Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοικτή Συνέλευση στην Θεσσαλονίκη για την διοργάνωση του 2ου Gay Pride

Το Pride 2013 ετοιμάζουν στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις εκδηλώσεις και την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Θεσσαλονίκη, άρχισαν ήδη οι προετοιμασίες για τη δεύτερη διοργάνωση.

«Προσπαθούμε να χτίσουμε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, χωρίς στιγματισμούς, χωρίς ανθρώπους στο περιθώριο», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της HOMOphonia.
«Αντιδράσεις υπήρξαν. Ήταν αναμενόμενες, καθώς πάντα κάποιοι επιμένουν να βάζουν φράγματα σε ένα ποτάμι που κυλά ορμητικά. Όμως οι σκιώδεις αυτές αντιδράσεις δεν στάθηκαν αρκετές για να καλύψουν τον ήχο της φωνής όλων μας για περισσότερη ορατότητα, για περισσότερα δικαιώματα, για περισσότερη αποδοχή και σεβασμό» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
 
Οι διοργανωτές καλούν όποια και όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ως εθελοντής στο επόμενο Pride 2013 να παραστεί στην ανοιχτή συνέλευση τη Δευτέρα 1 Οκτώβρη στις 20.30, στο Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Καβάλα : Έβαλαν φωτιά σε διαμέρισμα μεταναστών από το Μπαγκλαντές

Στόχος εμπρηστών έγινε στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα ένα διαμέρισμα στη Καβάλα, όπου διαμένουν τρεις αλλοδαποί από το Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αστυνομικές αρχές, άγνωστοι τοποθέτησαν μία πλαστική σακούλα με βενζίνη και στουπί στην είσοδο του διαμερίσματος και τα ανέφλεξαν με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στους τοίχους και στην πόρτα.

Η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ οι δράστες αναζητούνται.

Γιαννακάκη - Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) : Να καταργηθεί η Σαρία

Την κατάργηση της Σαρίας ζητούν με ερώτησή τους οι βουλευτές  της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη και Γιάννης Πανούσης επσημαίνοντας ότι:


"Η Σαρία αποτελεί πάγια πρακτική στην κοινωνική λειτουργία της Μουσουλμανικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης, με αποτέλεσμα ο ρόλος του Μουφτή να υπερβαίνει τα θρησκευτικά του καθήκοντα, αφού δύναται να αποφασίζει και για θέματα κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, προσδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο δικαστικές αρμοδιότητες στο πρόσωπο αυτού, ενώ δεν έχει καθόλου νομικές γνώσεις.

Το γεγονός αυτό παρουσιάζει δύο προβληματικές πτυχές. Αφενός, η δικαστική εξουσία ασκείται μέσω ενός θρησκευτικού θεσμού και αφετέρου το περιεχόμενου αυτής της πρακτικής, το οποίο προβάλλει σαν πρότυπο την ανισότητα των φύλων, αντιβαίνουν στις διατάξεις του Συντάγματος και στις βασικές αρχές μιας ευνομούμενης, δημοκρατικής Πολιτείας.

Συγκεκριμένα, η Σαρία αντιβαίνει στο άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και στο άρθρο 116, παρ. 2 του Ελληνικού Συντάγματος, κατά το οποίο το κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων, ειδικότερα σε βάρος των γυναικών, καθώς και στο διεθνές συμβατικό κείμενο Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως και αναφέρεται στις Καταληκτικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ενδεικτικά, στις Παρατηρήσεις της Επιτροπής εκφράζεται η ανησυχία ιδίως για τις πρακτικές των πρώιμων γάμων, καθώς και για τις διακρίσεις εις βάρος κοριτσιών σε θέματα κληρονομιάς, ενώ προτείνεται η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Σύμβασης και η εξασφάλιση της προτεραιότητας της πρώτης έναντι εθιμικών πρακτικών.

Επειδή δεν δύναται να υπάρχουν δύο διαφορετικά συστήματα Δικαίου μέσα σε μία χώρα, τα οποία δημιουργούν διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες, όπως και δεν μπορεί να γίνει επιτρεπτό η Πολιτεία να δείχνει ανοχή στην μειονεκτική και άνιση αντιμετώπιση πολιτών, ενώπιον του Νόμου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Προτίθενται να προβούν στην ουσιαστική κατάργηση της Σαρίας;
Τι προτίθενται να κάνουν αναφορικά με την προστασία των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Θράκης που προσβάλλονται από την προαναφερθείσα εθιμική πρακτική;"

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ) για μετανάστες: Νόμους έχουμε, στη τήρησή τους πάσχουμε

«Δεν υστερούμε  στο επίπεδο των νόμων και  της πολιτικής ρητορικής αλλά στο πεδίο της τήρησης των νόμων, της πρακτικής εφαρμογής και του σεβασμού τους», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρύθμιση θεμάτων συμβάσεων που αφορούν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Εγκαταστάσεων Κράτησης παράνομα διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών και τρόπο φύλαξης αυτών» και άλλες διατάξεις».
«Και επειδή στο πεδίο της εφαρμογής κρίνονται όχι μόνο η αξιοπιστία της Πολιτείας, των θεσμών και των προσώπων αλλά και η αποτελεσματικότητα των νόμων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, ζήτησε να λάβουμε επιτέλους την «τολμηρή πολιτική απόφαση να καταστήσουμε λειτουργικούς τους υφιστάμενους νόμους και να λειτουργούμε τις υπηρεσίες μας ως αξιόπιστη πολιτεία με αίσθημα ευθύνης».
Για το μεταναστευτικό ζήτημα ο Σπύρος Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι  για την Ανανεωτική Αριστερά «Η προσπάθεια της Πολιτείας μας είναι- και πρέπει εκεί να εξαντλείται - να ασκήσουμε το έννομο συμφέρον της χώρας να ελέγχει και να ρυθμίζει τη μετανάστευση. Αυτό συνιστά υποχρέωση και δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας. Δεν ασκείται αυθορμήτως ή σκοπίμως από πολίτες ή πολιτευτές παρά μόνο από την συντεταγμένη πολιτεία και πάντα με την υποχρέωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των διεθνών συμβάσεων και των δημοκρατικών υποχρεώσεων μας περί χορήγησης ασύλου.»
Και τόνισε πως η αναγκαία προϋπόθεση για να είναι «ο έλεγχος της μετανάστευσης από τη μεριά της ελληνικής πολιτείας λειτουργικός και δημοκρατικός, είναι να μην παραγνωρίζει και να μην υπονομεύει τη διεθνή προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Διότι σ΄αυτό το σημείο κρίνεται η μάχη μεταξύ ανθρωπισμού και ρατσισμού - μάχη που εξελίσσεται καθημερινά και φανερά πια στη χώρα μας - αλλά και διότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, αν δεν ρυθμιστούν με σταθερό, διαφανή, δίκαιο και ανθρωπιστικό τρόπο τα θέματα χορήγησης ασύλου και ιθαγένειας.»

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ελλάδα: πρώτη σε εξοπλισμούς και τελευταία σε ανθρώπινα δικαιώματα

Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ετήσια έκθεση προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του Νίκου Χρυσόγελου (φωτό) ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινβούλιο.

Ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης βασισμένο σε πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη SIPRI καθώς και του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών για τις Στρατιωτικές Δαπάνες για το έτος 2011 είναι ότι η Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και μέτρων αυστηρής λιτότητας, δαπάνησε 5.85 δις Ευρώ το 2011 σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και δαπάνες, αυξημένες κατά 4,7% σε σχέση με το 2010, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 2,6% του ελληνικού ΑΕΠ (2ο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη) και αντιστοιχούν σε 544 ευρώ κατά κεφαλήν δαπάνη για κάθε έλληνα πολίτη (3ο υψηλότερο στην Ευρώπη). ‘Αλλωστε η σχέση των συσσωρευμένων εξοπλιστικών δαπανών από τη μεταπολίτευση και μετά και της πορείας του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτέλεσε το αντικείμενο αναλυτικής έρευνας από την ομάδα του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου.

Σύμφωνα με το άρθρο 10.2 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που τέθηκε σε ισχύ από τη Συνθήκη της Λισαβόνας), "Το δικαίωμα αντίρρησης συνειδήσεως αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού". Αλλά ακόμα και αν δεν υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις στο εθνικό δίκαιο, σε μια απόφαση-ορόσημο του 2011, το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, ως εκδήλωση βαθιά ριζωμένων θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στη συνέχεια το δικαστήριο  υπογραμμίζει ότι η επαναλαμβανόμενη δίωξη και η συστηματική στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από εκείνους που δεν έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και ότι οι αντιρρησίες συνείδησης πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες και δεν θα πρέπει να δικάζονται ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων, αντιμετωπίζοντας στρατιωτικές πειθαρχικές ποινές.

Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς παρουσιάζει στοιχεία για τις συνεχιζόμενες ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζουν οι έλληνες αντιρρησίες συνείδησης, καθώς και χρήσιμα δεδομένα για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς κατά το έτος 2011.

Σύμφωνα με την έκθεση στην Ελλάδα οι αντιρρησίες συνείδησης εξακολουθούν να διώκονται ποινικά και να δικάζονται από στρατιωτικά δικαστήρια. Αν και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (κράτη μέλη, υπό ένταξη και υποψήφιες χώρες) έχει καταργηθεί ο αναχρονιστικός και δαπανηρός θεσμός της υποχρεωτικής θητείας, η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Ελλάδα και Τουρκία) που τον διατηρεί (9-μηνη θητεία) και εφαρμόζει εναλλακτική υπηρεσία με τιμωρητικό χαρακτήρα (15 μήνες). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις επαναλαμβανόμενες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης Γ. Κοροναίου, Ν. Ξιάρχου και Δ. Πιτσικάλη.

Στη δημόσια ακρόαση σχετικά με την Αντίρρηση Συνείδησης στη στρατιωτική θητεία στην Ευρώπη που φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, συμμετείχαν εκτός από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Διεθνής Αντιπολεμική Κίνηση, η Διεθνής Αδελφότητα Συμφιλίωσης και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Φοιτητών AEGEE, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο ευρωβουλευτής των Γερμανών σοσιαλιστών Jo Leinen.

Η ερευνήτρια της Διεθνούς Aμνηστίας, Κονδυλία Γώγου, τόνισε ότι τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία καταπατώνται συστηματικά καθώς διώκονται επανειλημμένα και η εναλλακτική θητεία στην Ελλάδα και την Κύπρο (στην Τουρκία δεν ισχύει) έχει καθαρά τιμωρητικό χαρακτήρα.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αντιπολεμικής Κίνησης (War Resisters International), Andreas Speck, υπογράμμισε ότι το ζήτημα της αντίρρησης συνείδησης συνδέεται άμεσα με την αποστρατικοποίηση των κοινωνιών μας, ενώ παρουσίασε ανησυχητικά στοιχεία για το ρόλο της στρατιωτικής βιομηχανίας στη προσέγγιση μαθητών και ανέργων από υποβαθμισμένες περιοχές της Ευρώπης, καθώς και για τον ολοένα αυξανόμενο μιλιταριστικό παρεμβατικό ρόλο της ΕΕ σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (Λιβύη, Αφγανιστάν, Σομαλία).

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αδελφότητας  Συμφιλίωσης, Francesco Candelari, εξήγησε ότι χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους να μπουν στη πρώτη γραμμή ως πρωτοπόροι της συμφιλίωσης και της ειρήνης, αναδεικνύοντας το ζήτημα της αντίρρησης συνείδησης ως το νέο παράδειγμα και το νέο σύνορο για την αποστρατικοποίηση των σύγχρονων κοινωνιών.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Φοιτητών AEGEE, Miguel Gallardo Albajar, ανέφερε ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δημιουργεί ψυχολογικά τραύματα σε πολλούς νέους ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ουσιαστική πληροφόρηση για τα βασικά τους δικαιώματα και ιδιαίτερα αυτού της αντίρρησης συνείδησης για να μπορούν να παίρνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους και τις επιλογές τους.
 
Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: "Η κρίση που βιώνουμε σήμερα πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εμμονή σε αναχρονιστικές αντιλήψεις ότι η ασφάλεια και η προστασία της κοινωνίας διασφαλίζεται κυρίως με αυξανόμενες εξοπλιστικές δαπάνες και στρατιωτικοποίηση, όχι μόνο αποδείχθηκαν καταστροφικές για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και ανέδειξαν ένα ισχυρό πλέγμα διαφθοράς πολιτικών στελεχών της διοίκησης και της πολεμικής βιομηχανίας.. Αυτό το θέμα παρέμενε ταμπού και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. τ Δεν πρέπει πλέον να παραμένει στο περιθώριο της πολιτικής συζήτησης. Με αφορμή τη διασφάλιση των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνική ευημερία και η ασφάλεια των χωρών και των πολιτών θα βασίζεται κυρίως στη κοινωνική συνοχή και τη βιωσιμότητα της οικονομίας".      
Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης: http://livestre.am/49whl

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πανούσης (ΔΗΜΑΡ): Απαραδεκτες οι συνθήκες κράτησης στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, κατέθεσε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Πανούσης, με αφορμή την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης Γεωργιανής υπηκόου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη. 

Ο Γιάννης Πανούσης αναφέρει σχετικές καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με το συγκεκριμένο χώρο, οι οποίες πέρα από το θέμα των συνθηκών κράτησης, εστιάζουν στη δυσχέρεια πρόσβασης στην υπηρεσία κατάθεσης ασύλου και στα περιστατικά επιλήψιμης συμπεριφοράς απέναντι σε ευαίσθητες ομάδες όπως οι γυναίκες και τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

Ο Γιάννης Πανούσης, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα επιβαρυμένη λειτουργία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ερωτά τον Υπουργό εάν είναι γνώστης των συγκεκριμένων καταγγελιών οι οποίες οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας από το ΕΔΑΔ και αν προτίθεται να ενισχύσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αλλά και την εξάλειψη των προβλημάτων που σχετίζονται με το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Να προλάβουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση

 Ενεργή παρέμβαση της Ευρώπης ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος στο θέμα των προσφύγων από την Συρία προς την Ελλάδα
 
Το θέμα της προετοιμασίας και βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα κύματα προσφύγων που αναμένονται από τη Συρία προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, με κύρια είσοδο την Ελλάδα, έθεσε με γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία και η βίαιη καταστολή από το καθεστώς, προκαλούν το βίαιο εκτοπισμό και μετακινήσεις ανθρώπων. Περισσότερα από 20.000 υπολογίζονται έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και της καταστολής, ενώ πάνω από 1.200.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές και τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHRC) οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από τη Συρία , ή οι αναμενόμενοι να καταγραφούν, ανέρχονται σε 278.392, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά. Η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η UNHRC, η ΕΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί προς τις γειτονικές χώρες υποδοχής προσφύγων (Τουρκία, Λίβανος, Ιράκ κα) είναι πιθανόν να μην επαρκέσει για κάλυψη των διευρυμένων αναγκών.
Η χώρα μας αδυνατεί να ανταποκριθεί από μόνη της, παρά την κάποια οριακή βελτίωση των δομών της σε θέματα ασύλου. Στο ζήτημα απαιτείται ευρωπαϊκή πολιτική κι αλληλεγγύη. Από την άλλη η Ελλάδα καταγγέλεται από διεθνείς οργανισμούς ότι εμποδίσει ακόμα και την υποβολή αιτημάτων για παροχή ασύλου σε προερχόμενους από τη Συρία. Ιδιαίτερα τα νησιά στο Αιγαίο είναι ελάχιστα προετοιμασμένα από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, γνώσης σχετικά πως διαχειρίζεται κανείς πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και υποδομών. Μια κυνική και ρατσιστική αντίληψη που αρχίζει να επικρατεί σε μέρος της κοινωνίας υπό την πίεση ακροδεξιών ομάδων οδηγεί σε εποχής βαρβαρότητας, όταν οι κοινωνίες αδιαφορούσαν πλήρως για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ανθρώπων που προσπαθούν απελπισμένα να διαφύγουν από περιοχές που βομβαρδίζονται ή απειλείται άμεσα η ζωή τους και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πρέπει να τυγχάνουν προστασίας – εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις – ως πρόσφυγες.
Με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νίκος Χρύσογελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνει τα εξής κρίσιμα σημεία όπου απαιτείται παρέμβαση της ΕΕ στο θέμα:
  1. Χρειάζεται να δημιουργηθούν μηχανισμοί, οικονομικοί και άλλοι, ώστε να αντιμετωπιστεί συλλογικά και αλληλέγγυα το ζήτημα των προσφύγων, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων και ειδικά των παιδιών, που προέρχονται από τη Συρία.
  2. Χρειάζεται σαφές σχέδιο επιμερισμού της ευθύνης προστασίας των προσφύγων από τη Συρία στις διάφορες χώρες και όχι μόνο στις χώρες εισόδου, με δεδομένο άλλωστε ότι υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες που επιθυμούν να συνδεθούν με τις οικογένειες τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες
Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου:
«Η ΕΕ οφείλει να συνεργαστεί με την Ελλάδα και να αυξήσει τον διατιθέμενο προϋπολογισμό των έκτακτων μέτρων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2008-2013, έτσι ώστε  να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν δράσεις που θα βοηθήσουν στη βέλτιστη διαχείριση του αναμενόμενου κύματος προσφύγων από τη Συρία. Ειδικά η καλή προετοιμασία των ελληνικών νησιών για την υποδοχή προσφύγων είναι απαραίτητη έτσι ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση αλλά ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθούν οι τοπικές κοινωνίες με τη διαχείριση πολλών και πολύπλοκων ζητημάτων που χρειάζονται και τεχνογνωσία και οικονομικούς πόρους.
Η χώρα μας είναι αλήθεια ότι έχει επανειλημμένα καταδικασθεί για παραβιάσεις δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ύπατης Αρμοστείας καθιστούν σαφές ότι η αίτηση ασύλου δεν είναι εγκληματική πράξη και ότι οι επ' αόριστον και υποχρεωτικές μορφές κράτησης συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η εγκατάλειψη ανθρώπων σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης – όπως ήδη συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις - αποτελεί πλήγμα στον πολιτισμό μας και προσβολή σε όσα βιίωσαν έλληνες πρόσφυγες στο πέρασμα της ιστορίας. Η κρίση στην Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελέσει μια αφορμή για επιδείνωση των δικαιώματων ατόμων που προσπαθούν να διαφύγουν από εμπόλεμες περοχές, όπως είναι η Συρία.
Η ΕΕ χρειάζεται να συμβάλλει με δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε να παρέχεται η διεθνής προστασία που δικαιούνται οι αιτούντες άσυλο και να μην αφεθεί η Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά σήμερα που αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της σε καιρό ειρήνης.
Η ΕΕ δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια της και να αρνείται το πρόβλημα. Αφήνουμε έτσι, όλοι μας, χώρο για ανάπτυξη ρατσιστικών πρακτικών. Αλλά και η ελληνική κοινωνία πρέπει να επιλέξει την ανάπτυξη και όχι την απαξίωση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων ως την απάντηση στην κρίση».

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Δέκα μήνες φυλακή στον εκδότη του «Στόχου» για συκοφαντία του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης

Σε 10 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο εκδότης της ακροδεξιάς εφημερίδας «Στόχος», για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον μελών του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Στις 20/9, μετά από δύο αναβολές, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Σάββα Χατζηπαρασκευά για 3 συκοφαντικά ηλεκτρονικά και έντυπα δημοσιεύματα του «Στόχου» κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών (25 Γενάρη με 9 Μάρτη του 2011).

Όπως πληροφορεί το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης:

Δικαστική δικαίωσή μας απέναντι στον (γνωστό και μη εξαιρετέο) «Στόχο».

Σε 10 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο εκδότης της ακροδεξιάς φυλλάδας «Στόχος», για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον μελών του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Στις 20/9, μετά από δύο αναβολές, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Σάββα Χατζηπαρασκευά για 3 συκοφαντικά ηλεκτρονικά και έντυπα δημοσιεύματα του «Στόχου» κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών (25 Γενάρη με 9 Μάρτη του 2011).

Με αφορμή και αιτία την απεργία πείνας των 300, τα λιβελλογραφήματα στοχοποιούσαν με χυδαία ψέματα και τερατολογίες συγκεκριμένα μέλη μας, ως εγκεφάλους «αντεθνικών σχεδίων για την πρόκληση χάους και ταραχών» και ως επικεφαλής «αντικρατικών θυλάκων στα Χανιά», στους οποίους μάλιστα εμπλέκονται ακόμα και οι αρχές(!), και συγκεκριμένα τμήμα της τοπικής αστυνομίας(!!!). Το εξωφρενικό αυτό «σύμπλεγμα» αποκαλείται μετ’ επιτάσεως και επανειλημμένως «απόστημα», το οποίο η «εφημερίδα» καλεί τις (μη μολυσμένες ακόμα) αρχές να σπάσουν. Στην περίπτωση μάλιστα που αυτές δεν το κατορθώσουν, οι αρθρογράφοι καλούν τους πολίτες των Χανίων να δράσουν «όπως έχουν μάθει οι κρητικοί να κάνουν».

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο τρίτο χρονικά δημοσίευμα (μετά την λήξη της απεργίας και πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου), η «εφημερίδα» προειδοποιούσε για σχέδιο παρέμβασης στην παρέλαση «μουσουλμάνων απεργών πείνας» (!!!). Στην παρέλαση φυσικά το μόνο που τελικά συνέβη ήταν η οργανωμένη προκλητική και επεισοδιακή παρουσία ακροδεξιών και εθνικιστικών στοιχείων – με το πρόσχημα της δήθεν επικείμενης παρέμβασης των πρώην απεργών. Λίγες μέρες αργότερα, άγνωστοι πυρπόλησαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το αυτοκίνητο των συντρόφων μας – οι οποίοι ήταν και οι πολιτικοί ενάγοντες στην εν λόγω δίκη.

Αξίζει ακόμα περισσότερο να αναφερθεί πως την υπεράσπιση του εκδότη της φυλλάδας ανέλαβε το γραφείο του πρώην υπουργού και πρώην «τσεκουράτου» Μάκη Βορίδη, οποίος δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο (όπως βεβαίως και ο ίδιος ο κατηγορούμενος). Η δίκη διήρκεσε 5 ώρες, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των υπόλοιπων διαδίκων της ημέρας, καθώς μετατράπηκε σε δίκη της απεργίας πείνας από την υπεράσπιση, με την δήθεν κατάληψη της Νομικής και του πλοίου της ΑΝΕΚ να έχουν την τιμητική τους!

Πέρα από την έκδηλη και προφανή χαρά μας για την δικαίωση των δυο μελών μας, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και για το ότι έσπασε μια κοινή δυστυχώς πεποίθηση, πως είναι δηλ. μάταιο και «χάσιμο χρόνου» να απαντάνε οι δημοκράτες πολίτες δικαστικά στους οχετούς που εξαπολύουν συχνά πυκνά εναντίον τους τα ακροδεξιά και νεοφασιστικά «μέσα». Σχεδόν καθημερινά πια, δημοσιεύματα και αναρτήσεις – που μπορεί να είναι και απείρως πιο συκοφαντικά, δυσφημιστικά και ελεεινά από κείνα που έπληξαν τους ανθρώπους μας – διακινούνται και αναπαράγονται χωρίς καμία επίπτωση στους καθ’ έξιν ή κατ’ επάγγελμα συκοφάντες. Αυτό μπορούμε και οφείλουμε να το σταματήσουμε πριν γίνει «φυσικό φαινόμενο». Να τους κοπεί ο βήχας τώρα!

Τρεις επιθέσεις μεταναστών σε μια νύχτα στη Μεταμόρφωση

Τρία κρούσματα ρατσιστικής βίας μέσα σε ένα βράδυ σημειώθηκαν στη Μεταμόρφωση Αττικής. Το βράδυ του Σαββάτου, στο στόχαστρο αγνώστων βρέθηκαν Πακιστανοί της ευρύτερης περιοχής, που στις δύο περιπτώσεις κατέληξαν σε νοσοκομείο...

Στην τρίτη περίπτωση, το σπίτι των αλλοδαπών που είχε γίνει στόχος ομάδας μοτοσικλετιστών που πετούσαν τσιμεντόλιθους, σώθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των γειτόνων, Ελλήνων στην πλειοψηφία.

Το πογκρόμ των επιθέσεων ξεκίνησε γύρω στις οχτώ το βράδυ του Σαββάτου στη λεωφόρο Ηρακλείου. Ενας μετανάστης που έτυχε να περνάει από την περιοχή, έπεσε θύμα αγνώστων που με χρήση αιχμηρού αντικειμένου, πιθανότατα μαχαίρι ή λάμα, τον τραυμάτισαν στην κοιλιά. Στη συνέχεια, του έκλεψαν χρηματικό ποσό και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και εξαφανίστηκαν. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

Στις 9.30, στην οδό Κρήτης 4, δύο άτομα, ένας με αυτοκίνητο και ένας μοτοσικλετιστής πλησίασαν τρεις Πακιστανούς. Σταμάτησαν μπροστά τους κόβοντάς τους τον δρόμο και αφού τους ρώτησαν από πού είναι, τούς επιτέθηκαν με μαχαίρι. Οι δύο τραυματίστηκαν, ο τρίτος έφυγε τρέχοντας. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο ΚΑΤ. Ο ένας που τραυματίστηκε στο χέρι πήρε εξιτήριο, ο δεύτερος με τραύμα στο στήθος εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Το τρίτο περιστατικό σημειώθηκε ανάμεσα στα άλλα δύο στην οδό Κορίνθου της Μεταμόρφωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 10 άτομα άρχισαν να πετάνε τσιμεντόλιθους σε σπίτι όπου διαμένουν Πακιστανοί μετανάστες.

Αντιδράσεις γειτόνων
Οταν έσπασαν ένα από τα τζάμια του σπιτιού, γείτονες άκουσαν τη φασαρία και βγήκαν στα μπαλκόνια τους. Οταν είδαν τους «φουσκωτούς», όπως τόνισαν στους δημοσιογράφους οι γείτονες άρχιζαν να τους φωνάζουν να φύγουν. Απείλησαν μάλιστα ότι θα καλούσαν την Αστυνομία. Τελικά, οι άγνωστοι διέφυγαν με τις μηχανές τους...

Σύμφωνα με την αστυνομία, αν και συνέβησαν στην ίδια περιοχή, οι δράστες δεν φαίνεται να είναι οι ίδιοι, αφού ο τρόπος που επέλεξαν να επιτεθούν δεν ήταν κοινός. Οι καθημερινές αιματηρές επιθέσεις έχουν γίνει «πονοκέφαλος» για την ΕΛΑΣ, που προσπαθεί να βρίσκεται πανταχού παρούσα στις γειτονιές με περιπολίες, κυρίως με τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Συγκέντρωση μουσουλμάνων στην Αθήνα για την ταινία του Μωάμεθ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ομονοίας και πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ πραγματοποιούν από τις 15:00, μουσουλμάνοι που κατοικούν στην Αθήνα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αμερικανική ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», εξαιτίας της οποίας προκλήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με δεκάδες νεκρούς σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.
Η αστυνομία αναμένεται να λάβει αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχουν φόβοι επεισοδίων.

Η αγανάκτηση της Σίας Κοσιώνη: «Λυπούμαι δεν θα κάνω σε κανέναν την χάρη»

Η Σία Κοσιώνη γράφει για την Χρυσή Αυγή, τα επεισόδια που συμβαίνουν κατά καιρούς εκφράζει ελεύθερα την γνώμη της!

«Είχε περάσει λίγη ώρα από το ιστορικό τηλεοπτικό μπουκέτο στη Λιάνα Κανέλλη. Δεν είχα προλάβει να βγω από το ραδιοφωνικό στούντιο και χτύπησε το τηλέφωνό μου. Στην άλλη άκρη, άνθρωπος του στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος, σε κατάσταση ημι-υστερίας- με κατσάδιαζε που τα είχα ρίξει «χοντρά» στους Χρυσαυγίτες. «Τι είναι αυτά που λες; Δε φοβάσαι; Μην τυχόν και το ξανακάνεις και σε βρούμε πουθενά...» Η αντίδρασή μου ήταν έντονη και κατηγορηματική.
Εδώ και καιρό, φίλοι και γνωστοί μου περιγράφουν πώς συγγενείς ή φίλοι τους ζήτησαν και έλαβαν τη βοήθεια της Χρυσής Αυγής για μία σειρά από ζητήματα. Μου ζητούν, όμως, να μην πω τίποτα, μην τυχόν και βρουν κανένα μπελά κι αυτοί και οι δικοί τους.
Προ ολίγων ημερών συνάδελφός μου, μου περιέγραφε πώς γνωστός του υποδύθηκε μέλος της Χρυσής Αυγής για να φοβερίσει κάποιον που χρωστούσε χρήματα στην αδελφή του. Με παρακάλεσε να μην το αναφέρω πουθενά, μην τυχόν και μπλέξει κανείς.
Χθες, άνθρωπος την κρίση του οποίου εμπιστεύομαι απόλυτα, με αποθάρρυνε από το να μοιραστώ δημοσίως μία μικρή, γλυκιά ιστορία, της οποίας έτυχε να είμαι πρωταγωνίστρια. «Θα σου την πέσουνε», μου είπε. Και, δυστυχώς, ίσως έχει δίκιο.
Αποφάσισα, όμως, να μην τον ακούσω και να σας τη διηγηθώ. Όχι γιατί νιώθω ότι έκανα κάτι σπουδαίο, ούτε επειδή από την ιστορία αυτή μπορεί κανείς να βγάλει γενικά συμπεράσματα, αλλά επειδή πιστεύω βαθιά, πως όταν αρχίσω να φοβάμαι, θα έχω ηττηθεί.
Και για έναν άλλο λόγο. Επειδή μέσα σε λίγες ώρες έζησα ένα στόρι που συνέτριψε τους φασιστικούς αφορισμούς και τις επικίνδυνες γενικεύσεις που ακούω να εκστομίζονται τον τελευταίο καιρό.
Οδηγούσα, λοιπόν για να πάω στη δουλειά. Στο ραδιοφωνικό αέρα δύο συνάδελφοι προσπαθούσαν να στριμώξουν έναν βουλευτή της Χρυσής Αυγής που με περισσή άνεση έδινε πρωτόγνωρες ερμηνείες στους ελληνικούς νόμους, σκορπώντας άφθονο ρατσιστικό δηλητήριο στα ερτζιανά.
Σε μια στροφή βλέπω κάτι να πέφτει από την τσέπη ενός άνδρα που οδηγούσε ένα παπί. Του κορνάρω. Πού να καταλάβει; Βλέπω ότι με παίρνει να σταματήσω, ανοίγω την πόρτα και το μαζεύω. Είναι ένα κινητό. Φθηνό και παλιάς τεχνολογίας. Πατάω γκάζι να τον προλάβω, αλλά κολλάω στην κίνηση και αυτός γίνεται καπνός.
Λίγη ώρα αργότερα αρχίζω να το περιεργάζομαι. Με το που ανοίγω το μενού, αντιλαμβάνομαι ότι ανήκει σε αλλοδαπό. Αφγανό; Πακιστανό; Κάτι τέτοιο. Αποφασίζω να ασχοληθώ μαζί του αργότερα γιατί βιάζομαι. Θεωρώ αυτονόητο πως, σε όποιον και αν ανήκει, καθήκον μου είναι να το επιστρέψω. Τι σημασία έχει τίνος είναι και από πού είναι;
Όταν το ξαναέπιασα στα χέρια μου λίγες ώρες μετά, βρήκα δεκάδες αναπάντητες κλήσεις. Μεταξύ τους κάμποσες κλήσεις από έναν Ρασίντ. Καλώ πίσω. Ευτυχώς μιλάει καλά ελληνικά.
Του εξηγώ τι έχει συμβεί κι εκείνος μου λέει ότι είναι φίλος του κατόχου και ότι είχε ανησυχήσει φοβερά που δεν τον έβρισκε από το πρωί. Να μην μακρηγορώ, ο Ρασίντ μου εξήγησε πού θα βρω το φίλο του τον Μαχάλ. Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Πήρα το αυτοκίνητο, τον αναζήτησα εκεί που μου είπε ο Ρασίντ και τον βρήκα.
Πακιστανός. Εργαζόμενος ή ιδιοκτήτης -δεν κατάλαβα- μίας μικρής επιχείρησης σε κεντρικό δρόμο του Πειραιά. Ο Μαχάλ έμοιαζε να μην το πιστεύει. Με ευχαρίστησε αμέτρητες φορές και με πίεζε να δεχτώ ως δώρο τη συσκευή, αφού αυτό που τον ένοιαζε ήταν μόνο η κάρτα SIM με τις επαφές του. Αφού δε δέχτηκα άρχισε να με πιέζει να πάρω κάτι από το μαγαζί. Επέμεινα στην άρνησή μου. Αφού είδε και αποείδε, μου είπε, αν ποτέ μπορεί να μου φανεί κάπου χρήσιμος να μη διστάσω να του το ζητήσω.
Τι λέει αυτή η ιστοριούλα;
Τίποτα σπουδαίο.
Ότι μαζί με τους κακούς Μαχάλ, υπάρχουν και καλοί Μαχάλ.
Ότι μαζί με τους παράνομους Μαχάλ, υπάρχουν και νόμιμοι Μαχάλ.
Και ότι δε φταίει ο καλός Μαχάλ για όλους τους κακούς Μαχάλ, ούτε φταίει που γέμισε η Ελλάδα παράνομους καλούς και κακούς Μαχάλ.
Στην εποχή της ανθοφορίας της Χρυσής Αυγής, ο Μαχάλ πρέπει να φοβάται που είναι Μαχάλ κι εγώ να φοβάμαι που μιλάω για το Μαχάλ.
Λυπάμαι, αλλά δε θα κάνω σε κανέναν τη χάρη.
Δεν το δέχομαι, αλλά κατανοώ γιατί κάποιοι αποφασίζουν να λύσουν τα προβλήματά τους διά της Χρυσής Αυγής.
Δεν το δέχομαι, αλλά αντιλαμβάνομαι πώς η αγανάκτηση απέναντι στην ανεπαρκή πολιτεία έχει κάνει πολλούς να ευλογούν τις πρακτικές και τις μεθόδους της.
Επιτρέψτε μου όμως να μη φοβάμαι κιόλας να δηλώσω ανοιχτά την απέχθειά μου. Μαζί και τη βαθιά μου ανησυχία πως αν συνεχίσουμε έτσι, πολύ σύντομα ο φόβος θα χτυπήσει τις πόρτες και των χειροκροτητών και των απαθών.
Το ότι επί δεκαετίες επιτρέψαμε σε κάποιους να τραυματίσουν τη Δημοκρατία, δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε τώρα κάποιους άλλους να την αποτελειώσουν».
Πηγή: aixmi

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας: Η ενοχοποίηση κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά είναι ένα ακόμα όπλο του κεφαλαίου υπέρ του Μνημονίου

"Η ελληνική κοινωνία εξοντώνεται συστηματικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια από τις αδίστακτες νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές πολιτικές των απανωτών Μνημονίων, των Μεσοπρόθεσμων σχεδίων και των Εφαρμοστικών Νόμων. Οι επιλογές του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου που υλοποιούνται από την τρικομματική συγκυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέλυσαν εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών, αφάνισαν το κοινωνικό κράτος, διέλυσαν τη δημόσια υγεία και παιδεία και εκτίναξαν την ανεργία στο 25% (1.300.000 άνεργοι), ενώ οδήγησαν 3.000 συμπολίτες μας στην αυτοκτονία".

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας και επισημαίνει:

"Η συγκυβέρνηση με σκοπό να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει το λαό από τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει, προσπαθεί απεγνωσμένα να στρέψει τη μία κοινωνική τάξη ενάντια στην άλλη, τον ένα κλάδο εργαζομένων ενάντια στον άλλο, ώστε να μην υπάρξει μαζική συλλογική αντίσταση στις δολοφονικές της πολιτικές.

Έτσι η συγκυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά να στοχοποιήσει τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες όπως τους μετανάστες, τους Ρομά και βέβαια τους συνδικαλιστές και τους αγωνιστές της αριστεράς (ενώ ανέχεται τις ανθρωποφαγικές πρακτικές παρακρατικών (τώρα και κοινοβουλευτικών) συμμοριών), για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι για όλα όσα του συμβαίνουν δεν ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική, το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, και το αγριο-καπιταλιστικό πολιτικο-οικονομικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τα πιο αδύναμα και φτωχά στρώματα της κοινωνίας.

Η Δημοτική Αρχή της Λαμίας, υλοποιώντας την πολιτική γραμμή αποπροσανατολισμού και κατακερματισμού του λαού, προσπαθεί να πείσει τους Λαμιώτες ότι για τη φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια των κατοίκων της Ανθήλης ευθύνονται οι Ρομά που διαμένουν στην άκρη του χωριού. Είναι η ίδια Δημοτική Αρχή που όφειλε εδώ και χρόνια να έχει βρει πραγματικές εφαρμόσιμες λύσεις σε συνεργασία με την πολιτεία στο χρόνιο πρόβλημα της στέγασης των Ρομά της πόλης μας και να τους βοηθήσει να αποτινάξουν την φτώχεια και τη δυστυχία τους με συντεταγμένες πολιτικές κοινωνικής ένταξης.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμβίωση αυτή, καταδικάζουμε απερίφραστα τις λογικές που ακούστηκαν από κάποιους κατοίκους στη λαϊκή συνέλευση για την «εξαφάνιση» των ρομά (εφαρμόζοντας λογικές ταγμάτων εφόδου-ασφαλείας) ή ακόμα και τη μεταφορά-εξορία τους σε κάποια άλλη γωνιά της πόλης. Η πραγματική αιτία της ανέχειάς των κατοίκων της Ανθήλης, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι αγρότες, είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, καθώς και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των Μνημονίων, που οδήγησαν σε μείωση κατά 60% των λειτουργικών δαπανών των Δήμων, με αποτέλεσμα την αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσει πολιτικές παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας και αρμονικής ένταξης ατόμων που προέρχονται από διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες. Όσο εφαρμόζονται αυτές οι πολιτικές, τόσο το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν θα οξύνεται.

Όσον αφορά την παρουσία στην Ανθήλη της ναζιστικής συμμορίας της χρυσής αυγής, ο εκφασισμός της κοινωνίας είναι η τελευταία λύση που διαθέτει το καπιταλιστικό σύστημα, όταν βρίσκεται σε βαθιά δομική κρίση όπως τώρα. Διότι ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού και το μακρύ του χέρι όταν αυτός φτάνει στα όριά του. Ο φασισμός, όπως έλεγε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι «η πιο ωμή και καταπιεστική μορφή του καπιταλισμού, είναι ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός». Στοχοποιεί οτιδήποτε δεν ταιριάζει με την αρρωστημένη «αισθητική» του, θέλει να δημιουργήσει μια στρατιωτικοποιημένη κοινωνία (και να καταργήσει την ούτως ή άλλως κουτσουρεμένη δημοκρατία) και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να ανατρέψει τις υφιστάμενες σχέσεις παραγωγής και την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους καπιταλιστές.

Για αυτό το λόγο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας καλεί στην άμεση συγκρότηση ενός μετώπου διεκδίκησης δημοκρατικών ελευθεριών, εργαζόμενων και ανέργων, που θα αμφισβητεί και θα ανατρέπει στις γειτονιές τον φασισμό και την πολιτική που τον γεννά, πριν οι σκηνές μίσους και βίας γίνουν καθημερινότητα, πριν συνηθίσουμε στη μισαλλοδοξία και το φόβο.

Ο φασισμός πρέπει να ηττηθεί με μαζικό αγώνα και αλληλεγγύη, με κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών! Η μόνη σωτηρία για το λαό και τη νεολαία, αλλά και ο δρόμος για να ηττηθεί μια για πάντα ο φασισμός, που είναι υπηρέτης του κεφαλαίου και των τραπεζών, είναι ο λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση και η ανατροπή των Μνημονίων και της Τρόικας, η διαγραφή του χρέους και η έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης και της ΕΕ".

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ξάνθη: Φυλάκιση οκτώ μηνών σε 30χρονο για τον ξυλοδαρμό μουσουλμάνου εκπαιδευτικού

Σε φυλάκιση οκτώ μηνών, με τριετή αναστολή, καταδίκασε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης 30χρονο, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στον ξυλοδαρμό του μουσουλμάνου εκπαιδευτικού, που είναι μέλος αντιφασιστικής οργάνωσης.

Ο 30χρονος κατηγορείται ότι το βράδυ της περασμένης Τρίτης συμμετείχε σε επίθεση που σημειώθηκε εναντίον μελών αντιφασιστικής οργάνωσης. Στη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο της επαρχιακής πόλης, ο εκπαιδευτικός, Μιλιατζίν Τζεμαλί, καθώς επίσης και άλλα τρία άτομα, που είναι μέλη της κίνησης: «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Ξάνθης». Τα μέλη της αντιφασιστικής οργάνωσης κατέθεσαν στην Αστυνομία ότι δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από μέλη της «Χρυσής Αυγής», την ώρα που κολλούσαν αφίσες, κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ενώ ο εκπαιδευτικός στην κατάθεσή του αναφέρει ότι αναγνώρισε τον 30χρονο.

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της αντιφασιστικής κίνησης, εκτός από τον καταδικασθέντα στην επίθεση συμμετείχαν άλλα τρία άτομα τα οποία φορούσαν μαύρα μπλουζάκια, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, παραπέμπει στη «Χρυσή Αυγή».

Πηγή: iefimerida.gr

Μουσουλμάνοι Ελλάδας: «Ο μεγαλύτερος ρατσιστής είναι ο Πρωθυπουργός»

Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος Ναΐμ Ελγαντούρ
Ο μεγαλύτερος ρατσιστής στην Ελλάδα είναι ο πρωθυπουργός», δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος Ναΐμ Ελγαντούρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να καταδικάσει την αμερικανική ταινία που προσβάλλει τον Προφήτη του Ισλάμ, Μωάμεθ, αλλά και τις βίαιες ενέργειες ακραίων μουσουλμάνων.


Ο κ. Ελγαντούρ αφού δήλωσε ότι οι ακρότητες που σημειώνονται σε πολλές χώρες δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου, περιέγραψε τις καταστάσεις που βιώνουν σήμερα οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα όπου, όπως σημείωσε, «στερούνται αξιοπρεπούς χώρου λατρείας καθώς και νεκροταφείου».

Αναφερόμενος στον κ. Αντώνη Σαμαρά δήλωσε ότι «ο μεγαλύτερος ρατσιστής στην Ελλάδα είναι ο Πρωθυπουργός». Και για την άποψή του αυτή επικαλέστηκε προεκλογικές αναφορές του Πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό. Δεν παρέλειψε ωστόσο να ευχαριστήσει την Εκκλησία της Ελλάδος για την παραχώρηση έκτασης στο Σχιστό προκειμένου να γίνει μουσουλμανικό νεκροταφείο αλλά επέκρινε την ολιγωρία της Πολιτείας που δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αξιοποιηθεί η δωρεά.

Ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος Ναΐμ Ελγαντούρ επισήμανε ότι αυτή την στιγμή όλοι οι πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη διεξάγονται σε μουσουλμανικές χώρες. Οπως προσέθεσε «οι μουσουλμάνοι τάσσονται κατά της βίας και της προσβολής της θρησκευτικής πίστης» και σημείωσε ότι «οι ακρότητες δεν μπορεί να ταυτίζονται με μια θρησκεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους γνωστοί θεολόγοι και κοινωνιολόγοι ενώ διαβάστηκε μήνυμα και του Γραμματέα θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Καλατζή.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Συνάντηση Βενιζέλου με θεσμικούς φορείς για το μεταναστευτικό

Με τους εκπροσώπους του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Συνηγόρου του Πολίτη συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για τις διεθνείς εξελίξεις που τροφοδοτούν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, τις δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει η χώρα μέσα στην Ε.Ε. και την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό νησιωτικό χώρο και τον Έβρο. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η παράταξη θα προωθήσει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και θα επαναφέρει στην επικαιρότητα το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της προηγούμενης Βουλής για το μεταναστευτικό. 
Ζήτησε, μάλιστα, να διεξαχθεί σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία και ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την πλήρη και συστηματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αναστολή κατεδάφισης παραγκών 42 Ρομά στο Χαλάνδρι με δικαστική απόφαση

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως σήμερα ο Πρόεδρος του Α’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας Βασίλειος Οδαμπάσογλου με προσωρινή διαταγή διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την κατεδάφιση των κατοικιών 42 Ρομά στο Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι.

Η αναστολή εκτέλεσης ισχύει μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου του Διοικητικού Εφετείου για την εκκρεμούσα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης κατεδάφισης. Η εκδίκαση της αίτησης αναστολής θα γίνει σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί αφού η Διοίκηση υποβάλει στο δικαστήριο το φάκελο με τις παρατηρήσεις της. Μετά την εκδίκαση δε θα ακολουθήσει σε άλλη ημερομηνία η έκδοση απόφασης. Αν γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής, για τους ίδιους λόγους που έγινε δεκτό και το αίτημα προσωρινής διαταγής, η απόφαση κατεδάφισης δεν θα εκτελεστεί μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση ακύρωσης, που με τους τρέχοντες ρυθμούς αναμένεται να εκδικασθεί και στη συνέχεια να εκδοθεί η απόφαση το 2014.

Την αίτηση αναστολής και την αίτηση ακύρωσης κατέθεσαν στις 14/4/2012 οι δικηγόροι Ευθύμιος και Σπύρος Πολιτόπουλος. Σειρά (νομολογιακών και άλλων) εγγράφων υποστήριξης προστέθηκαν σήμερα από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και από το Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου (όπου φοιτούν δεκάδες παιδιά Ρομά) μέσω των δικηγόρων.

Ουσιαστική στήριξη στους Ρομά παρείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και η Τ.Ε. Σύριζα Χαλανδρίου. Το έγγραφο του διευθυντή και τα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ (που δεν έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ…) επισυνάπτονται.

Τα κείμενα που κατέθεσε το ΕΠΣΕ περιλαμβάνουν απόφαση (σε δεύτερο βαθμό) ακύρωσης πρωτόκολλων διοικητικής αποβολής Ρομά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών με εκτεταμένη νομολογία που συνοψίζεται πως κανένα μέτρο αποβολής Ρομά δεν μπορεί να ληφθεί πριν τους παραχωρηθεί κατάλληλη εναλλακτική στέγαση. Περιλαμβάνουν επίσης απόφαση (σε πρώτο βαθμό) του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας και ο Δήμος Χαλανδρίου υποχρεώνονται να καταβάλουν αποζημίωση σε 52 οικοπεδούχους επειδή οι φορείς αυτοί αδράνησαν επί μακρό να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον καθορισμό κατάλληλων χώρων στέγασης των πληθυσμών Ρομά και επέδειξαν με τη συμπεριφορά τους καθυστέρηση που υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο για την αποδέσμευση των ακινήτων των εναγόντων και την μετεγκατάσταση των πληθυσμών Ρομά σε νομίμως οριοθετημένες περιοχές: κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκαν εφέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους που θα εκδικασθούν από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2013. Περιλαμβάνουν επίσης απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην οποία αναφέρεται ότι οποιαδήποτε ενέργεια μετακίνηση του καταυλισμού από την περιοχή του Νομισματοκοπείου θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόταση κατάλληλου χώρου για τη μετεγκατάστασή του. Τέλος, περιλαμβάνουν δημοσίευμα για μεγάλο σκάνδαλο που διερευνά ο ΣΔΟΕ και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στο Δήμο Χαλανδρίου, επειδή χάθηκε ένα μεγάλο μέρος των τριών εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση χώρων που διέμεναν οι Ρομά.

Το ΕΠΣΕ θεωρεί τέλος λυπηρή την εκτεταμένη σημερινή παραπληροφόρηση ότι δήθεν δόθηκε αναστολή μόνο για ένα δίμηνο, ότι δήθεν δόθηκε γιατί δεν είχαν επιδοθεί νόμιμα οι αποφάσεις κατεδάφισης, ότι δήθεν δόθηκε γιατί υπήρχε η απεργία των δικαστικών, κτλ. Κανένας δεν έκανε τον κόπο να έρθει στο δικαστήριο ή έστω να ρωτήσει τους δικηγόρους ή το ΕΠΣΕ. Το χειρότερο είναι πως τα δημοσιεύματα δημιουργούν την λανθασμένη εντύπωση πως μέσα σε δύο μήνες μπορεί να βρεθεί τόπος μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί σε αυτόν οικισμός. 

Φωτό αρχείου
Ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου

Σε έγγραφό του προς το δικαστήριο ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου, αναφέρει τα εξής:
"Σας παρακαλούμε στη διαμόρφωση της απόφασής σας να συνεκτιμήσετε και τη βλάβη που θα υποστούν τα παιδιά Ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» του Δήμου Χαλανδρίου και φοιτούν στο 4Q Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου.
             
Το προηγούμενο σχολικό έτος έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, σε συνεργασία με ένα Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, για την ένταξη των παιδιών Ρομά του καταυλισμού στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη» στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ελπιδοφόρα Το Σεπτέμβριο του 2011 είχαμε 31 εγγραφές παιδιών και τα 26 από αυτά φοίτησαν συστηματικά όλη την προηγούμενη χρονιά σε δύο τμήματα υποδοχής Ρομά. Τόσο η πρόοδός τους σε μαθησιακό επίπεδο όσο και η κοινωνικοποίησή τους στο χώρο του σχολείου μάς επέτρεψαν να τα εντάξουμε κανονικά σε τάξεις, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, και να φιλοδοξούμε να τα δούμε να αποφοιτούν από το σχολείο μας.

Χωρίς να είναι στις προθέσεις μας και στις αρμοδιότητές μας να μπούμε στη ουσία της υπόθεσης της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, οφείλουμε να επισημάνουμε τις συνέπειές της και να εκφράσουμε την ανησυχία μας ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει ξανά τα 26 παιδιά μας (μαζί με τα 6 νήπια Ρομά του 4ου και 10ου Νηπιαγωγείου Χαλανδρίου καθώς και όσα εγγράφηκαν φέτος στα 7ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία Χαλανδρίου) εκτός σχολείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία μας και τον πολιτισμό μας".

Φωτό αρχείου
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου

"Με μια "περίεργη" ταχύτητα (αναντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύεται σε πανάκριβες κατασκευές "επωνύμων" μέσα σε δασικές περιοχές ή άλλους απαγορευμένους χώρους), οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Χαλανδρίου προχωρούν, την Τρίτη 18/9 στην κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων (παράγκες) των ρομά, στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, στο Χαλάνδρι.

Οι ρομά, που κατοικούν στην περιοχή κοντά 50 χρόνια, είναι πολίτες Χαλανδρίου και τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο της περιοχής. Ηδη φέτος 26 παιδιά πηγαίνουν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Χαλανδρίου. Πολλοί από αυτούς έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Χαλάνδρι.

Σε μια επίδειξη αναλγησίας που προκαλεί το κοινό αίσθημα, οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν στην κατεδάφιση των παραγκών χωρίς να έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να βρουν έναν χώρο (όπως άλλωστε από τον νόμο είναι υποχρεωμένοι), με στοιχειώδεις υποδομές, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι συγκεκριμένοι ρομά, δεδομένου ότι έρχεται χειμώνας και από το ξεσπίτωμά τους θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές μικρών παιδιών και ηλικιωμένων.

Ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα έχουν γεννηθεί με τους περίοικους λόγω του ιδιαίτερου τρόπου ζωής τους και τα ιδιοκτησιακά θέματα για τα οποία αρμόδια είναι τα δικαστήρια, πιστεύουμε πως προέχει η ανθρωπιστική πλευρά και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ιδιαίτερα σήμερα που η μεγάλη οικονομική κρίση οξύνει τις καταστάσεις και δραματοποιεί τις συνθήκες επιβίωσης των πιο απομονωμένων κοινωνικών ομάδων, όπως αυτές των ρομά".
  
Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Αττικής Δ. Καλογερόπουλου να κατεδαφιστεί ο καταυλισμός των Ρομά στην περιοχή "Πεύκο Πολίτη" στο Δήμο Χαλανδρίου, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους μέριμνα για μετεγκατάστασή τους σε άλλη τοποθεσία, όπως ρητά απαιτείται από τις διεθνείς νομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας. Κατά συνέπεια, βάσει του Συντάγματος, του Διεθνούς και του Κοινοτικού Δικαίου για την εξάλειψη των διακρίσεων, κάθε αποβολή Ρομά από την εγκατάστασή τους πρέπει να πληροί τον όρο της προηγούμενης διασφάλισης κατάλληλου χώρου μετεγκατάστασης, αλλιώς η Πολιτεία παραβιάζει την υποχρέωση θετικής μέριμνας για αυτούς

Ειδικότερα, θυμίζουμε στους αρμόδιους ότι το ελληνικό Σύνταγμα καθιερώνει μια ειδική φροντίδα μέριμνας σε σχέση με την έλλειψη ή την ανεπάρκεια στέγης για τους πολίτες, ενώ το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα αναγνωρίζει θετικά μέτρα για την εξάλειψη των διακρίσεων στην πράξη υπέρ ατόμων και ομάδων που μειονεκτούν κοινωνικά λόγω εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής (Οδηγία 2000/43/ΕΚ, Ν.3304/05, Σ.116 παρ.2). Μάλιστα, παράλληλα με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου μετεγκατάστασης,  οι Δήμοι και το κράτος έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν συνθήκες υγιεινής διαβίωσης για όλους, ανεξαρτήτως δημοτικής εγγραφής ή εθνικότητας. Δυστυχώς, στην περίπτωση των Ρομά του Χαλανδρίου, όπως και σε πολλές άλλες στο παρελθόν, το ζήτημα της εξεύρεσης χώρου μετεγκατάστασης των Ρομά του καταυλισμού συνεχίζει να αποτελεί το «Γόρδιο δεσμό» του προβλήματος, καθώς Πολιτεία και Δήμος συνεχίζουν να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα αυτή. Επισημαίνουμε ότι στον καταυλισμό διαμένουν εδώ και 40 χρόνια Έλληνες πολίτες, που δοκιμάζονται και αυτοί σκληρά από την οικονομική κρίση.

Επίσης, η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στο 4ο Δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου δεν είναι εγγεγραμμένα 26 παιδιά Ρομά, παρόλο που γίνονται δεκτά στις σχολικές τάξεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει η σχετική εκκρεμότητα, που σε συνδυασμό με τις εξελίξεις ως προς την κατεδάφιση του καταυλισμού θα απειλήσει το δικαίωμα των παιδιών Ρομά στην πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τέλος, με αφορμή την υπόθεση των Ρομά Χαλανδρίου, υπενθυμίζουμε ότι οι κοινότητες των Ρομά στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένες και συνεχείς διακρίσεις στην πρόσβαση στη στέγαση. Η πλειονότητα των Ρομά στην Ελλάδα διαβιώνει υπό εξαιρετικά άσχημες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως ύδρευση ή ηλεκτρισμό, ενώ συχνά γίνεται θύμα φυλετικού διαχωρισμού και αναγκαστικών εξώσεων από τις τοπικές αρχές. Οι συνθήκες διαβίωσης των κοινοτήτων αυτών έχουν καταγγελθεί από διεθνείς οργανισμούς ως απάνθρωπες και αποτελούν σοβαρή παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων από την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την Πολιτεία την αναστολή της κατεδάφισης του καταυλισμού μέχρι να μετεγκατασταθούν οι οικογένειες των Ρομά σε χώρο που θα τους βρει η Πολιτεία, αφού κατά ένα μεγάλο μέρος τους είναι ήδη επί 40 χρόνια πολίτες και δημότες Χαλανδρίου, καθώς και την τακτοποίηση του ζητήματος της εγγραφής των 26 παιδιών Ρομά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου. Επιμένουμε ότι η όποια μετεγκατάστασή τους (την οποία, άλλωστε, και οι ίδιοι επιθυμούν) πρέπει να γίνει με τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία και όχι στο όνομα της εξυπηρέτησης των εργολαβικών συμφερόντων που καιροφυλακτούν να αναλάβουν την «ανάπτυξη» της περιοχής.

Καλούμε τους αρμόδιους Φορείς, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Χαλανδρίου πρώτα να φροντίσουν να βρουν έναν κατάλληλο χώρο για να μεταφερθούν οι συγκεκριμένες οικογένειες χωρίς να κινδυνεύει κανείς, αντί ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον, και μετά να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων.

Νέα ευρωδίκη της Ελλάδας για τη Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δημοσιοποίησε την απόφασή του της 30 Αυγούστου 2012 να κρίνει κατ’ αρχή παραδεκτή και να κοινοποιήσει στην Ελλάδα την προσφυγή Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού και λοιποί κατά Ελλάδας με το ερώτημα αν η άρνηση των ελληνικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν το σωματείο αυτό είναι συμβατή με το δικαίωμα των αιτούντων στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι όπως αυτή ορίζεται από το Άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει τις παρατηρήσεις της μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2013. Θα ακολουθήσουν παρατηρήσεις των προσφευγόντων και συμπληρωτικές παρατηρήσεις της Ελλάδας και στη συνέχεια έκδοση απόφασης, κατά τα τέλη του 2013 ή κατά το 2014. 
Τη Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού εκπροσωπούν ενώπιον του ΕΔΔΑ το ΕΠΣΕ και η δικηγόρος Έφη Τελλή που υπέβαλαν την προσφυγή στις 10 Δεκεμβρίου 2009. Ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς δήλωσε: «Η Ελλάδα εγκαλείται για άλλη μια φορά διεθνώς για παραβίαση των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας. Αν και την ευθύνη της απάντησης στο ΕΔΔΑ φέρει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, θέση οφείλουν να πάρουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται πως η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού ζήτησε την αναγνώρισή της για πρώτη φορά στις 12 Ιουνίου 1990. Το αίτημά της αυτό απορρίφθηκε τελικά από τον Άρειο Πάγο στις 16 Μαΐου 1994. Η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού προσέφυγε στη συνέχεια στο ΕΔΔΑ που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του Άρθρου 11 της ΕΣΔΑ στις 10 Ιουλίου 1998 (Υπόθεση Σιδηρόπουλος και λοιποί κατά Ελλάδας - απόφαση στην ιστοσελίδα http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=1331163). Μετά από περιπετειώδη αναζήτηση δικηγόρου στη Φλώρινα για να ξεκινήσει νέα διαδικασία αναγνώρισης, τα συμπροσφεύγοντα στο ΕΔΔΑ μέλη του ΔΣ της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού Πέτρος Δήμτσης, Ιωάννης Γκότσης, Παναγιώτης Αναστασιάδης, Γεωργία Πετροπούλου, Ελευθέριος Μάντζας, Πέτρος Βασιλειάδης και Ηλίας Δαφοπουλος ζήτησαν την αναγνώριση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού στις 24 Ιουνίου 2003. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε τελικά από τον Άρειο Πάγο στις 11 Ιουνίου 2009 (απόφαση 1448/2009 διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Άρειου Πάγου: http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=M5XWKQ14K1DK4WJ9SZH5A9CK5ML29R&apof=1448_2009).

Ψαριανός: Μαζί με την Τουρκία να αντιμετωπίσουμε το κύμα προσφύγων από την Συρία

Δήλωση του βουλευτή Β’ Αθήνας Γρ. Ψαριανού για την αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων από κοινού με την Τουρκία:

"Πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν και παραμένει, πως το σύνολο των προβλημάτων με τους μετανάστες, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, και τους πρόσφυγες μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνέργιες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και μάλιστα με ενέργειες που να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το σύνολο των παραμέτρων που συνθέτουν τα προβλήματα της αναγκαστικής μετανάστευσης.

Για τη περίπτωση της Συρίας μιλάμε για αναγκαστική προσφυγιά, εξαιτίας ενός ακήρυχτου και ανεξέλεγκτου πολέμου.

Τους τελευταίους μήνες έχουν μπει στην Τουρκία περισσότεροι από 400.000 Σύροι πρόσφυγες, προσπαθώντας να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου και 150.000 από τους οποίους βρίσκονται ήδη στα παράλια της Μ. Ασίας προσπαθώντας με κάθε τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη, δηλαδή στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι που αναγκαστικά δέχονται το κύμα αυτών των προσφύγων κατασκευάζουν στην περιοχή της Σμύρνης ένα Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

Στην πρόσφατη επίσκεψη με τη συνάδελφο Νίκη Φούντα στη Σμύρνη συναντηθήκαμε με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος , τους Hamza Dag και Ali Aslik. Μεταξύ των άλλων που συζητήθηκαν περί τα Ελληνοτουρκικά τέθηκε από την πλευρά μας το θέμα της λαθραίας διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί και με διμερή συνεργασία το θέμα αυτό. Μάλιστα από τους Τούρκους βουλευτές ετέθη ανοιχτά και χωρίς περιστροφές το αίτημα της βοήθειας για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Η Δημοκρατική Αριστερά, προτείνει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ούτως ώστε σε συνεργασία με τη γειτονική χώρα να επιδιώξουμε από κοινού την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των Σύρων και όχι μόνο προσφύγων, βασισμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.

Και αυτό πρέπει να γίνει πρακτικά τώρα και όχι να αρχίσουμε πάλι την ανάπτυξη φιλολογίας για το πολύ σύνθετο αυτό θέμα. Δηλαδή φιλολογίας για τις ζωές των άλλων".

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Διαδήλωση - διαμαρτυρία ενάντια στις ομοφοβικές επιθέσεις στην πλ. Κλαυθμώνος

Σύνταγμα, Ομόνοια, Ζάππειο : τρία κεντρικά σημεία της Αθήνας, τρία περιστατικά ομοφοβικής βίας σε διάστημα μόλις δυο εβδομάδων , με... συμπολίτες / συμπολίτισσές μας- άτομα της LGBTQ (Lesbian, Gay, Bi, Trans, Queer) κοινότητας να γίνονται θύματα σωματικής και λεκτικής κακοποίησης.
Όλα αυτά συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν με την καθημερινή πολιτική νομιμοποίηση της βίας και την απουσία της πολιτείας, παράγοντες που συντελούν τα μέγιστα στην καλλιέργεια της κοινωνικής ανοχής σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Σε αντιστάθμισμα όλων αυτών, αλλά και της περιρέουσας αδράνειας που χαρακτηρίζει πλέον την πόλη μας και τους κατοίκους της, οργανώσεις, συλλογικότητες και φορείς σχεδιάζουν μια σειρά δράσεων καταγγελίας των πρόσφατων περιστατικών βίας, με στόχο την ευαισθητοποιήση του κοινού, στο γενικότερο πλαίσιο κινητοποιήσεων για την καταπολέμηση της ομοφοβίας / τρανσφοβίας.

Πιο συγκεκριμένα, καλούμε φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες σε μια απο κοινού διαμαρτυρία ενάντια στην ομοφοβική - τρανσφοβική βία, στις 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν το βράδυ της ίδιας ημέρας με performances στη πλατεία Κεραμεικού στις 21.00 καθώς και το πρωί του Σαββάτου 15/9 στις 12.00 με ένα freeze action σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Σε κατεύθυνση αντίθετη του αναχρονιστικού αέρα που φαίνεται να πνέει στις κοινωνίες μας, δε μένουμε αμέτοχοι / αμέτοχες σε όσα συμβαίνουν δίπλα μας και βάζουμε το χρώμα μας στην κοινωνία που οραματιζόμαστε.

Υπογράφουν οι :

ActUP Hellas
ΣΥΔ- Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.
OΛΚΕ
Colour Youth- Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
Athens Pride
Kόσμος χωρίς πολέμους και βία
Σύνθεση 10%
Ροζ Καφενείο
GayWorld.gr

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για το σχέδιο νόμου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας»

Σε εκκρεμότητα παραμένει επεξεργασμένο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, αναφέρουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με ερώτησή τους στη Βουλή και επισημαίνουν:

"Από τον Δεκέμβριο του 2011 βρίσκεται σε εκκρεμότητα σχέδιο νόμου για την «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας». Η εκκρεμότητα αφορά τόσο την κατάθεση όσο και τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2011 και είχε συζητηθεί στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής, χωρίς όμως να κατατεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια.
Τα πρόσφατα και ολοένα αυξανόμενα περιστατικά βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας καθιστούν επιτακτική την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα αποτρέπει την εμφάνιση ανάλογων περιστατικών.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε και πότε να εισάγετε στην Ολομέλεια προς συζήτηση το συγκεκριμένο σχέδιο νόμο;"

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ:Αναγνωστάκης Δημήτρης, Βουδούρης Οδυσσέας, Γιαννακάκη Μαρία ,Κυρίτσης Γιώργος ,Λυκούδης Σπύρος , Μάρκου Κατερίνα
Μιχελογιαννάκης Γιάννης , Μουτσινάς Πάρης, Ξηροτύρη Ασημίνα, Οικονόμου Βασίλης , Πανούσης Ιωάννης, Ρεπούση Μαρία, Τσούκαλης Νίκος , Φούντα Νίκη. Ψαριανός Γρηγόρης και Ψύρρας Θωμάς

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση της Μ. Γιαννακάκη και της Μ. Ρεπούση για τις ρατσιστικές επιθέσεις στις περιφέρειες Πειραιά


Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή ης Μ. Γιαννακάκη και η Μ. Ρεπούση για τις ρατσιστικές επιθέσεις στις περιφέρειες Πειραιά

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
"Όπως γνωρίζετε, τα φαινόμενα επιθέσεων εκ μέρους οργανωμένων ομάδων εναντίον μεταναστών βρίσκονται σε έξαρση, δημιουργώντας ένα ανησυχητικό κλίμα αναφορικά με την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Τα κρούσματα βίας γνωρίζουν έντονη κλιμάκωση στις περιφέρειες του Πειραιά και ειδικότερα στην περιοχή της Νίκαιας, όπου και σημειώνονται οι περισσότερες εκ των επιθέσεων αυτών.

Οι καταγγελίες τέτοιων περιστατικών πληθαίνουν ραγδαία, ενώ η αντιμετώπισή τους, μέχρι στιγμής, παρουσιάζεται αναιμική. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, στις αρχές Ιουλίου, μέσω της οποίας καταγγέλλεται η συνεργασία της τοπικής αστυνομίας με ομάδες ακροδεξιών πεποιθήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), της 7ης Ιουλίου, στην οποία αναφέρεται η ελλιπής προσπάθεια των Αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη ομάδας ατόμων που εισέβαλλε σε οικεία μεταναστών στην Νίκαια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών εκ των τελευταίων, ενώ με χαρακτηριστική άνεση προσήγαγε ομάδα παράνομων μεταναστών οι οποίοι προέβηκαν προς συμπαράσταση των αμυνόμενων. Η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, από τις Αστυνομικές Αρχές, οφείλει να είναι αμφοτεροβαρής.

Σε ανάλογη περίπτωση, σύμφωνα με την επιστολή, της 10ης Ιουλίου, του Ανοικτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά (ΑΣΜΠ) προς τον Δήμαρχο Νίκαιας, στις 6 Ιουλίου, τρεις Πακιστανοί δέχθηκαν επίθεση από ομάδα μοτοσικλετιστών, εκτός της οικείας τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των δύο εξ αυτών. Οι Αστυνομικές Δυνάμεις που μετέβησαν στην περιοχή, μετέφεραν τα θύματα στο Α.Τ. Νίκαιας όπου, όμως, δεν κατατέθηκε μήνυση, αφού δεν υπήρχε διερμηνέας για να επιβεβαιώσει ότι οι τελευταίοι επιθυμούσαν να ενεργήσουν τοιουτοτρόπως. Το ζήτημα διευθετήθηκε κατόπιν παρεμβάσεως του ΑΣΜΠ. Παράλληλα, προσωπικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προσήγαγε 14 Πακιστανούς στο Α.Τ. Νίκαιας, οι οποίοι είχαν μεταβεί στην περιοχή του περιστατικού προς βοήθεια των θυμάτων, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά μεροληπτική συμπεριφορά.

Αντιθέτως, στην περίπτωση της ρατσιστικής επιθέσεως εναντίον τεσσάρων Αιγύπτιων ψαράδων στην οικεία τους, στο Πέραμα, όπου υπήρξε ο σοβαρός τραυματισμός ενός εξ αυτών και μεταφορά του στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», η Αστυνομία της περιοχής του Σχιστού έδρασε έγκαιρα και προέβηκε στην σύλληψη έξι ατόμων, στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη με τις κατηγορίες της βαριάς σωματικής βλάβης, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων. Δυστυχώς, όμως, η θεμιτή αυτή συμπεριφορά εκ μέρους των Αστυνομικών Αρχών, δεν αποτελεί πάγια τακτική τους.

Σε άλλο περιστατικό, στην περιοχή του Κερατσινίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, της 9ης Ιουλίου, του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Αττικής & Νήσων, της Πανελλήνιας Ένωσης Αμμοβολιστών – Καθαριστών, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων, Επισκευαστών Εγκαταστάσεων Πλοίων Αττικής & Νήσων, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και του Συνδικάτου Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ», υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Κερατσινίου άσκησαν απρόκλητη σωματική βία σε Αιγύπτιο μετανάστη. Εν συνεχεία, οι ίδιοι υπάλληλοι δέχθηκαν τις έντονες διαμαρτυρίες του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και μέλους του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Πουλικόγιαννη Σωτηρίου, ο οποίος ετύγχανε να είναι αυτόπτης μάρτυρας. Οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας επιτέθηκαν φραστικά και σωματικά κατά του τελευταίου, συλλαμβάνοντάς τον με την κατηγορία της απείθειας, οδηγώντας τον στο αυτόφωρο, όταν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του νόμου, όπως και δεν ενέπιπτε στην δικαιοδοσία τους. Μολονότι η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των συγκεκριμένων Υπουργείων, το περιστατικό αυτό δεν παύει να είναι ενδεικτικό του ψυχολογικού κλίματος που επικρατεί στις ευρύτερες υπηρεσίες άσκησης αστυνομικών εξουσιών.

Σχετική με τα περιστατικά ρατσιστικής βίας είναι και η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, της 14ης Αυγούστου, στην οποία αναφέρεται η ανησυχία και ο προβληματισμός για τα εντεινόμενα, αυτά, γεγονότα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η εκδήλωση εγκληματικών συμπεριφορών από αλλοδαπούς δεν μπορεί να ταυτίζει στο σύνολο του το πρόβλημα της εγκληματικότητας με τους μετανάστες, ενώ η αντιμετώπισή τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας. Οι επιθέσεις με γνώμονα τα φυλετικά κριτήρια ακυρώνουν το Κράτος Δικαίου και προσβάλλουν την Πολιτεία, αναδεικνύοντας την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει, ανάλογα περιστατικά.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Τι προτίθενται να πράξουν για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων, τόσο θεσμικά όσο και πρακτικά, ούτως ώστε να υπάρξει αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος που απειλεί την κοινωνική συνοχή και αποκατάσταση της Πολιτείας ως φορέα ικανού να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα γεγονότα;

2. Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου να εξασφαλίσουν εκείνη τη θεσμική λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών που είναι συμβατή με το δημοκρατικό πολίτευμα";

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Bυθίστηκε σκάφος με παράνομους μετανάστες στο Αιγαίο


Είκοσι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν βυθίστηκε σκάφος που τους μετέφερε παράνομα από τη Σμύρνη προς την Ελλάδα.

Το σκάφος προσέκρουσε σε βράχο, σε απόσταση 50 μέτρων από την ακτή και άρχισε να βυθίζεται.

Σύμφωνα με τον έπαρχο της περιοχής Μεντερές (Μαίανδρος), Ταχσίν Κουρτμπέιογλου διασώθηκαν 45 άτομα.

Πάντως, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συνολικά 102 επιβάτες στο σκάφος, εκ των οποίων, προς το παρόν, έχουν διασωθεί οι 50, ενώ έχασαν τη ζωή τους 20. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μετανάστες από το Ιράκ και τη Συρία.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...