Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

«Στρατόπεδα» για παράνομα εισερχόμενους μετανάστες

«Έχουμε την πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε κλειστούς χώρους υποδοχής και φιλοξενίας λαθρομεταναστών, παρά τις κοντόφθαλμες αντιδράσεις», είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας την Τετάρτη σε ημερίδα με θέμα: «Διπλή πρόκληση: Οικονομική κρίση και Μετανάστευση». Γι΄αυτό το σκοπό, όπως τόνισε, θα χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα του Ελληνικού Στρατού.

Ο κ. Στυλιανίδης, αν και απέφυγε επιμελώς να επαναλάβει τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του καθεστώτος πολιτογράφησης αλλοδαπών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας, έκανε γνωστό ότι άμεσος στόχος είναι να σταματήσει άμεσα η είσοδος νέων λαθρομεταναστών και η ροή τους στα αστικά κέντρα.

«Όποιος λαθρομετανάστης συλλαμβάνεται από την αστυνομία στις εισόδους της χώρας», είπε, «θα οδηγείται στους χώρους υποδοχής. Θα παραμένει εκεί μέχρι να απελαθεί από τη χώρα εκτός εάν πληροί τα κριτήρια και του χορηγηθεί άσυλο».
Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι παράλληλα θα προχωρήσει η εφαρμογή του ίδιου μέτρου και στους (πολύ περισσότερους) λαθρομετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα και ιδίως στα αστικά κέντρα.

«Προτεραιότητα στις απελάσεις θα δοθεί σε ομάδες υψηλής επικινδυνότητας για δημόσια τάξη και δημόσια υγεία», είπε. «Για πρακτικούς λόγους τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από αρκετούς μήνες»
Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, περιλαμβάνονται και τα εξής:

-Διευκόλυνση όσων λαθρομεταναστών επιθυμούν να επιστρέψουν άμεσα στη χώρα τους.

-Αίτημα προς τα κράτη-μέλη Ευρωπαικής Ένωσης να αναλάβουν το ποσοστό που τους αναλογεί σε όσους λαθρομετανάστες δεν μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους (π.χ. Σομαλία).

-Τήρηση των προθεσμιών για εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Γι΄αυτό το σκοπό μάλιστα θα γίνουν μετατάξεις υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου.

-Θα ζητηθεί από τα άλλα κράτη-μέλη Ευρωπαικής Ενωσης να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις της Ελλάδας για την παροχή δωρεάν παιδείας και υγείας σε μετανάστες, νόμιμους και μη.

-Ενίσχυση της Frontex και δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής

«Για την ορθή λειτουργία του συστήματος χρειάζεται να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής όσων λαθρομεταναστών συλλαμβάνονται και υποβάλλουν αίτηση ασύλου», είπε ο κ. Στυλιανίδης. «Εκεί θα κρατούνται μέχρι να εξετασθεί η αίτησή τους. Εάν γίνει αποδεκτή η αίτηση μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα μέσα στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Εάν απορριφθεί θα πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας μέχρι την απέλασή τους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 μήνες λόγω προβλημάτων με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα».
Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι». «Οι τοπικές κοινωνίες εξεγείρονται στην ιδέα δημιουργίας τέτοιων χώρων στην περιοχή τους», είπε, «παρ' ότι πρόκειται για κλειστούς χώρους, όπου μπορούν να βρουν εργασία οι κάτοικοι (εξωτερικοί φύλακες, διατροφή, συντήρηση κ.λ.π.). Έως τώρα απουσίαζε η πολιτική βούληση επιβολής της δημιουργίας τέτοιων στρατοπέδων. Χρειάζονται εγκαταστάσεις για περίπου 5.000 - 6.000 άτομα στον Έβρο και τουλάχιστον 30.000 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπορούν να εγκλειστούν όλοι οι λαθρομετανάστες εκεί, αλλά θα περάσει το μήνυμα στα δίκτυα ότι όσοι εισέρχονται, εγκλείονται σε τέτοιους χώρους μέχρι την απέλασή τους. Αυτό θα κόψει το ρεύμα που υπάρχει σήμερα. Χρήματα για τη δημιουργία των κέντρων υπάρχουν από την Ευρωπάική Ενωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...