Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Οριστική ευρωκαταδίκη Ελλάδας για ρατσισμό λόγω σχολείου-γκέτο για Ρομά Ασπροπύργου

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο τωνΣυμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε σήμερα πως χθες απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για την επανεξέταση από το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ της ομόφωνης καταδίκης της Ελλάδας από το Πρώτο Τμήμα του ΕΔΔΑ στις11 Δεκεμβρίου 2012 στην Υπόθεση Σαμπάνηκαι Λοιποί.  Έτσι η απόφαση καθίσταταιτελεσίδικη και η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή των μέτρωνπου προτείνονται σε αυτή για την άρση του ρατσιστικού διαχωρισμού των παιδιώνΡομά στον Ασπρόπυργο σε σχολείο-γκέτο.
Η απόφαση αφορούσε τη δεύτερη γιατο ίδιο θέμα προσφυγή με αριθμό 59608/09 που υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από το ΕΠΣΕ για λογαριασμό 98 παιδιών και 42γονέων Ρομά του (τότε) καταυλισμού στο ΨάριΑσπροπύργου
.Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε τοΆρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της ΕυρωπαϊκήςΣύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) σε συνδυασμό με το Άρθρο 2 τουΠρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της ΕΣΔΑ. Η υπόθεση αφορά την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά από τονκαταυλισμό αυτό στο 12οΔημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου. Το ΕΔΔΑδιαπίστωσε πως δεν υπήρξε καμιά σημαντική αλλαγή μετά την πρώτη ανάλογηκαταδίκη της Ελλάδας, στις 5 Ιουνίου 2008, στην Υπόθεση Σαμπάνης και Λοιποί κατά Ελλάδας.

 ΗΕλλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, δεν έλαβε υπόψη της τις ειδικές ανάγκες των παιδιών Ρομά στο Ψάρι ως μέλη μιας μειονεκτούσαςομάδας και πως η λειτουργία μεταξύ 2008 και 2010 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου στο οποίο φοιτούσανμόνο παιδιά Ρομά αποτελούσε διάκριση σε βάρος των προσφευγόντων. Κατ’ εφαρμογήτου Άρθρου 46 (υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση των αποφάσεων) της ΕΣΔΑ, το ΕΔΔΑ συνιστά στην Ελλάδα να μετεγγράψει σε άλλα δημόσια σχολεία όσααιτούντα παιδιά είναι ακόμα σε σχολική ηλικία και να εγγράψει όσα αιτούντα παιδιάείναι πια ενήλικα σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων.Λεπτομέρειες για την απόφαση αυτή υπάρχουν στο δελτίο τύπου του ΕΠΣΕ της 31 Δεκεμβρίου 2012. 


Για την εφαρμογή από την Ελλάδα αυτήςτης απόφασης του ΕΔΔΑ και τωνγενικότερων θεμάτων του σχολικού αποκλεισμού ή διαχωρισμού των Ρομά καθώς καιτης σχολικής διαρροής των μαθητών Ρομά έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή οιβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος στις 10 Απριλίου2013 και της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη στις12 Απριλίου 2013.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο πως τα στοιχεία με βάση ταοποία καταδικάστηκε η Ελλάδα είχαν περιληφθεί και σε έγκληση κατά του Δημάρχου Ασπροπύργου και του τότε Νομάρχη Δυτικής Αττικής την 1 Αυγούστου2009. Εισαγγελείς Πρωτοδικών και ΕφετώνΑθηνών αρχειοθέτησαν το Σεπτέμβριο 2012 την έγκληση και παρήγγειλανπροκαταρκτική εξέταση κατά του Εκπροσώπουτου ΕΠΣΕ Παναγιώτη Δημητρά για «ψευδήανωμοτί κατάθεση και ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση»! Μετά την έκδοσητης απόφασης του ΕΔΔΑ, ο ΠαναγιώτηΔημητράς κατέθεσε στον Εισαγγελέατου Αρείου Πάγου στις 21 Δεκεμβρίου 2012 αίτημα ανάσυρσης της δικογραφίας σεβάρος του Δημάρχου Ασπροπύργου και τουτότε Νομάρχη Δυτικής Αττικής από το αρχείο λόγω νέου στοιχείου (τηςαπόφασης του ΕΔΔΑ) και έγκληση κατά των ΕισαγγελέωνΠρωτοδικών και Εφετών για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος καισυκοφαντική δυσφήμηση. Μέχρι σήμερα, έχει γνωστοποιηθεί η έκδοση εισαγγελικήςδιάταξης αρχειοθέτησης της δικογραφίας σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, στις 8 Απριλίου 2013, και η δήλωση αποχής της Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών από τοχειρισμό της δικογραφίας στις 24 Απριλίου 2013, ενώ παράλληλα το αίτημαανάσυρσης από το αρχείο και η έγκληση κατά των εισαγγελικών λειτουργών έχειανατεθεί σε Αντιεισαγγελέα του ΑρείουΠάγου

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Εκδήλωση ΔΗΜΑΡ: Θράκη και μειονότητες: Η συνύπαρξη, οι μύθοι και οι πραγματικότητες


Οι Τομείς Ευρωπαϊκής-Εξωτερικής Πολιτικής  και  Δικαιωμάτων της ΔΗΜΑΡ καλούν τα μέλη και τους φίλους της ΔΗΜΑΡ, την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 7 μμ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος (ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 40)  στην αίθουσα “Λεωνίδας Κύρκος” 

Σε ενημέρωση-συζήτηση με θέμα:

Θράκη και μειονότητες: Η συνύπαρξη, οι μύθοι και οι πραγματικότητες

Eισηγούνται:

Ιλχάν Αχμέτ, Δικηγόρος, τ. βουλευτής, μέλος Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Ροδόπης
Κώστας Γούναρης, Δικηγόρος, μέλος Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Ξάνθης
Σαμή Καραμπιουγιούκογλου, Δημοσιογράφος, μέλος Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Ξάνθης
Συμεών Σολταρίδης, Δρ. Θρησκειολογίας, Ισλαμολόγος, συγγραφέας-δημοσιογράφος,
  μέλος Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Ροδόπης


Συντονίζει  η Μαρία Κουβέλη, Δικηγόρος, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων

Οικολόγοι: Μία σύλληψη το μήνα τον αντιρρησία ΔΕΝ τον κάνει πέρα


Η τρίτη, μέσα σε τρεις μήνες, σύλληψη ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης, του 30χρονου Μενέλαου Εξίογλου αυτή τη φορά, αποδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συστηματικών και επαναλαμβανόμενων διώξεων των αντιρρησιών συνείδησης, που εντάσσεται στο πλαίσιο μια γενικότερης συντηρητικοποίησης της πολιτείας και κατάφωρης καταπάτησης ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Ο Μενέλαος Εξίογλου, ακτιβιστής και ενεργό μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος, της Εθελοντικής Εργασίας Θεσσαλονίκης και του στεκιού «Οικόπολις», συνελήφθη σήμερα στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία της ανυποταξίας, απλά και μόνο επειδή ειλικρινά και δημόσια αρνείται να υπηρετήσει τόσο την αναχρονιστική υποχρεωτική στρατιωτική θητεία όσο και την τιμωρητική εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Σημειωτέον ότι ο Μενέλαος Εξίογλου έχει ήδη καταδικαστεί με την ίδια κατηγορία για τον ίδιο λόγο, και μάλιστα από στρατοδικείο, αν και είναι πολίτης: καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο Λάρισας στις 18 Δεκεμβρίου 2012 σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή ενός έτους. Πρόσφατα μάλιστα του επιβλήθηκε και το εξοντωτικό διοικητικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ για ανυποταξία. Ο Μενέλαος Εξίογλου, παραμένει κρατούμενος, για την ακρίβεια κρατούμενος συνείδησης, και με τη διαδικασία του αυτοφώρου θα μεταχθεί αύριο στην Αθήνα για να οδηγηθεί μεθαύριο ενώπιον στρατιωτικού εισαγγελέα. Σήμερα στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη και δίωξή του μπροστά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου κρατείται.

Τον Μάρτιο, και συγκεκριμένα στις 19/03/2013 είχε συλληφθεί ο 37χρονος ιδεολογικός αντιρρησίας συνείδησης Μπάμπης Ακριβόπουλος στη Βέροια, με την κατηγορία της ανυποταξίας. Με τη διαδικασία του αυτοφώρου μετήχθη αρχικά στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα και οδηγήθηκε στο Ναυτοδικείο Πειραιά στις 21/03/2013, όπου η δίκη του τελικά αναβλήθηκε για τις 08/10/2013. Ο Μπάμπης Ακριβόπουλος έχει ήδη καταδικασθεί με την ίδια κατηγορία από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε 8μηνη ποινή φυλάκισης με διετή αναστολή στις 22/03/2011.

Τον Φεβρουάριο, στις 20/02/2013 είχε συλληφθεί ο 44χρονος ιδεολογικός αντιρρησίας συνείδησης Νίκος Καρανίκας στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία της ανυποταξίας, αδίκημα για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί και φυλακιστεί το 1995. Με τη διαδικασία του αυτοφώρου οδηγήθηκε ενώπιον της στρατιωτικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, ζήτησε και έλαβε αναβολή για 22/02/2013 και αφέθηκε ελεύθερος. Στη συνέχεια, κατόπιν νέου αιτήματος αναβολής, η δίκη αναβλήθηκε για τις 08/03/2013, και στις 08/03/2013 όταν έγινε τελικά η δίκη αθωώθηκε ομόφωνα.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά: «Ζητάμε προφανώς την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση και αθώωση του Μενέλαου Εξίογλου και τον άμεσο τερματισμό όλων των διώξεων εναντίον των αντιρρησιών συνείδησης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει νομοθετική λύση επειγόντως διότι με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει καταρχάς σε στρατοδικεία να δικάζουν πολίτες, και μάλιστα επαναλαμβανόμενα για την ίδια πράξη. Επιπλέον επιβάλλει υπέρογκα χρηματικά διοικητικά πρόστιμα των 6.000 ευρώ. Η δε κοινωνική υπηρεσία που προσφέρει, μόνο εναλλακτική δεν είναι. Παραμένει τιμωρητικής διάρκειας και φύσης, με μία επιτροπή ελέγχου συνείδησης που θυμίζει άλλες εποχές, και στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η στοχοποίηση των αντιρρησιών συνείδησης πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Η αντίρρηση συνείδησης όχι μόνο δεν πρέπει να διώκεται, αλλά αντιθέτως πρέπει να προωθείται ως ανθρώπινο δικαίωμα κι ως πολύτιμη συμβολή στη μη-βία και την ειρήνη. Η στρατιωτική θητεία πρέπει να πάψει να είναι υποχρεωτική και η κοινωνική υπηρεσία πρέπει να προωθηθεί ώστε να προάγει την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.»

Η παραπομπή του Μενέλαου Εξίογλου σε δίκη παραβιάζει, μεταξύ άλλων, το Άρθρο 14.7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και την ποινική διαδικασία κάθε χώρας». Καταστρατηγεί επίσης το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη (Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται να δικάζονται αντιρρησίες συνείδησης, δηλαδή πολίτες, από στρατοδικεία (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπόθεση Ercep v. Turkey, αίτηση 43965/04, απόφαση 22/11/2011 και υπόθεση Feti Demirtaş v. Turkey, αίτηση 5260/07, απόφαση 17/01/2012). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρίσει ρητά ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης προστατεύεται από το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας (υπόθεση Bayatyan v. Armenia, αίτηση 23459/03, απόφαση 07/07/2011).

Μετά τη δίκη του Μενέλαου Εξίογλου ακολουθεί και η δίκη ενός ακόμα ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης, του 47χρονου Δημήτρη Σωτηρόπουλου, ο οποίος δεν είναι πια υπόχρεος στράτευσης. Θα δικαστεί στις 28 Μαΐου 2013 από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της ανυποταξίας.

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Στα γραφεία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ την Τετάρτη οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ

Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ συνεχίζουν για 23η ημέρα την κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών.

Για αύριο, Τετάρτη, προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 11:00 και πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Ιπποκράτους και στη συνέχεια στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ απαιτούν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης «να λάβουν θέση στις πολιτικές επιλογές, που υπονομεύουν την προοπτική του Οργανισμού, απαξιώνουν την αξιοπρέπεια και το περιεχόμενο της δουλειάς τους και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των 8.500 θεραπευόμενων στα Προγράμματα Υποκατάστασης».

Επίσης, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών πραγματοποιούν την Παρασκευή 24ωρη απεργία και την ίδια μέρα προγραμματίζουν συγκέντρωση και πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η μέρα Αυτισμού θυμίζει ότι συνάνθρωποί μας οδηγούνται στο περιθώριο από κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ

Πίσω από τις πανηγυρικές και τετριμμένες ανακοινώσεις για τις διάφορες παγκόσμιες μέρες, σήμερα, 2 Απριλίου, παγκόσμια μέρα αυτισμού, χιλιάδες συνάνθρωποί μας εξωθούνται όλο και περισσότερο στο περιθώριο. Υπό το βάρος των αλλεπάλληλων μνημονίων, το σύστημα υγείας και πρόνοιας καταρρέει και οι πρώτοι που γνωρίζουν τις οδυνηρές επιπτώσεις, είναι όσοι και όσες το έχουν πιο πολύ ανάγκη.

Οι αρμόδιες επιτροπές (ΚΕΠΑ) δεν μπορούν να στελεχωθούν λόγω της έλλειψης σε γιατρούς και χιλιάδες ΑμεΑ σε όλη τη χώρα περιμένουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την ανανέωση των δικαιολογητικών ποσοστού αναπηρίας. Ελλείψει των δικαιολογητικών, στερούνται ακόμα και τα πενιχρά επιδόματα που παίρνουν. Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί που μόνο χάρη στη δική τους προσπάθεια κρατιέται στοιχειωδώς το σύστημα υγείας, έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους σκλάβους.

Την ίδια ώρα διαλύονται συστηματικά οι υπηρεσίες πρόνοιας σε κάθε τομέα, από την εκπαίδευση μέχρι την καθημερινή παρακολούθηση (π.χ. Βοήθεια στο σπίτι, ειδική αγωγή κ.λπ.) και χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς καμία στήριξη. Οι εργαζόμενοι των δομών ζουν με την καθημερινή αγωνία της ανεργίας και περιμένουν την επόμενη «παράταση προγράμματος».

Καθηγητές δευτεροβάθμιας, διαφόρων ειδικοτήτων, αναγκάζονται, για να καλύψουν ώρες, να διδάξουν σε μαθητές με αυτισμό, χωρίς να έχουν καμία ειδική γνώση. Αν αρνηθούν, κινδυνεύουν να βρεθούν με ερωτήματα απόλυσης, τώρα που είναι της μόδας να βαφτίζεται «επίορκος» ακόμα και όποιος ζητάει το αυτονόητο.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν όμηροι μιας πολιτικής που η μόνη μέριμνα που έδειξε, ήταν να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τους «αναπήρους-μαϊμούδες» που η ίδια έφτιαξε. Για τους χιλιάδες ΑμεΑ που υφίστανται καθημερινά τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής, η τρικομματική χούντα επιφυλάσσει το χειρότερό της πρόσωπο.

Σε αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, δίνουμε το χέρι και περπατάμε μαζί στο δρόμο της αξιοπρέπειας και του αγώνα, της συλλογικότητας και της διεκδίκησης όλων όσων μας ανήκουν.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...