Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Οικολόγοι - Πράσινοι: "Η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά με πογκρόμ στην Πελοπόννησο"

"Η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά με πογκρόμ στην Πελοπόννησο", τονίζουν οι Οικολόγοι - Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους και επισημαίνουν:

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε και πάλι ένα κυνήγι μαγισσών σε ολόκληρη την Πελοπόννησο με τους Ρομά στο στόχαστρο. Μελιγαλάς, Πύλος, Δυτική Μεσσηνία, Αργολίδα και Αρκαδία είναι οι περιοχές που έβαλε η Αστυνομία στο στόχαστρο με ελέγχους σε εκατοντάδες πολίτες και αυτοκίνητα. Οι Ρομά διώκονται για μία ακόμη φορά. Από την Πολιτεία, που έχει αντικαταστήσει πλήρως την κοινωνική πολιτική με την καταστολή, χωρίς να δίνει ουσιαστικές λύσεις και, κυρίως, οδηγώντας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στο περιθώριο και την ανέχεια.

Αυτή την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους Ρομά, έρχεται να συμπληρώσει μία συνολικότερη, ζοφερή εικόνα ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι τους. Έτσι, πέρα από την εκδίωξή των Ρομά από τους καταυλισμούς τους, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί εκ νέου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη δημιουργία σχολείων «γκέτο» για τους Ρομά. Περαιτέρω, τουλάχιστον αμήχανη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση της Ελληνικής Πολιτείας, που αποφεύγοντας να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο χρόνιο πρόβλημα αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων των Ρομά, αρνείται να συμβάλει θετικά σε μία διαπραγμάτευση με τις τράπεζες σχετικά με τη δυνατότητα υπαγωγής των Ρομά σε ευνοϊκή ρύθμιση, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η εκκωφαντική σιωπή των αρμόδιων αρχών, σε μία παλαιότερη, ανατριχιαστική υπόθεση, που είδε πάλι το φως της δημοσιότητας και αφορά στην «εξαφάνιση» 500 παιδιών Ρομά από την παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα».

Απέναντι σε όλες αυτές τις «πληγές», η απάντηση της επίσημης Πολιτείας είναι είτε η πλήρης αδιαφορία, είτε η καταστολή. Αλήθεια, οι Ρομά είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας για το Ελληνικό κράτος; Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε, αντιθέτως, ότι υφίσταται υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει οργανωμένους χώρους για τη δημιουργία καταυλισμών. Η εκδίωξη των Ρομά από τους καταυλισμούς τους, χωρίς να ληφθεί μέριμνα για τη μετεγκατάστασή τους σε χώρους που πληρούν τις ουσιώδεις προϋποθέσεις για μια ανθρώπινη διαβίωση και η δίωξή τους για κλοπή ρεύματος, την στιγμή όπου η πολιτεία δεν τους παρέχει τις υποδομές που οφείλει, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των υποχρεώσεων της Πολιτείας προς αυτούς και θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε νέες καταδίκες της από το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους ο διαχωρισμός των πολιτών με βάση εθνοτικά ή άλλα κριτήρια είναι ρατσιστικός και εν τέλει επικίνδυνος για μία δημοκρατική κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα, η άσκηση κοινωνικής πολιτικής και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού με στόχο την εξάλειψη των στερεοτυπικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας. Δυστυχώς, έως σήμερα, δεν είναι ορατό κάποιο φως στο τούνελ της πολιτικής μας ζωής …"

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...