Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Γιαννακάκη: Επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών από την Ιταλία στην Ελλάδα

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στην Β' Πειραιά, Μαρία Γιαννακάκη σχετικά με την επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών από την Ιταλία στην Ελλάδα.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: 
Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human RightsWatch), οι Ιταλικές Αρχές ακολουθούν παγίως, την πρακτική της επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στα σύνορά της, στην χώρα πρώτης υποδοχής, ήτοι στην Ελλάδα.
Η επαναπροώθηση γίνεται  αυτόματα, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να εξετάζονται τα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά και οι συνθήκες που  ωθούν τα άτομα στη μετανάστευση, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται σωρεία δικαιωμάτων τους.
Συγκεκριμένα, ανήλικα παιδιά στέλνονται ασυνόδευτα, κάτι που αντίκειται τόσο στο Διεθνές όσο και στο  Ιταλικό Δίκαιο, και χωρίς να λαμβάνονται  υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες τους ως ανηλίκων ούτε η επιθυμία τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Να σημειωθεί  ότι το Ιταλικό Δίκαιο επιτρέπει «το ευεργέτημα της αμφιβολίας» όταν ένα άτομο διατείνεται ότι είναι ανήλικο, γεγονός που συνεπάγεται εξέταση προσδιορισμού ηλικίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την εν λόγω Έκθεση, μόνον ένας από τους ανήλικους που έδωσαν συνέντευξη υποβλήθηκε σε κάποιου είδους εξέταση.
Η μη δυνατότητα εκφράσεως  επιθυμίας αιτήσεως ασύλου ισχύει και  για τους ενήλικες, ενώ δεν υπάρχει  πρόσβαση σε μη κυβερνητικές ομάδες, ούτε ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, γεγονός το οποίο συνιστά παραβίαση  δικαιώματος.
Επιπροσθέτως, η  επαναπροώθηση των μεταναστών σε χώρα με δυσλειτουργικό σύστημα ασύλου και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, όπως έχει χαρακτηριστεί από Διεθνείς Οργανισμούς σε πληθώρα Εκθέσεων, αλλά και όπως προκύπτει από αποφάσεις  του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνιστά, επίσης, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η επαναπροώθηση αυτή συμβαίνει σε άθλιες συνθήκες, όπου οι μετανάστες κρατούνται σε αυτοσχέδια κελιά ή μηχανοστάσια εμπορικών πλοίων, χωρίς παροχή τροφής.
Οι Ιταλικές Αρχές οφείλουν να αναστείλουν άμεσα την πρακτική της επιστροφής των μεταναστών στην χώρα πρώτης υποδοχής με συνοπτικές διαδικασίες, να διεξάγουν εξέταση προσδιορισμού ηλικίας, όπως προβλέπεται και όπου χρειάζεται, να παράσχουν την σχετική πληροφόρηση και την δυνατότητα αιτήσεως ασύλου στους ενδιαφερόμενους και να παράσχουν κατευθυντήριες οδηγίες στις ακτοπλοϊκές εταιρείες σχετικά με την ανθρώπινη και ασφαλή μεταχείριση των λαθρεπιβατών που εντοπίζονται σε πλοία, καθώς και κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Βάσει των ανωτέρω
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1.    Έχουν έρθει σε κάποιου είδους συνεννόηση με τις αρμόδιες Ιταλικές Αρχές για την αντιμετώπιση του φαινομένου;
2.    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την κοινή αντιμετώπισή του;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Γιαννακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...