Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Νέο βίντεο του ΠΑΣΟΚ κατά της ρατσιστικής βίας

Δείτε το νέο video που εξέδωσε η Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ κατά του νεοναζισμού ,της ρατσιστικής και κοινωνικής βίας, με ευχητήριο μήνυμα για μια νέα χρονιά δίχως ρατσισμό και μίσος.

Επίθεση αγνώστων κατά αλλοδαπού στα Καμίνια

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της επίθεσης που δέχθηκε ένας 34χρονος Πακιστανός από ομάδα αγνώστων, μεταξύ των οδών Αίμου και Μακεδονίας στα Καμίνια στον Πειραιά.

Οι δράστες τραυμάτισαν τον 34χρονο με αιχμηρό αντικείμενο στο λαιμό και το θύμα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Θριάσιο νοσοκομείο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Βραβείο μετά θάνατον στους Πακιστανούς του Κρυονερίου

Βραβείο μετά θάνατον απένειμε η Ακαδημία Αθηνών στους δύο Πακιστανούς, οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τις ράγες του τρένου.

Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το βραβείο στους Hamayun Anwar και Wakar Ahmed, για υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας. Το περιστατικό είχε συμβεί τoν Απρίλιο του 2012, στο Κρυονέρι. Τότε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έμεινε ακινητοποιημένο πάνω στις γραμμές.

Οι δύο Πακιστανοί, οι οποίοι δούλευαν κοντά στο σημείο, έτρεξαν να βοηθήσουν. Έφτασε όμως το τρένο και με μεγάλη ταχύτητα έπεσε επάνω τους.

Από τη σφοδρότατη σύγκρουση σκοτώθηκαν τόσο οι δύο Πακιστανοί όσο και το ζευγάρι των ηλικιωμένων.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

BBC: Γιατί η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί

Η Αθήνα, μια μητρόπολη στην «άκρη» του μουσουλμανικού κόσμου, είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς κάποιο τζαμί για τους Μουσουλμάνους που  κατοικούν εκεί, αναφέρει το BBC σε σημερινό δημοσίευμά του για την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι περισσότεροι από 300.000 Μουσουλμάνοι ζουν στην Αθήνα, άνθρωποι που αναγκάζονται να συγκεντρώνονται και να προσεύχονται «σε παράνομες και πρόχειρες εγκαταστάσεις» γιατί «δεν έχουν άλλη επιλογή».

«Από τότε που η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική αυτοκρατορία το 1832, καμία κυβέρνηση δεν επέτρεψε το χτίσιμο ενός τζαμιού στο κέντρο της πόλης» γράφει το BBC και συνεχίζει: «Θεωρήθηκε αντι-ελληνικό, εκτός τόπου σε μια χώρα όπου το 90% των πολιτών είναι χριστιανοί ορθόδοξοι».

Όμως όπως αναφέρει, μιας και η Ελλάδα έχει γίνει πλέον βασικό πέρασμα μεταναστών στην Ευρώπη, ο πληθυσμός των Μουσουλμάνων έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Είναι μια μεγάλη τραγωδία για τους Μουσουλμάνους της Αθήνας» είπε ο  Μοχάμεντ Τζαμίλ από την ελληνοπακιστανική κοινότητα.

«Η Ελλάδα γέννησε τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και τον σεβασμό στην θρησκεία, αλλά δεν σέβεται τους Μουσουλμάνους καθώς δεν μας παρέχον ένα κανονικό τζαμί» πρόσθεσε.

«Νιώθω αποξενωμένος από την κοινωνία. Όταν έχουμε κάποιο εορτασμό, δεν υπάρχει κάποιο σωστό μέρος να συγκεντρωθούμε» είπε ένα άλλο μέλος της κοινότητας.

Πάντως, όπως σχολιάζει το BBC, η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός τζαμιού στην πόλη έχει ενισχυθεί την ώρα μάλιστα που το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν.

«Τα μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται ότι χτυπούν μετανάστες και προξενούν ζημίες σε χώρους όπου συγκεντρώνονται» αναφέρει το γνωστό βρετανικό δίκτυο και προσθέτει ότι ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο κοντά στο κέντρο της πόλης έχει επιλεγεί ως χώρος για το πρώτο τζαμί της πρωτεύουσας.

«Πίσω από βαριές πύλες βρίσκονται παλιά κτίρια, σπασμένα γυαλιά και σκορπισμένα συντρίμμια στο δάπεδο» σύμφωνα με το ΒΒC που γράφει ότι ο χώρος αυτός ίσως κατεδαφιστεί για τη δημιουργία ενός τζαμιού το οποίο θα χωρά περίπου 500 άτομα.

«Ωστόσο, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι το έργο θα προχωρήσει, παρόμοια  σχέδια έχουν "βουλιάξει" πολλές φορές στο παρελθόν στην Ελλάδα» αναφέρει…
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Μέριμνα για τα παιδιά των κρατουμένων μεταναστών και μεταναστριών ή των μεταναστών που βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης


Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Α' Πειραιά Μ. Ρεπούση και Α' Αθήνας Γ. Πανούσης σχετικά με τη μέριμνα που πρέπει να προβλεφθεί για τα παιδιά των μεταναστών που συλλαμβάνονται ή βρίσκονται υπό κράτηση.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

"Το πρόσφατο δημοσίευμα της  ιστοσελίδας «TV Χωρίς Σύνορα» για μετανάστη που συνελήφθη, ενώ η ανήλικη, 5 ετών κόρη του ήταν μόνη της στο σπίτι, αναδεικνύει το ζήτημα της μέριμνας που οφείλει να λαμβάνει η πολιτεία επί των ανήλικων παιδιών μεταναστών που κρατούνται ή βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης. Το Υπουργείο δίνει απαντήσεις ως προς τη νομιμότητα της σύλληψης και της παραπομπής του μετανάστη προς απέλαση και διευκρινίζει ότι - ενάμιση μήνα μετά τη σύλληψη του κρατουμένου - διεξήχθη έρευνα από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής για την εύρεση του παιδιού.

Τα παιδιά δεν  ευθύνονται για το status, την παραβατικότητα ενδεχομένως και την εγκληματικότητα των γονιών τους και η ελληνική πολιτεία οφείλει σε κάθε περίπτωση να προστατεύει τα δικαιώματά τους κυρίως όταν κατά τη διάρκεια κράτησης των γονιών τους βρίσκονται απροστάτευτα. Δεν μας ενδιαφέρει εδώ η νομιμότητα της σύλληψης και της κράτησης των μεταναστών αλλά το θεσμοθετημένο πλαίσιο μέριμνας.

Στο πλαίσιο  όλων αυτών,

Ερωτάται ο  Κύριος Υπουργός:

Τι προβλέπει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τα παιδιά των κρατουμένων μεταναστών/ριών ή μεταναστών/ριών που βρίσκονται υπό κράτηση ή σε διαδικασία απέλασης;

Ποιες είναι συγκεκριμένα οι οδηγίες που έχει η Ελληνική Αστυνομία σ’ αυτές τις περιπτώσεις;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Μαρία Ρεπούση

Γιάννης Πανούσης"

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μ. Γιαννακάκη - ΔΗΜΑΡ: «Κακές συνθήκες στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών»

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στη Β' Πειραιά Μ. Γιαννακάκη σχετικά με τις κακές συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος επισκέφτηκε προσφάτως 11 Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΚΚΜ) στην χώρα μας, οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτά χαρακτηρίζονται ως απαράδεκτες, ενώ γίνεται αναφορά «για απάνθρωπη στέρηση ελευθερίας σε ανθρώπους που δεν έχουν διαπράξει αδικήματα».

Συγκεκριμένα, υπάρχει έντονος προβληματισμός αναφορικά με την συστηματική κράτηση όλων των παρανόμως νεοεισελθόντων στον Ελληνικό χώρο μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών και των οικογενειών, ενώ δεν είναι ορατή κάποια συνεκτική πολιτική στρατηγική αναφορικά με τους παράτυπους μετανάστες οι οποίοι δεν είναι εύκολα απελάσιμοι.

Ειδικότερα για τα ασυνόδευτα παιδιά ή τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους και τα οποία αφήνονται ελεύθερα, ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να ορίσει κηδεμόνες. Η πρακτική αυτή δεν ακολουθείται, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να ζουν εγκαταλειμμένα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς καμία θεσμική στήριξη.

Αρνητικός είναι επίσης και ο σχολιασμός για την επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς», αφού οδηγεί σε συλλήψεις μεταναστών χωρίς καμία διάκριση, ανεξάρτητα αν κάποιοι από αυτούς έχουν εργαστεί στην Ελλάδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών, ο Ειδικός Εισηγητής επισημαίνει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν καμία πληροφόρηση ως προς τους λόγους για τους οποίους κρατούνται και για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν σε κράτηση, ενώ όσοι έχουν προβεί σε αίτηση χορήγησης ασύλου, δεν έχουν καμία πληροφόρηση αναφορικά με την πορεία της αιτήσεώς τους. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα αιτήσεως για άσυλο είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Επιπροσθέτως, οι υγειονομικές υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων είναι επίσης περιορισμένες, ενώ οι κρατούμενοι στα διάφορα ΚΚΜ, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως τροφή, ζεστό νερό, θέρμανση και προϊόντων σωματικής υγιεινής.

Τέλος, πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καταδίκασε την χώρα μας για άλλες δύο περιπτώσεις κακομεταχείρισης αλλοδαπών κρατουμένων στις Ελληνικές φυλακές.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την θέσπιση ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικής, αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα ΚΚΜ;
  3. Προτίθεται να θεσπίσει ένα πλαίσιο στενότερης συνεργασίας με τους αρμόδιους ΜΚΟ;
  4. Προτίθεται να προβεί στην θέσπιση προσωρινής άδειας διαμονής σε μετανάστες που δεν μπορούν να απελαθούν, ούτως ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να εργαστούν και να διαβιούν αξιοπρεπώς, χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς νομικής αβεβαιότητας;
  5. Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους καθώς και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Γιαννακάκη"

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Η Παγκόσμια  Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας  υπενθυμίζει το διαρκή αγώνα για  ίσα δικαιώματα μεταξύ όλων των ανθρώπων. Η Δημοκρατική Αριστερά δηλώνει  πάντα παρούσα στη διεκδίκηση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρίσκεται στο πλευρό όλων όσοι υφίστανται διακρίσεις. Οι σημερινές συγκυρίες απαιτούν την επαγρύπνηση και εγρήγορση όλων των δυνάμεων που ανήκουν στο δημοκρατικό προοδευτικό τόξο, ώστε να απαλειφθούν οι διακρίσεις και να καταπολεμηθούν μισαλλόδοξες ρατσιστικές και νεοναζιστικές ενέργειες.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα η ΔΗΜΑΡ ανακοινώνει  τη συμπαράστασή της στην πρωτοβουλία  του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού  Κινήματος και προσυπογράφει  το κείμενό του ενάντια στο  ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και  το νεοναζισμό. Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου και ώρα 15:00 θα διαδηλώσουμε στο πλευρό του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος στην αντιρατσιστική πορεία που θα πραγματοποιηθεί από τη Βουλή στην Ακρόπολη.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Αντιφασιστική πορεία το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου.

Διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη σε σιωπηλή πορεία για το ρατσισμό
Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 3 το μεσημέρι, από την Βουλή στην Ακρόπολη
Η Χρυσή Αυγή έχει εισχωρήσει στα σώματα ασφαλείας, στο στρατό και στην εκπαίδευση στην Ελλάδα. Να προστατεύσουμε τα πανεπιστήμια και τα σχολεία από την λαίλαπ του νεοφασισμού.


Οι νόμοι περί Προτύπων Πειραματικών της κ. Άννας Διαμαντοπούλου διευκολύνουν την αύξηση του «ελιτισμού» προοίμιο του «χρυσαυγιτισμού». Να σταματήσει η διαδικασία μετατροπής των δημοκρατικών πειραματικών σχολείων σε νεοφασιστικά πρότυπα πειραματικά, γιατί διευκολύνουν την άνοδο του νέο-φασισμού.  Δημοκρατικοί καθηγητές αρχίζουν και διώκονται από νεοφασιστκά στοιχεία. Οι νέοι και οι μαθητές παρασύρονται από την επιθετικότητα των χρυσαυγιτών. Επιθέσεις συνεργατών των χρυσαυγιτών εκδηλώθηκαν ακόμα και στο ΠΠΣΠΑ

 Πανεπιστημίου Αθηνών στην καρδιά της Αθήνας. Καθηγητές έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά των ακραίων στοιχείων. Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται την διείσδυση του νεοφασισμού, που στην αρχή δήθεν φαίνεται ως «δήθεν αντίδραση στο σάπιο κατεστημένο».
Σε σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας από τη Βουλή των Ελλήνων προς την Ακρόπολη καλεί η Ευρωπαϊκή Αντιρατσιστική Κίνηση (EGAM - European Grassroots Antiracist Movement) το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 3 το μεσημέρι, όσους εμπνέονται από τις αρχές της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ισότητας.

Η πρωτοβουλία ενάντια στα φαινόμενα του ρατσισμού και του νεοναζισμού που θεριεύουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και ενάντια στις πράξεις βίας, οι οποίες απειλούν τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, στην ίδια τη χώρα όπου αυτή γεννήθηκε, συγκεντρώνει την υποστήριξη εκατοντάδων ανθρώπων του πνεύματος, οι οποίοι αρθρώνουν ξανά το ιστορικό αίτημα: «Φτάνει πια».

«Φτάνει με τις ρατσιστικές επιθέσεις! Φτάνει με τη συνέργια μεταξύ αστυνομικών και νεοναζί μπράβων της Χρυσής Αυγής! Φτάνει με τις ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις! Φτάνει με την παθητικότητα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών! Φτάνει με την ανοχή, την προστασία και την υποστήριξη που απολαμβάνουν οι γκάνγκστερ της Χρυσής Αυγής!», όπως ζητούν οι διοργανωτές της πορείας.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κάλεσμα είναι: οι θεατράνθρωποι Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, ο Benjamin Abtan, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αντιρατσιστικής Κίνησης, ο Κωστής Παπαϊωάννου πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρύ Λεβί, ο Κωνσταντίνος Τσικελίκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολλοί καθηγητές/τριες πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και οι Θάλεια Δραγώνα, Αντώνης Λιάκος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Χριστίνα Αγριαντώνη, Σία Αναγνωστοπούλου, Βασίλης  Πεσματζόγλου, Ελένη Βαρίκα κ.α. , οι λογοτέχνες Λένα Διβάνη και Γκαζμέτ Καπλλάνι.

Δίπλα τους στοιχίζονται το Ελληνικό Φόρουμ μεταναστών, ενώσεις και κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, αντιρατσιστικές και αντι-ομοφοβικές οργανώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και πλήθος διανοουμένων και ακτιβιστών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Την πρωτοβουλία υποστηρίζει και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας.

«Ας είμαστε σαφείς: Όταν πολεμάει κανείς τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τον νεοναζισμό στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι πολεμάει την Ελλάδα. Σημαίνει ότι πολεμάει την ιδεολογία του μίσους που εξαπλώνεται από άκρη σε άκρη της Ευρώπης. Σημαίνει ότι συμμετέχει στην μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη για την δημοκρατία»,  αναφέρεται στην κατακλείδα της έκκλησης.

Να σταματήσουμε τον νεοφασισμό εδώ και τώρα!
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Στα αζήτητα 4 εκατ. ευρώ για τους Σύριους πρόσφυγες;


Κομισιόν: Απαράδεκτη η κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα
Χρυσόγελος: Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη ολιγωρία

Αν το ζητήσει η Ελλάδα, θα μπορούσε να της δοθεί χρηματοδοτική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες από τη Συρία απαντάει η Κομισιόν, δια της αρμόδιας Επιτρόπου κας Malmström, στον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινβούλιο. Τονίζει, επίσης, ότι η Επιτροπή «γνωρίζει πλήρως την απαράδεκτη κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα» και ότι, από κοινού με άλλους εταίρους, υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση με χρηματοδοτική βοήθεια και με την παροχή εμπειρογνωσίας επί τόπου.

United Nations High Commissioner for Refugees ...
(Photo credit: Wikipedia)
Στην απάντησή της η Επιτροπής αναφέρει ότι με μία αίτηση μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα αυτοί οι πόροι, στο πλαίσιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες του 2012, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χιλιάδες των προσφύγων από τη Συρία και να μετριαστεί η τεράστια ανθρωπιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη. Πρόσφατα ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε τα κρατητήρια της αστυνομίας στη Μυτιλήνη καθώς και ένα χώρο του Λιμεναρχείου όπου κρατούνται μετανάστες. Μεταξύ όσων εισέρχονται σήμερα στη χώρα περιλαμβανονται και πολλά άτομα από τη Συρία, που δεν αντιμετωπίζονται σύμφωνα με όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολογων Πράσινων Ν. Χρυσόγελος σημείωνε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία και η βίαιη καταστολή από το καθεστώς, με πάνω από 20.000 θύματα (ΣΣ σήμερα τα θύματα έχουν ξεπεράσει τα 40.000), έχει προκαλέσει βίαιο εκτοπισμό και μετακινήσεις περισσοτέρων των 1.200.000 ανθρώπων, ενώ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHRC), οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από τη Συρία, ή οι αναμενόμενοι να καταγραφούν ανέρχονται σε 278.392.

«Η Επιτροπή δεν αφήνει περιθώρια για άλλη ολιγωρία από τις ελληνικές αρχές και επιτάσσει άμεση υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης  που επικρατεί», σημειώνει ο Ν. Χρυσόγελος. «Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στη Μυτιλήνη και είδα το πρόβλημα από κοντά. Οικογένειες Σύριων κοιμούνται στα πάρκα καθώς δεν υπάρχουν υποδομές φιλοξενίας τους και τα κρατητήρια ασφυκτιούν, ενώ από το λιμεναρχείο δεν προβλέπεται η σίτιση των κρατούντων και αυτό το αναλαμβάνουν εθελοντές. Εθελοντές κάνουν ότι μπορούν καθώς και το προσωπικό της αστυνομίας και του Λιμεναρχείου. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο από ό,τι φαίνεται στοχεύει να μεταφέρει το "πρόβλημα" από την Αθήνα στα νησιά, καθυστερώντας τη γραφειοκρατική "τακτοποίηση" των μεταναστών. Αλλά οι ανθρώπινες ψυχές δεν είναι σκόνη για να την κρύβουμε κάτω από το χαλί.

Είναι επομένως σημαντικό να απαντήσει και η Ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς προτίθενται να συμβάλλουν, ώστε οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), οι οποίες ορίζουν ότι η επιδίωξη ασύλου δεν συνιστά εγκληματική πράξη και ότι η απεριόριστη και υποχρεωτική κράτηση απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, θα εφαρμόζονται με συνέπεια και απαρέγκλιτα στην Ελλάδα χωρίς να παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως παραδοσιακά συμβαίνει στη χώρα μας. Επιπλέον, φαίνεται να μην αρκεί η χρηματοδοτική βοήθεια και η παροχή εμπειρογνωσίας προκειμένου να αλλάξει η απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζεται, κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιεί κάθε Ευρώ που υπάρχει από τις ευρωπαϊκές πηγές για βελτίωση της κατάστασης, και όπως είναι γνωστό έχει μέχρι σήμερα αξιοποιήσει μικρό μέρος από τους διαθέσιμους πόρους. Στην περίπτωση των Σύριων προσφύγων η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει άμεσα 4 εκατομμύρια Ευρώ. Χρειάζεται να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η επιβεβλημένη μεταρρύθμιση του συστήματός της παροχής ασύλου άλλα και να λαμβάνονται άμεσα, πιεστικά και αποτελεσματικά μέτρα από την Ελλάδα, ενώ απαιτείται και η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα».

Enhanced by Zemanta

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιο για την ιθαγένεια

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια

Καμία διαρροή ή φήμη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναστολή εφαρμογής ψηφισμένου από την Βουλή Νόμου.

Δεν υπηρετείται η τήρηση της νομιμότητας όταν, χωρίς να υπάρχει δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα διατάξεων του Νόμου για την Ιθαγένεια, δίδεται εντολή αναστολής εφαρμογής του υπάρχοντος Νόμου.

Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει άμεσα να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιό του.

Κανονικά οι διαδικασίες απονομής ιθαγένειας από τον δήμο Αθηναίων

Με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, ο δήμος Αθηναίων θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει κανονικά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί παροχής ιθαγένειας. Τυχόν δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω διατάξεις ως... αντισυνταγματικές δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, παρά μόνον αφού δημοσιευτεί. 
Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι οδηγίες που περιέχονται στο έγγραφο που απέστειλε στους δήμους ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, στο οποίο οι δήμοι εντέλλονται να μην εφαρμόζουν τις ισχύουσες περί απονομής ιθαγένειας διατάξεις μέχρι τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις των δικαστηρίων, αφού όμως αυτές δημοσιευτούν κανονικά.
Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης:

Σχετικό: Το αρ. 965/15-11-2012 έγγραφο του Αν. Υπουργού Εσωτερικών

Κύριε Γενικέ,

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός όλων απέναντι στις αποφάσεις των δικαστηρίων, οι οποίες αναπτύσσουν τα έννομα αποτελέσματά τους από τη δημοσίευσή τους. Ο Δήμος Αθηναίων αδυνατεί, συνεπώς, να εφαρμόσει το ανωτέρω έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο παραγγέλλει, πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία κρίνει τη συνταγματικότητα διατάξεων του ν. 3838/2010, τη μη τήρηση του εν λόγω νόμου.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να τηρεί τη διαδικασία απονομής της ιθαγένειας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Όλως επικουρικώς σας ενημερώνω ότι το εν λόγω έγγραφο, ακόμη και αν μπορούσε να εκληφθεί ως εγκύκλιος δεν έχει αναρτηθεί στον ιστοχώρο «Διαύγεια» και, συνεπώς, δεν μπορεί να εκτελεστεί σύμφωνα με τον νόμο 3861/2010.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...