Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ελλάδα: πρώτη σε εξοπλισμούς και τελευταία σε ανθρώπινα δικαιώματα

Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ετήσια έκθεση προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του Νίκου Χρυσόγελου (φωτό) ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινβούλιο.

Ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης βασισμένο σε πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη SIPRI καθώς και του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών για τις Στρατιωτικές Δαπάνες για το έτος 2011 είναι ότι η Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και μέτρων αυστηρής λιτότητας, δαπάνησε 5.85 δις Ευρώ το 2011 σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και δαπάνες, αυξημένες κατά 4,7% σε σχέση με το 2010, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 2,6% του ελληνικού ΑΕΠ (2ο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη) και αντιστοιχούν σε 544 ευρώ κατά κεφαλήν δαπάνη για κάθε έλληνα πολίτη (3ο υψηλότερο στην Ευρώπη). ‘Αλλωστε η σχέση των συσσωρευμένων εξοπλιστικών δαπανών από τη μεταπολίτευση και μετά και της πορείας του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτέλεσε το αντικείμενο αναλυτικής έρευνας από την ομάδα του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου.

Σύμφωνα με το άρθρο 10.2 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που τέθηκε σε ισχύ από τη Συνθήκη της Λισαβόνας), "Το δικαίωμα αντίρρησης συνειδήσεως αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού". Αλλά ακόμα και αν δεν υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις στο εθνικό δίκαιο, σε μια απόφαση-ορόσημο του 2011, το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, ως εκδήλωση βαθιά ριζωμένων θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στη συνέχεια το δικαστήριο  υπογραμμίζει ότι η επαναλαμβανόμενη δίωξη και η συστηματική στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από εκείνους που δεν έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και ότι οι αντιρρησίες συνείδησης πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες και δεν θα πρέπει να δικάζονται ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων, αντιμετωπίζοντας στρατιωτικές πειθαρχικές ποινές.

Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς παρουσιάζει στοιχεία για τις συνεχιζόμενες ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζουν οι έλληνες αντιρρησίες συνείδησης, καθώς και χρήσιμα δεδομένα για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς κατά το έτος 2011.

Σύμφωνα με την έκθεση στην Ελλάδα οι αντιρρησίες συνείδησης εξακολουθούν να διώκονται ποινικά και να δικάζονται από στρατιωτικά δικαστήρια. Αν και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (κράτη μέλη, υπό ένταξη και υποψήφιες χώρες) έχει καταργηθεί ο αναχρονιστικός και δαπανηρός θεσμός της υποχρεωτικής θητείας, η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Ελλάδα και Τουρκία) που τον διατηρεί (9-μηνη θητεία) και εφαρμόζει εναλλακτική υπηρεσία με τιμωρητικό χαρακτήρα (15 μήνες). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις επαναλαμβανόμενες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης Γ. Κοροναίου, Ν. Ξιάρχου και Δ. Πιτσικάλη.

Στη δημόσια ακρόαση σχετικά με την Αντίρρηση Συνείδησης στη στρατιωτική θητεία στην Ευρώπη που φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, συμμετείχαν εκτός από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Διεθνής Αντιπολεμική Κίνηση, η Διεθνής Αδελφότητα Συμφιλίωσης και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Φοιτητών AEGEE, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο ευρωβουλευτής των Γερμανών σοσιαλιστών Jo Leinen.

Η ερευνήτρια της Διεθνούς Aμνηστίας, Κονδυλία Γώγου, τόνισε ότι τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία καταπατώνται συστηματικά καθώς διώκονται επανειλημμένα και η εναλλακτική θητεία στην Ελλάδα και την Κύπρο (στην Τουρκία δεν ισχύει) έχει καθαρά τιμωρητικό χαρακτήρα.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αντιπολεμικής Κίνησης (War Resisters International), Andreas Speck, υπογράμμισε ότι το ζήτημα της αντίρρησης συνείδησης συνδέεται άμεσα με την αποστρατικοποίηση των κοινωνιών μας, ενώ παρουσίασε ανησυχητικά στοιχεία για το ρόλο της στρατιωτικής βιομηχανίας στη προσέγγιση μαθητών και ανέργων από υποβαθμισμένες περιοχές της Ευρώπης, καθώς και για τον ολοένα αυξανόμενο μιλιταριστικό παρεμβατικό ρόλο της ΕΕ σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (Λιβύη, Αφγανιστάν, Σομαλία).

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αδελφότητας  Συμφιλίωσης, Francesco Candelari, εξήγησε ότι χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους να μπουν στη πρώτη γραμμή ως πρωτοπόροι της συμφιλίωσης και της ειρήνης, αναδεικνύοντας το ζήτημα της αντίρρησης συνείδησης ως το νέο παράδειγμα και το νέο σύνορο για την αποστρατικοποίηση των σύγχρονων κοινωνιών.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Φοιτητών AEGEE, Miguel Gallardo Albajar, ανέφερε ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δημιουργεί ψυχολογικά τραύματα σε πολλούς νέους ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ουσιαστική πληροφόρηση για τα βασικά τους δικαιώματα και ιδιαίτερα αυτού της αντίρρησης συνείδησης για να μπορούν να παίρνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους και τις επιλογές τους.
 
Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: "Η κρίση που βιώνουμε σήμερα πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εμμονή σε αναχρονιστικές αντιλήψεις ότι η ασφάλεια και η προστασία της κοινωνίας διασφαλίζεται κυρίως με αυξανόμενες εξοπλιστικές δαπάνες και στρατιωτικοποίηση, όχι μόνο αποδείχθηκαν καταστροφικές για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και ανέδειξαν ένα ισχυρό πλέγμα διαφθοράς πολιτικών στελεχών της διοίκησης και της πολεμικής βιομηχανίας.. Αυτό το θέμα παρέμενε ταμπού και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. τ Δεν πρέπει πλέον να παραμένει στο περιθώριο της πολιτικής συζήτησης. Με αφορμή τη διασφάλιση των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνική ευημερία και η ασφάλεια των χωρών και των πολιτών θα βασίζεται κυρίως στη κοινωνική συνοχή και τη βιωσιμότητα της οικονομίας".      
Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης: http://livestre.am/49whl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...