Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

«Και τι έγινε;» λέει Ισραηλινή στρατιώτης για τις φωτογραφίες τύπου Αμπου Γκράιμπ

Η Ισραηλινή στρατιώτης που προκάλεσε σάλο δημοσιεύοντας στο Facebook φωτογραφίες της δίπλα σε Παλαιστίνιους κρατούμενους με δεμένα μάτια και χέρια δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί προκλήθηκε το σκάνδαλο.

«Δεν καταλαβαίνω τι κακό έκανα. Δεν υπήρξε εκ μέρους μου άσκηση βίας, περιφρόνηση, δεν πρόσβαλα κανέναν» δήλωσε η Εντέν Αμπαργκίλ στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού έπειτα από την κατακραυγή που προκάλεσε η δημοσίευση των φωτογραφιών.

Οι φωτογραφίες φέρουν τον υπότιτλο «Ο στρατός, η καλύτερη περίοδος της ζωής μου» και απεικονίζουν Παλαιστίνιους κρατούμενους, με δεμένα τα μάτια και τα χέρια, και την ίδια να ποζάρει δίπλα τους σε ισραηλινή στρατιωτική βάση.

Ο ισραηλινός στρατός καταδίκασε, με ανακοίνωσή του «την επονείδιστη συμπεριφορά της στρατιώτου», διευκρινίζοντας ότι έχει ολοκληρώσει τη στρατιωτική της θητεία εδώ και ένα χρόνο και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να τιμωρηθεί.

«Δεν μίλησα με τους Παλαιστίνιους, τους έδωσαν να πιουν και να φάνε και δεν τους είπα ότι φωτογραφίζονται. Φωτογραφήθηκαν καθώς έφθανα στη βάση μου, ήμασταν ευχαριστημένοι, θέλαμε να δείξουμε σε φίλους φωτογραφίες για την εμπειρία μας στον στρατό» είπε.

«Δεν φανταζόμουν ότι όλα αυτά θα προκαλούσαν προβλήματα. Τα μέσα ενημέρωσης δεν με αφήνουν σε ησυχία, τη στιγμή που δεν ζητούν ποτέ από συλληφθέντες την άδεια για να τους φιλμάρουν. Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι τους προσέβαλα, αλλά η ενέργειά μου ήταν αθώα και καλοπροαίρετη.

»Οι εικόνες αυτές δεν είχαν κανέναν πολιτικό νόημα [...] σε κάθε περίπτωση πάντα θα βρίσκουν κάτι να λένε για το Μεγάλο Ισραήλ, δεν είμαστε λαός με πολλούς φίλους. Θα μας επιτίθενται με το παραμικρό» προσέθεσε.

Ο διευθυντής της ισραηλινής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων Γισάι Μενουχίμ καταδίκασε από την πλευρά του τη συμπεριφορά της Ισραηλινής, θεωρώντας ότι «απεικονίζει μια στάση που έχει γίνει κανόνας ως προς τη μεταχείριση των Παλαιστινίων ως αντικειμένων και όχι ως ανθρώπινων όντων».

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι οι φωτογραφίες δείχνουν ότι η κατοχή διαφθείρει τους Ισραηλινούς.

«Αντανακλά τη νοοτροπία της κατοχικής δύναμης, την αλαζονεία από την ταπείνωση των Παλαιστινίων. Δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το είδος της ταπείνωσης που εντάσσεται στις καθημερινές πρακτικές της ισραηλινής κατοχής» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...