Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Υιοθεσίες παιδιών και από οµοφυλόφιλα ζευγάρια

Το ενδεχόµενο υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια οµοφυλοφίλων και την απλοποίηση των διαδικασιών για τις µονογονεϊκές οικογένειες, εξετάζει νοµοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί µε το νέο νοµοθετικό πλαίσιο για τον θεσµό της υιοθεσίας και της ανάδοχης οικογένειας. Τα συναρµόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας έχουν αναθέσει σε...
νοµοπαρασκευαστική επιτροπή να προχωρήσει στις αλλαγές του νοµοθετικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο ευέλικτο. Στόχος µεταξύ άλλων είναι να επιταχυνθούν συνολικά οι διαδικασίες υιοθεσίας έτσι ώστε να «χτυπηθεί» το εµπόριο βρεφών και παράνοµων υιοθεσιών αλλά και η ιδρυµατοποίηση των ανηλίκων. «Οσο λύνεις το γραφειοκρατικό και µειώνεις τον χρόνο τόσο είσαι πιο κοντά στις ανάγκες και ταυτόχρονα κλείνεις και τους καλούς αγωγούς της διαφθοράς και της παρανοµίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος µε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη παρουσίασαν χτες από κοινού τον νέο «χάρτη» προστασίας ανηλίκων.

Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες ότι το θέµα είναι νοµοθετικά λυµένο, συνεπώς χρειάζεται µία λιτή παρέµβαση που θα χτυπάει τις αγκυλώσεις που προκύπτουν κατά την εφαρµογή. Είναι ενδεικτικό ότι οι καθυστερήσεις έχουν συχνά σχέση µε την απονοµή δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα επιβάλλεται και η αναδιοργάνωση των σχετικών υπηρεσιών. Επιπλέον, σε ερώτηση δηµοσιογρά φων για τη δυνατότητα υιοθέτησης παιδιών από οµοφυλοφιλικά ζευγάρια, ο κ. Καστανίδης επεσήµανε ότι «η νοµοπαρασκευαστική επιτροπή δεν έχει δεσµεύουσα κατεύθυνση».

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται και προεδρικό διάταγµα το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε οικογένειες να αναλαµβάνουν ανηλίκους που βρίσκονται στο όριο της παραβατικής συµπεριφοράς ή παιδιά κακοποιηµένα και παραµεληµένα για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα. Πρόκειται για µέτρο που ήδη εφαρµόζεται στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ µε θετικά αποτελέσµατα.

«Αντί να επιβληθεί σ’ έναν ανήλικο παραβάτη ένα αυστηρό αναµορφωτικό µέτρο, επιλέγεται µια οικογένεια, η οποία θα µπορούσε για ένα συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα, όχι µόνο τα Σαββατοκύριακα, να τον παίρνει υπό την προστασία της», εξήγησε ο Χ. Καστανίδης.

Χάρης Καστανίδης:
Χρειάζεται µία λιτή παρέµβαση που θα χτυπάει τις αγκυλώσεις
Χτύπηµα στις παρανοµίες

Στόχος του νέου νοµοθετικού πλαισίου που µελετάται είναι η επιτάχυνση συνολικά των διαδικασιών υιοθεσίας, έτσι ώστε να χτυπηθεί το εµπόριο βρεφών και παράνοµων υιοθεσιών, αλλά και η ιδρυµατοποίηση των ανηλίκων

Σε νέες βάσεις και η προστασία των ανηλίκων

Οµάδες προστασίας ανηλίκων αποτελούµενες από κοινωνικούς λειτουργούς θα συσταθούν στους δήµους της χώρας, έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση των συναρµόδιων υπουργείων ∆ικαιοσύνης και υγείας. Οπως επισήµαναν οι αρµόδιοι υπουργοί, στην Ελλάδα λείπει ένα σύστηµα που θα συντονίζει όλες εκείνες τις κοινωνικές δοµές και τις µη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία της ανηλικότητας. Ειδικότερα, στην Κοινή υπουργική απόφαση για τον Συντονισµό ∆ράσεων και υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας, προβλέπεται η ίδρυση Εθνικής Γραµµής Παιδικής Προστασίας, που θα δέχεται καταγγελίες αλλά παράλληλα θα προσφέρει συµβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και γονείς.

«Θα απευθύνεται σε όλους εκείνους τους κρατικούς µηχανισµούς και τις υπηρεσίες ή τις µη κυβερνητικές οργανώσεις που µπορούν να προσφέρουν τις ανάλογες υπηρεσίες, όπως και θα συνεννοείται – εδώ είναι ο σκληρός πυρήνας του κράτους που δεν µπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο κανένας άλλος οργανισµός ή καµία µη κυβερνητική οργάνωση – µε τις εισαγγελικές υπηρεσίες, όταν πρέπει να προστατευθούν παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε ο κ. Καστανίδης. Επίσης θα τηρείται Εθνικό Μητρώο Παιδικής Προστασίας σε µια προσπάθεια να καλυφτεί το κενό σε ό,τι αφορά τα στατιστικά δεδοµένα για την κακοποίηση και την παραµέληση των ανηλίκων στη χώρα µας, αλλά και την αποτελεσµατικότητα των δοµών.

ΓΝΩΜΗ «Εισάγεται πρόωρα»

Το ζήτηµα της υιοθεσίας από οµοφυλόφιλα ζευγάρια εισάγεται πρόωρα, αφού ουσιαστικά δεν έχει λυθεί το ζήτηµα της νοµιµοποίησης του γάµου των οµοφυλόφιλων πρόσωπων.

∆εν νοµίζω ότι η κοινωνία έχει προετοιµαστεί για την αποδοχή του θεσµού αυτού.


Αν στον γάµο των οµοφυλόφιλων ατόµων κανείς δεν µπορεί να προβάλει ουσιαστικές αντιρρήσεις (αφού το δικαίωµα στη δηµιουργία οικογένειας αποτελεί κορυφαία έκφραση του συνταγµατικά προστατευόµενου δικαιώµατος ανάπτυξης της προσωπικότητας), στο ζήτηµα της υιοθεσίας τα ανθρώπινα αυτά δικαιώµατα δύναται να καµφθούν ενόψει της αρχής της προστασίας της οµαλής ψυχοσωµατικής ανάπτυξης του παιδιού, η οποία αποτελεί θεµέλιο του δικαίου που ρυθµίζει τις σχέσεις γονέων - τέκνων. Θα πρέπει, λοιπόν, το αρµόδιο Συµβούλιο υιοθεσίας να σταθµίζει κάθε ειδική περίπτωση εξειδικευµένα και µε γνώµονα πάντα το συµφέρον του παιδιού.


Ο αγης Τάτσης ειναι δικηγόρος, νοµικός σύµβουλος του Ιδρύµατος ανδρέας Παπανδρέου
 
ΓΝΩΜΗ «Θετική εξέλιξη»

Το ενδεχόµενο να δοθεί το δικαίωµα υιοθεσίας σε οµοφυλοφιλικά ζευγάρια είναι µια θετική εξέλιξη. Στην Ελλάδα ήδη υπάρχουν λεσβιακά ζευγάρια που µεγαλώνουν παιδιά ενώ αρκετές γυναίκες της κοινότητάς µας έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να φροντίσουν µωρά και παιδιά που µεγαλώνουν σε ιδρύµατα. Η απόφαση αυτή – εάν κατοχυρωθεί – κουµπώνει και µε σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου που επιτρέπουν σε οµοφυλόφιλες γυναίκες να υιοθετήσουν ή να αναγνωρίσουν το παιδί της συντρόφου τους. Είναι αναγκαίο να βρεθούν τρόποι – συνεπώς και νοµοθετικές ρυθµίσεις – που θα µας επιτρέπουν να βιώνουµε κανονικά τη ζωή µας και παράλληλα να προσφέρουµε στο κοινωνικό σύνολο.


Η Ευαγγελία Βλάµη ειναι διοικητικό µέλος της οµοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...