Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Καμία μαζική νομιμοποίηση μεταναστών, επαναλαμβάνει ο Χρ. Παπουτσής

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, με αφορμή την απεργία πείνας των παράνομων μεταναστών που φιλοξενούνται στο κτήριο «Υπατία».

Αναφερόμενος στην επιβαρυμένη υγεία των μεταναστών, ο κ. Παπουτσής σημείωσε πως «είναι απολύτως λογικό να ανησυχούμε όλοι, γιατί στην κοινωνία μας εκείνο που είναι πιο πολύτιμο απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή».

«Θεωρώ όμως» πρόσθεσε, «ότι και οι μετανάστες αλλά και εκείνοι κυρίως που υποστηρίζουν τους μετανάστες και ουσιαστικά οργανώνουν όλες αυτές τις εκδηλώσεις, πρέπει και εκείνοι να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στη ζωή των ανθρώπων που κινδυνεύει».

«Υπάρχουν οι νόμοι του κράτους. Η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα καταρχάς, ούτε μπορεί ούτε προτίθεται να προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καταλήγοντας: «Η πολιτεία είναι εδώ, οι νόμοι του κράτους είναι εδώ. Πρέπει όλοι να συνδράμουν ούτως ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση».
H ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Γιάννης Οικονόμου, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Όσα συμβαίνουν στο μέγαρο Υπατία είναι ντροπή. Έχουμε οδηγηθεί σ' επικίνδυνο αδιέξοδο με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων. Η αδράνεια της κυβέρνησης και οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις των συναρμόδιων υπουργών, αποκαλύπτουν την απουσία κυβερνητικής πολιτικής.
Η πολιτική εκμετάλλευση της απελπισίας, της απόγνωσης και της ζωής των ανθρώπων αυτών από τη μηδενιστική αριστερά, αποκαλύπτει τις σκοπιμότητες και τις επιδιώξεις όσων έχουν σχεδιάσει αυτή την υπόθεση.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης. Χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση όπου αφετηρία πρέπει να είναι η απόφαση της Ελλάδας να ακολουθήσει με αυστηρότητα την πολιτική επαναπατρισμού όλων των λαθρομεταναστών, με κίνητρα για μια καλύτερη ζωή στις χώρες τους».

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

14 μετανάστες από την "Υπατία" σε νοσοκομεία

 Δεκατέσσερις μετανάστες απεργοί πείνας πρόκειται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία τις επόμενες ώρες από το κτίριο «Υπατία « καθώς παρουσιάζουν σημάδια απόλυτης εξάντλησης.

Όπως δήλωσε το μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πέτρος Γιώτης, «οι άνθρωποι αυτοί αρνούνται πλέον να λάβουν ακόμα και νερό και οι γιατροί που τους παρακολουθούν φοβούνται ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν κι άλλα άτομα που θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση και θα χρειαστεί να διακομιστούν στο νοσοκομείο».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η 35η μέρα απεργίας πείνας των 300 μεταναστών-εργατών με αίτημα τη νομιμοποίησή τους και ειδικότερα τη χορήγηση άδειας παραμονής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

VIDEO: Αφγανοί μετανάστεςπροσπάθησαν να λιντσάρουν οδηγό!

Οι Αφγανοί εξαγριώθηκαν όταν νταλίκα χτύπησε ομοεθνή τους, που προσπαθούσε να τρυπώσει σε φορτηγό

Όλα ξεκίνησαν όταν νεαρός Αφγανός μετανάστης, που προσπαθούσε να μπει σε καρότσα φορτηγού, χτυπήθηκε από νταλίκα που ακολουθούσε.

Αλλοδαποί θεώρησαν σκόπιμο το χτύπημα και επιχείρησαν να λιντσάρουν τον οδηγό. Στο σημείο κλήθηκε και έφτασε γρήγορα η αστυνομία που γλίτωσε τον οδηγό από τα χειρότερα. Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που τον φυγάδευε περιπολικό επιτέθηκαν με πέτρες σπάζοντας παρμπρίζ διερχόμενων αυτοκινήτων...

Δείτε το βίντεο από το Patra TV

Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοβουλία Πολιτών κατά των Κέντρων Παράνομων Μεταναστών στον Έβρο

Οι δημότες του νέου Δήμου Ορεστιάδας, κάτοικοι του Βορείου Έβρου, με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης απέναντι στο μέλλον του τόπου μας... και με μόνο κίνητρο την αγάπη μας γι’ αυτόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1. Ο Έβρος ήδη σηκώνει μεγάλο μέρος από το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης της χώρας και η ικανότητα της περιοχής να αποσβέσει τμήμα του εθνικού προβλήματος έχει ήδη εξαντληθεί με τη λειτουργία του Κέντρου Φύλαξης στο Φυλάκιο.

2. Το τεράστιο έλλειμμα αναπτυξιακού σχεδιασμού σε συνδυασμό με την ίδρυση νέων κέντρων παράνομων μεταναστών θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση της περιοχής...»

3. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορεστιάδας σε συνεδρίασή του στις 17/2/11, οι κομματικές παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΔΗ.ΣΥ), βουλευτές, αλλά και σύσσωμη η τοπική κοινωνία, καταδίκασαν ομόφωνα κάθε σχεδιασμό για ίδρυση κέντρου παράνομων μεταναστών στην περιοχή (όπως κι αν αυτό ονομαστεί).

4. Κάθε νόμος - απόφαση της πολιτικής εξουσίας που εκφράζει συμφέροντα, προθέσεις και προγράμματα πολιτικών ομάδων και κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών δεν δικαιούται να θίγει τα συνταγματικά δικαιώματα και στο πλαίσιο αυτό οποιοσδήποτε νόμος ή απόφαση για ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου (ή κέντρου κράτησης, φύλαξης, 1ης υποδοχής ή όπως αλλιώς «βαπτιστεί») σε λύση «πακέτο» στον νομό Έβρου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα χωρίς καν αυτή να ζητηθεί, θα είναι παράνομη,

Ζητούμε
την άμεση άρση κάθε σκέψης, απόφασης και σχεδιασμού νέων κέντρων παράνομων μεταναστών και λύσεων «πακέτο» στον Νομό Έβρου και δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στις εγκληματικές αυτές επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον του τόπου μας.

Καλούμε
τους πολίτες να υπογράψουν το Ψήφισμα Διαμαρτυρίας που εκδόθηκε και να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των κέντρων παράνομων μεταναστών στο Βόρειο Έβρο, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011, ώρα 1:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Ορεστιάδας.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!
Πρωτοβουλία Πολιτών κατά των Κέντρων Παράνομων Μεταναστών στον Έβρο
http://alexpolisonline.blogspot.com

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"Παράθυρο" Ραγκούση για τους μετανάστες της Υπατίας

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε προνομιακή μεταχείριση των μεταναστών της Υπατίας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Ραγκούσης, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο «καθεστώς ανοχής» που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, κάτι όμως το οποίο οι ίδιοι οι απεργοί πείνας απορρίπτουν.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση και ούτε πρόκειται να γίνει προνομιακή μεταχείριση των μεταναστών της Υπατίας ή να εξαιρεθούν από το νόμο.

Η δήλωση αυτή, όπως είπε, γίνεται για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, ενώ κάλεσε τους μετανάστες να σταματήσουν την απεργία πείνας. «Όσοι τους ενθαρρύνουν τους οδηγούν σε απόλυτο αδιέξοδο» υπογράμμισε με έμφαση.

Αφησε, ωστόσο, «χαραμάδα» για την άρση του αδιεξόδου, επισημαίνοντας ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο μπορούν οι μετανάστες να ενταχθούν στο «καθεστώς ανοχής», όπως ονομάζεται.

Με βάση το καθεστώς αυτό οι μετανάστες μπορούν να παραμείνουν για έξι μήνες στη χώρα μας με αποφάσεις που εκδίδονται από την Αστυνομία και είναι απολύτως αιτιολογημένες.

Ο χρόνος παραμονής μετά από το εξάμηνο μπορεί να παραταθεί, ενώ οι αποφάσεις αφορούν, είτε προσωπικές καταστάσεις, όπως είναι οι λόγοι υγείας, είτε αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας επαναπατρισμού. Απέκλεισε, ωστόσο, να υπαχθούν μαζικά οι μετανάστες σ΄αυτή τη ρύθμιση.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε υπαρκτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον νέα κύματα μεταναστών από την Βόρεια Αφρική λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Ποινική δίωξη στον πρύτανη της Νομικής για τους μετανάστες

Ποινική δίωξη σε βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη για παράβαση καθήκοντος για την κατάληψη της Νομικής, άσκησε ο εισαγγελέας που διενήργησε την έρευνα.

Παράλληλα ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά οκτώ ατόμων που διευκόλυναν την είσοδο των μεταναστών στη Νομική για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε διατάραξη οικιακής ειρήνης και για διακεκριμένες φθορές.

Ο εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη και πρότεινε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο για τους υπευθύνους της ναυτιλιακής εταιρείας που μετέφερε τους μετανάστες από την Κρήτη.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Αλληλεγγύη στους μετανάστες απεργούς πείνας από πανεπιστημιακούς

Την αλληλεγγύη τους στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, που διανύουν την 29η μέρα απεργίας πείνας εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο «Υπατία» πανεπιστημιακοί από σχολές όλης της χώρας, επισημαίνοντας ότι «είναι πρόβλημα όλων μας η μαύρη ανασφάλιστη εργασία και ο αγώνας των 300 μεταναστών εργατών αποτελεί παράδειγμα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα για κοινωνικές εξεγέρσεις».

Από τους απεργούς πείνας μοιράστηκε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι διεκδικούν «την αποσύνδεση των αδειών παραμονής από τα ένσημα, την επαναφορά σε καθεστώς νομιμότητας όλων όσοι έχασαν τις άδειες τους για αυτό το λόγο, τη δικαίωση όλων όσοι πήραν απόρριψη το 2005, αφού έγινε δεκτή η κατάθεση φακέλου και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ ο καθένας, τη θέσπιση μίας μόνιμης και ανοιχτής διαδικασίας πλήρους νομιμοποίησης, που θα εξετάζει σε διαρκή βάση τα αιτήματα».

Από την πλευρά της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, ο Πέτρος Γιώτης επεσήμανε ότι «αυτό που προέχει για να σταματήσει η απεργία πείνας είναι μία απλή κυβερνητική απόφαση με την οποία θα χορηγείται άδεια παραμονής στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας
nooz.gr

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

H ΔΗΜ.ΑΡ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει διατυπώσει τη διαφωνία της με τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να ανοίξει το ζήτημα της νομιμοποίησης όσων μεταναστών ζουν για πολλά χρόνια στη χώρα μας.

Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής δεν υποκαθίσταται με πράξεις που μπορεί να επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα από την αλληλεγγύη στους μετανάστες. Ανεξάρτητα από αυτό, η ζωή των απεργών μεταναστών σήμερα κινδυνεύει από την απεργία πείνας στο κτήριο της Υπατίας. Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά, με το δεδομένο ότι πολλοί από αυτούς διαμένουν επί μακρόν στη χώρα και για λόγους αντικειμενικούς δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της νόμιμης παραμονής τους. Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος δεν υπηρετεί την υπεύθυνη και ανθρωπιστική ευαισθησία που πρέπει να επιδείξει το κράτος.

ΔΗΜ. ΑΡ.: Σχέδιο διαχείρισης των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Χρήστο Παπουτσή,με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από την παρουσία των μεταναστών, κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.κ. Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης. 

Αναλυτικά στην ερώτηση τους, αναφέρουν τα εξής:

"Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση εξαιτίας της συγκέντρωσης 1000 και άνω αλλοδαπών μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιβαστούν λαθραία σε νταλίκες που ταξιδεύουν με τα πλοία της γραμμής προς Ιταλία. Ωστόσο, οι περισσότεροι εγκλωβίζονται για μήνες στην Ηγουμενίτσα ζώντας σε παρακείμενο δάσος υπό πρωτόγονες συνθήκες που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Παρά το γεγονός ότι η απαράδεκτη κατάσταση αυτή είναι γνωστή στους αρμοδίους - έγκαιρα αναδείξαμε κοινοβουλευτικά το εν λόγω θέμα με σχετική μας ερώτηση από 18-6-2010 - δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητό, ότι όσο η Πολιτεία αδιαφορεί και καθυστερεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο διαχείρισης της συγκέντρωσης τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών σε μια μικρή πόλη όπως η Ηγουμενίτσα μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τοπικού - εν προκειμένω - πλαισίου, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται.Ειδικά το τελευταίο διάστημα, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο οι συμπλοκές μεταξύ των συγκεντρωμένων αλλοδαπών, εξαιτίας της αντιπαλότητας που έχει αναπτυχθεί στις διαφορετικές εθνικότητες (Σομαλοί, Κούρδοι, Αλγερινοί, Τυνήσιοι, Μαροκινοί, Ιρανοί κλπ) για σειρά ζητημάτων όπως ο έλεγχος συγκεκριμένων περιοχών και περασμάτων, η αναζήτηση τροφής σε κάδους κ.ά. Στα σοβαρά αυτά επεισόδια έχουν σημειωθεί ήδη αρκετοί τραυματισμοί από μαχαιρώματα, οι συγκρούσεις με την Αστυνομία γίνονται ολοένα συχνότερες (πρόσφατα υπήρξε και τραυματισμός αστυνομικού), ενώ πρόσφατα καταγράφηκε περιστατικό πυροβολισμού και τραυματισμού μετανάστη από επιβάτη κινούμενου οχήματος. Η τεταμένη κατάσταση έχει επιφέρει αναστάτωση στην καθημερινή ζωή όσων εργάζονται και κατοικούν στην περιοχή γύρω από το λιμάνι, ενώ κάποιοι καταφεύγουν σε απαράδεκτες πρακτικές (απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών σε συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ).Σύμφωνα με εκτιμήσεις της FRONTEX, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση, το καλοκαίρι στην πόλη της Ηγουμενίτσας θα έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 3000 μετανάστες, το πρόβλημα θα διογκωθεί και η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη.Με δεδομένο ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την καταστολή, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τοπικού πλαισίου για την Ηγουμενίτσα,ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
· Ποια μέτρα θα λάβει, προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια λύση που θα επιτρέπει, αφενός, στους μετανάστες να διαβιούν ανθρώπινα και αξιοπρεπώς στην περιοχή και, αφετέρου, θα διασφαλίζει τη βιώσιμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας χωρίς παρενέργειες;
· Σε ποιους λόγους οφείλεται η αδράνεια της κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ηγουμενίτσα με συνέπεια το πρόβλημα - και με ευθύνη της - να οξύνεται δραματικά;".

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση Ντόρας για "το κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών στην περιοχή της Ορεστιάδας"

Ερώτηση για τα «σχέδια για δημιουργία κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στην περιοχή της Ορεστιάδας» κατέθεσε στη Βουλή η πρόεδρος της ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Ντόρα Μπακογιάννη και τονίζει

"Στον Έβρο και κυρίως στο βόρειο τμήμα, στην περιοχή της Ορεστιάδας, η επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας από την λαθρομετανάστευση είναι σημαντική και μεγάλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου δόθηκαν σε πρόσφατη επίσκεψη μου στην περιοχή της Ορεστιάδας ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που διακινείται παρουσιάζει σταθερή και σημαντική αύξηση.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα οι παράνομοι μετανάστες που έχουν περάσει από την περιοχή ήταν 4.683 το 2008, και 5.500 το 2009, ενώ φέτος, ενώ το 2010 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο υπερβαίνοντας κατά πολύ τις 35.000.
Το πρόβλημα για την τοπική κοινωνία γίνεται ακόμη πιο μεγάλο αν το συνδυάσει κανείς με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τη μεγάλη ύφεση που πλήττει την περιοχή της Θράκης, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία να έχει την υψηλότερη ανεργία στη χώρα που πλησιάζει ήδη το 17%.
Οι δηλώσεις του υπουργού για δημιουργία φράχτη στα σύνορα της χώρας μας, στα 12,5 χιλιόμετρα στη περιοχή του  Βορείου Έβρου πλησίον της Ορεστιάδας, όπου τα νερά του ποταμού είναι ρηχά, και αποτελούν την κύρια διέλευση των παράνομων μεταναστών να αποτελεί συγκυριακά ένα βήμα άμεσης διαχείρισης του φαινομένου. Είναι προφανές ότι δεν αποτελεί μόνιμη λύση κυρίως, όταν ακυρώνεται από άλλους σχεδιασμούς και επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  Τέτοια είναι η πρόθεση όπως προκύπτει τόσο από δηλώσεις στελεχών όσο και από σειρά δημοσιευμάτων για  τη δημιουργία κοντά στην πόλη της Ορεστιάδας του μεγαλύτερου  κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών της χώρας.  Κέντρου το οποίο θα στεγάζει 2000 λαθρομετανάστες, οι οποίοι θα μεταφέρονται εκεί και  από το κέντρο της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων της χώρας.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη αν υλοποιηθεί, χωρίς ξενοφοβικά σύνδρομα, θα πλήξει την τοπική κοινωνία, θα αυξήσει την εγκληματικότητα στην περιοχή και θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσει. Ο Έβρος  ήδη σηκώνει μεγάλο βάρος από το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης της χώρας, αν υλοποιηθούν αυτές οι πρόχειρες επιλογές, δεδομένου του τεράστιου ελλείμματος αναπτυξιακού σχεδιασμού που ήδη υπάρχει, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απαξίωση όλη την περιοχή και κυρίως τον βόρειο Έβρο.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1)   Αν υπάρχει από το Υπουργείο προστασίας του πολίτη, ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ποιος είναι αυτός για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής παρανόμων μεταναστών;
2)  Έχουν σχέση με την αλήθεια και τις προθέσεις του Υπουργείου οι πληροφορίες που δημοσιεύονται ότι προχωράει η δημιουργία κέντρου υποδοχής 2.000 ατόμων στην περιοχή της Ορεστιάδας σε ιδιωτικό χώρο που στεγαζόταν παλιά εργοστάσιο;
3)  Με ποιες προϋποθέσεις, διαδικασίες και μελέτες (διαγωνιστικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, υγιειονομικές) θα επιλεγούν οι όποιοι χώροι για τη στέγαση των κέντρων υποδοχής;"

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Στις Περιφέρειες η «Κάρτα του Μετανάστη»

Από τους επόμενους μήνες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν το μέτρο της «Κάρτας Μετανάστη», σύμφωνα με τις διατάξεις του προγράμματος «Καλλικράτης».
 
Ή αρμοδιότητα για τα ζητήματα νόμιμης μετανάστευσης ανατίθεται σταδιακά στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του κράτους με στόχο να περιέλθουν σε αυτές, πλήρως και κατ'αποκλειστικότητα, όλες οι σχετικές αρμοδιότητες.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στους δήμους της χώρας ιδρύονται τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), τα οποία θα προωθούν την κοινωνική ένταξη των νομίμων μεταναστών, που ζουν στη περιφέρειά τους.Προβλέπεται επίσης η δημιουργία υπηρεσιών αλλοδαπών «μίας στάσης», που θα αντικαταστήσουν την έως σήμερα εμπλοκή διάφορων υπηρεσιών του δημόσιου. 
 
Στόχος είναι η ταχύτερη και πιο διαφανής ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αδειών διαμονής με τη μορφή της «Κάρτας Μετανάστη», αλλά και η σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας του συναλλασσόμενου κοινού.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Απελευθέρωσε και άλλους πολιτικούς κρατούμενους η Κούβα

Οι αρχές της Κούβας απελευθέρωσαν το Σάββατο άλλους δύο πολιτικούς κρατούμενους, όπως είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2010, που ωστόσο παρέμεναν έγκλειστοι διότι αρνούνταν να φύγουν από τη χώρα.

Ο τελευταίος που απελευθερώθηκε είναι ο Άνχελ Μόγια, ένας 46χρονος οικοδόμος που είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Η σύζυγός του Μπέρτα Σολέρ, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Κυρίες στα Λευκά, είπε ότι επέστρεψε στο σπίτι του.

Η απελευθέρωσή του σημειώθηκε μερικές ώρες μετά την απελευθέρωση του 68χρονου Έκτορ Μασέδα, δημοσιογράφου και ιδρυτή του εκτός νόμου Φιλελεύθερου κόμματος, συζύγου μιας από τις βασικές ηγέτιδες των Κυριών στα Λευκά. Ο Μασέδα, που απελευθερώθηκε το απόγευμα--παρά τη θέλησή του, αφού δήλωνε ότι θα παρέμενε στη φυλακή έως ότου να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι--θα παραμείνει στην Κούβα, σύμφωνα με τον Ελισάρδο Σάντσες, ηγέτη μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων την δράση της οποίας επιτρέπουν οι αρχές.

Οι Μασέδα και Μόγια ήταν ανάμεσα στους 52 αντιφρονούντες που είχε συμφωνήσει να απελευθερώσει τον Ιούλιο ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, με την διαμεσολάβηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Εξ αυτών 11 απέρριψαν την πρόταση να ζήσουν στην Ισπανία. Οι τέσσερις από τους 11 απελευθερώθηκαν αυτό το μήνα, ο 59χρονος Εδουάρδο Δίας την Παρασκευή και ο 57χρονος Γκίντο Σίγκλερ την 4η Φεβρουαρίου.

Ο Μασέδα, ο οποίος είχε σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός, είχε συνεργαστεί με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και με τις εφημερίδες Le Monde και The New York Times. Η αποφυλάκισή του έγινε υπό όρους.

Η Αβάνα θεωρεί τους περισσότερους από τους φυλακισμένους που η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία θεωρεί κρατούμενους συνείδησης μισθοφόρους που δουλεύουν για τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι ΗΠΑ ζητούν την απελυθέρωση της 19χρονης μπλόγκερ από τη Συρία

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Συρία να απελευθερώσει την Ταλ Αλ-Μαλούχι, μια νεαρή μπλόγκερ που φέρεται να καταδικάστηκε στην διάρκεια "μυστικής δίκης" για κατασκοπεία υπέρ της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη μυστική δίκη της μπλόγκερ Ταλ Αλ-Μαλούχι και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

Η Ουάσινγκτον "απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις με τις ΗΠΑ οι οποίοι κατέληξαν σε ψευδείς κατηγορίες περί κατασκοπείας", τόνισε.

"Καλούμε τη συριακή κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα όλους τους κρατούμενους συνείδησης και να επιτρέψει στους σύρους πολίτες να απολαμβάνουν τα οικουμενικά δικαιώματά τους της έκφρασης και της συνάθροισης χωρίς τον φόβο αντιποίνων από την κυβέρνησή τους.

Τρεις συριακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσαν στα τέλη Νοεμβρίου ότι η Ταλ Αλ-Μαλούχι ανακρίθηκε στις 10 Νοεμβρίου από το ανώτατο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας πριν επιστρέψει στο κελί της.

Η Ταλ Αλ-Μαλούχι συνελήφθη και προφυλακίστηκε το 2009, μαθήτρια λυκείου τότε, ενώ ο προσωπικός της υπολογιστής κατασχέθηκε.

Τον Οκτώβριο η συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν έγραψε ότι οι αρχές της χώρας κατηγορούν την 19χρονη για κατασκοπεία υπέρ της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο. Η νεαρή έμεινε αρκετούς μήνες στη φυλακή, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), την οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ, το ιστολόγιο της Αλ-Μαλούχι δεν ασχολείτο με τη συριακή πολιτική. Περιελάμβανε ποιήματα, άρθρα που υποστήριζαν το παλαιστινιακό ζήτημα, άρθρα που επέκριναν τη Μεσογειακή Ένωση, μια γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία για τη συνεργασία αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, καθώς και του Ισραήλ.

Η σύλληψή της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους μπλόγκερ των αραβικών κρατών με πολλούς να καταδικάζουν την καταστολή χωρίς διακρίσεις στη Συρία.

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Αύξηση 4.000% των αιτήσεων για αναστολή απέλασης μεταναστών στην Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εύρυθμη λειτουργία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξαιτίας της πληθώρας των αιτήσεων για αναστολή απελάσεων από ευρωπαϊκές χώρες που υποβάλλονται από μετανάστες έκρουσε σήμερα ο πρόεδρος του, Ζαν Πολ Κόστα.
 
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι δικαστές και οι δικηγόροι θα πρέπει να συνεργασθούν με τους προσφεύγοντες έτσι ώστε οι αιτήσεις για αναστολή απελάσεων με βάση το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου που υποβάλλονται να μην είναι ελλιπείς, να μην μπλοκάρουν την εύρυθμη λειτουργία του Δικαστηρίου και να είναι έτοιμες για μία αντικειμενική αξιολόγηση, τόνισε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου.
 
Σημειώνοντας ότι η επίκληση προς το Δικαστήριο της χρήσης του άρθρου 39, για τη λήψη προσωρινών μέτρων εναντίον κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει να γίνεται λελογισμένα και με τεκμηρίωση των κινδύνων για τους προς απέλαση μετανάστες, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε ότι:Οι αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από μετανάστες, για τη λήψη προσωρινών μέτρων, εναντίον κρατών που επιθυμούσαν την απέλαση τους, αυξήθηκαν κατά 4.000%, στην τετραετία 2006-2010, επιβαρύνοντας, έτι περαιτέρω, το ήδη υπερφορτωμένο πρόγραμμα εργασιών του Δικαστηρίου.Μόνο μεταξύ του Οκτωβρίου 2010 και του Ιανουαρίου 2011, το Δικαστήριο έλαβε 2.500 περίπου αιτήσεις, με βάση τις οποίες ζητούνταν αναστολή των απελάσεων, με βάση το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, οι 1.930 των οποίων αφορούσαν την Σουηδία. Οι περισσότερες, όμως, απ' αυτές τις αιτήσεις ήταν ελλιπείς και με ανεπαρκή τεκμηρίωση, γεγονός που εμπόδισε το Δικαστήριο να προβεί σε κατάλληλη εκτίμηση των κινδύνων που εγκυμονούσε η απέλαση των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.Από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2010, οι 2.000 αιτήσεις, αφορούσαν την Αγγλία, οι 400 τις Κάτω Χώρες και οι 300 την Γαλλία.Όταν υπάρχει μία τέτοια μεγάλη ροή υποβολής αιτήσεων, σχολίασε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, εμποδίζεται το Δικαστήριο να επικοινωνήσει, ατομικά με τους προσφεύγοντες και να ζητήσει να λάβει τα έγγραφα που λείπουν ενώ, είναι δύσκολο να αξιολογήσει, σε ποιες απ' αυτές τις αιτήσεις πρέπει να δώσει προτεραιότητα.Το πιο σημαντικό, όμως, υπογράμμισε ο κ. Κόστα, είναι ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, να μην εξετασθούν εγκαίρως υποθέσεις που αφορούν προσφεύγοντες, οι οποίοι πράγματι αντιμετωπίζουν απειλή για την ίδια τους τη ζωή, την οικογένεια τους και την περιουσία τους, στην περίπτωση που απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: Εσκεμμένη αποσιώπηση της συνέντευξης για το μεταναστευτικό

Την διαμαρτυρία της για την «εσκεμμένη και κατευθυνόμενη», όπως υπογραμμίζεται, αποσιώπηση της συνέντευξης Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό (την Πέμπτη 10/2), εκφράζει με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.


Όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου αποσιωπήθηκε επιμελώς από τα τηλεοπτικά και άλλα μέσα ενημέρωσης, με λίγες εξαιρέσεις.

Ακόμα και η δημόσια τηλεόραση της ΝΕΤ, με εξαίρεση το μεσημεριανό της δελτίο, ακολούθησε την ίδια πρακτική, παρόλο που είχε αναφορά στο θέμα των μεταναστών μέσα από δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, όπως σημειώνεται.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η αποσιώπηση είναι εσκεμμένη και κατευθυνόμενη. Ο πλουραλισμός, το ρεπορτάζ και η δημοσιογραφική δεοντολογία συναντώνται ολοένα και λιγότερο στα τηλεοπτικά μέσα», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Στο εδώλιο η Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο εδώλιο η Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΚαταδικάστηκε σήμερα η Ελλάδα για δύο παραβιάσεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση της προσφυγής της 82χρονης Σοφίας Κοροσίδη, η οποία διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι, ενώ διατηρούσε μακρόχρονη σχέση με τον αποθανόντα σύντροφο της και είχαν αποκτήσει μαζί  πέντε παιδιά, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να της χορηγήσει τη σύνταξη του εκλιπόντος, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν συνάψει νόμιμο γάμο.
 Όπως προκύπτει από την καθαρογραμμένη απόφαση του Δικαστηρίου, η Ελλάδα καταδικάσθηκε, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και της μη καταβολής ικανοποιητικής αποζημίωσης.
 Μη αποδεχόμενο τον ισχυρισμό της προσφεύγουσας ότι, η ελληνική κυβέρνηση δεν της κατέβαλλε, παρανόμως, την σύνταξη του επί δεκαετίες συντρόφου της, το Δικαστήριο, καταδικάζοντας την Ελλάδα για τις δύο προαναφερθείσες παραβιάσεις και επιδικάζοντας 10.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στην υπερήλικη Κοροσίδη, υπογραμμίζει ότι:
 Έπρεπε τα ελληνικά δικαστήρια, να εξετάσουν την συγκεκριμένη περίπτωση υπό το πρίσμα της προστασίας της “διευρυμένης οικογένειας” και των διακρίσεων που υπάρχουν στην σφαίρα των διεκδικήσεων των κοινωνικών επιδομάτων με βάση την εθνικότητα.
 Αποδέχεται ότι, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, σχέσεις μακροχρόνιες, που δεν μπορούν μεν να εξισωθούν με τον θεσμό του γάμου αλλά έχουν εκείνα τα στοιχεία που, κατά τη Σύμβαση, αποτελούν συστατικά μίας έγγαμης συμβίωσης ( πχ μακροχρόνια και σταθερή σχέση, ύπαρξη παιδιών κ.α.), είναι δυνατόν να θεμελιώσουν νομικές διεκδικήσεις, για την καταβολή νομικών παροχών.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Συλλαλητήρια συμπαράστασης στους μετανάστες από την Νεολαία Συνασπισμού Ιωαννίνων

Ο αγώνας των μεταναστών είναι ταυτόχρονα και αγώνας των Ελλήνων εργαζομένων απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. 
 
Τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι το συμφέρον της χώρας επιβάλλει την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ανύψωση τειχών για την προστασία της, εμείς απαντάμε λέγοντας ότι το δικό μας συμφέρον θα έρθει μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και την ενότητα όλων των εργαζομένων, χωρίς τεχνητές διαιρέσεις. Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι οφείλουμε να αγωνιστούμε ενωμένοι για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και την εργοδοσία να ρίξει τα βάρη της κρίσης στον κόσμο της δουλειάς.
 
Με πρόσχημα την κρίση έχουν επιλέξει να μην αφήσουν τίποτα όρθιο όσον αφορά τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, χτίζουν μια αυταρχική «δημοκρατία» και επιχειρούν να διαλύσουν κάθε κατάκτηση των εργαζομένων και της νεολαίας . Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Αν η κυβέρνηση ψάχνει κάποιον ένοχο ανάμεσά μας, δεν χρειάζεται να χάνει τον χρόνο της, ας μας καλέσει όλους και όλες. Αν η αλληλεγγύη είναι έγκλημα, είμαστε όλοι ένοχοι.Καλούμε όλες και όλους σε συλλαλητήριο την Παρασκευή, 11/2 στις 18:00 από τη Νομαρχία.
Νεολαία Συνασπισμού Ιωαννίνων

Θεσσαλονίκη: Πορεία αλληλεγγύης στους 50 μετανάστες απεργούς πείνας

Κινητοποίηση συμπαράστασης στους μετανάστες απεργούς πείνας πραγματοποίησαν απόψε σύλλογοι και κοινότητες μεταναστών και προσφύγων της Θεσσαλονίκης.

Μέλη τους συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου έχουν εγκατασταθεί, εδώ και ημέρες, οι 50 απεργοί πείνας που βρίσκονται στην πόλη, και στη συνέχεια κινήθηκαν μέσω των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, για να φτάσουν στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, όπου και ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ για τους μετανάστες απεργούς πείνας

Αθήνα: Τρίωρη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ πραγματοποιούν περίπου 100 άτομα που συμπαρίστανται στα αιτήματα των μεταναστών απεργών πείνας.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης παρέδωσαν ψήφισμα στο γραφείο του προέδρου της Συνομοσπονδίας, με το οποίο ζητούν από το συνδικαλιστικό κίνημα να θέσει υψηλότερα στις προτεραιότητές του τα αιτήματα των μεταναστών στην Ελλάδα.
Στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της Κωνσταντίνας Κούνεβα και εκπροσώπων μεταναστευτικών κοινοτήτων στο κτίριο της Πατησίων, όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες.
Στις 5:30 το απόγευμα αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων θα επισκεφθεί το χώρο όπου στεγάζονται οι 237 απεργοί πείνας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα τους και στα αιτήματά τους.
Εν τω μεταξύ, οι μετανάστες έχουν ήδη μείνει 14 ημέρες χωρίς φαγητό, και η πείνα έχει αρχίσει να τους καταβάλει. Ένα δίκτυο 50 γιατρών (μέλη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά) έχει κινητοποιηθεί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους απεργούς πείνας.
Από αυτούς οι δέκα εμφανίζονται τακτικά στο νεοκλασικό της Πατησίων, ενώ οι υπόλοιποι αναμένουν στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα σοβαρά προβλήματα αρχίζουν μετά την 20η ημέρα.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Κουβέλης : Η απόφαση του Σ.τ.Ε.τροφοδοτείται από την απουσία ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ένα σημαντικό άρθρο του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα  www.aixmi.gr, με θέμα την απόφαση του 4ου Τμήματος του ΣτΕ  για την ψήφο των μεταναστών .

Τα  κυριοτερα σημεια του άρθρου έχουν ως εξής:

Το Δ’ τμήμα του Σ.τ.Ε., με επταμελή σύνθεση, έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του ν.3838/2010, κατ’ εφαρμογή της οποίας αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα μας άσκησαν εκλογικό δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Οριστική απόφαση για το ζήτημα αυτό θα λάβει η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε., στην οποία παραπέμφθηκε η υπόθεση λόγω της σπουδαιότητάς της.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Flag of the Red CrossImage via Wikipedia
Επιστημονική  Ημερίδα υπό την αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας με θέμα «Διαπολιτισμική φροντίδα Υγείας και Μετανάστες», πραγματοποίησαν με επιτυχία ο Εκπαιδευτικός Υγειονομικός Σταθμός Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλλιθέας και το Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής ΙΙ της Β’ Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας.
Μεταφέροντας  το χαιρετισμό του Δημάρχου, κ. Κώστα Ασκούνη, ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, κ. Ηλίας Καββαδίας συνεχάρη τους οργανωτές για την πρωτοβουλία τους και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία μεταξύ του Δήμου Καλλιθέας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.   
Χαιρετισμούς  στην ημερίδα απηύθυναν επίσης, η  Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Β’ του  ΤΕΙ Αθήνας, κα Γεωργία Φούκα και η Προϊσταμένη του Εκπαιδευτικού Υγειονομικού Σταθμού του Ε.Ε.Σ. Καλλιθέας, κα Ιωάννα Φωτοπούλου, ενώ πριν την έναρξη των συνεδριών, προβλήθηκε αφιέρωμα στα 130 χρόνια δράσης του Ε.Ε.Σ.
Μέσα από  την εναρκτήρια ομιλία και τις  τρεις συνεδρίες που ακολούθησαν, αναδείχθηκαν:
  • η ανάγκη επιμόρφωσης του νοσηλευτικού προσωπικού στη διαπολιτισμική νοσηλευτική, είτε αυτή ασκείται στην κοινότητα, είτε στο νοσοκομείο
  • η ανάγκη επέκτασης και αναβάθμισης των προγραμμάτων υποστήριξης των μεταναστών από όποιο φορέα αυτά εφαρμόζονται.
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ  ΟΜΙΛΙΑ
Στρατηγική 2020 Διεθνούς Κινήματος  Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς  Ημισελήνου, με εισηγητή τον κ. Ιωάννη Σωτηρόπουλο από τον Τομέα Διεθνών Σχέσεων του Ε.Ε.Σ.
Η Στρατηγική 2020 «Σώζοντας Ζωές, Αλλάζοντας Τρόπο Σκέψης» θέτει τις στρατηγικές κατευθύνσεις για τη νέα χιλιετία. Αποστολή της είναι η «βελτίωση των ευπαθών ομάδων, κινητοποιώντας τη δύναμη του ανθρωπισμού». 
Α΄ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης  Μεταναστών, με εισηγητές τους κ.κ. Μενέλαο Κανάκη, Ψυχολόγο – Κοινωνικό λειτουργό του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης και Ενσωμάτωσης Προσφύγων του Ε.Ε.Σ., Αγγελική Γιαννακοπούλου, Κοινωνική Λειτουργό του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογένειας Δήμου Καλλιθέας και Κωνσταντίνο Βερβενιώτη, Ψυχολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογένειας Δήμου Καλλιθέας.
Β΄ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Η Συμβολή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υποδοχή και ένταξη των μεταναστών, με εισηγητές τους κ.κ. Γ. Παπαδάκη, Ιατρό MSc- Διευθυντή του Πολυϊατρείου των «Γιατρών του Κόσμου» και Τ. Παπαπολίτη, Πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Εθελοντές του Κόσμου».
Γ΄ΣΥΝΕΔΡΙΑ
«Διαπολιτισμική Νοσηλευτική Φροντίδα στην Κοινότητα», με εισηγητές τις κ.κ. Α. Κουλούρη, Νοσηλεύτρια MSc – Αν. Προϊσταμένη Ν/Υ του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας/ Εργαστηριακή Συνεργάτη Νοσηλευτικής Β΄ΤΕΙ Αθήνας, Ο. Πολυχρονοπούλου, Διευθύντρια ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Ι. Χαραντζά, Προϊσταμένη της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πεντέλης/Εργαστηριακή Συνεργάτη Νοσηλευτικής Β΄ΤΕΙ Αθήνας και Α. Πλακίδα, Nοσηλεύτρια  MSc – Επισκέπτρια Υγείας του Εκπαιδευτικού Υγειονομικού Σταθμού Άνω Λιοσίων του Ε.Ε.Σ/Εργαστηριακή Συνεργάτη Νοσηλευτικής Β΄ΤΕΙ Αθήνας.

Συγκέντρωση στα Χανιά για αλληλεγγύη στους μετανάστες

Κάλεσμα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους μετανάστες απεργούς πείνας, που θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αγοράς...απευθύνουν με ανακοινώσεις τους κόμματα, συλλογικότητες και οργανώσεις.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων "δηλώνει την ολόπλευρη συμπαράστασή του στα αιτήματα των μεταναστών απεργών πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη". Και συνεχίζει:

"Οι 237 απεργοί πείνας στη νομική και οι 50 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από 25/1, διεκδικούν χαρτιά για όλους τους μετανάστες. Για μας είναι αυτονόητο ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και πρέπει οι μετανάστες εργαζόμενοι να έχουν ίσα δικαιώματα με τους ντόπιους ώστε να παλεύουμε μαζί για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης για όλους!". Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών ζητεί "νομιμοποίηση των μεταναστών και πλήρη δικαιώματα
- Ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται και ζουν στην Ελλάδα
- Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες".
Καλεί "σε συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 3/2/2011 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς".
Κάλεσμα απηύθυνε και η ΕΛΜΕ.
http://www.enet.gr

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Επίθεση στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Την επίθεση «φασιστοειδών» στην εξωτερική είσοδο χώρου του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, με αποτέλεσμα μικρές υλικές φθορές, καταγγέλλει η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «την ώρα που το Σχολείο μας ήταν κλειστό, άγνωστοι έβαλαν φωτιά με στουπί και πετρέλαιο σε σκουπίδια που μετέφεραν έξω από την εξωτερική είσοδο του χώρου που στεγάζονται οι γραμματειακές δραστηριότητες του σχολείου και γίνονται οι συναντήσεις εθελοντών και μεταναστών. Οι θρασύδειλοι εγκληματίες έσπασαν επίσης τα τζάμια
της εξωτερικής πόρτας καθώς και ένα τζάμι αυτοκινήτου κάποιου γείτονα που ήταν παρκαρισμένο στο σημείο, αλλά δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την είσοδο. Η φωτιά έσβησε από την πυροσβεστική, ενώ τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή το σχολείο λειτούργησε κανονικά».

«Επισημαίνουμε πως το Σάββατο 29/1 νεοναζί της Χρυσής Αυγής από όλη την Ελλάδα, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην Αθήνα για διαδήλωση μίσους με αφορμή την επέτειο των Ιμίων. Επίσης τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν φανταστικές "αναλήψεις ευθύνης" σε φασιστικά ιστολόγια για ανύπαρκτες επιθέσεις στο Κυριακάτικο σχολείο Μεταναστών», προσθέτει η Κίνηση.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ρατσιστική κατρακύλα της κυβέρνησης με εξαγγελίες περί κατασκευής δολοφονικών φραχτών στα σύνορα και η πρόσφατη συντονισμένη πρωτοφανής επίθεση ενάντια στον αγώνα των 300 μεταναστών εργατών που κάνουν απεργία πείνας και τους συμπαραστάτες τους, αποθρασύνουν τις φασιστικές συμμορίες. Που θεωρούν πως νομιμοποιούνται να αναβαθμίζουν την εγκληματική τους δράση εναντίον - πλέον - των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Δηλώνουμε πως τέτοιου είδους συμμορίτικές επιθέσεις δεν μας πτοούν. Θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα να κάνουμε δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και πρόσφυγες, για να μπορούμε πιο εύκολα να ζούμε και να παλεύουμε μαζί για τα δικαιώματά μας».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...