Ρομά Ασπροπύργου με τον δημοσιογράφο Στ. Θεοδωράκη |
Με τη μήνυση κατηγορούσε τους εκπροσώπους των Ρομά πως διατάραξαν την οικιακή ειρήνη του δημαρχιακού μεγάρου, εξύβρισαν και απείλησαν το Δήμαρχο στις 4 Ιουλίου 2007, όταν, ως αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων Ρομά έξω από το δημαρχείο, πήγαν στο γραφείο του να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Όπως όμως κατέγραψε ο τύπος αλλά και η ΕΛ.ΑΣ. δεν υπήρξε καμιά διατάραξη, εξύβριση ή απειλή, αλλά δίωρη συνάντηση με την παρουσία ΜΜΕ και ΕΛΑΣ, για αυτό και η μήνυση του Δημάρχου αρχειοθετήθηκε με βούλευμα. Το σκεπτικό του ακολουθεί. Στα πλαίσια προγράμματος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι δύο δικηγόροι θα προσφέρουν δωρεάν νομική βοήθεια για υπεράσπιση των πολιτικώς εναγόντων Ρομά.
«Από την προκαταρκτική εξέταση και την προανάκριση που διενεργήθηκαν προέκυψε ότι στις 41712007 το πρωί εβδοµήντα περίπου κάτοικοι του καταυλισµού τσιγγάνων της περιοχής Σκάρπα Ασπροπύργου, πραγµατοποίησαν συγκέντρωση διαµαρτυρίας στο Δηµαρχείο Ασπροπύργου ζητώντας να ληφθεί µέριµνα από το Δήµο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Οι καταγγελίες του εγκαλούντος ότι οι κατηγορούµενοι εισήλθαν βίαια στο Δηµοτικό Κατάστηµα και παρέµειναν σ' αυτό παρά την εκπεφρασµένη αντίθετη θέληση του Δηµάρχου, καθώς και ότι τον εξύβρισαν και τον απείλησαν, δεν επιβεβαιώνονται ούτε από το αντίγραφο του βιβλίου συµβάντων της 4/7/2007 του Α.Τ. Ασπροπύργου, που προσκοµίζουν οι προσφεύγοντες, ούτε από σχετικό δηµοσίευµα της Γ. Κρυστάλλη στο φύλλο της 5/7/2007 της τοπικής εφηµερίδας «Θριάσιο», που κάλυψε δηµοσιογραφικά τα γεγονότα της 4/7/2007. Πράγµατι από το βιβλίο συµβάντων προκύπτει µόνο ότι τετραµελής αντιπροσωπεία των συγκεντρωµένων, µεταξύ των οποίων οι τρεις κατηγορούµενοι (δηλ. οι δύο προσφεύγοντες και ο µη ασκήσας προσφυγή συγκατηγορούµενος τους), συναντήθηκε µε τον Δήµαρχο, ο οποίος στη συνέχεια εξέφρασε στους αστυνοµικούς αορίστως παράπονο σε βάρος των τριών κατηγορουµένων για τη συµπεριφορά τους, ενώ η υπό κρίση έγκλησή του κατ' αυτών υπεβλήθη αρκετά αργότερα. Η ανωτέρω εφηµερίδα εξάλλου αναφέρεται σε δίωρη συνάντηση αντιπροσωπείας των τσιγγάνων µε το Δήµαρχο δηµοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία, χωρίς να κάνει λόγο για οποιαδήποτε παράνοµη ή βίαιη ενέργεια. Αντιθέτως οι καταγγελίες των κατηγορουµένων για «ρατσιστική» πολιτική του Δήµου απέναντι στους Ροµά ενισχύονται τόσο από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων, που προσκοµίζουν οι προσφεύγοντες, µε την οποία καταδικάζεται η Ελλάδα για αποκλεισµό από την εκπαίδευση των παιδιών Ροµά του καταυλισµού Ροµά (Τσιγγάνων) που βρίσκεται στην περιοχή «Ψάρι» του Ασπροπύργου, όσο και από δύο έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη της 18/2/2008 και της 29/12/2008, που διαπιστώνουν ανεπίτρεπτη καθυστέρηση του Δήµου Ασπροπύργου και του Υπ. Εσωτερικών να λάβουν μέτρα για την επίλυση των προβληµάτων των Ροµά. Ενισχύονται επίσης από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά ίου Ρατσισµού και της Μισαλλοδοξίας, που δηµοσιεύθηκε στις 15.9.2009 και αναφέρει ότι οι Ροµά του Ασπροπύργου, στους οποίους ανήκουν και οι κατηγορούµενοι, αντιµετωπίζουν εχθρότητα από την πλευρά κάποιων από τις τοπικές αρχές, σαν τέτοια περίπτωση δε ο µάρτυρας Παναγιώτης Δηµητράς κατονοµάζει τον Δήµαρχο, τον οποίο, όπως αναφέρει, η ανωτέρω Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συναντήσει ένα έτος πριν. Με αυτά τα δεδοµένα δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής των κατηγορουµένων για τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται.»
Υπενθυμίζουμε πως πριν ένα μήνα η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για δεύτερη φορά για τη διακριτική περιθωριοποίηση των μαθητών Ρομά της κοινότητας αυτής σε σχολείο γκέτο. Το σχετικό δελτίο μας για την απόφαση στην Υπόθεση Σαμπάνη και λοιποί κατά Ελλάδας είναι διαθέσιμο εδώ http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2012_files/ghm1426_echr_sampanis_greek.doc. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΕΔΔΑ περιλαμβάνει στην απόφαση το ακόλουθο απόσπασμα σχετικής επιστολής του Δημάρχου Ασπροπύργου στο Υπουργείο Παιδείας στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, η οποία επιβεβαιώνει το ρατσιστικό κίνητρο της δημιουργίας του σχολείου-γκέτο:
«Την ίδρυση του 12ου Δημοτικού Σχολείου, δεν την επέβαλε καμιά διάθεση της Δημοτικής Αρχής ή των Πολιτών του Ασπρόπυργου, για ρατσιστικό διαχωρισμό των αθιγγανόπαιδων, από τους άλλους μαθητές των Σχολείων. Την καθιστά αδήριτη αναγκαιότητα, η επιλογή της νομαδικής ζωής, από τους ίδιους τους σκηνίτες αθίγγανους. Η διαβίωσή τους, εν μέσω των σκουπιδότοπων που οι ίδιοι δημιουργούν, η αδιαφορία τους, σε ό,τι έχει σχέση με τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, και κυρίως η εμμονή τους στις έκνομες δραστηριότητες, που εκδηλώνονται -πρωτίστως-, σε βάρος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και του συνόλου των κατοίκων του Ασπρόπυργου. (…) Και μετά από όλα αυτά, [τα παιιδά Ρομά] έχουν και την απαίτηση να μοιράζονται τα ίδια διδακτήρια με τους υπόλοιπους μαθητές του Ασπρόπυργου, μεγάλο ποσοστό των οποίων ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ή είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ