Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Καταδίκες «Ελεύθερου Κόσμου» και Κώστα Πλεύρη

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως σήμερα καταδικάστηκαν από το Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Παπαγεωργίου και Χριστόφορος Πετρίδης, αντίστοιχα εκδότης-διευθυντής, αρχισυντάκτης και συντάκτης του «Ελεύθερου Κόσμου», σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμηση του Παναγιώτη Δημητρά προσωπικά και ως Εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), καθώς και από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών ο δικηγόρος Κώστας Πλεύρης σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή για ομοερωτοφοβική εξύβριση της Andrea Gilbert, στελέχους του ΕΠΣΕ (καθώς και του Athens Pride). Στην πρώτη δίκη μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θάνος Πλεύρης. Στη δεύτερη δίκη μάρτυρας κατηγορίας ήταν η Ευαγγελία Βλάμη εκπρόσωπος της Lesb.Equal - Λεσβίες για την Ισότητα, ενώ η μάρτυρας υπεράσπισης του Κώστα Πλεύρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Τζάνη αν και κλητεύθηκε δεν εμφανίστηκε. Το ΕΠΣΕ επιθυμεί να ευχαριστήσει τους δικηγόρους που παρείχαν δωρεάν νομική βοήθεια Θανάση Τάρτη (στην πρώτη δίκη) και Βασίλη Σωτηρόπουλο και Βασίλη Χειρδάρη (στη δεύτερη δίκη).

Τα στελέχη του «Ελεύθερου Κόσμου» καταδικάστηκαν για δύο δημοσιεύματα της 10 Οκτωβρίου 20101 και της 6 Φεβρουαρίου 2011 στα οποία αναφέρεται «Ο επαγγελματικός αντιρατσισμός χέρι-χέρι με τη διαφθορά. Οι ΜΚΟ έφαγαν τα λεφτά των «ρομά»» - «Μ.Κ.Ο: Μ.ΠΙΖΝΕΣ Κ.ΑΛΑ Ο.ΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ» - «πάρτι» και «τρελή μάσα» από «επαγγελματίες αντιρατσιστές». Αναφέρεται επίσης πως «Η ιστορία αυτή άρχισε πριν από πολλά χρόνια, με την προώθηση φίλων του τότε ΥΠΕΞ στην ΥΔΑΣ. Τα χρήματα πολλές φορές, κατέληξαν στις τσέπες ημετέρων. Φυσικά, επί ΝΔ το όργιο συνεχίστηκε, με τον Θ. Σκυλακάκη να «μεριμνά» για οργανώσεις και τύπους με ανθελληνική και υπονομευτική δραστηριότητα, όπως το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι και ο «παντός καιρού» Παναγιώτης Δημητράς.» Από τις εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα χιλιάδες στελέχη τους, στα δημοσιεύματα αυτά κατονομάζονταν μόνο ο Παναγιώτης Δημητράς και το ΕΠΣΕ. Θα ακολουθήσει αναλυτικό δελτίο τύπου για τη δίκη αυτή και όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο ιδίως από τον καλυπτόμενο από βουλευτική ασυλία Θάνο Πλεύρη. Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη του «Ελεύθερου Κόσμου» για εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμηση του ΕΠΣΕ (πρώτη αμετάκλητη καταδίκη στις 9 Σεπτεμβρίου 2009 από το Α’ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών2).

Ο Κώστας Πλεύρης καταδικάστηκε γιατί, στις 16 Ιουλίου 2008 ως εγκαλούμενος επέδωσε εξώδικη «Δήλωσι ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών» (!!), στην οποία αναφερόταν στην Andrea Gilbert ως «αντικοινωνικό στοιχείο» και ως «καυχωμένη ότι εκπροσωπεί τας ομοφυλοφίλους γυναίκας, δηλαδή πρόκειται περί ψυχανωμάλου γενετησίου διεστραμμένου προσώπου, τον οποίον αφού δεν σέβεται την γυναικείαν φύσιν του δεν σέβεται και την αλήθειαν».3 Για την πρώτη δίκη (και καταδίκη) για ομοερωτοφοβία στην Ελλάδα θα εκδοθεί αναλυτικό δελτίο τύπου συνεργαζόμενων ΜΚΟ καθώς και για δεύτερη ανάλογη δίκη με κατηγορούμενο πάλι τον Κώστα Πλεύρη που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου 2011 πάλι στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ευρωδικαστήριο κοινοποιεί σε Ελλάδα τρεις νέες υποθέσεις θρησκευτικού όρκου

Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) γνωστοποιεί πως στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κοινοποίησε στην Ελλάδα τρεις νέες προσφυγές κατά της καταγραφής του θρησκεύματος μεταξύ των προσωπικών στοιχείων στα δικόγραφα και κατά του θρησκευτικού όρκου στις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων. Τις προσφυγές υπέβαλαν στο ΕΔΔΑ τα μέλη της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. Παναγιώτης Δημητράς, Andrea Gilbert, Νίκος Μυλωνάς, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρης Τσαμπρούνης. και αφορούν 48 καταθέσεις τους κατά το 2009 και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η ανακοίνωση του ΕΔΔΑ είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=892913&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 Ιουνίου 2010, το ΕΔΔΑ δημοσιοποίησε την απόφασή του σε πέντε προηγούμενες προσφυγές των μελών της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. Παναγιώτη Δημητρά, Θεόδωρου Αλεξανδρίδη, Ναυσικάς Παπανικολάτου και Andrea Gilbert για 56 καταθέσεις τους το 2006 και το 2007 (βλπ. http://www.nsk.gr/edad/ee697.pdf). Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε το Άρθρο 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) (τα προσφεύγοντα άτομα υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν σε 58 ανακριτικές διαδικασίες ή δίκες στις οποίες κατέθεσαν το 2006 και το 2007 ότι δεν είναι Χριστιανοί/ές Ορθόδοξοι/ες προκείμενου να ορκιστούν στην τιμή και στη συνείδησή τους και όχι στο Ευαγγέλιο) και το Άρθρο 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της ΕΣΔΑ (δεν υπάρχει στην Ελλάδα νομική δυνατότητα αποκατάστασης για την παραβίαση της ελευθερίας της θρησκείας ούτε υπήρξε δικαστική αρχή που να αρνήθηκε να εφαρμόσει τις διατάξεις για την ορκοδοσία ως αντίθετες με τη Σύμβαση ή το Σύνταγμα). Το σημαντικότερο στοιχείο της απόφασης είναι πως το ΕΔΔΑ εξέτασε το νομοθετικό πλαίσιο καταγραφής των προσωπικών στοιχείων κάθε διαδίκου και κάθε μάρτυρα στις ποινικές διαδικασίες (ανακρίσεις και δίκες) και της ορκοδοσίας (Άρθρα 217, 218 και 220 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας - ΚΠΔ). Διαπίστωσε πως αυτά περιλαμβάνουν την υποχρεωτική καταγραφή του θρησκεύματος (ακόμα και για τα μη ορκιζόμενα άτομα) καθώς και το θρησκευτικό όρκο κάθε μάρτυρα που συνήθως ζητείται από αυτόν/ή αφού οι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν πως οι μάρτυρες είναι Χριστιανοί. Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε πως «το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο εφάρμοσαν τα εθνικά δικαστήρια στις προκείμενες περιπτώσεις, δε συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως την εγγυάται το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ». Γι’ αυτό, εκτός από την καταδίκη της χώρας, το ΕΔΔΑ προχώρησε σε μια σπάνια υπόδειξη προς την Ελλάδα, στη βάση του Άρθρου 46 ΕΣΔΑ (υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων), να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να γίνει συμβατό με τη Σύμβαση και να αποφευχθούν παρόμοιες παραβιάσεις της στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται επίσης πως στις 3 Ιουνίου 2010 το ΕΔΔΑ είχε κοινοποιήσει στην Ελλάδα δύο άλλες αντίστοιχες προσφυγές που είχαν υποβάλει στο ΕΔΔΑ τα μέλη της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. Παναγιώτης Δημητράς, Ναυσικά Παπανικολάτου και Γρηγόρης Βαλλιανάτος και αφορούσαν 35 καταθέσεις τους κατά το 2008. Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ για τις υποθέσεις εκείνες αναμένονται μέχρι το τέλος του 2011. Οι ανακοινώσεις του ΕΔΔΑ για εκείνες τις προσφυγές είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες: http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=870173&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649 και

Η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει στις νέες προσφυγές μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2012 για την παραβίαση των ίδιων άρθρων 9 και 13 της ΕΣΔΑ. Αυτή τη φορά το ΕΔΔΑ καλεί ρητά την Ελλάδα να το ενημερώσει ποια γενικά μέτρα ενδεχομένως πήρε μετά την απόφαση της 3 Ιουνίου 2010 για να κάνει τη σχετική νομοθεσία συμβατή με το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ:

«3. Etant donné que dans l’arrêt Dimitras et autres c. Grèce (nos 42837/06, 3237/07, 3269/07, 35793/07 et 6099/08, § 88, 3 juin 2010), la Cour a considéré que « les dispositions législatives appliquées en l’espèce ont imposé aux requérants la révélation de leurs convictions religieuses afin de faire une déclaration solennelle, ce qui a porté atteinte à leur liberté de religion », quelles sont les mesures générales éventuellement prises par le Gouvernement après l’arrêt précité pour rendre la législation pertinente compatible avec l’article 9 de la Convention?»

Ως  γνωστό, η Ελλάδα περιφρόνησε το ΕΔΔΑ και δεν πήρε απόλυτα κανένα μέτρο. Έτσι τα Άρθρα 217, 218 και 220 ΚΠΔ συνεχίζουν να είναι ασυμβίβαστα με την ΕΣΔΑ. Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. καλεί τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να αποφασίσουν την τροποποίηση της νομοθεσίας όπως της έχει ζητηθεί και με την αναδημοσιευόμενη στη συνέχεια επιστολή του συμβουλευτικού οργάνου της κυβέρνησης στα θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στην οποία υπενθυμίζεται παλαιότερη συγκεκριμένη πρόταση της Επιτροπής για την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, η οποία πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό για τις αλλαγές αυτές (http://www.nchr.gr/document.php?category_id=2&document_id=1016).

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο συνέδριο των Οικολόγων - Πράσινων

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ευχαριστεί τους Οικολόγους Πράσινους για την πρόσκληση στο συνέδριό τους. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι, περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό κόμμα, έδωσαν μαζί μας αγώνες για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και άρα της ίδιας της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ακόμα και σε πολλά δύσκολα θέματα.

Υπερασπιστήκατε, όπως πολλοί άλλοι φορείς, το μετανάστη, τον αιτούντα άσυλο και τον πρόσφυγα, με ή χωρίς χαρτιά.

Λασπώσατε, μόνο εσείς με τόση επιμονή, τα παπούτσια σας σε καταυλισμούς Ρομά για να διαπιστώσετε και να καταγγείλετε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Συστηματικά καταγγείλατε τον ανερχόμενο ρατσισμό και φασισμό και είστε οι μόνοι που, όπως και εμείς, ζητήσατε επίσημα την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής και μας συμπαρασταθήκατε στην εκκρεμούσα δίκη μας και των εκπροσώπων των Εβραίων γιατί καταγγείλαμε τον αντισημιτισμό του Κώστα Πλεύρη που αθωώθηκε.

Τολμήσατε να διεκδικήσετε ένα θρησκευτικά ουδέτερο κράτος και μια θρησκευτικά ουδέτερη παιδεία.

Δεν ξεχάσατε ποτέ, αντίθετα με κάποιους άλλους, τα δικαιώματα των ομοερωτικών ατόμων.

Μόλις σήμερα επαναλάβατε πως η βία είναι πάντα φασιστική.

Παράλληλα, επιμένετε να ζητάτε να δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα των ΕΔΕ στις υποθέσεις αστυνομικής βίας και να διεκδικείτε την πρόσληψη αλλοδαπών και Ρομά στην αστυνομία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Υποστηρίζετε συστηματικά τις εκθέσεις των οργάνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ.

Γι’ αυτό και προσδοκάμε πως θα αγωνιστείτε μαζί μας για να εφαρμοστούν οι συστάσεις τους και για τις εθνικές μειονότητες που αποτελούν «ταμπού» στην Ελλάδα, τους Τούρκους και τους Μακεδόνες.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συνέδριό σας και κυρίως στη συνέχεια της πορεία σας στην κοινωνία και στα κοινοβούλια.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο απαχθέντων μελών τους χωρίς χρήση βίας

 Montserrat Serra, ετών 40, από τη Χιρόνα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο απαχθέντων μελών τους χωρίς χρήση βίας, και συνεχίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης στο σομαλικό πληθυσμό.

Μετά την απαγωγή δύο μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τον καταυλισμό Νταντάαμπ, στην Κένυα, στις 13 Οκτωβρίου, η διεθνής ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δεν διαθέτει αξιόπιστη πληροφόρηση για την ταυτότητα ή τα κίνητρα των απαγωγέων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχωρίζουν ξεκάθαρα και σταθερά τη θέση τους από κάθε είδους ένοπλες δραστηριότητες και συναφείς δηλώσεις οι οποίες ακολούθησαν την απαγωγή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής επίλυση της απαγωγής. Οι απαγωγές είναι εξαιρετικά πολύπλοκες καταστάσεις και απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς, ως εκ τούτου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους ότι, σε περίπτωση που οποιαδήποτε χρήση βίας σχετιστεί με το επεισόδιο, είναι δυνατόν να τεθούν σε κίνδυνο η ασφάλεια και η επιτευξη λύσης.

 Blanca Thiebaut, ετών 30, από τη Μαδρίτη.
«Αυτή τη στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται με όλους τους αρμόδιους φορείς για την επίτευξη της έγκαιρης και ασφαλούς απελευθέρωσης των συναδέλφων μας, οπότε οποιαδήποτε χρήση βίας θα μπορούσε να τη θέσει σε κίνδυνο», αναφέρει ο Χοσέ Αντόνιο Μπάστος, Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ισπανία. «Επιθυμούμε να διαχωρίσουμε έντονα τη θέση μας από κάθε είδους στρατιωτικές ή άλλες ένοπλες δραστηριότητες, δηλώσεις ή τεκμήρια ευθύνης σχετίζονται με το περιστατικό αυτό».Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να παρέχουν περίθαλψη σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Σομαλία, Κένυα, Αιθιοπία και Τζιμπουτί, παρά τις ήδη εξαιρετικά πολύπλοκες συνθήκες ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προσωρινά αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη ζώνη Ifo 2 του Νταντάαμπ, όπου συνέβη η απαγωγή. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν δύο θέσεις υγείας καθώς και κινητές μονάδες που παρείχαν πρωτοβάθμια περίθαλψη, αναπαραγωγική υγεία και περιγεννητική φροντίδα, προγράμματα τακτικών εμβολιασμών και υπηρεσίες αναφοράς για δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Στον καταυλισμό Νταγκαχάλεϊ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διασφάλισαν τη συνέχιση των ιατρικών δραστηριότητων που σχετίζονται με την ανθρώπινη επιβίωση στο νοσοκομείο χωρητικότητας 243 κλινών, με σχεδόν 200 ασθενείς υπό νοσηλεία στο θεραπευτικό επισιτιστικό κέντρο του νοσοκομείου. Ωστόσο, πέντε θέσεις υγείας χρειάστηκε να ανασταλούν προσωρινά και οι ιατρικές ομάδες βρίσκονται σε αναμονή, έτοιμες να επαναλάβουν όλες τις δραστηριότητές τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας. Μέρος του επισιτιστικού προγράμματος το οποίο περιέθαλπε 15.000 ανθρώπους έχει επίσης τεθεί σε αναμονή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Σομαλία αδιαλείπτως από το 1991. Σήμερα, λειτουργούν 13 προγράμματα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη σημερινή κρίση, των εμβολιασμών και των επισιτιστικών παρεμβάσεων. Για τη διαχείριση των προγραμμάτων αυτών οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διατηρούν ανοικτό διάλογο με όλους τους βασικούς παράγοντες στην περιοχή. Στο Νταντάαμπ της Κένυας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επανέλαβαν τις επιχειρήσεις τους το 2009 ενώ περιθάλπουν επίσης σομαλούς πρόσφυγες στους καταυλισμούς του Ντόλο Άντο στην Αιθιοπία.

«Ανησυχούμε βαθιά για την τύχη των δύο συναδέλφων μας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεσμεύονται να συνεχίσουν την παροχή περίθαλψης στο σομαλικό πληθυσμό μέσα και έξω από τη Σομαλία» αναφέρει ο Μπάστος, «ωστόσο, το επίπεδο περίθαλψης στους πληθυσμούς επηρεάζεται σοβαρά από τέτοιου είδους επιθέσεις. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό».

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ν.Δ.- Νικολόπουλος: "Η Αλβανία παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Αχαΐας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις και τους στόχους της αυταρχικής πρακτικής να παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγεί τις σχέσεις των δυο λαών σε άλλες εποχές. Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας που απαγορεύει την δήλωση άλλης εθνικότητας εκτός από της Αλβανικής κυβέρνησης.

«Αγανάκτηση προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, να απαγορεύσει στην ουσία στους Αλβανούς πολίτες, να διεκδικήσουν και να δηλώσουν εθνικότητα άλλη από την Αλβανική.

Πιο συγκεκριμένα, το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε προσφάτως, ότι η συμπερίληψη του λήμματος «εθνικότητα» στα άρθρα 6/1 και 58 του νόμου 10129/11.05.2009 «Περί Ληξιαρχείων», καθιστά σχετικά άρθρα του μη συμβατά προς τα άρθρα 19 και 20 του Συντάγματος της Αλβανίας, και ως εκ τούτου τα καταργεί. Σημειώνεται ότι, τόσο οι αλβανικές κυβερνήσεις πριν το 1945, όσο και το κομμουνιστικό καθεστώς που ακολούθησε, είχαν αφαιρέσει αυθαίρετα την ελληνική εθνικότητα από πολλούς Βορειοηπειρώτες, αντικαθιστώντας την, σε πολλές περιπτώσεις, με την αλβανική. Καταπατώντας έτσι, τόσο τα ανθρώπινα, όσο και τα αναγνωρισμένα μειονοτικά δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας. Με το νόμο 10129/11.05.2009, άρθρα του οποίου καταργήθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι Βορειοηπειρώτες οι οποίοι είχαν υποστεί την αυθαιρεσία των αλβανικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, είχαν το δικαίωμα -δια της νομικής οδού- να αποκτήσουν ξανά την ελληνική τους εθνικότητα, την οποία είχαν οι πρόγονοί τους.
Χρήση του νόμου αυτού έκαναν πολλοί Βορειοηπειρώτες στις περιοχές Κορυτσάς, Πρεμετής, Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Αυλώνος και αλλού, αποκτώντας ξανά την παρανόμως αφαιρεθείσα Ελληνική τους εθνικότητα.

Ο σχεδιασμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να είναι έτσι ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να διασφαλιστεί η ελεύθερη βούληση των Ομογενών μας. Αλλά και να αντιμετωπιστούν πράξεις οι οποίες στοχεύουν στην αλλοίωση της αρχαίας ελληνικής παρουσίας στην Βορειοηπειρωτική γη. Θα πρέπει να είναι σαφές στην Αλβανική πλευρά, ότι η υιοθέτηση αυταρχικών πρακτικών παλαιοτέρων εποχών, θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Τέλος στην ερώτηση του ο κ. Νικολόπουλος καλεί τον Υπουργό εξωτερικών να αναφέρει τις συγκεκριμένες αντιδράσεις και ενέργειες τις οποίες έκανε, τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκές και διεθνείς θέσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την προοπτική της Ελληνικής κοινότητας και της Ελληνικής μειονότητας.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Greenpeace: Το νέο «Rainbow Warrior» ανοίγει πανιά

Στη μάχη αντιμετώπισης των σοβαρών περιβαλλοντικών προκλήσεων του πλανήτη, ρίχνει ηGreenpeace, το νέο «Rainbow Warrior».
To πλοίο αυτό, αντικαθιστά την παλιά, δεύτερη, έκδοση του πλοίου-συμβόλου της οργάνωσης, που με την επί 22 χρόνια δράση του, κατάφερε σημαντικές νίκες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Για να συμβάλει αποτελεσματικότερα και ταχύτερα στην επιτυχία των εκστρατειών της Greenpeace, το νέο «Rainbow Warrior» κατασκευάστηκε με ειδικές προδιαγραφές, αξιοποιώντας στο έπακρο τη σύγχρονη τεχνολογία.

Επιπλέον ο μοναδικός σχεδιασμός του, το καθιστά ένα από τα φιλικότερα προς το περιβάλλον σκάφη στην κατηγορία του.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Ρατσιστική επίθεση με θύμα 53χρονο οφθαλμίατρο

Ρατσιστική επίθεση με θύματα έναν 53χρονο οφθαλμίατρο που κατάγεται από την Ινδία και την 50χρονη σύζυγό του, η οποία κατάγεται από το Ιράν, σημειώθηκε στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, με πρωταγωνιστή 26χρονο, που στο παρελθόν έχει νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική και ήταν σε κατάσταση αμόκ. Ο νεαρός, χωρίς να προηγηθεί απολύτως τίποτε, ξυλοκόπησε το ζευγάρι, αφού πρώτα έβριζε έξω από τα γραφεία τους, ζητώντας να φύγουν, επειδή είναι αλλοδαποί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Μακεδονία" ο 26χρονος οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος χθες το μεσημέρι στο αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, την ίδια ώρα που ο 53χρονος ήταν στο χειρουργείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, λόγω των σοβαρών τραυμάτων στο πόδι του.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Διεθνής Αμνηστία: Συλλάβετε τον Μπους!

George-W-Bush edit2Image via WikipediaΤην σύλληψη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη του Τζορτζ Γ. Μπους ζήτησε από τις καναδικές αρχές η Διεθνής Αμνηστία. Ο Μπους, ο οποίος κατηγορείται για «εγκλήματα» και «βασανιστήρια» έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί τον Καναδά στις 20 Οκτωβρίου.

Το αίτημα αυτό περιλαμβάνεται σε ένα υπόμνημα που έχει υποβληθεί από τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση στις καναδικές αρχές στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αμνηστία.

«Ο Καναδάς δεσμεύεται από τις διεθνείς υποχρεώσεις του να συλλάβει και να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τον πρώην πρόεδρο Μπους, δεδομένης της ευθύνης του για εγκλήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως τα βασανιστήρια», δήλωσε η Σούζαν Λι, διευθύντρια της Αμνηστίας για την Αμερική.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Rapper συνελήφθη στη Καταλονία για το πολιτικό περιεχόμενο των στίχων του!

Ο rapper Pablo Hasél από τη Lleida της Καταλωνίας συνελήφθη προχθές από την ισπανική αστυνομία και μεταφέρθηκε στη Μαδρίτη, κατηγορούμενος για "υποστήριξη της τρομοκρατίας" μέσω των στίχων του. Το πρωί της Τρίτης μια ομάδα της Εθνικής Αστυνομίας έκανε έφοδο στο σπίτι του μουσικού και του άδειασε το σπίτι. Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν βιβλία, έγγραφα και οι υπολογιστές του πατέρα του και της αδερφής του.Μετά από τρείς ώρες ερευνών οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τον έφεραν αντιμέτωπο με την ισπανική δικαιοσύνη, συγκεκριμένα με τον τομέα που ειδικεύεται στην πολιτική λογοκρισία.

Ο Pablo Hasél είναι από την πόλη της Lleida και εδώ και χρόνια έχει γίνει γνωστός στην τοπική rap σκηνή κυκλοφορώντας αμέρτητους δίσκους. Οι στίχοι του (στα καστιγιάνικα) είναι άκρως αιχμηροί και με έντονο πολιτικο-κοινωνικό περιεχόμενο. Ο ίδιος δηλώνει Κομμουνιστής και δεν φοβήθηκε ποτέ να εκφράσει τις ιδέες του μέσω των τραγουδιών του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τραγούδι «Muerte a los Borbones» πουσημαίνει «Θάνατος στους Βουρβώνους» (Οι Βουρβώνοι είναι η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας), οι στίχοι του οποίου είναι καταπέλτης εις βάρος του ισπανού βασιλιά.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός μετανάστης στα παράλια της Κέρκυρας

Ενας μετανάστης έχασε τη ζωή του, το πρωί της Πέμπτης, όταν η βάρκα στην οποία επέβαινε με άλλους συμπατριώτες του αναποδογύρισε στη θαλάσσια περιοχή στους Περουλάδες Κέρκυρας.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί δυο εκ των μεταναστών πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσιώπης και ανέφεραν πως η λέμβος τους είχε αναποδογυρίσει και στη στεριά είχαν καταφέρει να βγουν μόνο οκτώ άτομα και οι υπόλοιποι 5 βρίσκονταν στη θάλασσα. Από τους οκτώ οι έξι είχαν διαφύγει προς το εσωτερικό της Κέρκυρας.

Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες από σκάφη του Λιμενικού και λίγο αργότερα εντόπισαν ζωντανούς κοντά στη βάρκα 3 άτομα και σε βραχώδη ακτή έναν ακόμη μετανάστη.

Ωστόσο κάτω από την αναποδογυρισμένη βάρκα οι λιμενικοί εντόπισαν νεκρό έναν αλλοδαπό.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ο πρώτος οίκος ευγηρίας για ομοφυλόφιλους άνοιξε τις πύλες του στην Ισπανία

Ο πρώτος οίκος ευγηρίας για ομοφυλόφιλους, το «Ίδρυμα της 26ης Δεκεμβρίου» άνοιξε της πύλες του στη Μαδρίτη, στην φιλελεύθερη περιοχή Τσουέκα, στο... κέντρο της πόλης. Πλέον οι ηλικιωμένοι ομοφυλόφιλοι μπορούν να περνούν τις μέρες τους μακριά από τα υποτιμητικά βλέμματα του κοινωνικού τους περίγυρου.

«Για πολλά χρόνια οι γείτονες μου με αποκαλούσαν "αδελφή" και μου μιλούσαν υποτιμητικά», λέει ο 65χρονος Χοσέ Μαρία Χερέρας, που λέει πως η ζωή του «πήρε την κάτω βόλτα, όταν οι περίοικοι μου έμαθαν πως είμαι γκέι. Έμενα σε έναν οίκο ευγηρίας, αλλά κανείς δεν ήθελε να μοιραστεί ένα δωμάτιο δυο κλινών μαζί μου, από φόβο. Τώρα όμως θα πάω να μείνω στο ίδρυμα αυτό κι όλα θα βελτιωθούν».
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...