Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΑΡ - Γιαννακάκη: Το σύμφωνο συμβίωσης να ισχύει και μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Ερώτηση της βουλευτού Β' Πειραιά Μαρίας Γιαννακάκη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης και ζητά να  είναι σε ισχύ και μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Κύριε Υπουργέ, 
Η δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης  τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2008, δυνάμει του Ν 3719/2008. Η σύναψη της  εν θέματι συμφωνίας αφορά αποκλειστικά σε άτομα διαφορετικού φύλου, αφού σύμφωνα  με το πρώτο άρθρο του προαναφερθέντος νόμου, η συμφωνία καθίσταται έγκυρη εφόσον αφορά σε ετερόφυλα πρόσωπα.

Η ανωτέρω διάταξη, όμως, δημιουργεί συνθήκες διάκρισης κατά των ατόμων του ίδιου φύλου που επιθυμούν  να συνάψουν το εν λόγω σύμφωνο και  επομένως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Νόμο περί ίσης μεταχείρισης και συγκεκριμένα με το τρίτο άρθρο περί απαγόρευσης των διακρίσεων. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί ουσιαστικά ενσωμάτωση της υπ’αριθμ. 2006/54/ΕΚ Κοινοτικής Οδηγίας, συνεπώς η προαναφερθείσα διάκριση αντίκειται και στις σχετικές Κοινοτικές διατάξεις. Επιπροσθέτως, δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο οι σχετικές διατάξεις του Ν 3719/2008 παραβιάζουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Τα ανωτέρω ώθησαν μερίδα Ελλήνων πολιτών να προσφύγει  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η εκδίκαση των προσφυγών των οποίων παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΕΔΑΔ. Στις προσφυγές, μεταξύ άλλων, υπήρχαν και αναφορές στην έλλειψη δυνατότητας αποτελεσματικής προσφυγής σε εθνικά δικαστήρια.

Να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, είναι σε ισχύ. Συγκεκριμένα, στις χώρες της Σκανδιναβίας, στην Γερμανία, στην Γαλλία και στην Αγγλία αναγνωρίζεται θεσμικά η ελεύθερη συμβίωση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ στο Βέλγιο και στην Ολλανδία αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
  1. Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει πιθανή καταδικαστική απόφαση από το ΕΔΑΔ;
  2. Προτίθεται να προβεί στην θεσμική αναγνώριση της ελεύθερης συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου;
  3. Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την μη ύπαρξη δυνατότητας αποτελεσματικής προσφυγής στα εθνικά δικαστήρια, για το εν λόγω ζήτημα;


Η ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Γιαννακάκη"

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Προσφυγή της ελληνικής ομοφυλόφιλης κοινότητας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έφτασε η διεκδίκηση της ελληνικής ομοφυλόφιλης κοινότητας να επεκταθούν οι διατάξεις του συμφώνου συμβίωσης και σε άτομα του ίδιου φύλου. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα της προσφυγής στο ΕΔΔΑ του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, του Νίκου Μυλωνά και άλλων, οι οποίοι εγκαλούν την Ελλάδα για διακρίσεις έναντι των ομοφυλόφιλων ζευγαριών

. Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ προέκυψε ως ανάγκη μετά το 2011, όταν χάθηκε και η τελευταία ευκαιρία ρύθμισης ενός θέματος που, όπως επισημαίνουν οι προσφεύγοντες, για τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες είναι θεσμικά λυμένο. Τη χρονιά εκείνη η συζήτηση στην Ελλάδα είχε ανάψει για τα καλά. Τι θα γινόταν με τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, πώς θα γίνει δυνατόν να κατοχυρωθεί νομοθετικά η συμβίωσή τους, πώς μπορούν να διασφαλιστούν τα αστικά δικαιώματα που απορρέουν από μια μακρά σχέση η οποία αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά όχι και στην Ελλάδα;

Στη συγκυρία εκείνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει ότι, όντως, στο σημείο αυτό υπήρχε κενό. Οτι το σύμφωνο συμβίωσης που είχε θεσμοθετηθεί από το 2008 στην Ελλάδα αφορούσε μόνο ζευγάρια διαφορετικού φύλου και ότι αυτό συνιστούσε ελληνική ιδιαιτερότητα. Στις άλλες 22 ευρωπαϊκές χώρες όπου θεσμοθετήθηκε το σύμφωνο συμβίωσης, αυτό αφορούσε και τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Αυτή την ιδιαιτερότητα η τότε κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα τη διορθώσει.

Αλλά δεν έκανε τίποτα. Τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα που ακολούθησαν έσβησαν από την επικαιρότητα θέματα που είχαν να κάνουν με τα ατομικά δικαιώματα. Μοιραία, η υπόθεση μεταφέρθηκε στο ΕΔΔΑ, όπου και συζητήθηκε στο ακροατήριο στις 16 Ιανουαρίου. Συνήγοροι των προσφυγόντων ήταν ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και η γαλλίδα δικηγόρος Καρολίν Μεκαρί, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η δικηγόρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Μυρτώ Γερμανή.

Η πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα δεν συνιστά διάκριση κατά των ζευγαριών του ίδιου φύλου και ότι, απλώς, καθρεπτίζει τη βιολογική κανονικότητα, όπως είπαν. Παιδιά γεννιούνται μόνο από ζευγάρια διαφορετικού φύλου, τόνισαν, ενώ υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης και για ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Η πλευρά των προσφυγόντων κατά της Ελλάδας, πάντως, θεωρεί ότι η ελληνική Πολιτεία έχει υπαναχωρήσει από παλαιότερες διακηρύξεις της. Επισημαίνει μάλιστα ότι το 2011, όταν άρχισε η συζήτηση της προσφυγής κατά της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ, η ελληνική κυβέρνηση στα γραπτά επιχειρήματα που είχε καταθέσει υποστήριζε ότι ναι μεν ο ισχύων νόμος δεν μπορούσε να επεκταθεί στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, υπήρχε ωστόσο πρόνοια να εισαχθεί άλλη νομοθετική ρύθμιση - η οποία, βεβαίως, δεν εισήχθη ποτέ.

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά


Το  Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» διοργάνωσε στο  Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας, την πρώτη συνάντηση του ετήσιου επιμορφωτικού προγράμματός της, την Παρασκευή 18/1/2013 και ώρα 15:30. Εισηγήτρια ήταν η μουσειοπαιδαγωγός – ξεναγός κα Σκανδάλη Μαργαρίτα, η οποία παρουσίασε τη μουσειοπαιδαγωγική εκπαίδευση ως διεπιστημονικό πεδίο που συσχετίζει την εκπαίδευση και τη μάθηση με το πολιτισμό.

Οι  διαλέξεις του επιμορφωτικού  σεμιναρίου απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/μιας εκπαίδευσης που απασχολούνται σε σχολικές μονάδες που συνεργάζονται με το πρόγραμμα αλλά και σε όσους/ες ενδιαφέρονται.

Οι  συναντήσεις διεξάγονται κάθε Παρασκευή  και ώρα 15:30-18:45 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδας (οδός Μονής Ερίων – Περιοχή Πειραϊκή Πατραϊκή).

Σε  περίπτωση που επιθυμεί κάποιος/α  να συμμετάσχει στις συναντήσεις της επιμόρφωσης έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει την αίτησή του/ης την ίδια ημέρα στο χώρο της επιμόρφωσης. Ακολουθούν το πρόγραμμα των συναντήσεων καθώς και μερικά στιγμιότυπα από την πρώτη συνάντηση.

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Εκτός ΕΛΑΣ η διαδικασία χορήγησης ασύλου


Τη λειτουργία μιας «από - αστυνομικοποιημένης» σύγχρονης πολιτικής υπηρεσίας ασύλου και μιας πολιτικής υπηρεσίας πρώτης υποδοχής για έλεγχο των παράνομων μεταναστών, ενημέρωσης κ.λπ., προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «δεν αρμόζει να χειρίζεται η ΕΛΑΣ τη διαδικασία χορήγησης ασύλου».

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, ο υπουργός σημείωσε πως απαιτούνται μεγάλες μεταβολές στο υπάρχον οργανόγραμμα, ενώ συνιστά θεσμική ανάγκη να απομονωθεί το υπουργείο από την καθημερινή όσμωση των υπηρεσιών του από υπηρεσίες που υπηρετούν το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και ο υπουργός να αποκτήσει τον ρόλο του πολιτικού προϊστάμενου.

«Αυτό δεν σημαίνει αύξηση του προσωπικού και πολυπλοκότερο οργανόγραμμα, αντιθέτως σημαίνει μικρότερο οργανόγραμμα και ελαχιστοποίηση προσωπικού» εξήγησε.

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

ΕΛ.ΑΣ: Έναρξη λειτουργίας Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας

Την έναρξη λειτουργίας των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, που έχουν συσταθεί με βάση το υπ. αριθμ. 132 Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσαν σήμερα  ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, Χρήστο Μανούρα.

Ειδικότερα, από σήμερα άρχισαν να λειτουργούν δύο Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ένα σε κάθε Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και 68 γραφεία σε διάφορες Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας στην Αττική και την υπόλοιπη επικράτεια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, τα Τμήματα και Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίαςστελεχώνονται με περισσότερους από 200 αστυνομικούς, οι οποίοι προέρχονται, κυρίως, από Υπηρεσίες Ασφάλειας. Από το πρωί τέθηκε σε λειτουργία και ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11414, στον οποίο μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε πολίτης, Έλληνας ή αλλοδαπός, για να καταγγείλει επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα.

Οι ειδικές αυτές υπηρεσίες θα είναι αρμόδιες για τη συλλογή στοιχείων και τις συνεργασίες με διάφορες υπηρεσίες και οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και φορείς. Παράλληλα, θα συνδράμουν άλλες αρχές και υπηρεσίες στη διερεύνηση υποθέσεων, θα ενημερώνουν τα θύματα για τα δικαιώματά τους, θα φροντίζουν για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ή ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων, θα διατηρούν αρχείο για περιστατικά ρατσιστικής βίας και θα αναφέρουν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα κάθε υπόθεση που επιλαμβάνονται προανακρτικά και αυτεπάγγελτα μετά από τις καταγγελίες.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στην αποστολή τους και εξέφρασε την ευχή τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας να έχουν μικρή διάρκεια, αφού, όπως είπε, ελπίζει αυτά τα περιστατικά να αποτελούν μια μικρή θλιβερή παρένθεση στην ιστορία της χώρας μας. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαγιαννόπουλος, οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τα παραπάνω τμήματα και γραφεία δεν έχουν ακόμη εκπαιδευτεί ειδικά και η εκπαίδευσή τους θα είναι σταδιακή και διαρκής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ διευκρίνισε ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες των δύο δραστών της ανθρωποκτονίας Πακιστανού μετανάστη, την προηγούμενη εβδομάδα στα Πετράλωνα, αντίθετα από άλλου είδους υποθέσεις που έχουν χειριστεί οι αστυνομικές αρχές, γιατί συνεχίζεται η ανάκριση για την υπόθεση. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι σε περίπτωση καταγγελίας επίθεσης σε βάρος παράνομου μετανάστη δεν ακυρώνεται η νομική διαδικασία απέλασης που προβλέπεται από τον νόμο.

Σε ό,τι αφορά τα γραφεία αστυνομικής αυθαιρεσίας, τα οποία έχουν συσταθεί με νόμο από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δεν λειτούργησαν μέχρι σήμερα λόγω απροθυμίας για τη στελέχωσή τους, αλλά θα λειτουργήσουν στο νέο πλαίσιο της ΕΛΑΣ, ενώ, όλα τα περιστατικά που αφορούν σε πράξεις αστυνομικών τα χειρίζεται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Προφυλακιστέοι οι δράστες της δολοφονίας του Λουκμάν


Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή οι δύο δράστες της δολοφονίας του 27χρονου Πακιστανού, Σεχζάντ Λουκμάν, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, στα Πετράλωνα, στην οδό Τριών Ιεραρχών. Οι δύο δράστες μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ όπου θα θα αποφασιστεί σε ποιο σωφρονιστικό ίδρυμα θα μεταφερθούν.

Οι δράστες, που επέβαιναν σε μηχανή, επιτέθηκαν στον 27χρονο Πακιστανό ενώ αυτός περνούσε με ένα ποδήλατο. Όπως υποστηρίζουν είχαν φραστικό επεισόδιο επειδή τους έκλεισε το δρόμο. Στη συνέχεια όμως του επιτέθηκαν μαχαιρώνοντάς τον και αφήνοντάς τον αιμόφυρτο στο δρόμο, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή. Οι δύο δράστες συνελήφθησαν λίγο αργότερα στο Σύνταγμα.

Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων στα σπίτια τους από τις έρευνες της αστυνομίας εντοπίστηκαν τρία στιλέτα τύπου πεταλούδα, ένας σουγιάς, μια μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, ένα αεροβόλο πιστόλι, μια σιδερογροθιά, πλήθος μεταλλικών σφαιριδίων, δύο σφαίρες πολεμικού τυφεκίου, δύο ξύλινα ρόπαλα και σφεντόνα. Στο σπίτι του ενός βρέθηκαν επίσης 50 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.

Ο συνήγορος του πυροσβέστη, ενός εκ των δύο δραστών, δήλωσε στη naftemporiki πως ο πελάτης του ισχυρίστηκε κατά την ανάκριση ότι δεν μαχαίρωσε αυτός το θύμα και δεδομένου ότι στη σορό του υπάρχει μόνο ένα χτύπημα, απέδωσε τη δολοφονία στον συγκατηγορούμενό του.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, στις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί δεν έχουν συμπεριληφθεί τα ρατσιστικά κίνητρα, αποφορτίζοντας με αυτόν τον τρόπο την υπόθεση από τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά της. Υπενθυμίζεται πως η τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό συνιστά επιβαρυντικό στοιχείο

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Δικάζεται ο Δήμαρχος Ασπροπύργου για ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία σε βάρος των εκπροσώπων της κοινότητας Ρομά

Ρομά Ασπροπύργου με τον δημοσιογράφο Στ. Θεοδωράκη
Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013, στο Τρίτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτίριο 7 αίθουσα 3 Σχολής Ευελπιδων), ώρα 9 (και με αριθμό πινακίου 5), δικάζεται ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου και δύο δημοτικοί υπάλληλοι με τις κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης και ψευδορκίας με μήνυση που κατέθεσε στις 30 Αυγούστου 2007 σε βάρος των εκπροσώπων της κοινότητας Ρομά Ασπροπύργου (στην περιοχή Ψάρι τότε και στην περιοχή Σοφό σήμερα) Βασίλη, Θανάση και Λευτέρη Σαμπάνη. 

Με τη μήνυση κατηγορούσε τους εκπροσώπους των Ρομά πως διατάραξαν την οικιακή ειρήνη του δημαρχιακού μεγάρου, εξύβρισαν και απείλησαν το Δήμαρχο στις 4 Ιουλίου 2007, όταν, ως αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων Ρομά έξω από το δημαρχείο, πήγαν στο γραφείο του να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Όπως όμως κατέγραψε ο τύπος αλλά και η ΕΛ.ΑΣ. δεν υπήρξε καμιά διατάραξη, εξύβριση ή απειλή, αλλά δίωρη συνάντηση με την παρουσία ΜΜΕ και ΕΛΑΣ, για αυτό και η μήνυση του Δημάρχου αρχειοθετήθηκε με βούλευμα. Το σκεπτικό του ακολουθεί. Στα πλαίσια προγράμματος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι δύο δικηγόροι θα προσφέρουν δωρεάν νομική βοήθεια για υπεράσπιση των πολιτικώς εναγόντων Ρομά.

«Από την προκαταρκτική εξέταση και την προανάκριση που διενεργήθηκαν προέκυψε ότι στις 41712007 το πρωί εβδοµήντα περίπου κάτοικοι του καταυλισµού τσιγγάνων της περιοχής Σκάρπα Ασπροπύργου, πραγµατοποίησαν συγκέντρωση διαµαρτυρίας στο Δηµαρχείο Ασπροπύργου ζητώντας να ληφθεί µέριµνα από το Δήµο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Οι καταγγελίες του εγκαλούντος ότι οι κατηγορούµενοι εισήλθαν βίαια στο Δηµοτικό Κατάστηµα και παρέµειναν σ' αυτό παρά την εκπεφρασµένη αντίθετη θέληση του Δηµάρχου, καθώς και ότι τον εξύβρισαν και τον απείλησαν, δεν επιβεβαιώνονται ούτε από το αντίγραφο του βιβλίου συµβάντων της 4/7/2007 του Α.Τ. Ασπροπύργου, που προσκοµίζουν οι προσφεύγοντες, ούτε από σχετικό δηµοσίευµα της Γ. Κρυστάλλη στο φύλλο της 5/7/2007 της τοπικής εφηµερίδας «Θριάσιο», που κάλυψε δηµοσιογραφικά τα γεγονότα της 4/7/2007. Πράγµατι από το βιβλίο συµβάντων προκύπτει µόνο ότι τετραµελής αντιπροσωπεία των συγκεντρωµένων, µεταξύ των οποίων οι τρεις κατηγορούµενοι (δηλ. οι δύο προσφεύγοντες και ο µη ασκήσας προσφυγή συγκατηγορούµενος τους), συναντήθηκε µε τον Δήµαρχο, ο οποίος στη συνέχεια εξέφρασε στους αστυνοµικούς αορίστως παράπονο σε βάρος των τριών κατηγορουµένων για τη συµπεριφορά τους, ενώ η υπό κρίση έγκλησή του κατ' αυτών υπεβλήθη αρκετά αργότερα. Η ανωτέρω εφηµερίδα εξάλλου αναφέρεται σε δίωρη συνάντηση αντιπροσωπείας των τσιγγάνων µε το Δήµαρχο δηµοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία, χωρίς να κάνει λόγο για οποιαδήποτε παράνοµη ή βίαιη ενέργεια. Αντιθέτως οι καταγγελίες των κατηγορουµένων για «ρατσιστική» πολιτική του Δήµου απέναντι στους Ροµά ενισχύονται τόσο από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων, που προσκοµίζουν οι προσφεύγοντες, µε την οποία καταδικάζεται η Ελλάδα για αποκλεισµό από την εκπαίδευση των παιδιών Ροµά του καταυλισµού Ροµά (Τσιγγάνων) που βρίσκεται στην περιοχή «Ψάρι» του Ασπροπύργου, όσο και από δύο έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη της 18/2/2008 και της 29/12/2008, που διαπιστώνουν ανεπίτρεπτη καθυστέρηση του Δήµου Ασπροπύργου και του Υπ. Εσωτερικών να λάβουν μέτρα για την επίλυση των προβληµάτων των Ροµά. Ενισχύονται επίσης από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά ίου Ρατσισµού και της Μισαλλοδοξίας, που δηµοσιεύθηκε στις 15.9.2009 και αναφέρει ότι οι Ροµά του Ασπροπύργου, στους οποίους ανήκουν και οι κατηγορούµενοι, αντιµετωπίζουν εχθρότητα από την πλευρά κάποιων από τις τοπικές αρχές, σαν τέτοια περίπτωση δε ο µάρτυρας Παναγιώτης Δηµητράς κατονοµάζει τον Δήµαρχο, τον οποίο, όπως αναφέρει, η ανωτέρω Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συναντήσει ένα έτος πριν. Με αυτά τα δεδοµένα δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής των κατηγορουµένων για τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται.»

Υπενθυμίζουμε πως πριν ένα μήνα η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για δεύτερη φορά για τη διακριτική περιθωριοποίηση των μαθητών Ρομά της κοινότητας αυτής σε σχολείο γκέτο. Το σχετικό δελτίο μας για την απόφαση στην Υπόθεση Σαμπάνη και λοιποί κατά Ελλάδας είναι διαθέσιμο εδώ http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2012_files/ghm1426_echr_sampanis_greek.doc. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΕΔΔΑ περιλαμβάνει στην απόφαση το ακόλουθο απόσπασμα σχετικής επιστολής του Δημάρχου Ασπροπύργου στο Υπουργείο Παιδείας στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, η οποία επιβεβαιώνει το ρατσιστικό κίνητρο της δημιουργίας του σχολείου-γκέτο:


«Την ίδρυση του 12ου Δημοτικού Σχολείου, δεν την επέβαλε καμιά διάθεση της Δημοτικής Αρχής ή των Πολιτών του Ασπρόπυργου, για ρατσιστικό διαχωρισμό των αθιγγανόπαιδων, από τους άλλους μαθητές των Σχολείων. Την καθιστά αδήριτη αναγκαιότητα, η επιλογή της νομαδικής ζωής, από τους ίδιους τους σκηνίτες αθίγγανους. Η διαβίωσή τους, εν μέσω των σκουπιδότοπων που οι ίδιοι δημιουργούν, η αδιαφορία τους, σε ό,τι έχει σχέση με τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, και κυρίως η εμμονή τους στις έκνομες δραστηριότητες, που εκδηλώνονται -πρωτίστως-, σε βάρος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και του συνόλου των κατοίκων του Ασπρόπυργου. (…) Και μετά από όλα αυτά, [τα παιιδά Ρομά] έχουν και την απαίτηση να μοιράζονται τα ίδια διδακτήρια με τους υπόλοιπους μαθητές του Ασπρόπυργου, μεγάλο ποσοστό των οποίων ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ή είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών!»

Μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας


Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Κυρίαρχο σύνθημα «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική». Αφορμή για τη μεγάλη διαδήλωση το τελευταίο κρούσμα ρατσιστικής βίας την προηγούμενη Πέμπτη όταν δύο νεαροί δολοφόνησαν έναν 27χρονο Πακιστανό στα Πετράλωνα.

Νωρίτερα, μέλη της πακιστανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κοτζιά, κουβαλώντας το φέρετρο με τη σορό του θύματος.

Αυτοί τη στιγμή οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια είναι κλειστοί. Στο συλλαλητήριο έχουν προσκληθεί δήμοι, δημόσια πρόσωπα και φορείς, ενώ στις 16:00 θα ακολουθήσει συναυλία.

Πριν τη συγκέντρωση στην Ομόνοια, μέλη της πακιστανικής κοινότητας στην Αθήνα είχαν συγκεντρωθεί στην Κοτζιά κουβαλώντας το φέρετρο με τη σορό του θύματος.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται σε άλλε μεγάλες πόλης της Ευρώπης ανάλογα συλλαλητήρια με κεντρικό σύνθημα «Έξω οι νεοναζί», «όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης» και «ιθαγένεια για όλα τα παιδιά».Πηγή:  | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/86646#ixzz2IQdOQwZp

Εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την ρατσιστική έξαρση και το νεοναζισμό

Η Δημοκρατική Αριστερά Νέας Ιωνίας διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Κρίση και πολιτικός εξτρεμισμός: ρατσιστική έξαρση και νεοναζισμός» τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 7μμ στο Συνεδριακό Κέντρο ΚΕΜΙΠΟ (Πατρ. Ιωακείμ 4, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας).

Συζητούν:
  • Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α’ Αθήνας
  • Βασιλική Γεωργιάδου, Αν. Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης Παντείου Πανεπιστημίου
  • Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  • Δημήτρης Ψαρράς, Δημοσιογράφος - Συγγραφέας
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 19 του Γενάρη – ΑΘΗΝΑ πόλη αντιφασιστική


"19 του Γενάρη – ΑΘΗΝΑ πόλη αντιφασιστική. - ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΤΡΟΪΚΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙ!"

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

"Το Σάββατο, 19 του Γενάρη 2013, ένα μαζικό, ενωτικό, αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό ποτάμι θα πλημμυρίσει τους δρόμους της Αθήνας, με συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 2μμ, πορεία και συναυλία στο Σύνταγμα στις 4μμ.
Με κεντρικό σύνθημα «19 του Γενάρη – ΑΘΗΝΑ πόλη αντιφασιστική», πάνω από 250 ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και συγγραφείς, επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, δεκάδες κοινότητες μεταναστών, σειρά εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και αντιφασιστικές επιτροπές, λαϊκές συνελεύσεις και κοινότητες ομοφυλοφίλων, σύλλογοι ΑΜΕΑ και φίλαθλοι ομάδων, οργανώσεις της Αριστεράς, τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα μεγάλο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο.
Από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, χιλιάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για την πανελλαδική διαδήλωση και συναυλία. Και την ίδια μέρα σε μια σειρά χώρες και πόλεις σε όλο τον πλανήτη, χιλιάδες συμπαραστάτες του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού κινήματος της χώρας μας μετατρέπουν τη 19η του Γενάρη σε ένα κύμα διεθνούς αλληλεγγύης διαδηλώνοντας έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία.
Διαδηλώνουμε ενάντια στη φασιστικής έμπνευσης ανατροπή στοιχειωδών κατακτήσεων και δικαιωμάτων και διχασμού των εργαζομένων στις συνθήκες της κρίσης, για να μπει τέλος στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, για να πετάξουμε τους φασίστες έξω από τους δρόμους, τις γειτονιές και τα σχολεία μας. Οι νεοναζί της Χ.Α. είναι συμμορία δολοφόνων, απόγονοι του Μεταξά, των γερμανοτσολιάδων και της χούντας. Είναι το μακρύ χέρι του κράτους και των αφεντικών, που στηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις, δίνουν άλλοθι στους μεγαλο-επιχειρηματίες τύπου Μάνεση, ψηφίζουν τις φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Δε θα αφήσουμε αναπάντητες τις φασιστικές και ρατσιστικές τους επιθέσεις σε μετανάστες και αγωνιστές του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος. Θα τσακίσουμε, με τη δύναμη του οργανωμένου μαζικού κινήματος, την προσπάθειά τους να μετατρέψουν την πρόσκαιρη εκλογική τους επιτυχία σε τάγματα εφόδου και έλεγχο των δρόμων, θα κλείσουμε τα γραφεία τους σε κάθε πόλη και γειτονιά.
Διαδηλώνουμε ενάντια στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού, την κυβέρνηση Σαμαρά, που ανατρέπει πραξικοπηματικά συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, που παίζει το χαρτί του ρατσισμού και της καταστολής για να χτυπήσει το κίνημα και την Αριστερά. Που στοχοποιεί τους μετανάστες για την καταστροφή που φέρνουν οι μνημονιακές πολιτικές της. Τα ρατσιστικά πογκρόμ τύπου «Ξένιος Δίας», τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, ο φράχτης στον Έβρο και η FRONTEX, που οδηγούν σε ανθρώπινες τραγωδίες όπως η πρόσφατη στις ακτές της Χίου, η κατάργηση της ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών, η ανοιχτή προκλητική συνεργασία της αστυνομίας του Δένδια με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, µας προκαλούν τόση πολλή οργή όση και τα βάρβαρα μνημονιακά µέτρα που στέλνουν στη φτώχεια και την ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους. Η πολιτική της «ανακατάληψης των πόλεων» και της καταστολής, της καταπάτησης του ασύλου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των επιθέσεων στις καταλήψεις, τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και την Αριστερά, δεν θα περάσει!
Διαδηλώνουμε ενάντια στη βαρβαρότητα των μνημονίων, της πολιτικής των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της λιτότητας και των χαρατσιών. Η μάχη για να εξαφανίσουμε τους νεοναζί είναι δεμένη με τους αγώνες για να σώσουμε τα σχολεία και τα νοσοκομεία, τις δουλειές και τους μισθούς, από τη λεηλασία της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού. Η ενότητα της εργατικής τάξης, ντόπιων και μεταναστών, είναι όρος για να ανατρέψουμε τα μνημόνια και να επιβάλλουμε τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Για ν’ ανοίξει ένας άλλος δρόμος, όπου ένα πανίσχυρο και ρωμαλέο μαζικό κίνη­μα, οργανωμένο παντού, με τα δικά του όργανα, θα μπορεί να επιβάλλει τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα με τη δύναμη του λαϊκού ξεσηκωμού. Με την αντικαπιταλιστική-επαναστατική Αριστερά που στοχεύει στη συνολική πολιτική και κοινω­νική απελευθέρωση, την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, στην εξουσία των εργαζομένων.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους νεολαίους και τους συνταξιούχους, τους μετανάστες και όλους τους αγωνιστές, να συμμετάσχουν μαζικά στο μεγάλο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 19 του Γενάρη. Πρέπει να είναι η κλιμάκωση των δεκάδων αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινητοποιήσεων που έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες, στους οποίους τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν ενεργά. Η επιτυχία αυτής της κινητοποίησης θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για να ξηλωθούν μνημόνια, τρόικες και νεοναζί!
ΟΛΟΙ στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΟΜΟΝΟΙΑ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ το ΣΑΒΒΑΤΟ, 19 του ΓΕΝΑΡΗ 2013, στις 2 μμ

Αντιφασιστική πορεία το Σάββατο στην Αθήνα


Αντιφασιστικό συλλαλητήριο, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στην Ομόνοια, με κεντρικό σύνθημα: «Έξω οι νεοναζί. Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά», και με τίτλο «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική». 

Διοργανωτές είναι η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, κοινότητες μεταναστών, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, καθώς και άλλοι Δήμοι της Αττικής αλλά και όλης της χώρας, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Στις 4 το απόγευμα, την ίδια μέρα (σσ. Σάββατο, 19 Ιανουαρίου), θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην πλατεία Συντάγματος με τη συμμετοχή πολλών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών: Active Member, Υπογεια Ρεύματα, ΧαΪνης Αποστολάκης, Ρίτα Αντωνοπουλου, Μάνος Πυροβολάκης, Μίλτος Πασχαλίδης Ηλίας Μακρίδης Νίκος Τουλιάτος, Electro Balkana και πολλοί άλλοι.  Στο μεταξύ το πρωί στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, θα δοθεί παράσταση με το έργο για παιδιά του Βασίλη Κουκαλάνι, «Μια Γιορτή στο Νουριάν».

Όπως ανέφερε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Πέτρος Κωνσταντίνου, «η 19η Γενάρη είναι η κορύφωση ενός κύματος για την απομόνωση των συμμοριών των νεοναζί της Χρυσής Αυγής», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς, δήλωσε πως η «19η είναι, πρέπει να είναι, μια τομή. Πρέπει να δείξουμε παντού και στο εξωτερικό, ότι οι Έλληνες πολεμάμε το φασισμό, δεν τον ανεχόμαστε, θέλουμε μία πόλη για τους κατοίκους της, μια πόλη αδελφοσύνης, μια πόλη εργασίας, μια πόλη που θα απολαμβάνουμε όλοι». Ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης αναφερόμενος στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι «είναι μία αντιφασιστική πόλη, έχει πληρώσει ακριβά αυτή την ιστορία στο παρελθόν, με αίμα και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται διαφορετικά».

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, την ίδια ημέρα θα γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Δουβλίνο, τη Β. Ιρλανδία, τη Βαρκελώνη, το Παρίσι, τη Λυών, τις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη, το Τάμπερε στη Φινλανδία, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Υπέρ της χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά των απάτριδων το Συμβούλιο της Ευρώπης

Την ανάγκη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στη χορήγηση ιθαγένειας  στα παιδιά των ανθρώπων χωρίς πατρίδα και βρίσκονται στην Ευρώπη, τονίζει σε δημόσια παρέμβασή του ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουϊζνιεκς.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στην Ευρώπη δεν έχουν υπηκοότητα σε κανένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στερούμενα το δικαίωμα «να έχουν δικαιώματα» και την δυνατότητα να αποτελούν μέλη μιας εθνικής κοινότητας, υπογραμμίζει ο επίτροπος.

Δεν πρέπει να υπάρχουν παιδιά χωρίς ιθαγένεια στην Ευρώπη, τονίζει ο κ. Μουϊζνιεκς, υπενθυμίζοντας ότι «η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία κυρώθηκε από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, προβλέπει ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε μια εθνικότητα».

«Τα παιδιά χωρίς ιθαγένεια είναι ευάλωτα σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, στους κινδύνους που ελλοχεύουν για σεξουαλική τους εκμετάλλευση και παράνομη υιοθεσίας» υποστηρίζει.

Επικαλούμενος στοιχεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο Επίτροπος αναφέρει ότι στα κράτη που προέκυψαν από τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας υπάρχουν 22.000 άνθρωποι που δεν έχουν ιθαγένεια, οι περισσότεροι των οποίων είναι Ρομά, Ασκάλι και Αιγύπτιοι.

Σημαντικός είναι και ο αριθμός των παιδιών χωρίς ιθαγένεια που ζουν στη Λεττονία, όπου 304.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από ένα απροσδιόριστο καθεστώς «μη πολιτών» και στην Εσθονία, όπου πάνω από 92.000 άτομα χαρακτηρίζονται «πρόσωπα απροσδιόριστης ιθαγένειας».

Στην Ρωσία, καταλήγει ο επίτροπος, υπάρχουν 178.000 άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως απάτριδες και στην Ουκρανία, ο αντίστοιχος αριθμός των απάτριδων υπερβαίνει τις 40.000.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Νέα ευρωκαταδίκη Ελλάδας για αναγραφή θρησκεύματος και θρησκευτικού όρκο

Η Ένωση Ουμανιστών/τριών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη σημερινή ομόφωνη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην Υπόθεση Δημητράς και Λοιποί (Νο. 3). Η απόφαση αφορούσε τρεις σχετικές προσφυγές με αριθμούς 44077/09, 15369/10 και 41345/10 που υποβλήθηκαν στο ΕΔΔΑ από τα μέλη της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. Παναγιώτη Δημητρά, Andrea Gilbert, Νίκο Μυλωνά, Γρηγόρη Βαλλιανάτο, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρη Τσαμπρούνη. Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε το Άρθρο 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) (τα προσφεύγοντα άτομα υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν σε 48 ανακριτικές διαδικασίες ή δίκες στις οποίες κατέθεσαν το 2009 ή το πρώτο εξάμηνο του 2010 τη Χριστιανική ή Εβραϊκή θρησκεία τους ή την αθεΐα τους προκείμενου να ορκιστούν στη συνέχεια στην τιμή και στη συνείδησή τους ή στο Ευαγγέλιο) και το Άρθρο 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της ΕΣΔΑ (δεν υπάρχει στην Ελλάδα νομική δυνατότητα αποκατάστασης για την παραβίαση της ελευθερίας της θρησκείας ούτε υπήρξε δικαστική αρχή που να αρνήθηκε να εφαρμόσει τις διατάξεις για την ορκοδοσία ως αντίθετες με τη Σύμβαση ή το Σύνταγμα). Η απόφαση στα γαλλικά είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-115754.

Η απόφαση κάνει αναφορά  σε δύο ταυτόσημες προηγούμενες επίσης ομόφωνες αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Η πρώτη δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουνίου 2010 στην Υπόθεση Δημητράς και Λοιποί μετά από πέντε ανάλογες προσφυγές με αριθμούς 42837/06, 3237/07, 3269/07, 35793/07 και 6099/08 (γαλλικό πρωτότυπο στη http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-99012 ελληνική μετάφραση στη http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=1331096). Η δεύτερη δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 2011 μετά από δύο ανάλογες προσφυγές με αριθμούς 34207/08 και 6365/09 (γαλλικό πρωτότυπο στη http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-107310 ελληνική μετάφραση στη http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=30597913). Οι επτά πρώτες προσφυγές υποβλήθηκαν στο ΕΔΔΑ από τα μέλη της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε Παναγιώτη Δημητρά, Θεόδωρο Αλεξανδρίδη, Ναυσικά Παπανικολάτου, Γρηγόρη Βαλλιανάτο και Andrea Gilbert.

Όπως και στις προηγούμενες αποφάσεις το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε πως το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο καταγραφής των προσωπικών στοιχείων κάθε διαδίκου και κάθε μάρτυρα στις ποινικές διαδικασίες (ανακρίσεις και δίκες) και της ορκοδοσίας (Άρθρα 217, 218 και 220 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) περιλάμβανε την υποχρεωτική καταγραφή του θρησκεύματος (ακόμα και για τα μη ορκιζόμενα άτομα) καθώς και το θρησκευτικό όρκο κάθε μάρτυρα που συνήθως ζητιόταν από αυτόν/ή αφού οι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούσαν πως οι μάρτυρες είναι Χριστιανοί. Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε πως οι διατάξεις αυτές δύσκολα συμβιβάζονται με τη θρησκευτική ελευθερία όπως την εγγυάται το Άρθρο 9 της ΕΣΔΑ. Στη σημερινή απόφαση, στη βάση του Άρθρου 46 ΕΣΔΑ (υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων), το ΕΔΔΑ εξέτασε την τροποποίηση των διατάξεων που έγινε πριν ένα χρόνο σε εφαρμογή των δύο πρώτων αποφάσεων και ισχύει από 2 Απριλίου 2012: δεν υπάρχει πια καταγραφή του θρησκεύματος και όταν υπάρχει ορκοδοσία το άτομο που καταθέτει ερωτάται αν επιθυμεί να δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις πολιτικές δίκες. Το ΕΔΔΑ έκρινε τις διατάξεις αυτές συμβατές με την ΕΣΔΑ και τις αποφάσεις Δημητράς και λοιποί 1 και 2 αναγνωρίζοντας μάλιστα πως η τροποποίησε έγινε για να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τις αποφάσεις, όπως ήταν ο βασικός στόχος των προσφευγόντων.

Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. καταγγέλλει πως στη μεγάλη πλειοψηφία τους δικαστικοί και άλλοι ανακριτικοί λειτουργοί δεν εφαρμόζουν την τροποποιημένη διάταξη επιμένοντας να προεξοφλούν τη χριστιανική ταυτότητα διαδίκων και μαρτύρων την οποία καταγράφουν ενώ όταν υπάρχει ορκοδοσία τους ζητούν να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο. Τα προτυπωμένα έγγραφα καταθέσεων και πρακτικών συνεχίζουν να αναγράφουν «Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος» και «ορκίσθηκε επί του Ιερού Ευαγγελίου», ακόμα και για πολιτικές δίκες για τις οποίες τα σχετικά άρθρα 407 και 408 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έχουν τροποποιηθεί από την 1 Ιανουαρίου 2002! Ο Παναγιώτης Δημητράς μόλις χθες κατέθεσε ένορκα σε Πταισματοδίκη Αθηνών και χρειάστηκε για άλλη μια φορά να ζητήσει να διορθωθούν οι αναφορές σε χριστιανική θρησκεία και όρκο στο Ευαγγέλιο. Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. έχει στη διάθεσή της 69 καταθέσεις μετά τις 2 Απριλίου 2012, από τις οποίες μόνο σε δύο εφαρμόστηκε η τροποποίηση των σχετικών διατάξεων. Παρατίθενται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα καταθέσεων στις 24 Μαΐου 2012 σε πολιτική δίκη όπου η δικαστής ρώτησε τη Ναυσικά Παπανικολάτου αν είναι Χριστιανή Ορθόδοξη και στις 6 Νοεμβρίου 2012 σε προκαταρκτική εξέταση σε πταισματοδίκη όπου χρειάστηκε να αντικατασταθεί η έντυπη αναφορά «Χριστιανός Ορθόδοξος» από το «άθεος».
 
Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. καταγγέλλει επίσης πως, στα πλαίσια της εκδίκασης της υπόθεσης που οδήγησε στην έκδοση της σημερινής απόφασης, υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ το συνημμένο από 25 Νοεμβρίου 2011 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που υπογράφει η σημερινή Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Παναγιώτα Φάκου στο οποίο υπήρχε ο ψευδής ισχυρισμός πως δεν εφαρμόζονταν οι ισχύουσες τότε διατάξεις και ο μάρτυρας δεν αποκάλυπτε τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις! Για το θέμα αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια άρθρο του Παναγιώτη Δημητρά με τίτλο «Ψέματα Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θρησκευτικό όρκο» [The Books’ Journal Απριλίου 2012]

Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. θα ζητήσει από τους Εισαγγελέα και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να κινήσουν τις διαδικασίες για να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις για τη μη εφαρμογή των τροποποιημένων διατάξεων για τα προσωπικά στοιχεία και την ορκοδοσία, καθώς και τουλάχιστο για απόπειρα απάτης επί δικαστηρίω με το συνημμένο έγγραφο.  

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

 Ψέματα Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θρησκευτικό όρκο  (ΕΔΩ)

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Δεύτερη ευρωκαταδίκη Ελλάδας για ρατσισμό λόγω σχολείου-γκέτο για Ρομά Ασπροπύργου

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη ομόφωνη καταδίκη της Ελλάδας στις 11 Δεκεμβρίου 2012 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην Υπόθεση Σαμπάνη και Λοιποί. 

Η απόφαση αφορούσε τη δεύτερη για το ίδιο θέμα προσφυγή με αριθμό 59608/09 που υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από το ΕΠΣΕ για λογαριασμό 98 παιδιών και 42 γονέων Ρομά του (τότε) καταυλισμού στο Ψάρι Ασπροπύργου. Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε το Άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) σε συνδυασμό με το Άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της ΕΣΔΑ. Η υπόθεση αφορά την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά από τον καταυλισμό αυτό στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου. Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε πως δεν υπήρξε καμιά σημαντική αλλαγή μετά την πρώτη ανάλογη καταδίκη της Ελλάδας, στις 5 Ιουνίου 2008, στην Υπόθεση Σαμπάνης και Λοιποί κατά Ελλάδας (http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=1330929). Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, δεν έλαβε υπόψη της τις ειδικές ανάγκες των παιδιών Ρομά στο Ψάρι ως μέλη μιας μειονεκτούσας ομάδας και πως η λειτουργία μεταξύ 2008 και 2010 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου στο οποίο φοιτούσαν μόνο παιδιά Ρομά αποτελούσε διάκριση σε βάρος των προσφευγόντων. Κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 46 (υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση των αποφάσεων) της ΕΣΔΑ, το ΕΔΔΑ συνιστά στην Ελλάδα να μετεγγράψει σε άλλα δημόσια σχολεία όσα αιτούντα παιδιά είναι ακόμα σε σχολική ηλικία και να εγγράψει όσα αιτούντα παιδιά είναι πια ενήλικα σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΕΔΔΑ περιλαμβάνει στην απόφαση το ακόλουθο απόσπασμα σχετικής επιστολής του Δημάρχου Ασπροπύργου στο Υπουργείο Παιδείας στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, η οποία επιβεβαιώνει το ρατσιστικό κίνητρο της δημιουργίας του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου ως σχολείου-γκέτο:

«Την ίδρυση του 12ου Δημοτικού Σχολείου, δεν την επέβαλε καμιά διάθεση της Δημοτικής Αρχής ή των Πολιτών του Ασπρόπυργου, για ρατσιστικό διαχωρισμό των αθιγγανόπαιδων, από τους άλλους μαθητές των Σχολείων. Την καθιστά αδήριτη αναγκαιότητα, η επιλογή της νομαδικής ζωής, από τους ίδιους τους σκηνίτες αθίγγανους. Η διαβίωσή τους, εν μέσω των σκουπιδότοπων που οι ίδιοι δημιουργούν, η αδιαφορία τους, σε ό,τι έχει σχέση με τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, και κυρίως η εμμονή τους στις έκνομες δραστηριότητες, που εκδηλώνονται -πρωτίστως-, σε βάρος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και του συνόλου των κατοίκων του Ασπρόπυργου. (…) Και μετά από όλα αυτά, [τα παιιδά Ρομά] έχουν και την απαίτηση να μοιράζονται τα ίδια διδακτήρια με τους υπόλοιπους μαθητές του Ασπρόπυργου, μεγάλο ποσοστό των οποίων ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ή είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών!»

Το ΕΠΣΕ σημειώνει πως το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου συνεχίζει να λειτουργεί ως σχολείο-γκέτο για τους Ρομά μέχρι σήμερα, παρ’ ότι οι η κοινότητα Ρομά, μετά την παράνομη έξωσή της τον Αύγουστο 2010 από τη Δήμο Ασπροπύργου, κατοικεί σήμερα σε άλλη συνοικία του Ασπροπύργου, στο Σοφό, η οποία υπάγεται στη σχολική περιφέρεια του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου. Σε αυτό το σχολείο πρέπει να ενσωματωθούν οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό που κάτω από αντίξοες συνθήκες έδωσε συνεχή δείγματα αφοσίωσης στο έργο του και προσπάθησε να βοηθήσει τους Ρομά πολύ πέρα από όσα έχουν υποχρέωση ως εκπαιδευτικοί.

Ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς δήλωσε: «Η καταδίκη για δεύτερη φορά για το ρατσιστικό διαχωρισμό των παιδιών Ρομά σε σχολείο-γκέτο στον Ασπρόπυργο, ούτε 30 λεπτά μακριά από το Υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή των Ελλήνων, αποτελεί καταδίκη όλων των Υπουργών Παιδείας από το 2008 μέχρι σήμερα (Ευριπίδης Στυλιανίδης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Άννα Διαμαντοπούλου και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος) και των αρμόδιων Υφυπουργών κατά την ίδια περίοδο που γνώριζαν καλά την κατάσταση και ανέχθηκαν την αντισυνταγματική λειτουργία του σχολείου-γκέτο. Αποτελεί επίσης καταδίκη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν ή ήσαν αξιωματική αντιπολίτευση κατά την ίδια περίοδο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ), γνώριζαν επίσης την κατάσταση και δεν φρόντισαν να ληφθούν οι σωστές κυβερνητικές αποφάσεις ή να ελεγχθούν όπως έπρεπε οι κυβερνήσεις που παρανομούσαν. Αποτελεί καταδίκη της δικαιοσύνης η οποία διερεύνησε σχετική έγκληση του ΕΠΣΕ για λογαριασμό των προσφευγόντων στο ΕΔΔΑ με τα ίδια ακριβώς στοιχεία και αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε διάκριση από πλευράς Δήμου Ασπροπύργου, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής και Υπουργείου Παιδείας, αλλά πιθανότατα ψευδορκία μου για την οποία τώρα διώκομαι! Αποτελεί επίσης καταδίκη του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος ενώ στην αρχή ανέδειξε την παρανομία των αρχών, όταν άλλαξε η κυβέρνηση το 2009 σταμάτησε κάθε ενέργεια και όταν κλήθηκε να καταθέσει στα πλαίσια της δικογραφίας κατέθεσε ψευδώς στις 12 Ιουλίου 2011 πως ‘υπάρχει συνεργασία για τη σταδιακή ενσωμάτωση των παιδιών Ρομά της περιοχής σε διάφορα σχολεία’, δήλωση στην οποία βασίστηκε η εισαγγελική αρχή για να αρχειοθετήσει την έγκληση. Ως ΕΠΣΕ θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την άρση κάθε διάκρισης σε βάρος των Ρομά της κοινότητας αυτής (και κάθε άλλης) και την τιμωρία από τη δικαιοσύνη και το Ειδικό Δικαστήριο όλων των παρανομησάντων, για την οποία υποβάλαμε ήδη αίτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Καταγγελία για βασανισμό ανηλίκου και απεργία πείνας στην Αμυγδαλέζα


Απεργία πείνας μετά από το βασανισμό ανηλίκου από αστυνομικό στην Αμυγδαλέζα, ξεκίνησαν ανήλικοι μετανάστες στο κέντρο κράτησης, σύμφωνα με την Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κίνησης, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, αστυνομικός κλότσησε στο στομάχι και τραυμάτισε τον ανήλικο κρατούμενο Τζουνέντ Σουμπεχάν, 11 χρόνων, στο κρατητήριο ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα, όταν εκείνος ζήτησε να πάει τουαλέτα.

Ο εντεκάχρονος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για περίθαλψη. Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, Πακιστανοί κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι οι βασανισμοί δεν είναι μεμονωμένοι και ότι συχνά δέχονται ξυλοδαρμούς χωρίς κανένα λόγο από αστυνομικούς. Επίσης κατήγγειλαν ότι για 2 ημέρες δεν τους είχαν δώσει φαγητό.

Όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ, δεκαπέντε ανήλικοι κρατούμενοι προχώρησαν από σήμερα σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τους βασανισμούς και τη χυδαία ρατσιστική αντιμετώπιση με βρισιές.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Κίνηση ζητά «να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που βασανίζουν τους ανήλικους κρατούμενους, να αφεθούν ελεύθεροι οι ανήλικοι μετανάστες χωρίς χαρτιά και να δοθεί άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους».

Τέλος η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε αντιφασιστική – αντιρατσιστική κινητοποίηση «Αθήνα πόλη αντιφασιστική» στις 19 Γενάρη, με συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 14.00 και συναυλία στο Σύνταγμα στις 16.00.


tvxs.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...