Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ιωαννίνων

Με σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση (υπόθεση Σαμαρά και άλλων κατά Ελλάδας), δικαιώνοντας 13 κρατούμενους στις φυλακές Ιωαννίνων, που κατέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Κραυγή απελπισίας από τις φυλακές

«Οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι στον αγώνα τους» αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σχετικά τον αναβρασμό και τις κινητοποιήσεις που έχουν εκδηλωθεί στις ελληνικές φυλακές.

«…αντί η Πολιτεία να ζητήσει συγγνώμη από τους απελπισμένους για τις φρούδες ελπίδες που πούλησε και να πάρει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, εφαρμόζει για άλλη μια φορά την τακτική του “διαίρει και βασίλευε”, ρίχνοντας τις ευθύνες στους κρατούμενους που αντιστέκονται στην απόλυτη εξαθλίωση…», τονίζει η ανακοίνωση


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Αντισυνταγματική κρίθηκε η απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια

Το ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο έκρινε ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια είναι αντισυνταγματική, επιβεβαιώνοντας παλαιότερη απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή το 2010.

Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, που νομιμοποιήθηκε στην Καλιφόρνια το 2008, απαγορεύτηκε με την υιοθέτηση με δημοψήφισμα της «Πρότασης 8», η οποία ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα.

Η απόφαση του εφετείου που υιοθετήθηκε από δύο δικαστές έναντι ενός, αναφέρει ότι οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος με το οποίο απαγορεύτηκε ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων «έβαλαν στο στόχαστρο μία μειονότητα και αφαίρεσαν ένα δικαίωμα» χωρίς να έχουν νόμιμο λόγο για να το κάνουν αυτό. «Καταργούμε την Πρόταση 8» καταλήγουν οι δικαστές.

Ήδη τους γάμους ομοφυλοφίλων αναγνωρίζουν το Κονέκτικατ, η Αϊόβα, η Μασαχουσέτη, το Νιου Χάμσαϊρ, το Βερμόντ, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον.

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Ο Μουφτής πρέπει να περιορίζεται στα αμιγώς θρησκευτικά του καθήκοντα και να αναδεικνύεται από την ίδια την μειονότητα.

Ανακοίνωση του Τομέα Θεσμών, Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων της Δημοκρατικής Αριστεράς με αφορμή τις δηλώσεις περί Σαρίας του αν. υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη

Η Ελλάδα, παρόλο που συνταγματικά έχει κατοχυρώσει την ισότητα των δύο φύλων, μοιάζει να ανέχεται την άνιση μεταχείριση των γυναικών της μουσουλμανικής μειονότητας, όσον αφορά στα θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου και δημιουργεί, με τον τρόπο αυτόν, πολίτες δύο κατηγοριών.

Η Σαρία πχ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του συμπληρωματικού πρωτόκολλου των Παρισίων αλλά και του άρθρου 116, παρ. 2 του ελληνικού συντάγματος: «Το κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών».

Πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή και της εφαρμογής της Σαρία, η οποία δεν προκύπτει από καμία Διεθνή Συνθήκη, και υπαγωγή όλων των σχετικών διαφορών στα ελληνικά τακτικά δικαστήρια με εφαρμογή του Αστικού Κώδικα, όπως για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Ο Μουφτής πρέπει να περιορίζεται στα αμιγώς θρησκευτικά του καθήκοντα και να αναδεικνύεται από την ίδια την μειονότητα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...