Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Επίθεση με 19 νεκρούς στo «Στόλο Ελευθερίας»

Άγνοια για το ποιος έδωσε εντολή να ανοίξουν πυρ οι Ισραηλινοί στον «Στόλο της Ελευθερίας», που πήγαινε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβι Μπεναγιάχου. Μάλιστα τόνισε πως «οι στρατιώτες είχαν προειδοποιηθεί να μην απαντούν στις προκλήσεις.»

Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε εκτάκτως ο ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Δρούτσα για την ισραηλινή επίθεση τα ξημερώματα της Δευτέρας σε έξι πλοία της αποστολής «Ο Στόλος της Ελευθερίας», που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα.

Ο ισραηλινός πρέσβης επανέλαβε την πολιτική θέση του Ισραήλ, και έδωσε ελάχιστες πληροφορίες για την επιχείρηση και τα θύματα, παραπέμποντας στο Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρέσβης επανέλαβε ότι ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ σε διεθνή ύδατα επειδή δέχθηκε επίθεση όταν ανέβηκε στο πλοίο και υποστήριξε ότι η βοήθεια προς τη Γάζα πηγαίνει προς βοήθεια της Χαμάς. Μάλιστα χαρακτήρισε τους ακτιβιστές ως «τροφοδότες της Χαμάς».

Τουλάχιστον 19 νεκροί και 60 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός από την τραγωδία σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση. Επισήμως όμως, η κυβέρνηση του Ισραήλ κατεβάζει στους 9 τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή της ΝΕΤ Πάνου Χαρίτου στο Ισραήλ, το υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει νεκρός από την Ελλάδα ούτε τραυματίας, αν και κρατείται μια μιρκή επιφύλαξη ως προς το τελευταίο, καθώς υπάρχει μια ομάδα τραυματιών αγνώστου εθνικότητας που αρνούνται να δηλώσουν εθνικότητα και ζητούν να μην μεταφερθούν σε ισραηλινό νοσοκομείο αλλά στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Ισραήλ 30 έλληνες έχουν ταυτοποιηθεί, οι 14 από τους οποίους είναι προς απέλαση.


Τα πλοία που μετέφεραν 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας δέχτηκαν πυρά από Ισραηλινούς, που είχαν προειδοποιήσει ότι θα επιτεθούν. Eπίσης κατέλαβαν έξι πλοία, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά «Σφενδόνη» και «Ελεύθερη Μεσόγειος» με 34 επιβαίνοντες. Μαρτυρίες των επιβαινόντων στο «Ελεύθερη Μεσόγειος», το τελευταίο πλοίο που κατελήφθη, αναφέρουν πως ισραηλινά πυρά έπεσαν και κατά την κατάληψη του υπό ελληνική σημαία «Σφενδόνη».

Aνεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες και 4 ακτιβιστές. Η εθνικότητα των ακτιβιστών δεν έχει γίνει γνωστή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, κατά την ισραηλινή επιδρομή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10 ακτιβιστές. Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένας Έλληνας (κάτι που διαψεύδεται από το Ισραήλ αλλά και το ελληνικό ΥΠΕΞ)Ετοιμάζεται μάλιστα να αναχωρήσει για το Ισραήλ, αποστολή ελλήνων γιατρών από τους γιατρούς του κόσμου.

Εν τω μεταξύ έως αργά το απόγευμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο κατάπλους των σκαφών της νηοπομπής, στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ.

Για το τραγικό αυτό συμβάν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής Μ. Αμπάς, κήρυξε τριήμερο πένθος ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Ο ισραηλινός στρατός, σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει πως «Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ». Δύο πιστόλια βρέθηκαν σε πλοία της νηοπομπής, ανακοίνωσε ακόμη ο στρατός.

Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν ένα τουρκικό σκάφος. Η επίθεση έγινε γύρω στις 3-4 τα ξημερώματα της Δευτέρας από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη του Ισραήλ. Ισραηλινοί κομάντος ανέβηκαν στο σκάφος και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά.

Επιπλέον η Χαμάς, καλεί σε εξέγερση μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο ενώ η ισραηλινή αστυνομία, αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα για να αντιμετωπίσει πιθανές ταραχές.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε ελληνοισραηλινή άσκηση αεροσκαφών στο Αιγαίο, η οποία ενώ ήταν να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, διεκόπη με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς λόγω του συμβάντος. Επίσης, ακυρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του αρχηγού της Αεροπορίας του Ισραήλ στην Αθήνα, που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...