Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΤΑδραση: Απαράδεκτη η «υποδοχή» των μεταναστών στα νησιά

Για τεράστια ελλείμματα στη διαχείριση των συνεχών αφίξεων μεικτών ομάδων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα κάνει λόγο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΜΕΤΑδραση, που  παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας και νομικής αρωγής σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας.
Η οργάνωση τονίζει επίσης τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά που βιώνουν εντονότερα το ζήτημα σήμερα, όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Λέρος, η Σύμη και το Αγαθονήσι.

Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, ανάμεσα στους αφιχθέντες βρίσκονται οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων και ασυνόδευτα ανήλικα, δηλαδή οι αποκαλούμενες ευάλωτες ομάδες, από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Πολλοί εξ’ αυτών είναι Σύριοι που έχουν τραπεί σε φυγή λόγω της εμφύλιας σύρραξης.

Από τις αναφορές που έχει η οργάνωση μέσω των συνεργατών της στα σύνορα, η κατάσταση που παρατηρείται σήμερα είναι δραματική σε επίπεδο σεβασμού θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ υπονομεύει και την ίδια την ευημερία των τοπικών κοινωνιών: η «υποδοχή», με την έννοια της κάλυψης των πρώτων ανθρωπιστικών αναγκών (σίτιση, διαμονή, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης) έχει αφεθεί στα χέρια της αστυνομίας, με ελάχιστους έως καθόλου σχετικούς πόρους και μέσα. Οι άνθρωποι, πρόσφυγες ή μετανάστες, στοιβάζονται στα κρατητήρια, σε συνθήκες που ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία, χωρίς περαιτέρω προοπτική, παρά την παράταση της κράτησής τους. Σε κρατητήριο μιας εκ των αστυνομικών διευθύνσεων των νησιών του Β. Αιγαίου, με χωρητικότητα 28 ατόμων, βρίσκονται κατά καιρούς έως και 80 άνθρωποι. Η μόνη επιπλέον βοήθεια που μπορεί να υπάρχει, έρχεται από τους κόλπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κοινωνιών που ήδη βιώνουν την οικονομική κρίση.

Από μόνες τους οι εξαγγελίες και τα μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι, με στόχο την «αποτροπή εισόδου αλλοδαπών» στην περιοχή του Έβρου, ήταν ευνόητο ότι θα οδηγούσαν σε μια μεταστροφή των κυκλωμάτων προς τα «γνωστά» θαλάσσια σύνορα, στα οποία εδώ και δύο χρόνια δεν αναπτύχθηκε καμία δράση ετοιμότητας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζει η ΜΕΤΑδραση και συνεχίζει:

Και ενώ έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά, κυρίως μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για την δημιουργία, επισκευή και στελέχωση των Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ), αυτά σήμερα παραμένουν άδεια (Σάμο, Χίο) ενώ θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν, έστω και προσωρινά, σε πιο αξιοπρεπείς συνθήκες, ανθρώπους που καταφθάνουν ταλαιπωρημένοι από τις κακουχίες του ταξιδιού και του πολέμου.

Λόγω «έλλειψης χώρων» κράτησης, η αστυνομία αδυνατεί ακόμα και να προβεί σε συλλήψεις με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αλλοδαπών να κοιμάται σε υπαίθριους χώρους, δρόμους, πάρκα, σε συνθήκες εξαθλίωσης. Παράλληλα, αναπτύσσονται κυκλώματα αισχροκέρδειας κατά των αλλοδαπών, αλλά και εις βάρος ενός όποιου υγειούς συστήματος ασύλου, σε όλα τα επίπεδα.

Η ΜΕΤΑδραση καλεί τους αρμόδιους φορείς «να εφαρμόσουν τα όσα ορίζει ο εθνικός νόμος (Ν. 3907/2011) και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, δημιουργώντας τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ), αξιοποιώντας τα κονδύλια που συνεχίζουν να παρέχονται από τα σχετικά Ευρωπαϊκά Ταμεία (Εξωτερικών Συνόρων/Επιστροφών). Έως τότε, είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθούν άμεσα τα υπάρχοντα Κέντρα (ΕΧΠΑ) και όπου δεν υπάρχουν, να βρεθούν κατάλληλοι χώροι διαμονής και να μεταφερθούν, το συντομότερο, οι νεοεισερχόμενοι από τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων. Να οριστούν ο/οι φορείς με ξεκάθαρες συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που θα αναλάβουν υπεύθυνα, τουλάχιστον σε ένα μεταβατικό στάδιο, την σίτιση, περίθαλψη και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Να στελεχωθούν τα Κέντρα με κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό και να σταματήσουν να επωμίζονται κατά βούληση οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί ρόλους άσχετους με τις αρμοδιότητες τους και να επιβαρύνεται η τοπική κοινωνία.

Είναι πλέον καιρός να σταματήσουν τα σχέδια επί χάρτου και η πολιτική ηγεσία με θάρρος να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα στις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, την εθνική και διεθνή νομοθεσία και να μην έχουμε και πάλι νέες καταδίκες της χώρας μας για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας».

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Ομοφυλόφιλοι σε Χρυσή Αυγή: «Δεν φοβόμαστε, απάντησή μας η υπερηφάνεια μας»

Καυστικότατη ήταν η απάντηση της ομοφυλόφιλης κοινότητας στις βιαιοπραγίες της Χρυσής Αυγής έξω από το Θέατρο Χυτήριο με αφορμή την παράσταση Corpus Christi η οποία θεώρησαν ότι προσβάλει το θρησκευτικό τους αίσθημα.

Πέρα από την αποτρόπαια συμπεριφορά τους, ο Ηλίας Παναγιώταρος, βουλευτής της Χρυσής Αυγής έκανε υβριστικότατες ομοφοβικές μισαλλόδοξες και ρατσιστικές δηλώσεις, προσβάλλοντας εμφανώς όχι μόνο τους αλλοδαπούς και το θεατρικό στερέωμα, αλλά και την ομοφυλόφιλη κοινότητα.

Καυστική ήταν η απάντηση του Athens Pride, που στην επίσημη σελίδα της οργάνωσης στο Facebook, ανάρτησαν το βίντεο με τον Παναγιώταρο να εξαπολύει ύβρεις και έγραψαν από πάνω τη δική τους απάντηση στην απανθρωπιά και την μεσαιωνική νοοτροπία της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα πάνω από το βίντεο γράφουν «Αυτά συνέβησαν χτες, στην Ελλάδα του 2012. Σαν σήμερα, 12 Οκτωβρίου του 1944, τελείωσε η ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα. 58 χρόνια μετά μετράμε ναζιστικές επιθέσεις προς όλες τις διακριτές ομάδες. Όσα τέτοια επεισόδια και αν γίνουν, το μόνο που έχουμε να απαντήσουμε, είναι ότι ΔΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ. Απάντηση μας είναι η υπερηφάνεια μας, κάτι που αγωνιστήκαμε για να κερδίσουμε και δε σκοπεύουμε να το χάσουμε. Καλή μας δύναμη.»

Παρά το λάθος που υπάρχει στη δήλωση (η ναζιστική κατοχή έληξε πριν 68 και όχι 58 χρόνια), είναι σημαντικό το ότι η ομοφυλόφιλη κοινότητα έχει τη δύναμη να αντιταχθεί σε αυτή τη γενική ρατσιστική συμπεριφορά και δηλώνει δημόσια την υποστήριξή της προς όλες τις ομάδες που υφίστανται ρατσισμό και υποστηρίζοντας ότι μόνο με το θάρρος και την υπερηφάνεια μας θα πατάξουμε τον ναζισμό σ' αυτή τη χώρα.Πηγή: | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Ψαριανός: Αναγκαίες οι συνέργιες για αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης

"Η σημερινή επίσκεψη της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλστρομ και συνάντησή της με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, ήρθε να επιβεβαιώσει τις προτάσεις μας για την αναγκαιότητα συνεργιών στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, με άξονες τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα".

Αυτό τονίζεται σε δήλωση του βουλευτή Β’ Αθήνας της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού, με αφορμή τη συνάντηση Δένδια - Μάλστρομ .Όλη η δήλωση έχει ως εξής:

"Στο από 18.09.12 Δελτίο Τύπου του Γρηγόρη Ψαριανού, με αφορμή την επίσκεψή του μαζί με την βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα στη Σμύρνη και συνάντησή τους με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Hamza Dag και Ali Aslik όπου και συμφωνήθηκε η ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών και για το θέμα της μετανάστευσης, αναφέραμε ότι:

«Πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν και παραμένει, πως το σύνολο των προβλημάτων με τους μετανάστες, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, και τους πρόσφυγες μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνέργιες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μάλιστα με ενέργειες που να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το σύνολο των παραμέτρων που συνθέτουν τα προβλήματα της αναγκαστικής μετανάστευσης».

Παράλληλα, τονίζαμε τη σοβαρότητα του προβλήματος με την αύξηση του κύματος μεταναστών λόγω και της αναγκαστικής μετανάστευσης των Σύρων προσφύγων.

Υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση μας για το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι και η αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

Η σημερινή επίσκεψη της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλστρομ και συνάντησή της με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, ήρθε να επιβεβαιώσει τις προτάσεις μας για την αναγκαιότητα συνεργιών στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, με άξονες τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ελπίζουμε μετά και τη συμφωνία των 13 σημείων μεταξύ επιτρόπου και υπουργού, στα οποία περιλαμβάνονται και δικές μας προτάσεις και θέσεις, οι αρμόδιοι φορείς να κινηθούν για την αποτελεσματικότερη και μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων με την εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας και με τη Τουρκία, όπως αναφέρθηκε και η επίτροπος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Ε.Ε. «θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να επικυρώσει τη συμφωνία για επανεισδοχή, ενώ μέχρι τη στιγμή αυτή θα της υπενθυμίζει την αναγκαιότητα να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή θα έλθει σε επαφή με τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας διάλογος και συνεργασία, σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων".

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Γιαννακάκη και Πανούσης: Να εφαρμοστούν οι συστάσεις της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη και Γ. Πανούσης σχετικά με την εφαρμογή των Συστάσεων της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Στις αρχές του 2009, η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI) έκανε κάποιες Συστάσεις προς την χώρα μας, μέσω της σχετικής εκθέσεως του Τέταρτου Κύκλου Παρακολούθησης, αναφορικά με την αντιμετώπιση του ρατσισμού και την έκδοση αδειών παραμονής προς αλλοδαπούς. Οι Συστάσεις αυτές απευθύνθηκαν κατά προτεραιότητα και δεν είχαν σκοπό να αποδώσουν την συνολική εικόνα.

Συγκεκριμένα, η εν θέματι Επιτροπή έχει προτείνει την θεσμική καθιέρωση και διασφάλιση του Έλληνα Συνήγορου του Πολίτη ως Διαμεσολαβητή, παρόχου βοήθειας και αρωγού των θυμάτων ρατσισμού στην Ελλάδα, την επιμήκυνση της προθεσμίας υποβολής παραπόνων από τους παθόντες προς τον Διαμεσολαβητή, στο ένα έτος από τους έξι μήνες, που ισχύει ως σήμερα, την υιοθέτηση ενός προγράμματος δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, καθώς και την αντιμετώπιση διαδικαστικών προβλημάτων αναφορικά με τις εκδόσεις αδειών παραμονής.

Κατόπιν επικοινωνίας της Επιτροπής με την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και έρευνας της ίδιας, στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 εκδόθηκαν τα συμπεράσματά της, αναφορικά με την εφαρμογή των Συστάσεών της, από την Ελλάδα. Σχετικά με την πρώτη Σύσταση σημειώνεται η αδυναμία του Διαμεσολαβητή να λειτουργήσει ως νομικός αντιπρόσωπος των θυμάτων, λόγω αδιαφορίας των Ελληνικών Αρχών να καθορίσουν τον ρόλο του πρώτου, ενώ η προθεσμία υποβολής παραπόνων από τους παθόντες παραμένει στους έξι μήνες. Η μόνη θετική εξέλιξη υπήρξε η πρωτοβουλία του Διαμεσολαβητή να δράσει υπό την αιγίδα του, εξ Ευρωπαϊκής Ενώσεως χρηματοδοτούμενου, προγράμματος PROGRESS, η οποία εξέλιξη όμως δεν θεωρείται ικανή για να αντισταθμίσει την μη εφαρμογή των προαναφερθέντων.

Αναφορικά με την δεύτερη Σύσταση η Επιτροπή αναμένει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα από το Ελληνικό Κράτος, το οποίο θα στηρίζεται στην Εθνική Στρατηγική Εντάξεως των Ρομά, που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 30 Δεκεμβρίου 2011, σε στενή, όμως, συνεργασία και σύμφωνα με τις προτάσεις του Διαμεσολαβητή.

Σχετικά με την τρίτη Σύσταση, εκφράζεται ο έντονος προβληματισμός αναφορικά με την επίλυση των διαδικαστικών θεμάτων, αφού μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης», η αρμοδιότητα για την έκδοση και ανανέωση των αδειών παραμονής μεταφέρθηκε από τις κεντρικές προς τις νομαρχιακές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω περιπλοκή της διαδικασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση εφαρμογή των Συστάσεων της Επιτροπής;"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...