Η απόγνωση οδηγεί σε απώλεια ψυχραιμίας κι αυτή με τη σειρά της σε αποφάσεις ακραίες, όπως η περαιτέρω διάνοιξη των αντιαρματικών τάφρων στον Έβρο, ώστε να «χρησιμεύουν» όχι μόνο ως εμπόδιο εναντίον των τουρκικών τανκς αλλά και σαν «ανάχωμα» στο ανεξέλεγκτο πια κύμα λαθρομεταναστών!
Κοντά 30.000 απελπισμένοι έχουν περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα από τον Ιανουάριο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, μόνο από τα περάσματα του Έβρου! Το τελευταίο οκταήμερο του Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν 2.434 άτομα. Τα νούμερα είναι ασύλληπτα.
Η απώλεια ψυχραιμίας των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών προέρχεται όχι μόνο από τη μαζική είσοδο εξαθλιωμένων, αλλά και από την παντελή έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου. Κάθε μέρα σε διάφορα σημεία του Έβρου συγκεντρώνονται 200 - 400 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Μετά τη φροντίδα που τους παρέχεται με όποια μέσα διαθέτουν οι αρχές, οι περισσότεροι απ’ αυτούς με πούλμαν μεταφέρονται στην ενδοχώρα και ως επί το πλείστον καταλήγουν στην... Ομόνοια!
Την περασμένη Πέμπτη στο Πεντάγωνο έγινε σύσκεψη υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάγκο, στην οποία συμμετείχαν ο Α/ΓΕΣ στρατηγός Φράγκος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λ. Οικονόμου. Όλοι συμφώνησαν ότι η συνεχώς αυξανόμενη ροή εισόδου λαθρομεταναστών από τον Έβρο αποτελεί πλέον τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο ασφάλειας. Επισημάνθηκε ακόμη ότι, ενώ οι είσοδοι λαθρομεταναστών από το Αιγαίο έχουν μειωθεί σε ποσοστά που έφθασαν ακόμη και το 1.958% (!) τον περασμένο Ιούλιο, στον Έβρο αυξήθηκαν κατά 584%.
Οι πτήσεις εναέριων μέσων της Frontex στο Αιγαίο θεωρείται ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αναχαίτιση της παράνομης εισόδου από τα θαλάσσια σύνορα. Στον Έβρο όμως ούτε η Frontex ούτε τα περίπολα αστυνομίας και στρατού δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα.
Η πρόταση που έχει πέσει στα επιτελικά τραπέζια του Πενταγώνου έχει να κάνει με την επέκταση της αντιαρματικής τάφρου, η οποία έτσι κι αλλιώς διασχίζει την ελληνοτουρκική μεθόριο. Σύμφωνα με τις προτάσεις επιτελών, η αντιαρματική τάφρος μπορεί να επεκταθεί στα 30 μέτρα πλάτος από τα 24 που είναι σήμερα και να φθάνει σε βάθος μεγαλύτερο των 7 μέτρων.
Στην περιοχή του Κάραγατς, όπου δεν μεσολαβεί το ποτάμι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αυτή η διάνοιξη των αντιαρματικών τάφρων έχει γίνει σε μία απόσταση που καλύπτει 17 χιλιόμετρα μεθορίου! Οι επιτελείς του Στρατού εισηγούνται να συνεχιστούν αυτά τα έργα και στην υπόλοιπη συνοριακή γραμμή, εκτιμώντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί ένα δύσκολα προσπελάσιμο φυσικό εμπόδιο.
Αυτή είναι μία άποψη. Μία άλλη όμως λέει ότι τους λαθρομετανάστες δεν τους σταματούσαν ούτε τα... ναρκοπέδια, μέσα στα οποία πάρα πολλές φορές έμπαιναν είτε από λάθος είτε καθοδηγούμενοι από τους απέναντι, οι οποίοι ήθελαν να διαπιστώσουν πού ακριβώς έχουμε τα ναρκοπέδια! Παρ’ όλα αυτά η πρόταση για την τάφρο φαίνεται να είναι προς το παρόν η μοναδική σκέψη που υπάρχει για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στον Έβρο.
Αν αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα δεν προχωρά σε επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στην Τουρκία, θα σας πούμε ότι αυτό απλώς δεν μπορεί να γίνει κι έχουμε βάλει και την... υπογραφή μας! Στη συμφωνία που υπέγραψαν Παπανδρέου και Ερντογάν, όταν ο δεύτερος είχε έρθει ως «μουσαφίρης», υπογράφτηκε μία συμφωνία επαναπροώθησης πολύ χειρότερη από αυτή που ίσχυε. Προέβλεπε ότι η Τουρκία θα δεχόταν κάθε μήνα την επαναπροώθηση το πολύ 1.000 λαθρομεταναστών, νούμερο που είναι αστείο σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των λαθρομεταναστών με τη χαρακτηριστική... ανατολίτικη ραθυμία. «Γιαβάς, γιαβάς», που λένε. Γι’ αυτό και οι αριθμοί συλλήψεων είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Περίπου 10 με 20 άτομα συλλαμβάνουν, όταν την ίδια μέρα στην ελληνική πλευρά του Έβρου εμφανίζονται 250 με 300 λαθρομετανάστες!
Η τάφρος πρέπει ν’ ανοίξει και για άλλους λόγους»
Το σχέδιο για τη διαπλάτυνση της τάφρου μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί από διάφορους και να γίνουν παραλληλισμοί με το... τείχος που στήνουν οι Ισραηλινοί. Κι επειδή, ως γνωστόν, τώρα τελευταία έχουμε... τακιμιάσει με τους Ισραηλινούς, οι συνειρμοί εύκολα γίνονται. Όπως εξηγούν πάντως επιτελείς του Στρατού Ξηράς, η αναγκαιότητα να γίνουν παρεμβάσεις στις αντιαρματικές τάφρους του Έβρου έχει προκύψει πολύ πριν από την έκρηξη του προβλήματος των λαθρομεταναστών.
Οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία στην περιοχή έχουν προκαλέσει πολλές σκέψεις στο Πεντάγωνο. Το 533 Σύνταγμα Πυροβολικού, που έχει έδρα την Άγκυρα, μετασταθμεύει συχνά πυκνά στον Έβρο. Το συγκεκριμένο Σύνταγμα διαθέτει στο οπλοστάσιό του τους κινεζικής τεχνολογίας πυραύλους Yildirim, με βεληνεκές 150 χλμ.
Επιπλέον η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε μία προμήθεια 36 γερανοφόρων οχημάτων και σε παραγγελίες κατασκευής μεγάλου αριθμού πλωτών γεφυρών εφόδου. Τα γερανοφόρα οχήματα μπορούν να αναπτύξουν γέφυρες μήκους 24 μέτρων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Μηχανικό του στρατού προχωρά στη διαπλάτυνση των αντιαρματικών τάφρων στα 30 μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι η εποχή που οι πάντες θεωρούσαν τον Έβρο ως μία περιοχή όπου η Άγκυρα δεν θα τολμούσε να προχωρήσει σε κανενός είδους πρόκληση έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κι αυτό το μεγάλο ζόρι δεν είναι εποχή να αγνοηθεί...
http://topontiki.gr/article/10334
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ