Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

ΠΑΤΡΑ: Εξαθλιωμένος μετανάστης έπεσε στις ρόδες λεωφορείο εκλιπαρώντας για φαγητό

Αναστάτωση επικράτησε γύρω στις 15:30 στην Πάτρα όταν ένας μετανάστης από την Σομαλία ξάπλωσε στο οδόστρωμα μπροστά από τις ρόδες ενός λεωφορείου γιατί εκλιπαρούσε για λίγο φαγητό.

Σύμφωνα με το attacktv.gr, ο μετανάστης έπεσε μπροστά από τις ρόδες του οχήματος προκειμένου να το εμποδίσει για να μην ξεκινήσει.

Ο ίδιος είπε πως είχε πολλές ημέρες να φάει, ενώ μαζί του ήταν και ένας ομοεθνής του. Στο σημείο επικράτησε ένταση μεταξύ των μεταναστών και των πολιτών καθώς είχε κλείσει η κυκλοφορία.

 Οι Πατρινοί προσπάθησαν να τον απομακρύνουν χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν μόλις έφτασαν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ.

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΑΡ: Η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης όπου δεν λειτουργεί επίσημο Ισλαμικό τέμενος

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής  Β’ Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη σχετικά με την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 3512/2006 «Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 264 Α’) προβλέπεται η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στα όρια του Δήμου Αθηναίων για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των Μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική.

Βάσει του άρθρου 29, παρ. 5ii, του Ν 4041/2011 (ΦΕΚ 209 Α΄), με το οποίο τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν 3512/2006, η μελέτη για την εγκατάσταση και η κατασκευή του τεμένους για λογαριασμό του Δημοσίου θα γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Δημόσιων Έργων Κτιριακών (Ε.Υ.Δ.Ε.Κ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του τότε Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης που καθορίζονται με το ΠΔ της 20.9.1995 (Δ΄1049) και θα βαρύνει το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του τότε Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου μάθησης και Θρησκευμάτων.

Σε απάντηση ερώτησης βουλευτού, η τότε Υπουργός, κα Άννα Διαμαντοπούλου, με το υπ’ αριθμ. 149779 π.ε/ΙΗ/24-01-2012 έγγραφο, ενημέρωνε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο Ν 4014.

Με δεδομένο ότι

1. Στην Αττική ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι οι οποίοι θρησκεύονται σε αυτοσχέδιους και ακατάλληλους χώρους

2. Η αναιτιολόγητη αναβλητικότητα και καθυστέρηση παρεμποδίζει την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων κατοίκων της χώρας και συνιστά παραβίαση Ανθρώπινου Δικαιώματος

3. Η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης όπου δεν λειτουργεί επίσημο Ισλαμικό τέμενος

4. Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης, Ναίμ Ελγαντούρ, δήλωσε στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αν δεν υπάρξει εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα μέχρι το Νοέμβριο 2012

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πού οφείλεται η συνεχιζόμενη κωλυσιεργία επί του θέματος

2. Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που σκοπεύουν να ακολουθήσουν προκειμένου να υλοποιήσουν τους ψηφισθέντες από το ελληνικό Κοινοβούλιο Νόμους

Μήνυμα ελπίδας η επιτυχία του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου της Αθήνας

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει την επιτυχία του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή την Παρασκευή 24 Αυγούστου. Η μεγάλη συμμετοχή, αλλά και το γεγονός ότι μετανάστες από πολλές χώρες πήραν μέρος με πρωτόγνωρη μαζικότητα, είναι μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Δεν έμεινε αναπάντητο το κυβερνητικό μήνυμα ρατσισμού και διχασμού ανάμεσα στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση επενδύει σε αυτή την πολιτική, με αποκορύφωμα τη βάρβαρη επιχείρηση αστυνομικής βίας ενάντια στους μετανάστες που χωρίς ντροπή ονόμασε «Ξένιος Δίας». Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που συνθλίβει τα εργασιακά δικαιώματα, θέλει τους μετανάστες χωρίς κανένα δικαίωμα, ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό. Επιδιώκει αντιπαράθεση ρατσιστικού χαρακτήρα με τους μετανάστες για να περνάει τα ολέθρια μέτρα του Μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ χωρίς προβλήματα. Παράλληλα επιδιώκει τη μονιμοποίηση της καταστολής στις πόλεις και τις γειτονιές, για να εγγυάται το χτύπημα κάθε κοινωνικής αντίστασης.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει το γεγονός ότι η αστυνομία εμπόδισε την πρόσβαση των μεταναστών στη συγκέντρωση στην Ομόνοια όπως μπορούσε, χωρίς να πετύχει τελικά το στόχο της, τη ματαίωση δηλαδή της συμμετοχής των μεταναστών. Αποκορύφωμα αυτής της αντιδημοκρατικής πρακτικής ήταν η αναίτια προσαγωγή του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας.

Οι τραμπουκισμοί στο χώρο της βουλής, με τις πλάτες της αστυνομίας, από το βουλευτή της ακροδεξιάς Χρ. Αυγής Δημήτρη Κουκούτση σε βάρος του Τζ. Ασλάμ, του Π. Κωσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Αθήνας και συντονιστή της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, αλλά και της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου που αντέδρασε σε όσα γίνονταν, δε δείχνουν μόνο το βαθιά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα και τη φασιστική νοοτροπία της ακροδεξιάς. Δείχνουν ότι δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά ένα δεκανίκι της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει τόση ανάγκη σήμερα να διχάσει τους εργαζόμενους με το ρατσισμό και την αντιμεταναστευτική προπαγάνδα ώστε να περάσει με την ησυχία της τα βάρβαρα μέτρα που θα κοστίσουν 13,5 δισ. ευρώ στην κοινωνία. Αυτό έδειξε και η στήριξη του ξεπουλήματος της αγροτικής Τράπεζας. Οι φασίστες ποτέ δε στρέφονται ενάντια σε κυβέρνηση, τραπεζίτες, Τρόικα.

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια

Συλλαλητήριο ενάντια στη ρατσιστική και αστυνομική βία γίνεται αυτή την ώρα στην πλατεία Ομονοίας με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ατόμων.

Το συλλαλητήριο διοργανώνουν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή».

Όλοι οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια  είναι κλειστοί ενώ σταδιακά θα κλείνουν και οι δρόμοι προς το Σύνταγμα καθώς θα πραγματοποιηθεί πορεία.

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Πυροβόλησαν μετανάστη στον Άγιο Παντελεήμονα

Πυρά πυροβόλου όπλου δέχτηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ένας 36 μετανάστης στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. 

Ο άνδρας διακομίστηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε λίγο αργότερα.

Το περιστατικό συνέβη στη συμβολή των οδών Σεπολίων και Πεισιστράτου, στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για το συμβάν.

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Μετανάστες στην Αθήνα: «Για εμάς δεν υπάρχει δικαιοσύνη;»

Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
Βασανισμούς και περιστατικά υποτιμητικής συμπεριφοράς απέναντι σε αλλοδαπούς από τις αστυνομικές αρχές κατήγγειλαν Πακιστανοί μετανάστες, σήμερα, στον χώρο της ...
Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ). Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, και ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η Ενότητα», έκαναν λόγο για «συντονισμένες δράσεις της κυβέρνησης εναντίον των μεταναστών και κάλεσαν σε συντονισμένες δράσεις και επικράτηση της Δικαιοσύνης»
.

«Απέναντι στο έργο της τρικομματικής κυβέρνησης, της Αστυνομίας και της Χρυσής Αυγής, καλούμε την Παρασκευή σε συλλαλητήριο υπέρ της αλληλεγγύης και της ελπίδας και ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό», δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Θέλουμε να δείξουμε ότι την στιγμή που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Νίκος Δένδιας, λέει δημόσια ότι η αστυνομία μοιράζει λουλούδια και κάνει την Αθήνα έναν ανθόσπαρτο τόπο, το έργο των αρχών είναι βάναυσο με βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς, και ακόμη χρήση εργαλείων όπως πένσες, θυμίζοντας εποχές Χούντας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα επικείμενα μέτρα. «Επικαλούνται τον νόμο και την τάξη. Αυτή την φορά μυρίζει όμως ανθρώπινο κρέας όπως στο Νταχάου, και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όμοια των οποίων προσπαθούν να φτιάξουν τώρα. Πρέπει να παλέψουμε με όλα τα μέσα γιατί φαίνεται ότι η αδικία δεν έχει τελειωμό».

Ο Τζαβέντ Ασλάμ δήλωσε πως όταν η αστυνομία συλλαμβάνει μετανάστες τους ξεφτελίζει, τους φτύνει, τους χτυπά και τους λέει ότι είναι βρώμικοι και πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. «Νομίζουν ότι ο νόμος δεν ισχύει για αυτούς. Η Δημοκρατία πρέπει να κυριαρχήσει», τόνισε ενώ παράλληλα ανέφερε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στις 14 Αυγούστου στο Αστυνομικό Τμήμα του Αιγάλεω με πρωταγωνιστές δυο Πακιστανούς, τον Χαλέντ Μασαούντ και τον Γκουλφάμ Ασρέφ.

Σύμφωνα με τους δυο μετανάστες που ήταν παρόντες και περιέγραψαν το γεγονός, στις 14 Αυγούστου περνούσαν έξω από το Α.Τ. Αιγάλεω και τους ρώτησε μια ομάδα αστυνομικών από που είναι. Εκείνοι έδειξαν τα χαρτιά τους και δήλωσαν ότι είναι νόμιμοι μετανάστες από το Πακιστάν και ο ένας έδειξε και την ταυτότητα των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου εργάζεται.

Τότε οι άντρες της αστυνομίας τους χτύπησαν λέγοντας ότι «εσείς έχετε δουλειά στα Ελληνικά Πετρέλαια και εμείς δεν έχουμε τίποτα». Στην συνέχεια τους κατέβασαν στο κρατητήριο, με μια πένσα που είχε στο μηχανάκι του ο Γκουλφάμ Ασρέφ του έπιασαν το δάχτυλο του δεξιού χεριού, ενώ έκοψαν το μισό μουστάκι του Χαλέντ Μασαούντ. Στην συνέχεια τους φόρεσαν κράνη και τους χτυπούσαν στο κεφάλι. Τις μαρτυρίες των δυο μεταναστών μπορείτε να τις δείτε στα βίντεο που ακολουθούν.

Παρών ήταν και ο Αχμάντ Χασέν, 19 ετών μετανάστης από το Πακιστάν. Ο ίδιος μαρτύρησε ότι στις 29 Ιουλίου μετά από μια ρατσιστική επίθεση, που δέχθηκε στο σπίτι που μένει στο Περιστέρι, μαζί με τους συγκατοίκους του φώναξαν την Αστυνομία. «Όταν έφτασε η ομάδα των αστυνομικών στο σπίτι τα έκανε όλα άνω κάτω και ένας έσπασε ένα μπουκάλι μπίρας, μας κοίταξε και είπε ότι θα μας κάνει ότι θέλει, να φύγουμε από την χώρα του και ότι είμαστε βρώμικοι», δήλωσε.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ θα βρεθεί αύριο το πρωί στην Εισαγγελία για να καταθέσουν μαζί με τους δυο μετανάστες, που καταγγέλλουν την συμπεριφορά αυτή της αστυνομίας, μηνύσεις για να διερευνηθεί το θέμα. «Ευχαριστώ τον εισαγγελέα που θα μας δεχθεί και ελπίζουμε να επικρατήσει η δικαιοσύνη», είπε.

«Υπάρχει νόμος που να επιτρέπει αυτή την συμπεριφορά;» ρώτησε ο Αχμάντ Χασέν. «Εάν δεν υπάρχει θέλω την δικαιοσύνη. Θεωρούσαμε ότι η αστυνομία είναι για όλους», είπε.

taneatouoropou.blogspot.gr

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

Ξυλοκόπησαν μετανάστη που έκανε ωτοστόπ στην Εγνατία οδό

Ένα περίεργο περιστατικό συνέβη στην Εγνατία οδό, όπου ένας μετανάστης ξυλοκοπήθηκε άγρια από αγνώστους την ώρα που έκανε ωτοστόπ για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ο άτυχος άνδρας είχε προηγουμένως μεταφερθεί... κατά λάθος, στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς». Κάποια στιγμή βρέθηκε να κείτεται στο έδαφος στο ύψος της Ξάνθης στην μέση του δρόμου, και διερχόμενοι σταμάτησαν και τον βοήθησαν. Τελικά με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Κατά την παραμονή του εκεί διαπιστώθηκε πως είχε υποστεί κάταγμα στο πόδι και θα νοσηλευτεί επί τρεις ημέρες στην Ορθοπεδική κλινική. Στους ιατρούς είπε πως την ώρα που περπατούσε στον δρόμο άγνωστοι τον πλησίασαν τον ξυλοκόπησαν και τον παράτησαν εκεί.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τραυματία, οι αστυνομικοί στην Κομοτηνή τον άφησαν ελεύθερο όταν διαπίστωσαν ότι διαθέτει νόμιμα έγγραφα, αλλά δεν είχε χρήματα για να πάρει το λεωφορείο και ξεκίνησε με τα πόδια για την Αθήνα όπου εργάζεται, κάνοντας ωτοστόπ με την ελπίδα πως κάποιος θα τον έπαιρνε μαζί του.

Τελικά επειδή ο ίδιος με σπασμένο πόδι αδυνατούσε να γυρίσει στην Αθήνα και ειδικότερα χωρίς χρήματα, το νοσηλευτικό προσωπικό συγκέντρωσε το απαραίτητο ποσό για να αγοράσει το εισιτήριό του.

Δολοφονική επίθεση κατά Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας

Με αφορμή την άγρια δολοφονία νεαρού Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας, τα ξημερώματα της Κυριακής 12 Αυγούστου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και οι 19 μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που συναποτελούν το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας καταδικάζουν έντονα, για μια ακόμη φορά, τη ρατσιστική βία και καλούν την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης των ρατσιστικών επιθέσεων.

Οι βάναυσες επιθέσεις και τα εγκλήματα μίσους με ρατσιστικό κίνητρο, που στρέφονται κατά μεταναστών και προσφύγων με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματός τους, τη θρησκεία ή τη χώρα προέλευσής τους, έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα και αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι δράστες παρόμοιων επιθέσεων δρουν σχεδόν ανενόχλητοι, με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, κατά ομάδες στις οποίες συχνά πρωτοστατούν εξτρεμιστικά στοιχεία. Η εγκληματική δράση μηχανοκίνητων ομάδων κρούσης τεκμηριώθηκε και καταγγέλθηκε από το Δίκτυο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν ειδικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης παρόμοιων πράξεων, γεγονός που συνέβαλε στην κορύφωση της βίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας από τους δράστες βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων δεν έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το φόβο των θυμάτων να καταγγείλουν τα περιστατικά στην αστυνομία (αρκετές φορές μετανάστες χωρίς χαρτιά), αλλά και η αδυναμία ή απροθυμία των διωκτικών αρχών να προβούν σε συλλήψεις, συμβάλλουν στο να συντηρείται και να ενισχύεται ο φαύλος κύκλος της βίας.

Το Δίκτυο καταδικάζει έντονα τη βία, από όπου και αν προέρχεται. Όταν όμως αυτή αποκτά χαρακτηριστικά συστηματικής και συντονισμένης επίθεσης κατά των αλλοδαπών, με το πρόσχημα της ‘εκκαθάρισης’ του δημόσιου χώρου από ομάδες κρούσης που αυτοαναγορεύονται σε εγγυητές της δημόσιας ασφάλειας, χωρίς αποφασιστική και ακαριαία αντίδραση του κράτους και των θεσμικών του οργάνων, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που απειλεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, προσβάλλει τον πολιτισμό της και εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, που αποτελεί πλέον απειλή για το ίδιο το κράτος δικαίου και τη δημοκρατική ομαλότητα, το Δίκτυο:

- Καλεί τις αρχές να εξαντλήσουν κάθε μέσο για τη σύλληψη και παραπομπή στη δικαιοσύνη των δραστών της πρόσφατης δολοφονικής επίθεσης, καθώς και όλων όσων εμπλέκονται σε πράξεις βίας με ρατσιστικό κίνητρο.

- Καλεί τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους προς κάθε κατεύθυνση και να ελέγξουν κάθε πληροφορία με σκοπό την αποτελεσματική δίωξη των υπευθύνων.

- Ζητά από τα αστυνομικά όργανα μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και εγκληματικές πράξεις.

- Επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ειδικού μηχανισμού καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθώς και θέσπισης εγγυήσεων για την προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων, ώστε να τα καταγγέλουν χωρίς το φόβο να συλληφθούν ή να υποστούν αντίποινα.

- Ζητά επίσης από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν αποφασιστικά στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις περιπτώσεις όπου εκφέρεται ρατσιστικός λόγος που παροτρύνει ανοιχτά και απροκάλυπτα στην τέλεση βίαιων πράξεων και εγκληματικών ενεργειών, φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, το Δίκτυο κάνει έκκληση στην Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάθε δημόσιο πρόσωπο αλλά και κάθε πολίτη, να απέχουν από δηλώσεις και ενέργειες που στοχοποιούν συλλήβδην τους αλλοδαπούς και τροφοδοτούν την ξενοφοβία.

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Ευρωπαϊκή Ουμανιστική Ομοσπονδία σε Υπουργό Δικαιοσύνης: «Καταργήστε νόμους περί βλασφημίας»

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) δημοσιοποιεί επιστολή που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ουμανιστική Ομοσπονδία (EHF) και το ΕΠΣΕ στον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη καλώντας το να προχωρήσει στην κατάργηση των νόμων περί βλασφημίας. Η επιστολή στάλθηκε με αφορμή τη σύλληψη και ποινική δίωξη τριών ηθοποιών για βλασφημία μέσω του έργου Corpus Christiστο οποίο έπαιζαν.

Η επιστολή προς τον κ. Ρουπακιώτη έχει ώς εξής:

Ευρωπαϊκή Ουμανιστική Ομοσπονδία (EHF) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), επιθυμούν να επιστήσουν την προσοχή σας στην περίπτωση των τριών ηθοποιών που βαρύνονται με τη κατηγορία της βλασφημίας λόγω της συμμετοχής τους σε θεατρική παράσταση σε θέατρο των Αθηνών στις 9 Ιουνίου 2012 Η ανησυχητική αυτή περίπτωση δείχνει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου να προστατεύεται η Ελευθερία του Λόγου και η καλλιτεχνική δημιουργία. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα (μαζί με την Ιρλανδία και την Πολωνία) , είναι ένα από τα τελευταία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι νόμοι περί βλασφημίας μπορεί να οδηγήσουν σε διώξεις, πρόστιμα, ακόμη και φυλάκιση. Αυτοί οι νόμοι έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα για δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες και άλλους πολίτες που μπορεί να ισοδυναμεί με καθεστώς αυτολογοκρισίας. Παράλληλα, επιτρέπουν σε διάφορα θρησκευτικά λόμπυ όπως είναι η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, να ασκούν αθέμιτη επιρροή σε δημόσιες υποθέσεις.

Η ελευθερία της έκφρασης χαίρει προστασίας απ’ όλους τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί «ένα από τα βασικά θεμέλια [μιας δημοκρατικής] κοινωνίας» και ότι «αυτό ισχύει όχι μόνο για ‘πληροφορίες’ ή ‘ιδέες’ που θεωρούνται ευρέως αποδεκτές ή θεωρούνται αβλαβείς ή αδιάφορες, αλλά και για πληροφορίες και ιδέες που προσβάλλουν, σοκάρουν ή ενοχλούν το κράτος ή οποιοδήποτε τμήμα του πληθυσμού. Η EHF υπερασπίζει ακράδαντα το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, η οποία περιλαμβάνει και το δικαίωμα στην άσκηση κριτικής για τις θρησκείες σε συζητήσεις ή καλλιτεχνικές εκφράσεις. Δεν υπάρχει θεμελιώδες δικαίωμα να μην προσβάλλεται το θρησκευτικό συναίσθημα του καθενός και της καθεμιάς, συνεπώς οι Εκκλησίες και οι θρησκευτικές ομάδες πρέπει να δέχονται κριτική, ακριβώς όπως κάθε ομάδα στην κοινωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ουμανιστική Ομοσπονδία αποτελείται από 56 κοσμικές και ουμανιστικές οργανώσεις από περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά κράτη και εκπροσωπεί άτομα με καμία θρησκεία τα οποία δεσμεύονται με ένα ηθικό τρόπο ζωής. Είναι ιδιαίτερα προσηλωμένη σε δημοκρατικές αξίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου που περιλαμβάνει τον αυστηρό διαχωρισμό μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους. Δεδομένου του ότι έχει σημασία η προάσπιση των αξιών αυτών στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε, ιδιαιτέρως τη στιγμή που αντιδημοκρατικές δυνάμεις είναι σε άνοδο, η Ευρωπαϊκή Ουμανιστική Ομοσπονδία και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που είναι το μέλος της στην Ελλάδα, πήραν την απόφαση να μιλήσουν δημόσια και ως εκ τούτου καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση των νόμων περί βλασφημίας".

Με τιμή


Pierre Galand                                                   Παναγιώτης Δημητράς
Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας       Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Στην εισαγγελία οι καταγγελίες του προέδρου της Πακιστανικής κοινότητας Ελλάδας

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υποβλήθηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας οι ισχυρισμοί του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος... μιλώντας στο ΣΚΑΪ κατήγγειλε την ένταση των επιθέσεων σε βάρος μεταναστών και την ανυπαρξία ελέγχων από τις αστυνομικές αρχές.
Όπως είπε, «τους τελευταίους έξι μήνες φασίστες με μαχαίρια έχουν επιτεθεί σε 500 άτομα με την ανοχή της αστυνομίας, ενώ κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται γι΄αυτούς».

Παράλληλα, ο κ. Ασλάμ κατήγγειλε πως αστυνομικοί ξυλοκοπούν μετανάστες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».

Ο Τζαβέντ Ασλάμ είπε ακόμα πως οι μετανάστες δεν ήρθαν εδώ για τουριστικούς λόγους, αλλά έφυγαν από εμπόλεμες ζώνες για να βρουν μια καλύτερη τύχη.

Γνωστοποίησε τέλος πως με την κατάσταση που επικρατεί τώρα στη χώρα λόγω της κρίσης, περίπου 15.000 Πακιστανοί από τις 40.000 – 50.000 που βρίσκονταν στην Ελλάδα έχουν ήδη φύγει.
skai.gr

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Welt: «Ελληνες τραμπούκοι απειλούν παράνομους μετανάστες»

Στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, στην επιχείρηση «Ξένιος Δίας» και στις βίαιες επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον μεταναστών, τις οποίες, όπως σημειώνει, οι περισσότεροι Ελληνες κρυφά επικροτούν, εστιάζει η γερμανική εφημερίδα Welt.

Σε άρθρο της με τίτλο «Ελληνες τραμπούκοι απειλούν παράνομους μετανάστες» η γερμανική εφημερίδα τονίζει πως τόσο η Αστυνομία όσοι και νεοφασίστες στρέφονται εναντίον μεταναστών από την Αφρική και την Ασία.

Οπως αναφέρει η Welt, από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης το πρόβλημα ξεπέρασε τις αντοχές της χώρας: «Το εμπόριο ναρκωτικών, η πορνεία και η εγκληματικότητα κυριαρχούν στις αστικές περιοχές στις οποίες ζουν μετανάστες. Αντίδραση σε αυτά είναι ο φόβος και η οργή των Ελλήνων».

Αναφορά γίνεται και στη μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας «Ξένιος Δίας», για την οποία σημειώνεται ότι από τότε που ξεκίνησε είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των μεταναστών από τους δρόμους της Αθήνας. «Φοβούνται και κρύβονται στα διαμερίσματά τους ή σε φίλους. (...)».

Επισημαίνεται, πάντως, ότι «η Ελλάδα υποφέρει περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας του ρεύματος παράνομης μετανάστευσης, την οποία δεν μπορούν να αντέξουν ούτε η πολιτική, ούτε η χτυπημένη από την κρίση κοινωνία».

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη ότι και οι πολίτες και ως ένα βαθμό η κυβέρνηση μετατρέπουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους για οτιδήποτε πάει στραβά, με την πλειοψηφία των πολιτών να αντιλαμβάνεται μεν ότι γίνονται ολοένα και περισσότερες βίαιες επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον μεταναστών, να τις επικροτεί κρυφά, δε.

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι μετανάστες είναι αιχμάλωτοι ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που θέλει να τους διώξει από τη χώρα και σε συμμορίες τραμπούκων που τους κυνηγούν» καταλήγει η Welt.

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

Καταγγελία για πρωτοφανές περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας και αυταρχισμού σε βάρος γιατρού στο κέντρο της Αθήνας

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει το πρωτοφανές περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας και αυταρχισμού που συνέβη την Τετάρτη 9 Αυγούστου σε βάρος της Κ. Ζ., γιατρού στο Λαϊκό Νοσοκομείο, μέλους της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά το μεσημέρι και ενώ οδηγούσε στην περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας, ομάδα αστυνομικών σταμάτησε τη γιατρό δήθεν για εξακρίβωση στοιχείων που εξελίχτηκε σε έλεγχο στο αυτοκίνητο. Στην συνέχεια και για ένα διάστημα μεγαλύτερο της μιας ώρας οι αστυνομικοί έκαναν επίδειξη γνώσεων για την προσωπική της ζωή, ενώ απαξίωναν τη συνδικαλιστική δράση και την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, την αλληλεγγύη στους μετανάστες και την ένταξή της στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το περιστατικό πήρε τη διάσταση έμμεσης απειλής πως μετά τους μετανάστες, σειρά έχουν οι αριστεροί για μπουν στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής.
Σε ό,τι αφορά την ουσία των γεγονότων, πρέπει να τονιστεί ξανά ότι οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του λαϊκού κινήματος δεν φοβούνται και δεν υποχωρούν, δεν τρομοκρατούνται με το νταηλίκι που πουλάνε αστυνομικοί και παρακρατικές ομάδες. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι παρά γέννημα της ανάγκης του λαού να παλέψει ενάντια στην πολιτική των Μνημονίων που επιβάλλουν κυβέρνηση και ΕΕ-ΔΝΤ. Γι’ αυτό και θα συνεχιστούν, μέχρι τη νίκη.
Μικρή σημασία έχει αν ήταν αποτέλεσμα εντολής ή πρωτοβουλία των αστυνομικών η συμπεριφορά αυτή, η οποία φανερώνει και πάλι πως οι δυνάμεις καταστολής είναι ένας μηχανισμός ταυτισμένος με την επιβολή του Μνημονίου, εχθρικός με το λαό και τους αγωνιστές του. Σε κάθε περίπτωση την ευθύνη έχει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας και η κυβέρνηση που με τις δηλώσεις τους και το αντιμεταναστευτικό πογκρόμ που έχουν εξαπολύσει, αλλά και τις διώξεις αγωνιστών του μαζικού κινήματος, έχουν στρώσει το έδαφος για αυτήν αυταρχική συμπεριφορά της αστυνομίας. Ακολουθούν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου που διαμόρφωσαν μια έτσι κι αλλιώς αντιδημοκρατική δύναμη καταστολής σε στρατό του Μνημονίου και άντρο της φασιστικής ακροδεξιάς.
Η απειλή ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που εκπροσωπεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά από το λαϊκό κίνημα με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, ξεκινώντας από την ανάγκη να μπει τέλος στην κατάληψη της ζωής και των πόλεων από ένστολους που απειλούν και τρομοκρατούν.
  • Η τρομοκρατία δε θα περάσει
  • Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ και οι ασφαλίτικοι-παρακρατικοί μηχανισμοί για να κυκλοφορούμε χωρίς τρόμο στις γειτονιές μας

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Η Διεθνής αμνηστία για την "σκούπα"

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν τη μαζική καταστολή των «παράτυπων μεταναστών» από την αστυνομία και να επιτρέψουν... αποτελεσματική πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου σε αυτούς που χρήζουν διεθνούς προστασίας», επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, μετά τις αναφορές ότι περισσότεροι από 7.500 ξένοι υπήκοοι προσήχθησαν στην Αθήνα από την προηγούμενη Πέμπτη.

Επικαλούμενη στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεθνής Αμνηστία, υπογραμμίζει ότι περίπου 2.000 από αυτούς που συγκεντρώθηκαν βρέθηκαν χωρίς χαρτιά και τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση.

Οι άνθρωποι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, κρατούνται σε συνθήκες συνωστισμού στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής ή σε άλλα αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα. Άλλοι έχουν μεταφερθεί σε αστυνομικές σχολές στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κέντρα κράτησης.

«Ενώ η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ελέγχει την μετανάστευση, δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους στο δρόμο σαν εγκληματίες μόνο εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους», δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι, αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα εναντίον αλλοδαπών κατά το προηγούμενο έτος, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχίες πως μία τέτοια μαζική και μεροληπτική επιχείρηση θα τροφοδοτήσει περαιτέρω επιθέσεις και ξενοφοβία.

Σύμφωνα με την κ. Τιγκάνι τέτοιες συλλήψεις ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο απέλασης άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά δεν είναι σε θέση να υποβάλλουν αίτηση ασύλου.
Οι αιτούμενοι άσυλο στη Ελλάδα, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια όταν προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Η συντριπτική πλειοψηφία τους αποπειράται να ζητήσει άσυλο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα. Μόνον ένας μικρός αριθμός αιτήσεων καταχωρούνται από τις αρχές κάθε εβδομάδα.

Μεγάλες ουρές αιτουμένων άσυλο περιμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες για δύο με τρεις ημέρες έξω από τη Διεύθυνση για να υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο κάθε Σάββατο πρωί.
Μέλη αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας υπήρξαν μάρτυρες των κακών συνθηκών των κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής τους στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αντιπρόσωποι της οργάνωσης επισκέφθηκαν έξι χώρους κράτησης στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης της Πέτρου Ράλλη. Ενώ οι πτέρυγες που επιθεωρήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη ήταν καθαρές την ώρα της επίσκεψης, διαπιστώθηκε πως οι εγκαταστάσεις χρειάζονται επιδιορθώσεις. Σε άλλες δύο εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές.

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Πανούσης -ΔΗΜΑΡ: Χρειάζεται στρατηγική και ολοκληρωμένο σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής.

Το συνολικό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος (από την ιθαγένεια έως την ένταξη όσων το επιθυμούν και από... τη θωράκιση των συνόρων έως την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας –Σένγκεν, Δουβλίνο II) δεν πρέπει να γίνεται με αποσπασματικές ενέργειες συναρμόδιων Υπουργών.

Η χώρα χρειάζεται στρατηγική και ολοκληρωμένο σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής.

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τη σημερινή ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος των Ρομά

Τα ολοκαυτώματα δεν διακρίνονται σε καλά και κακά, δεν είναι ανεκτά όταν αφορούν σε ομάδες στις οποίες δεν... ανήκουμε και καταδικαστέα όταν αφορούν στις κυρίαρχες τάξεις.

Η ΔΗΜΑΡ έχει πάγια θέση την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξάρτητα φυλής, χρώματος, φύλου, ηλικίας, μόρφωσης και σεβόμενη το δικαίωμα στη διαφορά και στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού θεωρεί ότι όσο πιο ευάλωτη είναι η βαλλόμενη ομάδα τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη μας.

Το Ολοκαύτωμα των Ρομά συνιστά μια ήττα του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών μηχανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΔΗΜΑΡ θα συμπαρίσταται πάντοτε στους αδύναμους και στους κατατρεγμένους, όπως κι αν ζουν, ό,τι κι αν πιστεύουν.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...