Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Η γκέι βασίλισσα της Νέας Υόρκης

Είναι δυνατόν να είσαι γόνος μεταναστών, γυναίκα και καθολική και να ανακοινώνεις τον γάμο σου με τη σύντροφό σου, ενώ φιλοδοξείς να διεκδικήσεις τη δημαρχία της πόλης; Ναι, αν ζεις σε μια ανοιχτή κοινωνία όπου οι προκαταλήψεις και η μισαλλοδοξία αποτελούν ξένο σώμα. Κάπως έτσι η Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να αποκτήσει την πρώτη «κυρία δήμαρχο» στην ιστορία της. Και την πρώτη ομοφυλόφιλη ασφαλώς

«Με την άνοιξη ολάνθιστη, η Κρίστιν Κάλαχαν Κουίν και η Κιμ Μαρί Κατούλο σας καλούν με χαρά στη γιορτή της αγάπης του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντός τους και της ένωσής τους σε γάμο στις 19 Μαΐου. Θα ακολουθήσουν φαγητό, χορός και διασκέδαση». Αυτά λέει το προσκλητήριο γάμου της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης και της ιταλικής καταγωγής συντρόφου της. Συνοδεύεται από έναν χάρτη του Μανχάταν και κοσμείται από τη φράση «Χαιρετισμούς από το Τσέλσι», τη σικ συνοικία του «Μεγάλου Μήλου» και προπύργιο της κοινότητας γκέι της πόλης, όπου η Κουίν και η Κατούλο συζούν ευτυχείς εδώ και κάμποσα χρόνια. Ενα από τα ανέκδοτα που κυκλοφόρησαν για την Κουίν, όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά την εκλογή της, ήταν ότι στην πραγματικότητα ήταν μια ετεροφυλόφιλη που έκρυβε τη σεξουαλική της ταυτότητα για να κερδίσει την ψήφο των συνδημοτών της. «Είναι το είδος των ιστοριών που μπορείς να ακούσεις μόνο στο νταουντάουν του Μανχάταν», σχολίαζε το περιοδικό «Νιου Γιόρκερ», το οποίο τον περασμένο μήνα αφιέρωσε στην πιθανή διάδοχο του Μάικλ Μπλούμπεργκ ένα εκτενές ρεπορτάζ. 
 
Η Κρίστιν Κουίν δεν είναι μόνο μια ομοφυλόφιλη γυναίκα που βρίσκει καταφύγιο στη θρησκευτική πίστη. Είναι και μια Δημοκρατική που βρίσκει χώρο στην αγκαλιά ενός Ρεπουμπλικανού. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει να λέει μόνο καλά λόγια για τη συνεργασία του με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκείνη δεν κρύβει τον θαυμασμό της για τον δήμαρχο. Στις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις του, η Κουίν βρίσκεται δυο βήματα πίσω του. Το μαλλί της είναι άψογα χτενισμένο και τα σαγόνια της βρίσκονται σε διαρκή κίνηση χάρη σε μια τσίχλα. Το καθημερινό κομμωτήριο και το αδιάκοπο μάσημα δεν ενοχλούν κανέναν. Αλλά η στενή της σχέση με τον Ρεπουμπλικανό δήμαρχο και η στήριξή της σε κάποιες συντηρητικές αποφάσεις του έχουν μπει στο μάτι πολλών λίμπεραλ φίλων της. Για το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» είχε δυο καλές κουβέντες να πει, αλλά στο πάρκο Τζουκότι δεν πάτησε ποτέ το πόδι της - αντίθετα με άλλους Νεοϋορκέζους που βλέπουν με ενδιαφέρον τη δημαρχία. «Αν ήμουν 20 χρονών, θα ήμουν κι εγώ εκεί», είχε δηλώσει την περίοδο που θέριευε το κίνημα χωρίς να έχει καμία αμφιβολία ότι η Αστυνομία έπρεπε να «καθαρίσει» το πάρκο από τους καταληψίες. Η στήριξή της σε έναν νόμο που κάποιοι χαρακτήρισαν «αντεργατικό» ήταν απόλυτη, το ίδιο και η πίστη της στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Οι γκρίνιες δεν φαίνεται να την πτοούν. Οι υποστηρικτές της, εξάλλου, είναι πολλοί. Οι περισσότεροι Νεοϋορκέζοι βλέπουν στο πρόσωπό της το πλέον κατάλληλο άτομο για να διαδεχθεί στον θρόνο του πρώτου πολίτη της πόλης τον Μάικλ Μπλούμπεργκ με τις τρεις θητείες.
 
Η Κρίστιν Κουίν συνδυάζει εκείνο το φιλελεύθερο πνεύμα που τόσο αγαπά η Νέα Υόρκη με εκείνη την κουλτούρα ασφάλειας που τόσο έχει ανάγκη για να παραμείνει μια ανοιχτή πόλη, ένα πολυπολιτισμικό χωνευτήρι. Η Κουίν έγινε στα 39 της χρόνια η πρώτη γυναίκα και η πρώτη ομοφυλόφιλη «speaker» του «Μεγάλου Μήλου». Στα 45 της είναι πολύ πιθανό να γίνει η πρώτη γυναίκα και η πρώτη ομοφυλόφιλη δήμαρχος της αμερικανικής μητρόπολης. Μαζί με την ιστορία για τα δώδεκα κιλά που έχασε ενόψει του γάμου της, αυτή θα είναι ακόμη μια καλή ιστορία που θα έχει να διηγηθεί. 
 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...