Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Στην 25η θέση η Ελλάδα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων

Στην 25η θέση μεταξύ 49 ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με το σεβασμό των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η πανευρωπαϊκή ένωση ILGA-Europe ενόψει της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας την Παρασκευή 17 Μαΐου. Στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας η κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας - Colour Youth οργανώνει εκδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο.
 
Μια πανευρωπαϊκή ένωση για τα δικαιώματα των γκέι, βαθμολόγησε 49 ευρωπαϊκές χώρες σε μια κλίμακα από το 0 ως το 100 αναλύοντας θέματα όπως η ύπαρξη νομοθεσίας περί γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και νόμων κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων στους χώρους εργασίας.

Την καλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε η Βρετανία (77), ακολουθούμενη από το Βέλγιο (67), τη Νορβηγία (66) και τις ισοψηφούσες Σουηδία, Ισπανία και Πορτογαλία (65). Έπεται η Γαλλία (64) όπου πρόσφατα νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων, και από απόσταση ακολουθεί η Γερμανία (54).

Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν 28, δίνοντάς της την 25η θέση, πολύ πιο πάνω από την Ιταλία (19) και τις γειτονικές Βουλγαρία (18) και ΠΓΔΜ (13), αλλά δέκα μονάδες πιο χαμηλά από την Αλβανία (38). Στις χαμηλότερες θέσεις κατατάσσονται το Μονακό και η Μολδαβία (10), ενώ σε χειρότερες χώρες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων αναδεικνύονται η Ρωσία (7), η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν (8).

Αναλυτικά η βαθμολογία της Ελλάδας αναλύεται ως εξής: 8% οικογενειακή αναγνώριση, 13% νόμοι και πολιτικές εναντίον διακρίσεων, 21% νομική αναγνώριση με βάση το φύλο, 36% προστασία έναντι εγκλημάτων ή ρητορικής μίσους, 50% άσυλο και 100% σεβασμός της ελευθερίας συγκέντρωσης και έκφρασης.
Ο "πλήρης σεβασμός" των δικαιωμάτων των λεσβιών, των γκέι, των αμφιφυλόφιλων των τρανς και των διαφυλικών προσώπων στην Ευρώπη "παραμένει μια μακροπρόθεσμη προσδοκία μάλλον παρά ένας στόχος που θα επιτευχθεί σ' ένα κοντινό μέλλον", δήλωσε ο Μάρτιν Κ.Ι. Κρίστενσεν, συμπρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της ILGA-Europe σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Εκδηλώσεις στην Αθήνα από την κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας - Colour Youth
 
Την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 4.30μμ εγκαινιάζεται στο Θέατρο Βικτώρια η έκθεση αφίσας “Σημείο Αποδοχής” σε συνεργασία με την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας (ΕΓΕ). Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι 11 αφίσες που επελέγησαν από 106 συμμετοχές 68 δημιουργών με θέμα την αποδοχή των LGBTQ ατόμων. Η επιλογή έγινε από την κριτική επιτροπή της ΕΓΕ και τη βοηθητική επιτροπή της Colour Youth. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Απριλίου και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά από 5.30-8.00 μμ.

Την ίδια μέρα στις 8.00 μμ στην Καπνικαρέα θα παρουσιαστεί το Θέατρο των καταπιεσμένων, ένα θεατρικό φόρουμ με θέμα την ομοφοβία και την “αποκάλυψη” των LGBTQ ατόμων στο περιβάλλον τους.

Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στο Θέατρο Βικτώρια (Μαγνησίας 5 & Γ' Σεπτεμβρίου) θα παρουσιαστούν “Κύκλοι Ιστοριών” με θέμα το “coming out” (αποκάλυψη/αποδοχή/παραδοχή) των αφηγητριών-αφηγητών στον ίδιο τους τον εαυτό, τους γύρω τους και την οικογένειά τους. Έπειτα από την αφήγηση της ιστορίας ακολουθεί συζήτηση σε κάθε κύκλο, ενώ οι κύκλοι “γυρνούν” ώστε να ακουστούν όλες οι ιστορίες των αφηγητών-αφηγητριών και όσων θέλουν να συζητήσουν μαζί τους. Η εκδήλωση έχει facebook event.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...