Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

Έρευνα για χρήση βίας από τους αστυνομικούς στην Αμυγδαλέζα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορεί τον Ν. Δένδια για απάνθρωπη πολιτική - Καταγγέλλει απειλές κατά μεταναστών ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό – Ζητά αντικατάσταση των κέντρων κράτηση με ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας

Για «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης» και «εξωφρενική παράταση κράτησης από 12 σε 18 μήνες» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τα γεγονότα το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνο του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Τσουκαλάς, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Νίκο Δένδια για απάνθρωπη πολιτική που προκάλεσε την απόγνωση των κρατουμένων. Αιτία της χθεσινής εξέγερσης κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «η απόγνωση, και μαζί η ματαιωμένη ελπίδα για ζωή και ελευθερία».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά, ακόμα « να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν, και για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛΑΣ, καθώς και για απειλές ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό» ενώ επαναλαμβάνει το αίτημα του για αντικατάσταση των κέντρων κράτησης με ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:


Ο ΣΥΡΙΖΑ, ελληνικές και ξένες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και πιο πρόσφατα ο Δήμαρχος Αχαρνών, έχουν καταγγείλει ότι οι συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές, γεγονός που επιδεινώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στις συνθήκες αυτές, που χειροτερεύουν με την εντεινόμενη δραστηριότητα του Ξένιου Δία και έχουν καταγγελθεί και από ενώσεις αστυνομικών, η εξωφρενική παράταση της κράτησης από 12 σε 18 μήνες κάνει το πρόβλημα εκρηκτικό και δημιουργεί απόγνωση στους κρατούμενους. Η απόγνωση, και μαζί η ματαιωμένη ελπίδα για ζωή και ελευθερία, είναι οι αιτίες της εξέγερσης των φυλακισμένων στην Αμυγδαλέζα. Η απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια, που επιμένει στον ρατσιστικό Ξένιο Δία και την εφαρμογή της κράτησης, ενώ η αναποτελεσματικότητά τους είναι καταφανής ακόμα και με τα μέτρα του υπουργείου.

Η βίαιη καταστολή της εξέγερσης, τα χημικά και ορισμένα κίτρινα "ρεπορτάζ" δεν μπορούν να κρύψουν άλλο ένα αποτυχημένο “success story” της κυβέρνησης. Ζητάμε να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν, και για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛΑΣ, καθώς και για απειλές ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό. Κυρίως, όμως, ζητάμε να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια, και αντί γι' αυτά, να λειτουργήσουν επιτέλους ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εξατομικευμένη κρίση για μετανάστες και πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνή προστασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...