Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

H ΔΗΜΑΡ για την «αναγνώριση και εγγραφή τουρκικών ενώσεων στο μητρώο ελληνικών ενώσεων»


Ερώτηση της βουλευτού Β' Πειραιά της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη για την «αναγνώριση και εγγραφή τουρκικών ενώσεων στο μητρώο ελληνικών ενώσεων».  

Η Ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . Ο υπουργός καλείται να απαντήσει σε δύο ερωτήματα:

- Ποια η θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εφαρμογή το εν λόγω αποφάσεων του ΕΔΑΔ;

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο διοργανώνουν το Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου διάφορες αντιρατσιστικές οργανώσεις. Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12.00 το μεσημέρι στην πλ. Κύπρου στην Καλλιθέα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Το τελευταίο διάστημα στην Καλλιθέα, εκδηλώθηκε ένα από τα πιο σοβαρά κρούσματα ρατσιστικής βίας. Οκτώ μέλη φασιστικής συμμορίας επέδραμαν στη γειτονιά του Ιπποδρόμου. Έσπασαν πόρτες και εισέβαλαν σε σπίτια Αιγυπτίων συμπολιτών μας. Ξυλοκόπησαν ανηλεώς μπροστά στα μάτια των τρομαγμένων παιδιών τους, μετανάστες, γείτονες και φίλους που τούς συμπαραστέκονταν. Στην ομάδα εφόδου συμμετείχε και αστυνομικός που οπλοφορούσε. Έβγαλε το όπλο του και άρχισε να σπάει κεφάλια με τη λαβή του. Όταν εμφανίστηκε η Αστυνομία, επέδειξε προκλητικά την αστυνομική του ταυτότητα και οι συνάδελφοί του τον άφησαν... ελεύθερο! Παράλληλα, στα όρια Π.Φαλήρου-Ν. Σμύρνης άλλος ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές έγινε θύμα άγριας ρατσιστικής επίθεσης από φασιστική ομάδα.
Την ίδια στιγμή ο συμπολίτης μας οικοδόμος, αγωνιστής Νίκος Κατσίφης δικάζεται στην Ευελπίδων “ως τρομοκράτης” αφού είχε το θράσος” να επιδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του συμμετέχοντας σε αντιρατσιστική διαδήλωση στην Καλλιθέα, τον περασμένο Μάη.

Δύο στιγμές της σύγχρονης πραγματικότητας στην πόλη μας, δύο αποκρουστικές όψεις της σύγχρονης ιστορίας στη χώρα μας: φασισμός-καταστολή.

Ο αγωνιζόμενος λαός της Καλλιθέας και των γύρω περιοχών διαμηνύει στους νοσταλγούς της ναζιστικής βαρβαρότητας ότι η προσπάθειά τους να διασπείρουν τον τρόμο στην περιοχή, πέφτει στο κενό. Ούτε η φασιστική τρομοκρατία ούτε η κρατική καταστολή θα μπορέσουν να ανακόψουν την αντίσταση του λαού στον αγώνα για ζωή.

Αντίθετα, θα εξακολουθούν να μας βρίσκουν απέναντί τους, ντόπιους και μετανάστες, αφού το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυναμώνουν τους κοινούς μας αγώνες ενάντια στη φτώχεια, την καταστολή και το ρατσισμό.
  -Στεκόμαστε στο πλευρό των μεταναστών εργατών και παλεύουμε μαζί για τα δικαιώματά τους.
  -Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας, στους αγώνες τους ενάντια στις απολύσεις και την εξαθλίωση.
  -Στηρίζουμε τους αγώνες των εκπαιδευτικών ενάντια στην κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου.
  -Ούτε σπιθαμή ζωτικού χώρου δε χαρίζουμε στους φασίστες.
  -Ούτε έναν αγωνιστή δεν αφήνουμε μόνο του απέναντι στη βία του κράτους.

Απαντάμε με το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε,
την αλληλεγγύη και τους συλλογικούς μας αγώνες.

Καλούμε το λαό της Καλλιθέας και των γύρω περιοχών σε ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ενάντια στο ΦΑΣΙΣΜΟ και την ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, το Σάββατο, 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ Προσυγκέντρωση: πλατεία Κύπρου της Καλλιθέας, στις 12 το μεσημέρι

Τη διαδήλωση συνδιοργανώνουν και καλούν σε αυτή :

-Πρωτοβουλία Καλλιθέας Ενάντια Στο Φασισμό Και Τη Ρατσιστική Βία

-Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης Ενάντια σε Φασισμό, Ρατσισμό, Κρατική Καταστολή

-ΕΛΜΕ Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου

-Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας

Η πορεία θα κατευθυνθεί στη Νέα Σμύρνη για να δώσει το μήνυμα του κοινού μετωπικού αγώνα με τις γειτονικές περιοχές και τις αντιφασιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνονται σε κάθε γειτονιά.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) για τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά ομοφυλοφίλων

Στις αυξανόμενες επιθέσεις κατά ομοφυλοφίλων, αναφέρεται η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Μαρία Ρεπούση με ερώτησή της στη Βουλή.

Το  πλήρες κείμενο της ερώτησης: 
"Κύριε Υπουργέ,
Το Υπουργείο στο οποίο είστε  επικεφαλής έχει ως βασική αποστολή την ασφάλεια και προστασία του πολίτη. Τελευταία όμως πολλοί πολίτες γίνονται έρμαιο επιθέσεων βίας, ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων. Πρώτα ήταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, τώρα οι ομοφυλόφιλοι. Αύριο κανείς δεν ξέρει. Η ιστορία μας διδάσκει ότι αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αύριο ενδέχεται να είναι πολύ αργά.
Σε έκθεση που δημοσίευσε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής  Βίας για την ραγδαία αύξηση των  ομοφοβικών επιθέσεων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Μετανάστες και πρόσφυγες είναι οι “Εβραίοι” της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά δεν είναι μόνον αυτοί. Είναι και οι γκέι, οι Ρομά και άλλες ομάδες». Φοβόμαστε ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να τους παράσχει το αυτονόητο επίπεδο ασφάλειας. 
Την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της αντιφασιστικής επιτροπής κατοίκων Μεταξουργείου, για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν παρατηρηθεί στη γειτονιά, ομάδα αποτελούμενη από 15 άτομα επιτέθηκε στους διαδηλωτές μη διστάζοντας να τους απειλήσει με μαχαίρι, επιβάλλοντας και επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο καθεστώς τρόμου στη γειτονιά. Η ευθύνη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την επικρατούσα κατάσταση είναι τεράστια και παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ομοφοβικών επιθέσεων, πως προτίθεται να χειριστεί το γεγονός ότι βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν φοβάται δημόσια να εξαπολύει απειλές μίσους λέγοντας «Σύντομα θα έρθει η ώρα σας».
Επειδή το κράτος δικαίου  δεν μπορεί να μετατρέπεται σε κράτος φόβου,
Επειδή τέτοιου είδους επιθέσεις οφείλουν να έχουν την άμεση απάντηση μιας ευνομούμενης πολιτείας,
Επειδή ο σεξουαλικός  προσανατολισμός και η ταυτότητα  του φύλου αποτελούν οικουμενικά  δικαιώματα του ανθρώπου και πρέπει να προστατεύονται από κάθε ευνομούμενο  κράτος,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  1. Ποια η θέση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τις αυξανόμενες ομοφοβικές επιθέσεις και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου;
  2. Ποιος ο αριθμός των συλληφθέντων για τέτοιες επιθέσεις;

Η ερωτώσα βουλευτής
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ"

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Αντιφασιστική πορεία το Σάββατο

Αφού η Χρυσή Αυγή κάνει πια κεντρικοπολιτικό παιχνίδι, αφού τα μέλη της τρομοκρατούν και μαχαιρώνουν, αφού όλα αυτά γίνονται υπό την ανοχή του κράτους, ήρθε η ώρα το κίνημα να απαντήσει. 

Έτσι οργανώνεται το Σάββατο αντιφασιστική-αντικατασταλτική διαμαρτυρία με την ενυπόγραφη στήριξη 239 συνδικαλιστών. Είναι ίσως η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που το εργατικό κίνημα συναντά τόσο δυναμικά το αντιφασιστικό κι αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό της αναγκαιότητας για δράση κόντρα στη φασιστική απειλή.

Από σήμερα ξεκινά και το αντιφασιστικό φεστιβάλ της ΝΟΠΕ, με συλλογικές κουζίνες, εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, που θα κορυφωθεί το Σάββατο. Τα αντιφασιστικά μέτωπα ολοένα και αυξάνονται και μάλιστα σε διαφορετικούς μεταξύ τους κοινωνικούς χώρους. Το φεστιβάλ ξεκινά από τις 13.00 κάθε μεσημέρι και το Σάββατο η προσυγκέντρωση για την πορεία είναι στις 12 μ.μ., στα Προπύλαια.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Μαρτυρίες - σοκ από τον τόπο του μαρτυρίου του Αιγύπτιου μετανάστη

Έξι ημέρες μετά, η εικόνα που αντίκρισαν δεν φεύγει από το μυαλό τους... Ένας νεαρός άνδρας ημιλιπόθυμος, στον κορμό ενός δέντρου, λίγα μέτρα από τον κεντρικό δρόμο στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας. Του είχαν δέσει σφιχτά στον λαιμό αλυσίδα με λουκέτο, στο κεφάλι τού είχαν βάλει κουκούλα, είχε παντού μώλωπες και μόλις που ανέπνεε...

Η Τζένη Τσολιάτου, ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το σημείο όπου βρέθηκε ο 29χρονος Ουαλίντ, μας λέει σοκαρισμένη: "Τον είδα κουλουριασμένο στο δέντρο. Στην αρχή τρόμαξα. Κάποιοι άλλοι αλλοδαποί φώναζαν μιλώντας στα κινητά τους. Δεν ξέραμε τι συνέβαινε... Του βγάλαμε κάτι σαν πανί που φορούσε στο κεφάλι και του έκρυβε τα μάτια και το πρόσωπο... Δεν μπορούσα να διακρίνω τα μάτια του, ήταν πρησμένα, κλειστά, βογγούσε... κι όταν είδα την αλυσίδα στον λαιμό του... Τι να πω! Σκυλιά έχουμε και δεν τους έχουμε φορέσει ποτέ λουρί! Φοβερά πράγματα...".

"Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εικόνα, ήταν πολύ χτυπημένος. Αν δεν τον βρίσκαμε, ίσως να έπεφτε σε κάποιο χαντάκι, ίσως στον δρόμο, θα πέθαινε..." δηλώνει συγκλονισμένος ο Δημήτρης Γεωργούλης, επαγγελματίας της περιοχής. Κάποιοι κάτοικοι στη γειτονιά αρνούνται να μιλήσουν... Δείχνουν να φοβούνται από την αγριότητα της επίθεσης... Άλλοι μάς λένε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μετανάστες γίνονται ... εύκολοι στόχοι ατόμων που δεν κρύβουν τη σαδιστική, ρατσιστική τους συμπεριφορά...

"Οταν πάνε να σε κλέψουν, τι θα κάνεις; Δεν θα τον δείρεις τον άλλον; Έχει παραγίνει το κακό..." μας είπε ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, που μάλλον δεν γνώριζε ότι ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των δραστών της επίθεσης για ληστεία και αρπαγή συμπληρώνοντας ότι γνωρίζει τους δύο από τους τέσσερις που διώκονται -τον φούρναρη και τον γιο του- κι ότι είναι καλοί και δίκαιοι άνθρωποι...
Η ΑΥΓΗ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ με την Ευρωπαϊκή Αντιρατσιστική Κίνηση (EGAM)

Αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ αποτελούμενη από το Βουλευτή Αχαΐας Νίκο Τσούκαλη, τη Βουλευτή Α΄ Πειραιά Μαρία Ρεπούση, και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Τριανταφυλλίδη συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο και μέλη της Ευρωπαϊκής Αντιρατσιστικής Κίνησης - Εuropean Grassroots Antiracist Movement (EGAM).

Η EGAM παρουσίασε στην αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ το έργο, τη δράση και τις πρωτοβουλίες της κίνησης σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη δέσμευση της στον αντιρατσιστικό αγώνα και ενδιαφέρθηκε για τις εμπειρίες και τις δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα θέματα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δράση της Χρυσής Αυγής και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας. Τόνισαν επίσης το ασυμβίβαστο της εκπροσώπησης ενός ρατσιστικού κόμματος σε ευρωπαϊκές επιτροπές που έχουν στόχο τον αγώνα εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Γονείς ψήφισαν να αποκλειστούν ρομά μαθητές

«Η εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών» δηλώνει στο «Βήμα» ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σχετικά με την κίνηση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σε δύο σχολεία του Χαλανδρίου, οι οποίοι και ζητούν να σταματήσουν να φοιτούν σε αυτά μαθητές Ρομά.

Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην περιοχή καθώς πολλοί γονείς κρατούν τα παιδιά τους σπίτι, προκειμένου να μην συναναστρέφονται με παιδιά Ρομά, αλλά και γιατί, όπως λένε «τα μαθήματα παραδίδονται με πιο αργούς ρυθμούς προκειμένου να γίνουν κατανοητά και από τα παιδιά Ρομά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πηγαίνουν πίσω τα δικά τους παιδιά».

Η κίνηση αυτή που έγινε στο 7ο και 10ο δημοτικό σχολείο προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση των διευθυντών των σχολείων, ενώ όπως λέει ο αρμόδιος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γ. Κουμέντος στο «Βήμα», «μέχρι τώρα ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών αυτών πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο. Στόχος του υπουργείου», αναφέρει, «είναι η ένταξη των παιδιών Ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Οπως εξηγεί ο κ. Παπαθεοδώρου, «οι γονείς που συνηγορούν να μην πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο _λόγω των Ρομά_ φυσικά δεν θέλουν να παίρνουν απουσίες τα παιδιά τους ή να χάνουν τα μαθήματά τους. Γιατί καμιά άλλη λύση δεν θα υπάρξει».

Ο σύλλογος γονέων έθεσε το θέμα  σε ψηφοφορία  την προηγούμενη Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες 234 γονείς ψήφισαν να μη γίνουν δεκτά τα παιδάκια Ρομά ενώ μόλις 4, να γίνουν δεκτά και βρέθηκε μία λευκή ψήφος.

Το συγκεκριμένο σχολείο  βρίσκεται πίσω από το Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν οικογένειες Ρομά. 
το βημα
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...