Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Οριστική ευρωκαταδίκη Ελλάδας για ρατσισμό λόγω σχολείου-γκέτο για Ρομά Ασπροπύργου

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο τωνΣυμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε σήμερα πως χθες απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για την επανεξέταση από το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ της ομόφωνης καταδίκης της Ελλάδας από το Πρώτο Τμήμα του ΕΔΔΑ στις11 Δεκεμβρίου 2012 στην Υπόθεση Σαμπάνηκαι Λοιποί.  Έτσι η απόφαση καθίσταταιτελεσίδικη και η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή των μέτρωνπου προτείνονται σε αυτή για την άρση του ρατσιστικού διαχωρισμού των παιδιώνΡομά στον Ασπρόπυργο σε σχολείο-γκέτο.
Η απόφαση αφορούσε τη δεύτερη γιατο ίδιο θέμα προσφυγή με αριθμό 59608/09 που υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από το ΕΠΣΕ για λογαριασμό 98 παιδιών και 42γονέων Ρομά του (τότε) καταυλισμού στο ΨάριΑσπροπύργου
.Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε τοΆρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της ΕυρωπαϊκήςΣύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) σε συνδυασμό με το Άρθρο 2 τουΠρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της ΕΣΔΑ. Η υπόθεση αφορά την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά από τονκαταυλισμό αυτό στο 12οΔημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου. Το ΕΔΔΑδιαπίστωσε πως δεν υπήρξε καμιά σημαντική αλλαγή μετά την πρώτη ανάλογηκαταδίκη της Ελλάδας, στις 5 Ιουνίου 2008, στην Υπόθεση Σαμπάνης και Λοιποί κατά Ελλάδας.

 ΗΕλλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, δεν έλαβε υπόψη της τις ειδικές ανάγκες των παιδιών Ρομά στο Ψάρι ως μέλη μιας μειονεκτούσαςομάδας και πως η λειτουργία μεταξύ 2008 και 2010 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου στο οποίο φοιτούσανμόνο παιδιά Ρομά αποτελούσε διάκριση σε βάρος των προσφευγόντων. Κατ’ εφαρμογήτου Άρθρου 46 (υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση των αποφάσεων) της ΕΣΔΑ, το ΕΔΔΑ συνιστά στην Ελλάδα να μετεγγράψει σε άλλα δημόσια σχολεία όσααιτούντα παιδιά είναι ακόμα σε σχολική ηλικία και να εγγράψει όσα αιτούντα παιδιάείναι πια ενήλικα σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων.Λεπτομέρειες για την απόφαση αυτή υπάρχουν στο δελτίο τύπου του ΕΠΣΕ της 31 Δεκεμβρίου 2012. 


Για την εφαρμογή από την Ελλάδα αυτήςτης απόφασης του ΕΔΔΑ και τωνγενικότερων θεμάτων του σχολικού αποκλεισμού ή διαχωρισμού των Ρομά καθώς καιτης σχολικής διαρροής των μαθητών Ρομά έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή οιβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος στις 10 Απριλίου2013 και της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη στις12 Απριλίου 2013.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο πως τα στοιχεία με βάση ταοποία καταδικάστηκε η Ελλάδα είχαν περιληφθεί και σε έγκληση κατά του Δημάρχου Ασπροπύργου και του τότε Νομάρχη Δυτικής Αττικής την 1 Αυγούστου2009. Εισαγγελείς Πρωτοδικών και ΕφετώνΑθηνών αρχειοθέτησαν το Σεπτέμβριο 2012 την έγκληση και παρήγγειλανπροκαταρκτική εξέταση κατά του Εκπροσώπουτου ΕΠΣΕ Παναγιώτη Δημητρά για «ψευδήανωμοτί κατάθεση και ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση»! Μετά την έκδοσητης απόφασης του ΕΔΔΑ, ο ΠαναγιώτηΔημητράς κατέθεσε στον Εισαγγελέατου Αρείου Πάγου στις 21 Δεκεμβρίου 2012 αίτημα ανάσυρσης της δικογραφίας σεβάρος του Δημάρχου Ασπροπύργου και τουτότε Νομάρχη Δυτικής Αττικής από το αρχείο λόγω νέου στοιχείου (τηςαπόφασης του ΕΔΔΑ) και έγκληση κατά των ΕισαγγελέωνΠρωτοδικών και Εφετών για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος καισυκοφαντική δυσφήμηση. Μέχρι σήμερα, έχει γνωστοποιηθεί η έκδοση εισαγγελικήςδιάταξης αρχειοθέτησης της δικογραφίας σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, στις 8 Απριλίου 2013, και η δήλωση αποχής της Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών από τοχειρισμό της δικογραφίας στις 24 Απριλίου 2013, ενώ παράλληλα το αίτημαανάσυρσης από το αρχείο και η έγκληση κατά των εισαγγελικών λειτουργών έχειανατεθεί σε Αντιεισαγγελέα του ΑρείουΠάγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...