Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Έρευνα για πολιτικούς κρατούμενους που κατασκεύαζαν έπιπλα στην Ikea

Η σουηδική εταιρεία επίπλων Ikea επιθυμεί να επικοινωνήσει με πρώην κρατούμενους σε στρατόπεδα εργασίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, οι οποίοι φέρονται να είχαν αναγκαστεί να κατασκευάζουν έπιπλα για την εταιρεία στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της Ikea.

«Θα θέλαμε πάρα πολύ να ανοίξουμε έναν διάλογο με όσους επλήγησαν καθώς και με άλλες οργανώσεις», δήλωσε η Ίλβα Μάγκνουσον εκπρόσωπος της Ikea στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Παρόλα αυτά, προτού γίνει αυτό, η εταιρεία πρέπει να ολοκληρώσει τις δικές της έρευνες σχετικά με το θέμα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, που έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και αναμένεται να παρουσιαστούν εκτενώς σήμερα στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής του σουηδικού τηλεοπτικού δικτύου SVT, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη.

Η Ikea έχει ανακοινώσει ότι αν αποδειχθεί ότι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να εργαστούν για την κατασκευή επίπλων τη δεκαετία του 1980, η εταιρεία εκείνη την εποχή δεν το γνώριζε.

Παρόλα αυτά, έχουν γίνει εκκλήσεις στην Ikea από ομάδες που εκπροσωπούν κρατούμενους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, πολλοί από τους οποίους είχαν φυλακιστεί εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων, να εξετάσει το ενδεχόμενο να τους προσφέρει ένα είδος αποζημίωσης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο SVT αναμένεται να αναφερθεί στην αποψινή του εκπομπή σε περίπου 800 έγγραφα από την Στάζι «σχετικά με την Ikea», τα οποία έχουν Κάποια από τα έγγραφα αφορούν τη σειρά καναπέδων Sofan της Ikea, οι οποίοι κατασκευάζονταν στην Ανατολική Γερμανία και την Πολωνία.

Μια εκπρόσωπος της Ikea έχει δηλώσει ότι η εταιρεία επιθυμεί να εξετάσει τους ισχυρισμούς αυτούς με τη βοήθεια της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα αρχεία της Στάζι. «Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή (η έρευνα), δεν θα συζητήσουμε τα αποτελέσματα», αναφέρει μια επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...