Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Εκδηλώσεις στην πλατεία Κουμουνδούρου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με παραδοσιακές συνταγές, ζωντανή μουσική, χορό και τραγούδια από τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και το Σουδάν και με κεντρικό σύνθημα «είμαστε πρόσφυγες, όχι λαθρομετανάστες» γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να έρθει σε επαφή η ελληνική κοινωνία με το ζήτημα των προσφύγων, να γνωρίσει τις συνήθειες και τον πολιτισμό τους, να κατανοήσει τα προβλήματα και τις ανάγκες της ιδιαίτερης αυτής κοινωνικής ομάδας, όπως αναφέρεται από το ελληνικό φόρουμ προσφύγων το οποίο διοργάνωσε την εκδήλωση.

«Στην Ελλάδα, πολύ συχνά οι πρόσφυγες ονομάζονται απαξιωτικά λαθρομετανάστες. Η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει τους λόγους που οδήγησαν τους πρόσφυγες μακριά από την πατρίδα τους και τους θεωρεί ως μία ομάδα αλλοδαπών που επιβαρύνει τη χώρα» τόνισε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αφγανών στην Ελλάδα, Μουχαμαντί Γιονούς.

«Η κοινωνία σιωπά βλέποντας να καταπατούνται τα δικαιώματα των προσφύγων και δεν πιέζει για να δοθούν λύσεις στο τόσο ιδιαίτερο ζήτημα της υποδοχής και της παροχής ασύλου» πρόσθεσε.

«Σύνθημα μας είναι "πήρανε την πατρίδα από εμάς, αλλά δεν μπορούν να πάρουν το μέλλον μας"» συμπλήρωσε.

Η σύμβουλος του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη σε θέματα μετανάστευσης και προσφύγων Αφροδίτη Αλ Σάλεχ μετέφερε το μήνυμα του κ. Βούγια στο οποίο ανέφερε: «όχι άλλες αποθήκες ψυχών. Σεβασμός στα ανθρώπινα Δικαιώματα όλων ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, θρησκείας».

Εξέφρασε, επίσης, την πρόθεση της κυβέρνησης οι πρόσφυγες να φιλοξενούνται σε ανθρώπινες συνθήκες και να εξετάζονται τα αιτήματά τους.

Ο σύμβουλος του υφυπουργού σε θέματα μετανάστευσης και προσφύγων του υπουργού Υγείας Απόστολος Κρυωνίδης χειροκροτήθηκε λέγοντας ότι «το ελληνικό κράτος οφείλει μία μεγάλη συγνώμη όχι μόνο προς τους πρόσφυγε αλλά και προς τους Έλληνες πολίτες για την παταγώδη αποτυχία των πολιτικών του».

Μιλώντας για την πολιτική για το άσυλο η Καίτη Κεχαγιόγλου από την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ από το Συμβούλιο για τους πρόσφυγε ο Λάζαρο Πετρομελιδης υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο άσυλο σήμερα είναι η χειρότερη που υπήρξε ποτέ.

Η 20ή Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την υπογραφή της σύμβασης της Γενεύης που αφορά στο νομικό καθεστώς των προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν 43 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...