Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Η κυρία της κυρίας...

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας παντρεύτηκε τη σύντροφό της
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα
Την επί χρόνια σύντροφό της παντρεύτηκε την Κυριακή η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, την ίδια ηµέρα που τέθηκε σε ισχύ στη χώρα ο νόµος που επιτρέπει τους γάµους µεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Ενας από τους συµβούλους της πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι η Σιγκουρνταρντότιρ και η συγγραφέας Γιονίνα Λεοσντοτίρ παντρεύτηκαν µετά την κατάθεση της αίτησης µετατροπής σε γάµο της πολιτικής ένωσής τους που ίσχυε από το 2002. Δεν υπήρξε κάποια επίσηµη τελετή. Η πρωθυπουργός είχε παντρευτεί το 1970 τον Στέιναρ Γιόχανσον και το ζευγάρι απέκτησε δύο γιους.
Το ισλανδικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε οµόφωνα στις 11 Ιουνίου τη νοµιµοποίηση του γάµου των οµοφύλων. Η 68χρονη Σοσιαλδηµοκράτισσα Σιγκουρνταρντότιρ έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισλανδίας πέρσι, µετά την κατάρρευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης λόγω του κύµατος των διαδηλώσεων που είχαν προκληθεί µετά το ξέσπασµα της οικονοµικής κρίσης στη χώρα, επί 14 εβδοµάδες. Μετά τη χρεοκοπία της χώρας στις διαδηλώσεις έφθασαν να συµµετέχουν έως και 32.000 άνθρωποι – πάνω από το 10% του πληθυσµού.
Η Γιοχάνα προτάθηκε ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, µεταξύ άλλων λόγω της υψηλής δηµοτικότητάς της και των καλών σχέσεων που διατηρούσε µε το Αριστερό-Πράσινο Κίνηµα. Δηµοσκόπηση που διεξήχθη τον Δεκέµβριο του 2008 έδειξε ότι το έργο της Σιγκουρνταρντότιρ ως υπουργού το ενέκρινε το 73% των πολιτών της χώρας – µεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι για οποιοδήποτε άλλο µέλος της κυβέρνησης:
ήταν η µοναδική υπουργός που είχε βελτιώσει τα ποσοστά δηµοτικότητάς της εκείνη τη χρονιά.
Διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ασφάλισης και είναι η µακροβιότερη βουλευτής αυτή τη στιγµή καθώς έχει εκλεγεί οκτώ συνεχόµενες φορές. Στη δεκαετία του 1990, όταν δεν κατόρθωσε να εκλεγεί στην ηγεσία του κόµµατος παρά τις προσπάθειές της, είχε υψώσει τη γροθιά της και φώναξε: «Μιν Τίµι µουν κόµα» (Θα έρθει η ώρα µου), µια φράση που έγινε γρήγορα πολύ δηµοφιλής και χρησιµοποιείται πλέον ευρύτατα.
Το 2009, το περιοδικό «Forbes» είχε συµπεριλάβει τη Σιγκουρνταρντότιρ µεταξύ των 100 πιο ισχυρών γυναικών στον κόσµο. Ως υπουργός ήταν γνωστή διότι διέθεσε µεγάλα χρηµατικά ποσά σε δηµόσια έργα προκειµένου να βοηθήσει τους αναπήρους, τους ηλικιωµένους και τις οργανώσεις που υποστήριζαν θύµατα οικογενειακής βίας. Θεωρείται από πολλούς ως µία από τους λίγους πολιτικούς της Ισλανδίας που µπορεί να βοηθήσει στο ξεπέρασµα της κρίσης που προκάλεσε η οικονοµική ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...