Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Διαμαρτυρία ατόμων με αναπηρία έξω από το υπ. Εργασίας

Ζητούν να δοθεί λύση στα προβλήματα που οδηγούν στην εξαθλίωση των κινητικά αναπήρων


Συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν μέλη συλλόγων ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματά τους ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους. 

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

Με τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να επεκταθεί η δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης από ομόφυλα ζευγάρια


Με τροπολογία που θα περιλαμβάνεται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο - Μόνο η Ελλάδα και η Λιθουανία έχουν αποκλείσει από τη νομική προστασία τα ζευγάρια ίδιου φύλου

Λίγες μόνο ημέρες μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, που έκρινε αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης, έρχεται νομοθετική ρύθμιση για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο Σύνταγμα

Με σύνθημα «Να μην πάρουν ανάσα», ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Επιτροπών, Συλλογικοτήτων, Πρωτοβουλιών Αθήνας-Πειραιά καλεί το ερχόμενο Σάββατο 30 Νοεμβρίου όλο το κόσμο σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενάντια στην πρόκληση των χρυσαυγιτών να καλέσουν την ίδια μέρα σε συγκέντρωση στον ιστορικό χώρο της πλατείας Συντάγματος, μόλις δυόμισυ μήνες μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

"Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής προκαλούν ευθέως τον λαό και ολόκληρη την κοινωνία. Καλούν για πρώτη φορά συγκέντρωση στον ιστορικό χώρο της πλατείας Συντάγματος το ερχόμενο Σάββατο 30 Νοέμβρη. Σε έναν χώρο ποτισμένο με ιστορία, αίμα και αγώνες για ελευθερία, πραγματική δημοκρατία, κοινωνική απελευθέρωση, οι νεοναζί θέλουν να τον βεβηλώσουν για να διεκδικήσουν την απελευθέρωση του Φύρερ τους, Μιχαλολιάκου και των άλλων προφυλακισμένων νεοναζί. 2.5 μήνες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Πρόταση νόμου από το ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πρόταση νόμου που κατοχυρώνει το δικαίωμα και των ομόφυλων ζευγαριών στη σύναψη Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και που εξομοιώνει το θεσμικό πλαίσιο του τελευταίου με εκείνο του πολιτικού γάμου, κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.


Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως “η σύναψη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης στη χώρα μας, νοείται και επιτρέπεται μόνο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών. Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός προσώπων αποκλείεται στην Ελλάδα από την άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου”.

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Τροπολογία βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς για το Σύμφωνο Συμβίωσης


Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Κύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων...
Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».
Αιτιολογική έκθεση

Το Σύμφωνο Συμβίωσης, αποτελεί μία σύμβαση που επιτρέπει την τυποποίηση των συντροφικών σχέσεων σύμφωνα με την αρχή ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στα μέλη της κοινωνίας, την απόλαυση των δικαιωμάτων τους με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα και την αλληλεγγύη, χωρίς διακρίσεις κοινωνικές, οικονομικές, φυλής ή φύλου.

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

20 Νοεμβρίου 2013: Τρεις δίκες Δημάρχου Ασπροπύργου - Ρατσιστικής Βίας - «Πρώτου Θέματος»

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 σε τρία διαφορετικά δικαστήρια του Πρωτοδικείου Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων) είναι προγραμματισμένες τρεις δίκες με μεγάλο δικαιωματικό ενδιαφέρον.


1. Στο Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτίριο 7 αίθουσα 3 - αριθμός πινακίου 6) δικάζονται ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου και δύο δημοτικοί υπάλληλοι για ψευδή

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Άρειος Πάγος: Δεν θα απελαθεί ο Τούρκος Χασάν Μπιπέρ

Παράλληλα αποφάσισε ότι μπορεί να αποφυλακιστεί, εάν δεν εκκρεμεί σε βάρος του κάποια κατηγορία


Την μη έκδοση του Τούρκου Χασάν Μπιπέρ, αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, παρά την αντίθετη εισήγηση του  αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Μηλτιάδη Ανδρειοτέλη, ο οποίος είχε προτείνει να απορριφθεί η έφεσή του κατά της απόφασης του Εφετείου Πειραιά που ενέκρινε την έκδοσή του στη γείτονα  χώρα.

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

O Τομέας Δικαιωμάτων της ΔΗΜΑΡ για την καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ για το σύμφωνο συμβίωσης.

O Τομέας Δικαιωμάτων  της ΔΗΜΑΡ για  την καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ για  το σύμφωνο συμβίωσης.
 

Η πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για μη παροχή δικαιώματος πράξεως  συμφώνου συμβίωσης από άτομα του ιδίου φύλου, ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον επισημότερο τρόπο τις διακρίσεις που υφίστανται οι πολίτες της με βάση το σεξουαλικό τους προσανατολισμό. 

Δημόσια έκκληση σε βουλευτές για συμμόρφωση με απόφαση ΕΔΔΑ για σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις

Δημόσια έκκληση σε βουλευτές για συμμόρφωση με απόφαση ΕΔΔΑ για σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στις 7 Νοεμβρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δημοσιοποίησε την απόφασή του στις προσφυγές Βαλλιανάτος και λοιποί κατά Ελλάδας με την οποία καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της απαγόρευσης των διακρίσεων (άρθρο 14 ΕΣΔΑ) σε συνδυασμό με το δικαίωμα σε οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) επειδή ο νόμος 3719/2008 δίνει τη δυνατότητα μόνο σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης.

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Καταγγελία για τον θάνατο του Νεζάμ Χακιμί: Η κυβέρνηση δολοφονεί

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κορινθίας

Ο θάνατος του Αφγανού πρόσφυγα Νεζάμ Χακιμί στις 4/11 πιστοποιεί με τον πλέον περίτρανο τρόπο την αδιαφορία της κυβέρνησης για την ανθρώπινη ζωή. Ο άτυχος Νεζάμ έπασχε από καρκίνο και επί τέσσερις μήνες δεν είχε στοιχειώδη θεραπεία για τον καρκίνο που είχε, για τον οποίο η θεραπεία ήταν αναγκαία για να σωθεί η ζωή του. Ακόμη ένα ρατσιστικό έγκλημα με δράστη την κυβέρνηση και τις αστυνομικές αρχές του κολαστηρίου, οι οποίες ως συνήθως δεν έκαναν τίποτα. Να θυμίσουμε πως πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο μετανάστη στο στρατόπεδο της Κορίνθου, καθώς στις 27 Ιουλίου είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο Μοχάμεντ Χασάν, έγκλειστος επί 11 μήνες στα στρατόπεδα του Δένδια.

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

Μετανάστες καταγγέλλουν κακοποίηση από έλληνες κομάντο

Γερμανική ΜΚΟ συγκέντρωσε 90 αναφορές μεταναστών και δύο Γάλλων δημοσιογράφων - «Αυτές οι επιχειρήσεις συμβαίνουν σε καθημερινή βάση» αναφέρει η έκθεση


Καταγγελίες περίπου 90 μεταναστών και δύο Γάλλων δημοσιογράφων για απώθηση μεταναστών προς τα παράλια της Τουρκίας από άνδρες των ελληνικών ειδικών δυνάμεων περιλαμβάνει η έκθεση που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα η γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Pro Asyl.

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Ευρωκαταδίκη Ελλάδας για αποκλεισμό ομόφυλων ζευγαριών από σύμφωνο συμβίωσης

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι(ΕΠΣΕ) και η ΜΚΟ «Σύνθεση-Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS» εκφράζουν την ικανοποίησή τους, γιατί τοΕυρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με απόφαση της (17μελούς) Ευρείας Σύνθεσης[1] για τις προσφυγέςΒαλλιανάτος, Μυλωνάς κατά Ελλάδας[2] και C.S. και λοιποί κατά Ελλάδος[3] δικαίωσε χθες τη θέση τους σε ένα ζήτημα αρχής: είναι ανεπίτρεπτη κάθε διάκριση σε βάρος ομόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμά τους να επιλέγουν το σύντροφό τους και να διαμορφώνουν από κοινού την οικογενειακή τους ζωή. Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα επειδή ο νόμος 3719/2008 έδωσε τη δυνατότητα μόνο σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα σε οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) και την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 14 ΕΣΔΑ). Αναμένεται, ως εκ τούτου, η άμεση τροποποίηση του νόμου αυτού, ώστε να μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης και ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Σε άνοδο ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα

Μία αναφορά από το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για την Προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έδειξε την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας των social media και των ιστότοπως διαχείρισης δεδομένων.

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στην 75η επέτειο των προγκρόμς της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τους Εβραίους της Ευρώπης που ρωτήθηκαν, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως περισσότερο από τα ¾ των ερωτηθέντων πιστεύουν πως ο αντισημιτισμός αυξάνεται στις χώρες τους, ενώ το 1/3 έχει στεφθεί να μεταναστεύσει επειδή δεν νιώθει ασφάλεια.

Στην Ουγγαρία, Γαλλία και στο Βέλγιο έχουν παρατηρηθεί υψηλά ποσοστά αντισημιτισμού στα μέσα και στην πολιτική ζωή. Σύμφωνα με την μελέτη έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα βανδαλισμού και εχθρικών επιθέσεων στους δρόμους.

Ανάμεσα στα ευρήματα της μελέτης εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το ποσοστό του 34% των Εβραίων δεν φορούν ποτέ διακριτικά που μπορεί να φανερώσουν την θρησκευτική τους ταυτότητα, όπως το Αστέρι του Δαβίδ.

Το Ιδρυμα αναφέρει πως 5.847 δήλωσαν Εβραίοι σε οκτώ χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως στόχο, σύμφωνα με την έρευνα να ληφθούν μέτρα για την προστασία των Εβραίων ενάντια στον αντισημιτισμό.

Πέντε χρόνια πριν την διεξαγωγή της έρευνας, το 1/3 των ερωτηθέντων έχει βιώσει υπό κάποια μορφή την βιαιότητα του αντισημιτισμού, ενώ το 26% είχε βιώσει κάτι παρόμοιο μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Η πιο συνηθισμένη επίθεση που αναφέρθηκε στην έρευνα ήταν μέσω προσβλητικών σχολιασμών με ποσοστό 1 στους 5 ερωτηθέντες τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν για την έρευνα, περιστατικά αντισημιτισμού παρουσιάζονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ στη Ουγγαρία και στην Σουηδία έχουν παρατηρηθεί βιαία περιστατικά κατά εβραϊκής κοινότητας.

Τέλος, των Μάρτιο του 2012 οι τραγικές δολοφονίες σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζ της Γαλλίας, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Η Καθημερινή
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Τελεσίδικη καταδίκη της Ελλάδας για την απαγόρευση πολιτικής ένωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Με τελεσίδικη απόφαση του, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξετάζοντας την υπόθεση "Βαλλιανάτος και άλλοι κατά Ελλάδος", έκρινε ότι δεν είναι πειστικοί οι λόγοι που το ελληνικό δίκαιο εξαιρεί τα ζευγάρια του ιδίου φύλου από τον νόμο περί πολιτικής ένωσης των ζευγαριών, που εισήχθη στην ελληνική νομολογία το 2008. 

Με την απόφασή του, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, καθώς και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις και την υποχρέωσε να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τη δαπάνη για δικαστικά έξοδα

Η υπόθεση "Βαλλιανάτος και λοιποί κατά Ελλάδος" αφορά το "σύμφωνο συμβίωσης" που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με το νόμο 3719/2008 και τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην οικογένεια, τα παιδιά και την κοινωνία».
Αυτός ο νόμος επέφερε βελτιώσεις στην επίσημη μορφή της «σχέσης», επιτρέποντας στα εμπλεκόμενα πρόσωπα να αναγνωρίσουν τη σχέση τους σε πιο ευέλικτο νομικό πλαίσιο σε σχέση με αυτό του γάμου. Οι ενάγοντες διαμαρτυρήθηκαν ότι ο νόμος 3719/2008 απευθύνεται αποκλειστικά σε ετερόφυλα ζευγάρια αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τις ενώσεις ομοφυλόφιλων προσώπων. Ισχυρίσθηκαν ότι η ελληνική Πολιτεία έχει εισαγάγει μία διάκριση, η οποία κατά την γνώμη τους συνιστά διακρίσεις εις βάρος τους.

Το Δικαστήριο επεσήμανε στην απόφαση του ότι ανάμεσα στις 19 χώρες μέλη που έχουν αναγνωρίσει μια «αστική ένωση» πέραν του γάμου, μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν εισαγάγει διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων, αποκλείοντας από την ένωση αυτή τα άτομα του ιδίου φύλου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, κατά τη γνώμη του, δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού του Νόμου μία τέτοια διάκριση, η οποία απαγορεύει στα άτομα του ιδίου φύλου να προσέρχονται σε μία τέτοια ένωση και καταδίκασε τελεσίδικα την Ελλάδα.

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Πάνω από 30.000 μετανάστες έχουν επαναπατριστεί από τον Αύγουστο του 2012

Ακόμη 1.052 αλλοδαποί επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, τον Οκτώβριο


Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνολικά από τον Αύγουστο του 2012, έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους 30.009 αλλοδαποί.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, άλλοι 1.052 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, τον περασμένο μήνα Οκτώβριο.

Ειδικότερα, 356 αλλοδαποί επεστράφησαν με μέριμνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, οι οποίες εκτελέστηκαν από το Τμήμα Απελάσεων.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό το Πακιστάν (111 άτομα), την Αλβανία (90 άτομα), την Αλγερία (26 άτομα), τη Γεωργία (18 άτομα) και τη Ρουμανία (11 άτομα).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «για τους ανωτέρω είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο ή διαμονή στη χώρα μας και η επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους έγινε με εμπορικές πτήσεις από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος"».

Επίσης, οι 81 από τους πολίτες Αλβανίας, ένας πολίτης Βουλγαρίας και ένας πολίτης Τουρκίας επεστράφησαν με μέριμνα της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής.

Το ίδιο χρονικό διάστημα (Οκτώβριος 2013), πέρα από τις παραπάνω επιστροφές, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής διαχειρίστηκε διοικητικά την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, άλλων 696 αλλοδαπών, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.).

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στη χώρα τους καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και από Εθνικούς πόρους.

Με τις επιστροφές του μηνός Οκτωβρίου, ο αριθμός των αλλοδαπών που επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, με μέριμνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, από τον Αύγουστο του 2012, ανέρχεται σε 13.211 άτομα.

Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2012, συνολικά 30.009 αλλοδαποί έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους, μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και τις αναγκαστικές επιστροφές και εθελοντικές αναχωρήσεις που πραγματοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...