Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

ΔΟΜ: Περισσότεροι από 8.000 μετανάστες ζητούν τον επαναπατρισμό τους

Περισσότεροι από 8.800 είναι οι μετανάστες που έχουν, μέχρι σήμερα, εγγραφεί στο πρόγραμμα Εθελούσιας Επιστροφής και Επανένταξης.

Από αυτούς, οι 7.052 είναι μη νόμιμοι μετανάστες, οι 1.661 είναι αιτούντες άσυλο και οι 106 είναι μετανάστες που έχουν ζητήσει άσυλο και έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους, ενώ ήδη 3.848 έχουν επιστρέψει εθελοντικά στις πατρίδες τους.

Από τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων, 7.677 είναι άνδρες ενήλικες, 462 ενήλικες γυναίκες και 680 παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία του Γραφείου Ελλάδος, του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως (ΔΟΜ).

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Θεσσαλονίκη: Eπεισόδια στο gay pride

Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο κατά τη διάρκεια του gay pride Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή, στο ύψος της Αγ.Σοφίας.

Μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων , αστυνομικοί και άτομα που συμμετείχαν στην παρέλαση ήρθαν στα χέρια, όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να εισβάλουν στην παρέλαση που μόλις είχε ξεκινήσει. 

 

Επενέβη η αστυνομία που προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη. 

 

Νωρίτερα, πέταξαν αυγά, ενώ υπήρξαν αποδοκιμασίες κυρίως προς το πρόσωπο το δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που είχε ταχθεί υπέρ της εκδήλωσης και απηύθυνε χαιρετισμό.Πηγή:seleo.gr

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Σε συνθήκες εξαθλίωσης οι ανήλικοι πρόσφυγες στον Εβρο

Της Ιφιγένειας Διαμάντη


Ο προαυλισμός και ο προσωπικός χώρος, η υγεία και οι βιοτικές ανάγκες που προβλέπονται και από την ελληνική νομοθεσία, δεν τηρούνται, ενώ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπάρχει χάρις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που μαζί με την Άρσις και το ΕΣΠ μοιράζονται τον υπέρμετρο όγκο της βοήθειας που απαιτεί η κατάσταση στην περιοχή. Πολλαπλές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών διαπιστώνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων αιτούντων ασύλου που βρέθηκαν σε διάρκεια ενός έτους στο κέντρο κράτησης Φυλακίου Ορεστιάδας. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Κανένα Παιδί Πίσω από τα Κάγκελα - End Immigration Detention of Children» που συντονίζει η αυστραλιανή International Detention Coalition, και η οποία τον Ιούνιο εστίασε στην Ελλάδα.

Στριμωγμένα κατά μέσον όρο 55 με 65 παιδιά σε κελί που χωρά 40 άτομα, χωρίς επαρκή και κατάλληλη τροφή (π.χ. γάλα, φρούτα, ζεστό ρόφημα), βρώμικα, υπό ανθυγιεινές συνθήκες, με χιόνι ή καύσωνα, χωρίς να βγαίνουν στον ήλιο ούτε να έχουν επικοινωνία με τον έξω κόσμο, βρέθηκαν από τον Μάρτιο του 2011 έως τον περασμένο Μάρτιο, συνολικά 572 παιδιά και έφηβοι πρόσφυγες. Ο προαυλισμός και ο προσωπικός χώρος, η υγεία και οι βιοτικές ανάγκες που προβλέπονται και από την ελληνική νομοθεσία, δεν τηρούνται, ενώ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπάρχει χάρις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που μαζί με την Άρσις και το ΕΣΠ μοιράζονται τον υπέρμετρο όγκο της βοήθειας που απαιτεί η κατάσταση στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα των συνθηκών που επικρατούν στο Φυλάκιο, τα παιδιά και οι έφηβοι πρόσφυγες υποφέρουν από δερματίτιδες, κρυολογήματα, πυρετούς, γαστρεντερίτιδες (πίνουν νερό από τη βρύση της τουαλέτας του κελιού), ενώ σε ό,τι αφορά στην ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση, διακατέχονται από φόβο, ανασφάλεια, αποπροσανατολισμό, φοβίες, άγχος.

Εκτός από τις ακατάλληλες συνθήκες κράτησης, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που φθάνουν στον Εβρο έπειτα από μακρύ και δύσκολο ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου συχνά χωρίζονται από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους και προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο, Αλγερία και Ιράν, έρχονται αντιμέτωποι με ένα μάλλον δύσκαμπτο νομοθετικό πλαίσιο. Αν και παιδιά, αντιμετωπίζονται ως «παράνομοι μετανάστες» σύμφωνα με την τριακοντασέλιδη έκθεση του ΕΣΠ, δεν τυγχάνουν νομικής εκπροσώπησης και ενώ δεν είναι απελάσιμα έως ότου εξακριβωθούν οι συνθήκες και οι λόγοι που τα οδήγησαν μέχρις εκεί, «οι αποφάσεις απέλασης εκδίδονται χωρίς εξέταση κατά πάγια πρακτική των αστυνομικών αρχών και λειτουργούν ουσιαστικά ως νόμιμο έρεισμα της κράτησης όλων των παιδιών μέχρις ότου καταστεί δυνατή η φιλοξενία τους σε ειδικό χώρο».

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για αγόρια εφήβους ηλικίας 16 χρόνων, λιγότερα είναι εκείνα των 13,14,15 και 17 ετών, όπως και εκείνα που κοντεύουν να συμπληρώσουν τα 18, ενώ τα ασυνόδευτα ανήλικα κορίτσια δε φθάνουν ούτε το 1% του συνόλου, με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από 14 έως 16 ετών. Ωστόσο, η λανθασμένη καταγραφή της ηλικίας είναι συχνό φαινόμενο, κυρίως εξαιτίας της απουσίας «συγκεκριμένου μηχανισμού εξακρίβωσης. Τα παιδιά είναι ό,τι δηλώσουν και εφόσον αυτό συμφωνεί με τη διάπλαση και την εμφάνισή τους». Τα δεδομένα για τη σύνταξη της έκθεσης συνέλεξαν μέχρι τον περασμένο Μάρτιο τέσσερις δικηγόροι και δύο διερμηνείς του ΕΣΠ που έμειναν σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη από τον Μάρτιο του 2011, ευρισκόμενοι εκεί για να συνδράμουν νομικά αιτούντες άσυλο, όχι αποκλειστικά ανήλικους. Ωστόσο, στην πορεία, «η προσοχή εστιάστηκε στους ανηλίκους και αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερη αλληλεπίδραση μαζί τους».

Οπως επισημαίνεται, η σύνταξη της έκθεσης αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όσων ασχολούνται με τους ανηλίκους αλλά και στην ανάδειξη του τι σημαίνει για ένα παιδί ή έφηβο η εμπειρία της κράτησής του στον Εβρο, καθώς και πόσο επηρεάζει τη μετέπειτα πορεία του. Τα μέλη του ΕΣΠ μόνο τους οκτώ από τους δώδεκα μήνες μπόρεσαν να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους, άλλοτε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και άλλοτε «λόγω περιορισμένης πρόσβασης στο κέντρο από τις Αρχές». Το Φυλάκιο επελέγη επειδή είναι το μόνο με κελί αποκλειστικά για ανηλίκους. Στην Ελλάδα υπάρχουν επτά δομές φιλοξενίας για ανηλίκους: δύο στα Ιωάννινα (Κόνιτσα, Πωγωνιανή), ένα στη Λέσβο, ένας ξενώνας της «Αρσις» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ένα στον Βόλο και το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας στους Αμπελοκήπους, ωστόσο είναι περιορισμένη η διαθεσιμότητα χώρου φιλοξενίας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή σε αφιέρωμα του ΕΣΠ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα (20/6) και περιελάμβανε ενημέρωση από δικηγόρους του Συμβουλίου, εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Συνηγόρου του Παιδιού, τις ψυχιάτρους κ. Κατερίνα Μάτσα και Θεοδώρα Καρβούνη από το 18 Άνω.

www.kathimerini.gr

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει το Gay Pride

Το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης


Την πρώτη της Gay Pride υποδέχεται το απόγευμα η Θεσσαλονίκη με την εναρκτήρια ομιλία στην πλατεία Εμπορίου στις 19.00 το απόγευμα, όπου χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την πολυαναμενόμενη παρέλαση από τις 20.30 ως τις 21.30 το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους της πόλης και με συναυλία στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Επίσκεψη κλιμακίου της ΔΗΜ.ΑΡ στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών-Πολύκεντρο

Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελούμενο από τη Μ. Ρεπούση, τη Δ. Καλλιπολίτη, την Α. Αναγνωστοπούλου, την Σ. Ανδριοπούλου, την Ε. Μποσινάκου, την Σ. Πλούμπη και την Α. Καραγεωργίου, επισκέφτηκε σήμερα το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών-ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα Ισότητας κ. Στρατηγάκη. Το κλιμάκιο της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε επίσης με τις υπεύθυνες και τις συμβούλους του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών-ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
  • Η πολιτική της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων την τελευταία διετία.
  • Η αναγκαιότητα της δημιουργίας του Πολύκεντρου Γυναικών.
  • Η λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, καθώς και των αντίστοιχων ανά την επικράτεια Κέντρων.
  • Η στήριξη των πολιτικών κομμάτων στις πολιτικές ισότητας των φύλων.
Η Γενική Γραμματέας παρουσίασε την Απολογιστική Έκθεση των δράσεων του «Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013» που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Νοέμβριο του2009 μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ, ως επέκταση του Συμβουλευτικού Κέντρου της Γραμματείας, εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο 61 δομών για την καταπολέμηση της βίας (Τηλεφωνική Γραμμή SOS, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες) που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα και υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δράστες που ξυλοκόπησαν μετανάστες στο Πέραμα

Ολοκληρώθηκε η απολογία των 6 νεαρών κατηγορουμένων, πέντε ανδρών και μιας γυναίκας, στον ανακριτή Πειραιά, που φέρονται ως οι δράστες της εισβολής σε σπίτι στο Πέραμα και τον άγριο ξυλοδαρμό 4 Αιγύπτιων μεταναστών.


Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους δράστες της επίθεσης προς 4 μετανάστες στο Πέραμα για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα, που αφορούν βαριά σωματική βλάβη, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού ολοκληρώθηκε η απολογία τους οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να οριστεί δικάσιμος. Οι περιοριστικοί όροι ισχύουν για τους 5 άνδρες και όχι για τη γυνάικα, Συγκεκριμένα οι 5 δράστες πρέπει να καταβάλλουν 2 χιλιάδες ευρώ ο καθένας ως χρηματική αποζημίωση, ενώ τους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική παρουσίαση 2 φορές το μήνα, κάθε 1 και 15,  στο αστυνομικό τμήμα.

Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι στην προφορική τους κατάθεση για την αναγνώριση των δραστών έπεσαν σε αντιφάσεις. Συγκεκριμένα, οι δύο έκαναν διαφορετικές καταθέσεις, ενώ ο ένας δεν αναγνώρισε κανέναν από τους συλληφθέντες.

Η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς αναμένονται συμπληρωτικά στοιχεία, όπως δακτυλικά αποτυπώματα από το σημείο της επίθεσης, ενώ εκκρεμεί και η κατάθεση του Αιγυπτίου που είναι σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Σερβία: Απαγορεύτηκε η ακροδεξιά οργάνωση "Όμπραζ"

Το συνταγματικό δικαστήριο της Σερβίας απαγόρευσε την ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Όμπραζ», χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική τη δράση της.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται: «Το πατριωτικό κίνημα ΄Όμπραζ΄ (σ.σ. είναι το πλήρες όνομα της οργάνωσης) με τη δράση του παραβιάζει βασικές αρχές του συντάγματος που εγγυώνται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, ενώ τα στελέχη του, με τη συμπεριφορά τους, διασπείρουν εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος».

Το συνταγματικό δικαστήριο διέταξε τη διαγραφή του «Όμπραζ» από το κρατικό μητρώο οργανώσεων και κινημάτων και απαγόρευσε τη μετονομασία ή την ίδρυση, από τα στελέχη του, νέας οργάνωσης.

Την απαγόρευση του «Όμπραζ» είχε ζητήσει ο γενικός εισαγγελέας της Σερβίας, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδείκνυαν ότι τα μέλη του, υπό την καθοδήγηση ή την προτροπή της ηγετικής ομάδας, συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον κοινωνικών ομάδων, με βάση προσωπικές ιδιαιτερότητες που κατοχυρώνονται συνταγματικά.

Σε έκθεση της σερβικής αστυνομίας για τη δράση επικίνδυνων οργανώσεων και κινημάτων, που εκδόθηκε το 2005, το ΄»Πατριωτικό κίνημα - Όμπραζ» χαρακτηρίζεται «κληρο-φασιστική οργάνωση».

Ο ηγέτης του κινήματος Μλάντεν Ομπράντοβιτς, το 2010 είχε καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση για την οργάνωση επεισοδίων κατά την παρέλαση ομοφυλόφιλων στο Βελιγράδι (Pride parade 2010).

Πριν από έναν χρόνο, το συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευσε επίσης τη δράση και λειτουργία της ακροδεξιάς, νέο-ναζιστικής οργάνωσης «Εθνική Φάλαγγα».


   Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Ρατσιστική επίθεση σε σπίτι μεταναστών στο Πέραμα

ΦΩΤΟ από tvxs.gr
Νέα επίθεση κατά μεταναστών σημειώθηκε στις 03:00 τα ξημερώματα της Τρίτης στα όρια Κερατσίνι – Πέραμα. Σύμφωνα με την καταγγελία στο tvxs.gr από κάτοικο της περιοχής που έστειλε και τις φωτογραφίες, μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε μονοκατοικία όπου ζουν πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες, προκαλώντας ζημιές και τραυματίζοντας πολύ σοβαρά τον έναν εξ’ αυτών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, περίπου 20 μέλη της οργάνωσης, με δέκα μηχανάκια κατευθύνθηκαν στο σπίτι, στο οποίο προκάλεσαν ζημιές.

Φθορές προκάλεσαν και σε δυο αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα έξω από το σπίτι.

Οι τέσσερις από τους Αιγύπτιους ξύπνησαν και κατάφεραν να ξεφύγουν, ωστόσο, ο ένας κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικίας και δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με την καταγγελία, τα μέλη της Χρυσής Αυγής τον χτύπησαν αλύπητα και τον τραυμάτισαν σοβαρά.

Έχει μεταφερθεί στο Τζάνειο, ωστόσο, καθώς η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε σοβαρή, μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, ενώ είναι πιθανό να εισαχθή στο χειρουργείο.
Λίγο αργότερα, εντοπίστηκαν από την αστυνομία στη λεωφόρο Σχιστού έξι άτομα, εκ των οποίων πέντε άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι και προσήχθησαν για να εξεταστούν. Οι προσαχθέντες αναγνωρίστηκαν από τους αλλοδαπούς και συνελήφθησαν.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθησαν πρωινές ώρες σήμερα (12-6-2012), στη Λ. Σχιστού έξι (6) ημεδαποί, οι οποίοι επιτέθηκαν απρόκλητα σε μονοκατοικία στο Πέραμα όπου διέμεναν τέσσερις (4) αλλοδαποί Αιγυπτιακής καταγωγής και τραυμάτισαν τον ένα από αυτούς.

Οι έξι (6) συλληφθέντες αναγνωρίστηκαν από του παθόντες και θα οδηγηθούν στις Εισαγγελικές Αρχές κατηγορούμενοι από κοινού για βαριά σωματική βλάβη, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Αναλυτικότερα, σήμερα τα ξημερώματα (03.10 περίπου ώρα) ομάδα δέκα (10) περίπου ατόμων προσέγγισαν μονοκατοικία στο Πέραμα όπου διαμένουν τέσσερις (4) αλλοδαποί Αιγυπτιακής καταγωγής, ηλικίας 28, 36, 39 και 42 ετών, και αφού προκάλεσαν φθορές στα παράθυρα, επιτέθηκαν εναντίον του 28χρονου, τον οποίο τραυμάτισαν στο κεφάλι. Επίσης προκάλεσαν φθορές σε δύο (2) αυτοκίνητα και ένα (1) τρίκυκλο ιδιοκτησίας των αλλοδαπών και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Λίγο αργότερα, την 03.35 ώρα περίπου, και ύστερα από αστυνομικές αναζητήσεις εντοπίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις στη Λ. Σχιστού οι έξι (6) ημεδαποί, εκ των οποίων πέντε (5) άνδρες και μια (1) γυναίκα, οι οποίοι και προσήχθησαν για να εξετασθούν. Οι προσαχθέντες αναγνωρίσθηκαν από τους παθόντες, ως οι δράστες της εναντίον τους επίθεσης και συνελήφθησαν.

Διενεργείται προανάκριση από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Σε ερώτησή της προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» αναφέρει: Οι «ημεδαποι δράστες» της δολοφονικής επίθεσης στο πέραμα εναντίον Αιγυπτίων ψαράδων στο σπίτι τους - που σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων είναι Χρυσαυγίτες νεοναζί - γιατί δεν έχουν όνομα, όπως έχουν οι «αλβανοί φονιάδες»; Γιατί δεν φωτογραφήθηκαν όπως οι «βουλγάρες οροθετικές ιερόδουλες που "σκορπάν το AIDS σε φιλήσυχους νοικοκυραίους»;

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Μη βγεις απ’ τη ντουλάπα… Σπάσ’ την!

Συγχαρητήρια σε όλες-ους τους διοργανωτές και καλό Gay Pride 2012! Το κείμενο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί μια προσπάθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να εκφράσει ανοιχτά και έμπρακτα την αλληλεγγύη της στις Λεσβίες, τους Ομοφυλόφιλους, τους Αμφισεξουαλικούς και τις Τρανσεξουαλικές (ΛΟΑΤ) της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, στο διαρκή καθημερινό αγώνα τους για αξιοπρέπεια, ισότητα, πάλη ενάντια στο σεξισμό και ανατροπή των διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό. Χαιρετίζουμε τη διοργάνωση Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας στην Αθήνα, με το βλέμμα στην κοινωνική απελευθέρωση που έρχεται από το μέλλον μας!

Πώς ζει και πώς αισθάνεται μια/ένας ΛΟΑΤ στην Ελλάδα του 2012; Αυτό είναι το ερώτημα που μας προβληματίζει και μας οδηγεί σήμερα εδώ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε με το κείμενό μας στα συμπεράσματα και τις δράσεις του ΛΟΑΤ κινήματος. Είναι παραπάνω κι από φανερό, ότι μέσα σε μια χώρα τραυματισμένη από την πιο αδυσώπητη κρίση του αιώνα οι ΛΟΑΤ πέρα από την οικονομική εξαθλίωση και την πολιτική κοροϊδία, επιπλέον βιώνουν όλο και περισσότερο την περιθωριοποίηση, την απομόνωση και την προληπτική καταστολή της ελευθερίας της προσωπικότητάς τους. Χιλιάδες λεσβίες, ομοφυλόφιλοι και αμφισεξουαλικοί υποκύπτουν στον άμεσο ή έμμεσο εκβιασμό που τους τίθεται καθημερινά, ότι αν εκδηλώσουν ελεύθερα το σεξουαλικό τους προσανατολισμό μπροστά στον εργοδότη τους θα βρεθούν απολυμένοι και άνεργοι, αν το κάνουν μπροστά στο σπιτονοικοκύρη θα υποστούν έξωση από το σπίτι τους και αν τολμήσουν να το κάνουν δημόσια, θα πέσουν θύματα διαπόμπευσης ή/και τραμπουκισμού σε χώρους σπουδών και άλλα δημόσια σημεία.

Με δυο λόγια οι δυνάμεις του συντηρητισμού μπορεί να μην ποινικοποιούν πλέον την ομοερωτική επιθυμία ευθέως με νόμο του κράτους, ωστόσο φροντίζουν να επιβάλλουν τη φυσιογνωμία του ΛΟΑΤ ανθρώπου ως “μιαρή” κι έτσι του επιτρέπουν να εκφράζεται ελεύθερα μόνο εν κρυπτώ. Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει μια οδυνηρή καθημερινότητα που βιώνεται με συγκρούσεις, βία και απομόνωση. Πολλές-οί είναι εκείνες-οι που οδηγούνται αναπόφευκτα σε απόγνωση, ψυχολογικά αδιέξοδα και περιπέτειες, ενώ δε λείπουν και τα περιστατικά αυτοκτονίας ανθρώπων που υπέκυψαν στο βάρος της κοινωνικής καταπίεσης, μιας αυτοκτονίας που δημοσίως πάντα αποδίδεται σε άσχετους λόγους με σκοπό την παραμονή του θέματος στο σκοτάδι.

Τι συμβαίνει με τις τρανσεξουαλικές και τις παρενδυτικές; Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα έχουν φροντίσει να σπρώξουν στην τελευταία γωνία της κοινωνίας τους ανθρώπους που επιλέγουν αυτούς τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, καλλιεργώντας συστηματικά το μίσος, την περιθωριοποίηση και το βαθύ συντηρητισμό γύρω μας. Η παιδεία από την πρώτη κιόλας τάξη του δημοτικού στηρίζεται σε αμιγώς σεξιστικά στερεότυπα που απαγορεύουν αυστηρά τη σύγχυση των δύο φύλων σε επίπεδο ένδυσης, ανατομίας και συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα η εκκλησία με το σκοταδισμό της παραμένει ισχυρά ενωμένη με το πολιτικό κράτος και επηρεάζει συνειδήσεις και εξελίξεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η κοινωνία δείχνει το πιο φασιστικό της πρόσωπο σε τρανσεξουαλικές και παρενδυτικές που διαρρηγνύουν έμπρακτα αυτά τα στερεότυπα, όχι μόνο με καθημερινούς τραμπουκισμούς και διαπομπεύσεις, όχι μόνο με τον αποκλεισμό από στέγη, εργασία και μόρφωση αλλά και με de facto εξώθηση στην πορνεία που αποτελεί πλέον τη μόνη επιλογή τους για να εξασφαλίσουν οικονομικούς πόρους για την επιβίωσή τους. Έτσι το κατεστημένο του συντηρητισμού σταδιακά εντάσσει αυτή τη σοβαρά τραυματισμένη κοινωνική κατηγορία σε μια άλλη, εξίσου τραυματισμένη: εκείνη των εκδιδόμενων ατόμων.

Τι γίνεται με τα εκδιδόμενα άτομα; Η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών τον Απρίλιο, με την εν ψυχρώ δημοσίευση των φωτογραφιών και των στοιχείων τους από τα Υπουργεία Υγείας και Προστασίας Πολίτη και τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, πέρα από δείγμα βάρβαρης παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδέστερων ανθρώπινων δικαιωμάτων, αποτελεί και απόδειξη αυτής ακριβώς της λυσσαλέας σεξιστικής και ρατσιστικής επίθεσης ενάντια στa πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, όποτε αυτό εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

Οι τρανσεξουαλικές, οι παρενδυτικές και τα εκδιδόμενα άτομα συνολικά αποτελούν εύκολο στόχο ενός εκφασισμένου πολιτικού λόγου, που δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τον σεξισμό και την ομοφοβία για να διχάσει και να καλλιεργήσει το μίσος: οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την παροχή σεξ επ’ αμοιβή, λες και είναι κομμάτια κρέας, υπόκεινται στην εξουσία προαγωγών με τη συνειδητή ανοχή της Αστυνομίας, εξαναγκάζονται να υποκύπτουν στην οποιαδήποτε προτίμηση των πελατών και, στην περίπτωση που προσβληθούν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε η χρησιμότητά τους τελειώνει: διώκονται ποινικά, περνούν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή και τα προσωπικά τους δεδομένα, η αξιοπρέπεια και η προσωπικότητά τους εκμηδενίζονται επιδεικτικά προκειμένου να σωθούν οι πελάτες τους, που προφανώς είναι πολύ πιο σημαντικοί για το σύστημα.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την πολιτική; Αν και θα έπρεπε, οι ΛΟΑΤ δεν τυγχάνουν καμίας ιδιαίτερης προστασίας από πουθενά. Βρίσκονται στο στόχαστρο των κυβερνήσεων, της οικονομικής ολιγαρχίας, της αστυνομίας, της εκκλησίας και φυσικά του συντηρητικού κατεστημένου όπως και όλος ο λαός. Τα ΜΜΕ, που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, στενά δεμένα με το πολιτικό σύστημα και τους υπηρέτες του, είναι εκείνα που προβάλλουν άμεσα ή έμμεσα τους ΛΟΑΤ ως μιαρούς ή, στην “καλύτερη” περίπτωση, ως γελωτοποιούς. Όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και οι υπουργοί τους επέμειναν στη λειτουργία μιας σκληρά σεξιστικής παιδείας, που συχνά ανατρέφει μισαλλόδοξους και ομοφοβικούς ανθρώπους, καθώς και στην ισχυρή ένωση εκκλησίας-κράτους που οδηγεί στο σκοταδισμό –πολιτικές που εξωθούν τα ΛΟΑΤ άτομα στην ντουλάπα και τα τρανσεξουαλικά και παρενδυτικά στην πορνεία. Οι υπουργοί Προστασίας Πολίτη αυτών των κυβερνήσεων, είναι που καθοδηγούν πολιτικά τους αστυνομικούς στους τραμπουκισμούς και συλλήψεις ΛΟΑΤ ατόμων.

Επιπλέον η δολοφονική νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής διακηρύσσει ότι πλήρεις ελευθερίες δικαιούνται μόνο οι έλληνες ετεροφυλόφιλοι άνδρες της λευκής φυλής, απειλώντας ότι αν ήταν στο χέρι της θα επεφύλασσε για όλους τους υπόλοιπους –μεταξύ αυτών και για τους ΛΟΑΤ– ένα ζοφερό μέλλον. Στις αρχές Μαΐου μέλη της πέταξαν στο Γκάζι τρικάκια που δήλωναν ευθαρσώς προς τους ομοφυλόφιλους θαμώνες της συνοικίας: «Μετά τους μετανάστες έρχεται η σειρά σας». Αυτή η επίθεση κάνει την ανάγκη για αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους και όλες που διεκδικούν ίσα δικαιώματα για όλους και όλες, ανεξαρτήτως φυλής ή φύλου, πιο επιτακτική από ποτέ. Πριν λίγες μόλις εβδομάδες, φασίστες εξαπέλυσαν θηριώδη δολοφονική επίθεση εναντίον του οργανωτικού υπεύθυνου και των συμμετεχόντων του 1ου Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας Κιέβου, στην Ουκρανία. Καλούμε καθέναν και καθεμιά που παλεύει για μια κοινωνία ισότητας και για την ανθρώπινη χειραφέτηση να διαφυλάξει τη φετινή διοργάνωση από κάθε είδους ενδεχόμενες φασιστικές επιθέσεις.

Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ανοιχτά ότι αυτός ο τρόμος που δημιουργεί ρεύμα προς την εσωστρέφεια και την ομαδική κατάθλιψη θα πρέπει να νικηθεί. Η ομοερωτική επιθυμία και η έκφρασή της είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων και καμιά παραβίασή του δεν πρέπει να παραμένει αναπάντητη. Η ΛΟΑΤ κοινότητα πλήττεται από την ίδια ακριβώς πολιτική που πλήττει και τον αγωνιζόμενο λαό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του και τα αιτήματά της πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα. Δεν ξεχνάμε ότι τα Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας ανά τον κόσμο καθιερώθηκαν ως απότιση τιμής στην εξέγερση του Στώουνγουωλ Ιν που ξέσπασε στις 28 Ιουνίου του 1969, όταν οι θαμώνες του ομώνυμου gay bar και το σύνολο, σχεδόν, του ΛΟΑΤ πληθυσμού της Νέας Υόρκης δε δίστασε να απαντήσει με οδομαχίες διάρκειας 6 ημερών ενάντια στις εκδικητικές προσαγωγές ομοφυλόφιλων που επιχείρησε να πραγματοποιήσει για πολλοστή φορά η αστυνομία. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, πάντως η κοινωνική απελευθέρωση δεν έχει έρθει ακόμα… Και σε ό,τι μας αφορά, δεν θα πάψουμε να παλεύουμε ώσπου να έρθει!

→ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
τηλ. επικοινωνίας 6974949659
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το Athens Pride

Με αφορμή την διοργάνωση του “Athens Pride 2012“, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.
«Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη διοργάνωση του “Athens Pride 2012“ στην οποία και συμμετέχει, προκειμένου να διατρανωθεί για άλλη μια χρονιά η ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων και προάσπισης του δικαιώματος στη διαφορετικότητα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί στο πλευρό των συμπολιτών και συμπολιτισσών μας με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και μάχεται ασυμβίβαστα για την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.
Με αφορμή τη διοργάνωση της ετήσιας αυτής σημαντικής εκδήλωσης, θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει κάθε μορφή θεσμικών διακρίσεων αλλά και ρατσιστικής βίας ενάντια στους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες, τους αμφιφυλόφιλους και τις τρανς, και ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, όπως κάθε άλλο ζευγάρι που απαρτίζεται από ετερόφυλους συζύγους. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προσφέρουν κανένα είδος νομικής αναγνώρισης στα ομόφυλα ζευγάρια.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προκειμένου να γίνει σεβαστή η αρχή της ισότητας και της ισονομίας σε όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές της, ώστε οι ΛΟΑΤ συμπολίτες και συμπολίτισσες μας να μην στερηθούν κανένα ανθρώπινο δικαίωμά τους, αλλά και να αναδειχτούν οι θετικές όψεις της συνύπαρξης μέσα από τη διαφορετικότητα»

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

ΟΗΕ: H Ελλάδα να δράσει άμεσα για πρόληψη, διερεύνηση και τιμωρία βασανιστηρίων και βίας

Οι τρεις συνεργαζόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ), Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ) καλοδέχονται τις Καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων (CAT) που αφορούν την Ελλάδα (και σε ένα θέμα την Αλβανία) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα και αναδημοσιεύονται στη συνέχεια. Οι παρατηρήσεις και συστάσεις καλύπτουν όλα τα βασικά θέματα που έθεσαν αυτές (και άλλες) ΜΚΟ με εκθέσεις και ενημερώσεις της CAT πριν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης της εφαρμογής από την Ελλάδα (και την Αλβανία) της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης στις (8,) 9 και 10 Μαΐου 2012.

Περίληψη των συστάσεων της CAT για την Ελλάδα (και σε ένα θέμα για την Αλβανία)

Η Ελλάδα πρέπει να ενσωματώσει στον ποινικό της νόμο έναν ορισμό των βασανιστηρίων που να συνάδει αυστηρά με το άρθρο 1 της Σύμβασης και να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αυτό το άρθρο περιέχει.

Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, να αναθεωρήσει άμεσα τους κανόνες και τις διαδικασίες ανάκρισης, με τη χρήση συστημάτων ακουστικής καταγραφής και μαγνητοσκόπησης, και να προσάγει έγκαιρα σε δίκη τους κατηγορούμενους για διάπραξη βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης και, σε περίπτωση που βρεθούν ένοχοι, να τους επιβάλλει τις προσήκουσες ποινές, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη βαρύτητα των πράξεών τους. Επίσης, πρέπει να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι τα όργανα επιβολής του νόμου θα χρησιμοποιούν βία μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνον στο βαθμό που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η Ελλάδα πρέπει να καταπολεμήσει ισχυρά τις αυξανόμενες εκδηλώσεις φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και συναφούς βίας, με τη δημόσια καταδίκη κάθε τέτοιας μισαλλοδοξίας και βίας με ρατσιστικό κίνητρο, ώστε να δώσει ένα σαφές και μονοσήμαντο μήνυμα ότι οι συμπεριφορές ρατσισμού και διακρίσεων, και εκ μέρους αστυνομικών και άλλων κρατικών αξιωματούχων, δεν είναι αποδεκτές, και να προβεί στη δίωξη και στην τιμωρία όσων διαπράττουν τέτοιες πράξεις. Πρέπει επίσης να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη των διακρίσεων ενάντια σε όλες τις μειονότητες και για την προστασία αυτών των μειονοτήτων, αναγνωρισμένων και μη.

Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο, ανεξάρτητο και προσιτό σύστημα διερεύνησης καταγγελιών, το οποίο θα μπορεί να διεξάγει άμεση, αμερόληπτη και αποτελεσματική διερεύνηση για κάθε καταγγελία βίας, κακομεταχείρισης και υπέρμετρης χρήσης βίας. Όλες αυτές οι καταγγελίες θα καταγράφονται σε γραπτή μορφή, θα παραγγέλλεται άμεσα ιατροδικαστική εξέταση και θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή διερεύνηση των καταγγελιών. Στις περιπτώσεις καταγγελιών για βασανιστήρια, οι ύποπτοι θα πρέπει άμεσα να απαλλάσσονται των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διερεύνησης.

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα, φυλακές και άλλες εγκαταστάσεις κράτησης είναι σύμφωνες με τους Βασικούς Ελάχιστους Κανόνες των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων. Ειδικότερα, πρέπει να μετριάσει τον υπερπληθυσμό στις φυλακές και να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για τη βελτίωση των υλικών συνθηκών και των συνθηκών υγιεινής τόσο στα αστυνομικά τμήματα όσο και στις φυλακές. Η διάρκεια της προφυλάκισης πρέπει να περιοριστεί σημαντικά. Οι προσωρινά κρατούμενοι πρέπει να απολαμβάνουν μια δίκαιη και ταχεία εκδίκαση. Η κράτηση ανηλίκων πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις και μόνο για το συντομότερο δυνατό διάστημα. Πρέπει να εξασφαλίζεται ο αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ των προφυλακισθέντων και καταδικασθέντων κρατουμένων και μεταξύ των ανηλίκων και των ενηλίκων σε όλες τις εγκαταστάσεις κράτησης. Οι διαδικασίες σωματικού ελέγχου, ιδίως εσωτερικών ελέγχων, πρέπει να εκτελούνται με τρόπο που να είναι όσο το δυνατό λιγότερο αδιάκριτος και να δείχνει τον περισσότερο δυνατό σεβασμό στην ακεραιότητα του ατόμου, ενώ πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως ηλεκτρονικές μέθοδοι ανίχνευσης. Πρέπει να συσταθεί ένα σύστημα συστηματικής παρακολούθησης όλων των εγκαταστάσεων κράτησης.

Η Ελλάδα οφείλει να εγγυάται πλήρως και να διευκολύνει την πρόσβαση σε δίκαιη και αμερόληπτη ατομική διαδικασία χορήγησης ασύλου και να αφιερώσει τους απαραίτητους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές καθυστερήσεις στις υποθέσεις προσφυγών κατά των αποφάσεων για το άσυλο. Πρέπει να διασφαλισθεί πλήρης προστασία από την επαναπροώθηση ώστε κανένα πρόσωπο που χρήζει διεθνούς προστασίας δεν θα επιστραφεί σε μια χώρα όπου φοβάται τη δίωξη του ή κινδυνεύει να υποστεί πράξεις βασανισμού. Προσφυγές κατά των αποφάσεων επιστροφής ή απέλασης πρέπει έχουν αυτόματο και άμεσα ανασταλτικό χαρακτήρα. Η διοικητική κράτηση για λόγους παράνομης εισόδου δεν πρέπει να εφαρμόζεται στους αιτούντες άσυλο. Πρέπει να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει την κράτηση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο για λόγους δημόσιας υγείας και να αντικατασταθεί η κράτηση για τέτοιους λόγους με τα κατάλληλα ιατρικά μέτρα. Πρέπει να παρέχεται επαρκής προστασία και κατάλληλη φροντίδα στους ασυνόδευτους ή χωρισμένους από τους γονείς τους ανηλίκους που εισέρχονται στη χώρα και να απαγορεύεται η κράτησή τους.

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως δε της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας, περιλαμβανομένης και της διερεύνησης και τιμωρίας των αδικημάτων αυτών. Πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρου 137Α του Ποινικού Κώδικα ώστε να περιλαμβάνεται ρητά ο βιασμός και οι άλλες μορφές σεξουαλικής βίας στις μορφές βασανιστηρίων και όχι στις «σοβαρές προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας». Πρέπει να διασφαλίσει η άμεση, αμερόληπτη και αποτελεσματική διερεύνηση των καταγγελιών για εμπορία ανθρώπων και η δίωξη και τιμωρία για τα εγκλήματα αυτά των δραστών. Πρέπει να παρέχεται στα θύματα αποτελεσματική νομική και κοινωνική βοήθεια καθώς και πρόσβαση στις υπηρεσίες διερμηνείας κατά τις δίκες. Πρέπει επίσης να εκπαιδευθούν τα όργανα επιβολής του νόμου, οι δικαστές, οι εισαγγελείς, τα στελέχη των αρχών μετανάστευσης και οι συνοριοφύλακες πάνω στα αίτια, τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που έχει η εμπορία ανθρώπων και οι λοιπές μορφές εκμετάλλευσης, καθώς και στα άρθρα του Πρωτοκόλλου του Παλέρμο.

Η Ελλάδα οφείλει να καθιερώσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για όλο το προσωπικό που ασχολείται με τη διερεύνηση και την εξακρίβωση των περιστατικών βασανιστηρίων, περιλαμβανομένων και των εισαγγελέων, των γιατρών και των ψυχολόγων ώστε να γίνει γνωστό το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης και να εφαρμόζεται στη πράξη. Στα θύματα βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης πρέπει να παρέχεται επανόρθωση, περιλαμβανομένης της αποζημίωσης και της αποκατάστασης. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίζει με μορφή κατεπείγοντος και χωρίς εξαίρεση άμεση επανόρθωση προς τα θύματα βίας σε υποθέσεις για τις οποίες έχουν αποφανθεί διεθνή εποπτικά όργανα και δικαστήρια έτσι όπως έχει καθοριστεί από τα διεθνή εποπτικά όργανα και δικαστήρια, όπως είναι η Επιτροπή αυτή και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαθιδρύσει ένα αποτελεσματικό σύστημα το οποίο θα συλλέγει τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, περιλαμβανομένων των στοιχείων που αφορούν καταγγελίες, έρευνες, διώξεις και καταδίκες σε περιπτώσεις βασανιστηρίων, κακοποιήσεων, εμπορίας ανθρώπων, καθώς και ενδοοικογενειακής ή σεξουαλικής βίας, καθώς επίσης για τα ένδικα μέσα, περιλαμβανομένης και της αποζημίωσης αλλά και της αποκατάστασης που παρέχονται στα θύματα.

Η Επιτροπή ζητάει επειγόντως από την Ελλάδα και την Αλβανία να συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθεί άμεσα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για να διερευνηθούν οι περιπτώσεις των 502 Αλβανών Ρομά παιδιών του δρόμου που εξαφανίστηκαν, αφού τοποθετήθηκαν την περίοδο 1998-2002 στο ελληνικό ίδρυμα για παιδιά Αγία Βαρβάρα, έτσι ώστε να βρεθούν τα αγνοούμενα παιδιά, σε συνεργασία με τους Συνηγόρους του Πολίτη των δύο κρατών και με σχετικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και να καταλογισθούν οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων, πριν η πάροδος του χρόνου δημιουργήσει δυσκολίες στην εξακρίβωση των γεγονότων και κίνδυνο παραγραφής.

Η Ελλάδα πρέπει να κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Μεταναστών Εργαζομένων και Μελών των Οικογενειών τους, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, και τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία Όλων των Προσώπων από Εξαναγκαστική Εξαφάνιση.

Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει μέχρι την 1 Ιουνίου 2013 ενημερωμένη πληροφόρηση σε απάντηση των συστάσεων της Επιτροπής που αφορούν (1) τη διεξαγωγή άμεσων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών ερευνών και (2) τη δίωξη υπόπτων και την τιμωρία δραστών βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης, καθώς και για τις συνθήκες κράτησης και διοικητικής κράτησης των αιτούντων ασύλου και των μεταναστών.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...