει να επιβιβαστούν σε νταλίκα που στάθμευε σε βενζινάδικο, χωρίς επιτυχία. 
 
Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν ο μερικός ακρωτηριασμός του μετανάστη, τον οποίο ο δράστης φέρεται ότι στόχευσε και πυροβόλησε 3 φορές. 
 
Με ανακοίνωσή της η παράταξη ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο καταγγέλλει το συμβάν ως «νέο σοβαρό επεισόδιο ρατσιστικής βίας»
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Δίκες με... μέτρο συνιστά στο Δημόσιο η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Φρένο στη...δικομανία του Δημοσίου προτείνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος των διοικητικών δικαστηρίων. Στην 26σελιδη έκθεσή της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, η ΕΕΔΑ σημειώνει ότι εισάγει «τολμηρές δικονομικές τομές», εκφράζει όμως επιφυλάξεις για ορισμένες από τις προβλέψεις του νομοθετήματος.

Η ΕΕΔΑ χαιρετίζει το σχέδιο νόμου ως ένα σημαντικό βήμα "για την αντιμετώπιση ενός διαρκώς οξυνόμενου προβλήματος, που όχι σπάνια καταλήγει σε αρνησιδικία". Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως "και οι επιτυχέστερες δικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν, όσο η λειτουργία και η νοοτροπία της διοίκησης δεν αλλάζει".

Όπως επισημαίνει, μπορεί να επιτευχθεί αξιόλογη μείωση του φόρτου των δικαστηρίων μόνο αν το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας περιορίσουν δραστικά των αριθμό των δικών στις οποίες εμπλέκονται.

"Κύρια αίτια της συσσώρευσης των υποθέσεων και της υπερβολικής διάρκειας των διοικητικών δικών είναι η κακοδιοίκηση, σε συνδυασμό με τη δαιδαλώδη πολυνομία, και η αλόγιστη άσκηση ένδικων μέσων από το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ", αναφέρει η ΕΕΔΑ.

Διαβάστε την αναλυτική     έκθεση της ΕΕΔΑ

Στο Κερατσίνι το πλοίο με τους ακτιβιστές

Στο Κερατσίνι μεταφέρθηκε το ελληνόκτητο πλοίο "Στροφάδες IV" με σημαία Μάλτας, που είχε αναχωρήσει από την Ντέρνα της Λιβύης και είχαν επιβιβαστεί σε αυτό 10 ακτιβιστές και 7 Λίβυοι αστυνομικοί.

«Για την υπόθεση του πλοίου θα εφαρμοστεί η εθνική νομοθεσία και οι διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας όπως έχει ζητηθεί» ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μόσχα: Συλλήψεις σε διαδήλωση «υπέρ της ελευθερίας του λόγου»

Moscow International House of Music at nightImage via WikipediaΗ Ρωσική αστυνομία διέλυσε ειρηνική διαδήλωση που έγινε χωρίς άδεια από στελέχη της αντιπολίτευσης στην Μόσχα και συνέλαβε τουλάχιστον 20 άτομα χθες Παρασκευή.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελευθερίας του λόγου καθώς και "αντικυβερνητικά συνθήματα", είπαν αστυνομικοί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Την προσαγωγή του Τζορτζ Μπους σε δίκη ζητά η Διεθνής Αμνηστία

George Bush, Time cover January 7, 1991, "...Image by cliff1066™ via FlickrΟι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον πρώην πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ως κατηγορούμενο για βασανιστήρια, εφόσον αποδειχθεί ότι ευσταθεί ο ισχυρισμός του ότι έδωσε το πράσινο φως για να εφαρμοστεί η τακτική του εικονικού πνιγμού σε κρατούμενους, σύμφωνα με τη Διεθνής Αμνηστία.

Στα απομνημονεύματά του, ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασης να εγκρίνει την χρήση της τακτικής του εικονικού πνιγμού στη διάρκεια ανακρίσεων κρατουμένων, λέγοντας ότι απέφερε σημαντικές πληροφορίες για την αντικατασκοπεία, που έτσι μπόρεσε να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις και να σωθούν ζωές.

Ωστόσο η τακτική του εικονικού πνιγμού θεωρείται από πολλούς ως βασανιστήριο, αν και ο Τζορτζ Μπους ισχυρίζεται ότι ο νομικός σύμβουλός του, τον διαβεβαίωσε ότι αυτό "δεν εμπίπτει στο νόμο για την απαγόρευση των βασανιστηρίων". Επιπλέον ο Μπους υποστηρίζει ότι ο εικονικός πνιγμός εφαρμόσθηκε περιορισμένα, μόλις σε τρεις κρατούμενους.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Κλαούντιο Κορντόνε δήλωσε ότι "με βάση τη διεθνή νομοθεσία, οποιοσδήποτε ενέχεται σε βασανιστήρια πρέπει να προσάγεται ενώπιον της δικαιοσύνης και από αυτό δεν εξαιρείται ο πρώην πρόεδρος, Τζορτζ Μπους".

"Εφόσον η παραδοχή του αποδειχθεί βάσιμη, οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να τον δικάσουν. Εφόσον δεν γίνει έρευνα στις ΗΠΑ, άλλα κράτη πρέπει να επέμβουν και να διεξάγουν μία τέτοια έρευνα", πρόσθεσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Συγκέντρωση έξω από το υπ. Εργασίας το ΚΕΚ ΑμεΑ

Έξω από το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να συγκεντρωθούν σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Γαλατσίου, οι οποίοι απαιτούν να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του Κέντρου και να αρχίσουν ξανά τα μαθήματα για τους 220 καταρτιζόμενους.

Το υπουργείο είχει διαβεβαιώσει ότι θα κατατέθετε την τροπολογία σε νομοσχέδιο για την ένταξη της σχολής, με τις αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία της, στον ΟΑΕΔ, κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί.

Ιρανός πρόσφυγας απειλούσε να αυτοκτονήσει στο Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων

Ένταση δημιουργήθηκε το απόγευμα της Τρίτης όταν Ιρανός πολιτικός πρόσφυγας δημιούργησε επεισόδιο και απειλούσε να αυτοκτονήσει μέσα στο Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, στην οδό Σολωμού 20, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ιρανός, ο οποίος ήταν ένας από τους πρόσφυγες που απεργούσαν το καλοκαίρι έξω από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στους οποίους χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, πήγε στο Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων και ζήτησε να του χορηγηθούν έγγραφα με τα οποία θέλει να φύγει για την Ευρώπη, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει δουλειά και δεν μπορεί να ζήσει στην Ελλάδα.

Ο Ιρανός προξένησε φθορές σε γραφεία και απειλούσε να κόψει το λαιμό του με ένα κομμάτι γυαλί, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η περιοχή από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αστυνομικός ειδικός διαπραγματευτής προσπαθούσε να τον πείσει να μην το κάνει.

Ωστόσο, δεν δεχόταν να ακούσει τίποτα, αλλά τελικά μετανάστες και μέλη οργανώσεων τον έπεισαν να μην πραγματοποιήσει την απειλή του. Αργότερα, μετέβησαν στα Προπύλαια, όπου βρίσκονται οι άλλοι απεργοί Ιρανοί που έχουν ράψει τα στόμα τους. Η αστυνομία παρακολουθεί από κοντά.

* Περίπου 100 αλλοδαποί  πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας για τα δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα.

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

«Απαγορευµένα» πανεπιστήµια για φοιτητές µε κινητικά προβλήµατα

Κατασκευάζουν ράµπες αναπήρων, ζητάνε από περαστικούς να καθήσουν για λίγο σε αναπηρικό καροτσάκι και να κινηθούν ανάµεσα σε παρκαρισµένες µοτοσυκλέτες, ενώ καταγράφουν σε βίντεο την αγριότητα της πόλης απέναντι στους ανθρώπους µε κινητικά προβλήµατα.

Μια παρέα φοιτητών στη Θεσσαλονίκη καταφεύγει στη δράση µε φαντασία, θέλοντας να καταδείξει ότι «πραγµατική ανάπηρη είναι η πόλη που εµποδίζει τους ανάπηρους να κινηθούν απρόσκοπτα». Οπως λένε στα «ΝΕΑ», δεν κάνουν φιλανθρωπία ούτε συστήνονται ως δήθεν φύλακες - άγγελοι των ανάπηρων.

«Η ιδέα ξεκίνησε απόένα µάθηµα στο Τµήµα Ψυχολογίας σχετικά µε τις κοινωνικά αποκλεισµένες οµάδες. Κάθε φορά στο µάθηµα ερχόταν ένας άνθρωπος από µία τέτοια ευάλωτη οµάδα, για παράδειγµα ένας ανάπηρος ή ένας µετανάστης, και αναλάµβανε τον ρόλο του καθηγητή, προκαλώντας εµάς, τους φοιτητές, να µιλήσουµε πιο άµεσα για όλα αυτά πουµέχρι τότε δεν τολµούσαµε», περιγράφει ο Χάρης Παπαπέτρου.

Γρήγορα το βιωµατικό µάθηµα ξεπέρασε ταόρια του Τµήµατος Ψυχολογίαςµε αποτέλεσµανα δηµιουργηθεί από φοιτητές διάφορων σχολών–ανάπηρους και µη – µια οµάδα µε το όνοµα «Προσβασιµότητα» που, όπως δηλώνει και το όνοµά της, καταπιάστηκε µε τα προβλήµατα µετακίνησης των αναπήρων, αρχικά εντός της Πανεπιστηµιούπολης.
«Πήραµε ένα κοµµάτι λαµαρίνας και δύο βίδες, και φτιάξαµε µια µπάρα για καροτσάκια, πάνω στην οποία γράψαµε “χρειαστήκαµε 5 λεπτά, µας κόστισε 15 ευρώ”. Πολύ απλά, κατασκευάσαµε αυτό που θα έπρεπε να κάνουν τόσα χρόνια οι πρυτανικές αρχές.
Βέβαια, έπειτα από λίγο καιρό κάποιος αφαίρεσε την µπάρα, αλλά το µήνυµα είχε σταλεί», λέει ο Κωνσταντίνος Τσιφτσόπουλος, φοιτητής στο Παιδαγωγικό µε κινητικά προβλήµατα ο ίδιος.
 
Για να µετακινηθείένας ανάπηρος µε καροτσάκι στους χώρους του ΑΠΘ θα πρέπει να έχει για παρέα κάποιο φίλο του:αναπηρική ράµπα δεν υπάρχει σχεδόν καµία, αυτοκίνητα και µοτοσυκλέτεςείναι παρκαρισµένα στα πεζοδρόµια ακόµη και µπροστά στις εισόδους των σχολών, κεντρικά κτίρια όπως η Βιβλιοθήκη, ή πολλές γραµµατείες τµηµάτων θεωρούνται “απαγορευµένα” για όσους έχουν κινητικά προβλήµατα. Σε πολλές σχολές, όπως στη Φιλοσοφική, λόγω υψηλού κόστους τοποθετήθηκαν στις σκάλες βραχίονες που δεν µπορούν να σηκώσουν το βάρος όλων των αµαξιδίων, ενώ οι φοιτητές της οµάδας µε θλίψη διαπίστωσαν ότι για να τοποθετηθεί ένα κοµµάτι λαµαρίνας ως ράµπα, χρειάζεται αλληλογραφία ετών µεταξύ υπηρεσιών και ανίκητη γραφειοκρατία.
Οι φοιτητές δηλώνουν ότι δεν κάνουν φιλανθρωπία. «Αντίθετα, απαιτούµε στοιχειώδη δικαιώµατα, όπως αυτό της µετακίνησης, για όλους και ιδιαίτερα για τους ανάπηρους», λένε. Το επόµενο διάστηµα διοργανώνουν δράσεις, προβολές και άλλες παρεµβάσεις στην πόλη, µε στόχο να µας φέρουν σε δύσκολη θέση, θυµίζοντάς µας το αυτονόητο. TA NEA

Κρατούμενες στη Θήβα βγάζουν ηλεκτρονική εφημερίδα !

Δική του εφημερίδα στο διαδίκτυο έχει πλέον το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας. Στην ιστοσελίδα αυτή δημοσιεύονται κείμενα όσων κρατούμενων το επιθυμούν, ενώ αναρτώνται πληροφορίες για διάφορες δράσεις.
«Σ’ αυτό το ημερολόγιο γράφουν όλοι. Καπετάνιος, πλήρωμα μα κι επιβάτες. Γράφουν τις σκέψεις τους, γράφουν τον πόνο τους, γράφουν τις λύπες τους, γράφουν και τις χαρές τους. Σ’ ένα ημερολόγιο που μέχρι τώρα ήταν διπλά αμπαρωμένο μ’αλυσίδες και λουκέτα, κρυμμένο σ’ένα σκοτεινό αμπάρι. Που δεν έπρεπε να το δει κανείς. Ούτε ήλιος, ούτε μάτι ανθρώπου. Γιατί ήταν λέει γραμμένα εκεί πράγματα φοβερά, που τρομάζουν αυτούς που τα διαβάζουν. Μα εκείνοι που το γράφουν νομίζουν αλλιώς. Κι αποφάσισαν να σπάσουν τα λουκέτα και να τ’ανοίξουν στο φως. Να φτάσουν μέχρι τ’αμπάρια του ήλιου οι ακτίνες και να τρέξουν στις σελίδες τα μάτια των ανθρώπων. Για να δουν όλοι αυτό το μυστικό καράβι που πλέει πλάι στο δικό τους ταξίδι», γράφει στο κείμενο, αντί εισαγωγής, η διευθύντρια της φυλακής.
Μία από τις πρώτες αναρτήσεις της ηλεκτρονικής εφημερίδας αφορά την 1η Έκθεση Έργων Τέχνης κρατουμένων του καταστήματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου 2010, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα κρατουμένων -μαθητριών του Εργαστηρίου Χειροτεχνίας-Ζωγραφικής, που λειτουργεί στο κατάστημα, καθώς και έργα άλλων κρατουμένων, που αξιοποίησαν δημιουργικά τον χρόνο τους.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://kkgeth.blogspot.com/
Από το tvxs,gr

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

Eπεισόδια σε αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην Κύπρο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικού φεστιβάλ για τους μετανάστες στη Λάρνακα.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δεκατρία άτομα, έξι αλλοδαποί, πέντε Κύπριοι και δύο αστυνομικοί, όταν μέλη του εθνικιστικού Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν επτά άτομα, πέντε αλλοδαποί και δύο Κύπριοι

Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Επίθεση εναντίον Ιρανής απεργού πείνας

Επίθεση από αγνώστους καταγγέλλει ότι δέχθηκε τη Δευτέρα το βράδυ έξω από το σπίτι της η Ιρανή απεργός πείνας Μαντάνα Ναντεσνιά

Επίθεση από αγνώστους καταγγέλλει ότι δέχθηκε τη Δευτέρα το βράδυ έξω από το σπίτι της η Ιρανή απεργός πείνας Μαντάνα Ναντεσνιά.

Όπως καταγγέλλει ο Ριγκουάρ Κομπάτι από την επιτροπή Ιρανων προσφύγων, δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανάκι της είχαν στήσει καρτέρι και τη χτύπησαν με ρόπαλο.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών με τραύματα στον ώμο και αφού της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αποχώρησε.

Η Ιρανή είναι μία από τα εννέα άτομα που έχουν ράψει το στόμα τους και έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια ζητώντας πολιτικό άσυλο

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Ισραήλ: Καταδίκη στρατιώτη επειδή φωτογραφήθηκε δίπλα σε δέσμιο Παλαιστίνιο

Ενας ισραηλινός στρατιώτης καταδικάσθηκε χθες από στρατοδικείο σε φυλάκιση πέντε μηνών επειδή φωτογραφήθηκε έχοντας στραμμένο το όπλο του κατά ενός δέσμιου Παλαιστίνιου κρατουμένου.


Το στρατοδικείο έκρινε τον στρατιώτη Nahal Haredi ένοχο για "προσβλητική συμπεριφορά" και για "κακομεταχείριση" κρατουμένου, κατοίκου της Τζενίν στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Δυο ακόμα στρατιώτες της ίδιας μονάδας του πεζικού καταδικάσθηκαν με την ίδια κατηγορία.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...