Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί για εγκλήματα πολέμου στη Μιζουράτα

Οι χωρίς διάκριση επιθέσεις των πιστών στο λίβυο ηγέτη Καντάφι δυνάμεις στη Μιζουράτα, ανάμεσά τους και οι ελεύθεροι σκοπευτές, οι βόμβες διασποράς και τα πυρά πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές, ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, έχει καταστεί ένα από τα αιματηρότερα πεδία των μαχών στους δύο μήνες των συγκρούσεων με τις δυνάμεις του Καντάφι να επιτίθενται από τα προάστεια εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων που ελέγχουν το κέντρο και το λιμάνι.

Οι οργανώσεις αρωγής πιστεύουν ότι εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί. Οι επανειλημμένες επιδρομές του ΝΑΤΟ δεν κατάφεραν να κάνουν τα όπλα του Καντάφι να σιγήσουν.

"Οι ανελέητες επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι σε βάρος των κατοίκων της πόλης Μιζουράτα είναι πραγματικά τρομακτικές", δήλωσε η Ντονατέλα Ροβέρα, ανώτερη σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Λιβύη.

"Αυτό δείχνει πλήρη αδιαφορία για τη ζωή των απλών ανθρώπων και αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", τόνισε.

Σε έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις για "ανελέητες και χωρίς διάκριση επιθέσεις", εναντίον κατοικημένων περιοχών της πόλης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επιθέσεις με πυραύλους Grad 122 mm, οι οποίοι εξαπολύονται από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, βλήματα όλμων και οβίδες πυροβολικού 155 mm.

"Βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κανένα από τα όπλα αυτά δεν πρεπει να χρησιμοποιείται σε κατοικημένες περιοχές", αναφέρει στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, στην οποία τονίζει ότι έχει αποδείξεις για τη χρήση βομβών διασποράς σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή.

Η έκθεση επικαλείται το θάνατο δεκάδων κατοίκων της Μιζουράτα όταν πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία Κασρ Αχμαντ. Πολλά από τα θύματα περίμεναν στην ουρά ενός φούρνου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων του Καντάφι πυροβολούν κατοίκους σε περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Η Διεθνής Αμνηστία απήθυνε έκκληση για υποστήριξη προς τις έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις αυτές.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας βασίζεται σε επίσκεψη μελών της στη Μιζουράτα από τις 14 ως τις 20 Απριλίου και σε συνεντεύξεις με κατοίκους της που την εγκατέλειψαν


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...