Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Θύμα ξυλοδαρμού ο αντιπρόεδρος του Αφγανικού Πολιτιστικού Συλλόγου

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος του Αφγανικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Νουρ», Μουσταφά Χαϊνταρί, όπως καταγγέλλει ο ίδιος στο δικτυακό τόπο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Καταδίκη για ρατσιστικά συνθήματα μόνο 2 λιμενικών – αποχώρηση πολιτικής αγωγής

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ενημερώνει πως, χθες 20 Δεκεμβρίου 2011, το Ναυτοδικείο Πειραιά αναγνώρισε πως τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της 25 Μαρτίου 2010 ειπώθηκαν από ολόκληρο το άγημα των 39 κατηγορούμενων λιμενικών αλλά καταδίκασε (σε ποινή 3 μηνών και 15 ημερών για παράβαση του Άρθρου 2 του αντιρατσιστικού νόμου 927/79) μόνο δύο λιμενικούς που φαίνονταν καθαρά στο βίντεο, απαλλάσσοντας «λόγω αμφιβολιών» τους άλλους 37, περιλαμβανόμενων των τριών επικεφαλής. Ο Εισαγγελέας αντίθετα είχε ζητήσει την καταδίκη όλων αφού θεώρησε και αυτός πως όλο το άγημα είπε τα «ανατριχιαστικά συνθήματα που μιλούν για φυσική εξόντωση Αλβανών και Σκοπιανών» και ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά ολόκληρη η αγόρευσή του. Η απόφαση του δικαστηρίου δυστυχώς επιβεβαιώνει πως συχνά στην ελληνική δικαιοσύνη επικρατεί η αντίληψη πως όπου δεν υπάρχει βίντεο δεν υπάρχει αδίκημα δημόσιου λειτουργού...

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Μετανάστες και Ρομά στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα εν μέσω της Κρίσης - Μια Συζήτηση Επίκαιρη;

Γιατί τώρα? Γιατί είναι επίκαιρη μια συζήτηση για τις μειονότητες και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση σήμερα, εν μέσω μιας κρίσης που προσβάλλει το δικαίωμα στην εκπαιδευτική διαδικασία για όλο και ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού της χώρας?

Η μεγάλη εισροή ομογενών και αλλοδαπών μεταναστών στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1990 προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, προβληματισμούς και πολιτικές ως προς την εκπαιδευτική τους ενσωμάτωση. Εδώ και δύο χρόνια, η ολοένα και οξύτερη οικονομική κρίση που φαντάζει αδιέξοδη για το σύνολο του πληθυσμού, φέρνει το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα αντιμέτωπο με περικοπές και ελλείψεις και πρωτοφανή προβλήματα.

Ποιες είναι οι πολιτικές ένταξης και ενσωμάτωσης ευπαθών ομάδων, είτε μεταναστών είτε Ρομά, στην εκπαιδευτική διαδικασία; Ποιες οι προσπάθειες κρατικών και μη κρατικών φορέων για την κοινωνική ένταξή τους και πόσο βάλλονται στην παρουσα συγκυρία?

Πώς προσδιορίζεται η κοινωνική συνοχή της χώρας σε σχέση με τον παράγοντα «παιδιά από οικογενειες μεταναστών και Ρομά» και πώς επηρεάζεται σε μια συγκυρία σαν και την σημερινή, όπου η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια βάλλει τόσο τους πολίτες όσο και τους κατοίκους της Ελλάδας;

Το πρόγραμμα ACCEPT PLURALISM (του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, χρηματοδοτούμενο από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Ερευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ (Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό) καλούν ερευνητές και εκπαιδευτικούς άμεσα εμπλεκόμενους με το θέμα να συζητήσουν και να σχολιάσουν τα παραπάνω ερωτήματα.

Προλογίζουν:
Νάσσος Θεοδωρίδης | ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Άννα Τριανταφυλλίδου | Επιστημονική Υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος ACCEPT PLURALISM
17.30 - 19.15 Ανοχή και Αποδοχή των Παιδιών από Μεταναστευτικές Οικογένειες στο Ελληνικό Σχολείο
Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στην σύγχρονη Ελληνική πολυποτισμική κοινωνία
Προεδρεύουσα: Νεκταρία Παλαιολόγου | Επικ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Εμπειρίες από το 132ο δημοτικό σχολείο Αθηνών: δράσεις εναντίον της ξενοφοβίας και αντιδράσεις
Στέλλα Πρωτονοτάριου & Πέτρος Χαραβιτσίδης | 132ο δημοτικό σχολείο Αθηνών
Μετανάστες και εκπαίδευση εκτός σχολικής διαδικασίας
Βάσω Νικολάου | Δασκάλα, μέλος του Παιδαγωγικού Ομίλου των Παρεμβάσεων Π.Ε. και της ομάδας «Πίσω Θρανία»
Μετανάστες και εκπαίδευση. Καθημερινά στιγμιότυπα από ένα σχολείο της Αθήνας
Κώστας Θεριανός | Διευθυντής 19ου Γυμνασίου Αθηνών
19.15 - 19.45 Διάλειμμα
19.45 - 21.30 Tα παιδιά Ρομά στο Ελληνικό Σχολείο
Παιδιά Ρομά και εκπαίδευση: πραγματικότητες και προοπτικές
Προεδρεύουσα: Θάλεια Δραγώνα | Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Τι νόημα έχει ένας λόγος περί δικαιώματων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών Ρομά στο
σχολείο;
Μυρτώ Λαιμού | Κοινωνική Λειτουργός
Σχολεία αποκλεισμού στην Ελλάδα: ορατές ή αόρατες πραγματικότητες;
Παναγιώτης Δημητράς | Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι
Σχολείο Ισο για Παιδιά Άνισα: το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης
Αγγελος Χατζηνικολάου | Εκπαιδευτικός


Iνστιτούτο Goethe
Ομήρου 14-16, Αθήνα
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011
17:30 - 21:30
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

ΤΥΜΠΑΚΙ: Τρομοκρατούν και χτυπούν μετανάστες

Μια ομάδα δέκα με δεκαπέντε ατόμων απειλούν και χτυπούν μετανάστες στη περιοχή του Τυμπακίου στη Κρήτη, λέγοντάς τους να φύγουν από το νησί και την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το Cretalive, μετανάστες καταγγέλλουν πως ζουν τον φόβο και τον τρόμο από την οργανωμένη ομάδα εδώ και ένα χρόνο.

 Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Καταγγελία ξυλοδαρμού από αστυνομικούς του Α.Τ. Πύργου

Καταγγελία για ξυλοδαρμό από αστυνομικούς του Α.Τ. Πύργου κάνει ένας 33χρονος Κούρδος, ο οποίος ζει και εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα. Ο ίδιος έχει την «ατυχία» να είναι ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας κατά λιμενικών υπαλλήλων που το 2009 ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου συμπατριώτη του στην Ηγουμενίτσα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η Γερμανία μας δικάζει και για τους μετανάστες!

Deutsch: Poträtfoto von Angela Merkel (CDU), d...
Image via Wikipedia
Έκθεση για την κατάσταση στην περιοχή του Έβρου, που φέρει τίτλο «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και υπογράφεται από όλα τα γερμανικά κόμματα, με εξαίρεση την Αριστερά, παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο.

Η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται σε κελιά με κρατούμενους, στα οποία στριμώχνονται 30 και περισσότεροι πρόσφυγες, έλλειψη ζεστού νερού, θέρμανσης και στρωμάτων, πλημμελής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και βάναυση και ταπεινωτική μεταχείριση των εγκλείστων από τους αστυνομικούς.


Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Πρώτη καταδίκη αστυνομικού για κακουργηματικά βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ

Γενική απεργία 19ης Οκτωβρίου στην Κομοτηνή
Image by PIAZZA del POPOLO via Flickr
 To Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας (ΜΟΔ – Πρόεδρος Αθανάσιος Νικολόπουλος – Μέλη Φαίδρα Καραγιάννη, Ζωή Γκιόκα και τέσσερις ένορκοι) καταδίκασε ομόφωνα τον απόστρατο σήμερα και τότε αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστο Ευθυμίου για κακουργηματικά βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ κατά συρροή (Άρθρα 137Α παρ. 1 στοιχ. α΄ και 2, 137Β παρ. 1 στοιχ. α και 138Γ Π.Κ.) σε βάρος δύο νέων, του Ιωάννη Παπακώστα και του Γεώργιου Σιδηρόπουλου, τον Αύγουστο 2002, στον Ασπρόπυργο. Το ΜΟΔ αποφάνθηκε, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός του, πως «αποδείχθηκαν πλήρως τα πραγματικά περιστατικά όπως περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα 492/2007 του Αρείου Πάγου» (Ε’ Ποινικό Τμήμα σε Συμβούλιο - http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=YD42sVnHuDS90B8jr1V8ENCseTAUWr&apof=492_2007). Το ΕΠΣΕ επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ελληνικό δικαστήριο καταδικάζει κατηγορούμενο για κακουργηματικά βασανιστήρια. 
Το  ΜΟΔ αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό ότι το ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του (Άρθρο 84 παρ. 2 στοιχ. ε’) αλλά απέρριψε το ελαφρυντικό ότι έζησε έως το χρόνο που έγινε το έγκλημα έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή (Άρθρο 84 παρ. 2 στοιχ. α’).

Στη συνέχεια, το ΜΟΔ, «με φιλάγαθη διάθεση» όπως είπε ο Πρόεδρός του, επέβαλε στον καταδικασθέντα αρχικά την ελάχιστη ποινή των πέντε ετών για καθεμιά από τις δύο πράξεις του και τελικά κατά συγχώνευση τη συνολική ποινή έξι ετών συνοδευόμενη από δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του και με ανασταλτικό χαρακτήρα για την έφεση που έκανε αμέσως ο καταδικασθείς. Ο Πρόεδρος στο τέλος δήλωσε πως η ποινή που επιβλήθηκε έχει στόχο ο μεν καταδικασθείς να καταλάβει τον παράνομο χαρακτήρα της πράξης του οι δε αστυνομικοί γενικά να συνειδητοποιήσουν ότι παρόμοιες ενέργειες δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν και δεν αποτελεί ποινή που στρέφεται γενικά κατά της αστυνομίας. 

Η Εισαγγελέας  Θεοδώρα Μπότσα είχε προτείνει όσα αποφάσισε το ΜΟΔ με μια διαφορά, τη ποινή κατά συγχώνευση επτά ετών αντί έξι που αποφάσισε το ΜΟΔ.    

Δικηγόροι των θυμάτων και πολιτικώς εναγόντων ήταν ο Θόδωρος Σχοινάς και από το ΕΠΣΕ ο Θανάσης Τάρτης.

Δεδομένου ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε περισσότερο από εννιά χρόνια μετά το συμβάν,  αναμένεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) θα καταδικάσει την Ελλάδα για υπερβολική διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης που δεν αναμένεται να γίνει αμετάκλητη πριν το 2013 μετά από προσφυγή των δύο θυμάτων στο ΕΔΔΑ μέσω του ΕΠΣΕ.

Το ΕΠΣΕ μελλοντικά θα αναφερθεί αναλυτικά  σε πτυχές της δίκης και της προηγηθείσας διαδικασίας που αναδεικνύουν την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς με συμμετοχή στρατηγών σε αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικών που ήταν μάρτυρες ή έκαναν τις πειθαρχικές έρευνες, αλλά και της αρμόδιας ιατροδικαστού.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Ποτάμι στον Έβρο οι … παράνομοι μετανάστες

Κατακόρυφη αύξηση παρατηρείται τη φετινή χρονιά στις συλλήψεις παράνομων μεταναστών στον Έβρο, ενώ την ίδια ώρα οι συνοριοφύλακες έστειλαν επιστολή στον...
πρωθυπουργό αναφέροντας τις εφιαλτικές συνθήκες που επικρατούν ειδικά στο συγκεκριμένο νομό.
.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος της φετινής χρονιάς έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 169% στις συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Αλεξανδρούπολη, όπου πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος του 2011 συνελήφθησαν στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης 24.944 παράνομοι μετανάστες, ενώ την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς είχαν συλληφθεί 9.272.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Παραστάσεις για αθιγγανόπουλα

Η παιδική  σκηνή του Θεάτρου Πορεία παραμένει αφοσιωμένη στην ανάπτυξη ενός καινούργιου χειραφετημένου θεάτρου για παιδιά και νέους και υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε παιδιού, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή φυλετικής καταγωγής, να έρχεται σε επαφή με την τέχνη.  
Η παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν», του Φόλκερ Λούντβιγκ, έργο που έχει ως θέμα του το ζήτημα του ρατσισμού και της αποδοχής, τελεί υπό την αιγίδα της Αρμοστής Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Σε αυτό το πλαίσιο η παιδική σκηνή του Θεάτρου Πορεία αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες:
- Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί οι πόρτες της παιδικής σκηνής θα ανοίξουν για να υποδεχθεί τα αθιγγανόπουλα των σχολείων του Ζεφυρίου με το συμβολικό εισιτήριο των 3 ευρώ.
- Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 3μ.μ. η παράσταση θα «ανέβει» στην πλατεία Κεραμεικού, στο Γκάζι, καθώς το Θέατρο Πορεία συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για την «Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη». Σε αυτόν τον ανοιχτό και ελεύθερο χώρο, που συγκεντρώνει ντόπιους και μετανάστες, μικροί και μεγάλοι κάθε ηλικίας και εθνικότητας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα έργο που αφορά στο ρατσισμό, βιώνοντας την ίδια στιγμή τη συνύπαρξη με τον «άλλο», τον «διαφορετικό», τον «ξένο». Μια ζωντανή απόδειξη ότι η διαφορετικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο και πως η τέχνη μπορεί να αμβλύνει προκαταλήψεις και να ενώσει.

Παράλληλα, το Θέατρο Πορεία αποφάσισε τη μείωση του εισιτηρίου στα 10€ από 13€ για τις παραστάσεις της παιδικής σκηνής και εισάγει νέο οικογενειακό εισιτήριο στα 30 € για 4μελή οικογένεια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια

To Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ενημερώνει για την υπεράσπιση από αυτό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια το Δεκέμβριο 2011.

Α. Αθώωση Παναγιώτη Βήχου

Στις 7 Δεκεμβρίου 2011, μετά από μια «συνοπτική» δίκη (δεν κράτησε ούτε μια ώρα), το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας αθώωσε τον αγωνιστή Παναγιώτη Βήχο (http://bixospanagiotis.blogspot.com/) από την απίστευτη και αστήρικτη κατηγορία της πορνογραφίας ανηλίκων! Είναι η τρίτη και τελική απαλλαγή του από κατηγορίες που άκριτα και ουσιαστικά παράνομα του φόρτωσαν εισαγγελικοί λειτουργοί με βάση στοιχεία που προσπάθησε να του φορτώσει από το 2003 η αρμόδια για τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος υπηρεσία της αστυνομίας: οι άλλες δύο ήταν διευκόλυνση αλλότριας ακολασίας (αθωώθηκε το 2009) και μαστροπεία (απαλλάχτηκε με βούλευμα το 2010)! Για την όλη υπόθεση καταδικάστηκε επίσης η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για υπερβολική διάρκεια της διαδικασίας (το 2011 http://www.nsk.gr/edad/ee750.pdf). Ως μάρτυρες κατέθεσαν δύο τεχνικοί, ο Παναγιώτης Δημητράς και ο Αλέκος Αλαβάνος. Δωρεάν νομική στήριξη στον Παναγιώτη Βήχο παρέσχε το ΕΠΣΕ με το δικηγόρο του Θανάση Τάρτη.

Β. Δίκη αστυνομικού κατηγορούμενου για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ

Στις 13 και 19 Δεκεμβρίου 2011, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας η δίκη αστυνομικού κατηγορούμενου για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ σε δύο νεαρούς στον Ασπρόπυργο τον Αύγουστο 2002. Η δίκη είχε αναβληθεί στις 3 Μαΐου 2010 (http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1296_diki_electroshock_greek.doc) μετά από 15 συνεδριάσεις (!). Ξεκίνησε ξανά στις 11 Νοεμβρίου 2011 και συνεχίστηκε στις 22 και 28 Νοεμβρίου και στις 1 και 9 Δεκεμβρίου 2011. Δικηγόροι των θυμάτων είναι ο Θόδωρος Σχοινάς και από το ΕΠΣΕ ο Θανάσης Τάρτης. Η δίκη δεν φαίνεται να ενδιαφέρει απολύτως κανένα αφού η αίθουσα είναι άδεια και κανένα ΜΜΕ δεν έγραψε τίποτε για αυτή! Αξιοσημείωτο είναι πως στις 22 Νοεμβρίου 2011, μάρτυρας απόστρατος υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε στο δικαστήριο το ελληνικό «Γκουαντάναμο» (η παρομοίωση ήταν του Προέδρου της έδρας): αποτελεί συνήθη πρακτική οι κρατούμενοι να φυλάγονται στα αστυνομικά τμήματα γονατιστοί με χειροπέδες! Επίσης, στις 9 Δεκεμβρίου 2011, η ιατροδικαστής που είχε τότε «εξετάσει» (επιφανειακά και αντιεπαγγελματικά) τα θύματα επιβεβαίωσε ένορκη κατάθεσή της σε προηγούμενη συνεδρίαση (16/2/2010): «20 χρόνια στην ιατροδικαστική δε μου έχει τύχει περιστατικό με ηλεκτροσόκ». Τότε, ο δικηγόρος του ΕΠΣΕ Θανάσης Τάρτης της έδειξε ιατροδικαστική έκθεση της ίδιας του Ιουνίου 2002 (δύο μήνες πριν) για Νιγηριανό κρατούμενο προς απέλαση που είχε επίσης καταγγείλει ηλεκτροσόκ από αστυνομικούς…

Γ. Δίκη για εμπορία ανθρώπων με Νιγηριανούς κατηγορούμενους και θύματα
Στις 14 Δεκεμβρίου 2011, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας είναι προγραμματισμένη δίκη δύο Νιγηριανών που κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων μετά από καταγγελία Νιγηριανής με τη συνδρομή του ΕΠΣΕ και της ΜΚΟ «Νέα Ζωή» το Νοέμβριο 2006. Η καταγγελία αρχικά δεν έγινε δεκτή από την αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας κατά της εμπορίας ανθρώπων και την αρμόδια εισαγγελέα για υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων. Τις αποφάσεις αυτές ανέτρεψε εισαγγελέας εφετών τον Ιούνιο 2007 μετά από προσφυγή του ΕΠΣΕ και ελληνική και διεθνή κινητοποίηση (http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2007_files/ghm916_omct_nigerian_trafficking_victim_greek.doc) διατάσσοντας τακτική ανάκριση που οδήγησε στην παραπομπή σε δίκη. Δικηγόρος του θύματος θα είναι από το ΕΠΣΕ ο Θανάσης Τάρτης.

Δ. Δίκη 39 λιμενικών για ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25 Μαρτίου 2010

Στις 16 Δεκεμβρίου 2011, στο Ναυτοδικείο Πειραιά είναι προγραμματισμένη η δίκη 39 λιμενικών που κατηγορούνται για παράβαση του Άρθρου 2 του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 με αντιαλβανικά και αντι-«σκοπιανά» συνθήματα κατά την παρέλαση της 25 Μαρτίου 2010. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2011, το δικαστήριο έκανε δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής δύο πολιτών της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και της Αλβανίας που κατοικούν στην Ελλάδα ενώ απέρριψε αντίστοιχο αίτημα ενός πολίτη της Αλβανίας που ζει στην Αλβανία και ενός μέλους της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα τα μέλη της οποίας αποκαλούνται «Σκοπιανοί». Τα αιτήματα υπέβαλε ο πληρεξούσιός τους και νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ Θανάσης Τάρτης. Στη συνέχεια, το Ναυτοδικείο Πειραιά αποφάσισε τη χορήγηση αντιγράφων της δικογραφίας στην πολιτική αγωγή και την κλήση ως μάρτυρα του εκπρόσωπου του ΕΠΣΕ Παναγιώτη Δημητρά (που είχε «ξεχάσει» να καλέσει η Εισαγγελία) και, λόγω αδυναμίας προσδιορισμού νέας δικασίμου μέσα σε 15 ημέρες, την αναβολή της δίκης για τις 16 Δεκεμβρίου 2011. Είναι αξιοσημείωτο πως οι κατηγορούμενοι θεωρούν τα συνθήματα ρατσιστικά αλλά ισχυρίζονται πως δεν τα φώναζαν αυτοί αλλά πολίτες που παρακολουθούσαν την παρέλαση! (http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2011_files/ghm1396_diki_synthimata_limenikon_greek.doc).

Ε. Εκδίκαση στην Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπόθεσης ρατσιστικής αστυνομικής βίας κατά Ρομά

Στις 12 Δεκεμβρίου 2011, η Παγκόσμια Οργάνωση Κατά των Βασανιστηρίων και το ΕΠΣΕ θα υποβάλουν στην Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τις απαντήσεις τους στις θέσεις της Ελλάδας στην Υπόθεση Κατσαρή κατά Ελλάδας που αφορά ρατσιστική αστυνομική βία κατά μελών οικογένειας Ρομά από αστυνομικούς στο Ναύπλιο το Σεπτέμβριο 1999. Το Μάρτιο 2011, η Επιτροπή έκρινε παραδεκτή την προσφυγή ενός μέλους της οικογένειας απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της Ελλάδας πως δεν υπήρχε εξάντληση των εσωτερικών ένδικων μέσων. (http://www.greekhelsinki.gr/greek/pressrelease/27-10-1999.html)

ΣΤ. Προσφυγές σε ΕΔΔΑ για αρχειοθέτηση μηνύσεων κατά Μητροπολιτών Αμβρόσιου και Σεραφείμ


Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2011, το ΕΠΣΕ θα υποβάλει προσφυγές στο ΕΔΔΑ κατά της αρχειοθέτησης από εισαγγελείς μηνύσεων που είχαν υποβληθεί μέσω του ΕΠΣΕ από μέλη της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥ.ΜΕ.) κατά του Μητροπολίτη Αμβρόσιου για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου και ομαδική εξύβριση κατά των άθεων τον Ιανουάριο 2010 (http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1287_enooume6_katadiki_epithesis_kata_zouboulidi_greek.doc) και από ομοερωτικούς ακτιβιστές κατά του Μητροπολίτη Σεραφείμ για ομαδική εξύβριση με ομοερωτοφοβικές δηλώσεις του το Δεκέμβριο 2009 (http://www.imp.gr/Ins/Etc/ANAKOINOTHEN%20OMOFYLOFYLOI%20MHNYSH.doc).

Πανούσης: Η ΔΗΜΑΡ για μία κοινωνία ισοελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δήλωση του υπευθύνου του Τομέα Δικαιωμάτων, Θεσμών και Δικαιοσύνης της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται με τις διακηρύξεις και τη ρητορική των επετείων, ούτε γίνονται αυτομάτως σεβαστά λόγω της ειρηνικής περιόδου που διέρχεται – τουλάχιστον η Ευρώπη.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κομμάτι του πολιτισμού του ανθρώπινου γένους, καλύπτουν κάθε άνθρωπο όπου γης και μας υποχρεώνουν σε καθημερινό αγώνα υπέρ των αδυνάτων, των αποκλεισμένων και των κινδυνευόντων. Η ΔΗΜΑΡ θα τιμήσει την ημέρα αυτή σήμερα εντείνοντας τις προσπάθειές της για μία κοινωνία ισοελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Την άφησαν μόνο με τα εσώρουχα! (VIDEO)

Οργή έχει προκαλέσει την Αυστραλία και όχι μόνο, το περιστατικό εις βάρος μιας διαδηλώτριας, μέλος του κινήματος Occupy Melbourne.

MELBOURNE, AUSTRALIA - OCTOBER 21:  A  'Occupy...
Image by Getty Images via @daylife
Αστυνομικοί έγδυσαν κυριολεκτικά την κοπέλα, αφήνοντάς την μόνο με τα εσώρουχα. Και όλα αυτά, σε κοινή θέα!

Μαζί με άλλους διαδηλωτές, η κοπέλα βρισκόταν σε πάρκο της Μελβούρνης για διαμαρτυρία. Φορούσε μόνο μια σκηνή, όταν την περικύκλωσαν τέσσερις άνδρες του δημοτικού συμβουλίου της Μελβούρνης και οκτώ άνδρες της αστυνομίας της Βικτώρια.

Και μπροστά στους υπόλοιπους διαδηλωτές, άρχισαν να της τραβούν τη σκηνή για να της την πάρουν.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Μαθητές με έργα κατά του ρατσισμού

Στον εφετινό 17ο μαθητικό διαγωνισμό για τους πρόσφυγες με θέμα: «Ρατσισμός και ξενοφοβία. Επικίνδυνα φαινόμενα για μία χώρα» προκρίθηκαν πάνω από 200 επιλεγμένα έργα μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ' όλη την Ελλάδα.

Τον διαγωνισμό, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών των τελευταίων ετών, με μεγάλη ανταπόκριση μαθητών από την περιφέρεια, διοργάνωσε η Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων.

Σαράντα-τρεις μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Νέα Βύσσα Eβρου, Ροδόπη, Πρέβεζα, Σύμη, Κάλυμνο, Καλαμάτα, Κεφαλονιά, Αιγάλεω κ.α.) διακρίθηκαν για τις εκθέσεις, τις ζωγραφιές, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις τους. Ειδικά βραβεία απέσπασαν επίσης η ομαδική εργασία μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, του ελληνικού σχολείου στο Ανόβερο της Γερμανίας, της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη, αλλά και η συμμετοχή του πολωνικού σχολείου στην Αθήνα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...