Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Παρεμβάσεις Οικολόγων Πράσινων και Δημοκρατικής Αριστεράς για τους Ρομά

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει και επισυνάπτει δύο πρόσφατα δελτία τύπου των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ) και μιαν πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) για τους Ρομά.

Στις 29 Αυγούστου 2011, ΟΠ και ΕΠΣΕ επισκέφθηκαν τον οικισμό Ρομά στο Μελιγαλά που έχει δημιουργήσει η πολιτεία. Διαπίστωσαν μερική πρόοδο σε σχέση με επίσκεψη του ΕΠΣΕ πριν ένα χρόνο (βλπ. Δελτίο Τύπου ΕΠΣΕ της 12 Ιουνίου 2010: «Επιστολή σε Υπουργό Εσωτερικών για «απαρτχάιντ» για τους Ρομά σε Μελιγαλά – Αταλάντη» στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1299_ragousis_meligalas_atalanti_roma_greek.doc), αλλά παραμένουν προβλήματα που καταγράφονται στο Δελτίο Τύπου των ΟΠ καθώς και το βασικό πρόβλημα πως η πολιτεία, αντίθετα με τα προβλεπόμενα από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις αλλά και τα διεθνή πρότυπα για αξιοπρεπή διαβίωση, δεν χορήγησε λυόμενα σπίτια στους Ρομά ενώ διαμόρφωσε «δημοτικό σχολείο» που αν λειτουργήσει θα είναι παράνομο σχολείο-γκέτο.

Στα Εξαμίλια, που το ΕΠΣΕ επισκέφθηκε για τελευταία πριν ένα χρόνο και όπου συνεργάζεται με τη ΜΚΟ «Κιβωτός των Παιδιών», η εικόνα παραμένει το ίδιο άσχημη και περιγράφεται εύγλωττα στο Δελτίο Τύπου των ΟΠ. Η ΜΚΟ «Κιβωτός των Παιδιών» είναι δυστυχώς ο μόνος φορέας που συστηματικά ασχολείται με τους Ρομά, αφού η οργανωμένη πολιτεία είναι ουσιαστικά απούσα.

Τέλος, η κοινοβουλευτική ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό ή την εκπαιδευτική γκετοποίηση των παιδιών Ρομά με αναφορά και σε συγκεκριμένα σχολεία-γκέτο θα υποχρεώσει το Υπουργείο Παιδείας να τοποθετηθεί δημόσια σε ένα θέμα για το οποίο επί περισσότερο από ένα χρόνο δεν απαντά στις επιστολές των Συνεργαζόμενων Οργανώσεων και Κοινοτήτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλαδα(ΣΟΚΑΔΡΕ) που εκπροσωπούν τους θιγόμενους Ρομά (βλπ. Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC) και τωνΣΟΚΑΔΡΕ της 2 Αυγούστου 2010: «Ανοιχτή επιστολή σε Υπουργό Παιδείας για γενικευμένο εκπαιδευτικό αποκλεισμό Ρομά» στην ιστοσελίδαhttp://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1317_diamantopoulou_roma_education_2-8-2010.doc). Ας σημειωθεί πως, με βάση τα ίδια στοιχεία τουΣΟΚΑΔΡΕ που περιφρόνησε η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτιος Μακρής έδειξε την απαραίτητη ευαισθησία και έστειλε επείγουσα έγγραφη παραγγελία με αριθμό πρωτοκόλλου 720 της 22 Φεβρουαρίου 2011 στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών «να επιμεληθούν για την πάταξη του φαινομένου του αποκλεισμού των Ρομά από τη δημόσια εκπαίδευση προκειμένου να εξαλειφθεί η φοβική για τα παιδιά των Ρομά αντίληψη και να διασφαλισθεί η ανεμπόδιστη και η χωρίς αποκλεισμό ή διακρίσεις ισότιμη ένταξή τους σ’ όλες τις δομές του Κράτους» (βλπ. Δελτίο Τύπου των ΣΟΚΑΔΡΕ της 21 Μαρτίου 2011: «Καταλυτική παρέμβαση Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για εκπαιδευτικό αποκλεισμό Ρομά» στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2011_files/ghm1384_eisagelia_areiou_pagou_ekpaidefsi_roma_greek.doc).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...