Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η Μαρία Γιαννακάκη για την καθυστέρηση ψήφισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

Συζητήθηκε την Πέμπτη (20 Μαρτίου) στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Β' Πειραιά της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη σχετικά με την καθυστέρηση κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.


Η Ελλάδα είναι ίσως η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ενσωματώσει την απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, η οποία έπρεπε να έχει ενσωματωθεί μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2010.


Το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου 2013 συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στις 27 και 28 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου 2013. Η δεύτερη ανάγνωση η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μετά από 7 ημέρες ματαιώθηκε επί τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής στις 10 και 17 Δεκεμβρίου 2013 και 9 Ιανουαρίου 2014 και από τότε δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία συζήτησης ενώ στην Επιτροπή έχουν εισαχθεί άλλα νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση πως η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο. Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν τιμωρούνται οι διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Παράλληλα, η Ελλάδα δεν έχει εναρμονιστεί στην καταδικαστική απόφαση «Βαλλιανάτος και λοιποί κατά Ελλάδας» απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σχετικά με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια

Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτήθηκε τι ενημέρωση, δόθηκε στην Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα, αν δόθηκε συγκεκριμένη χρονική δέσμευση για την ψήφισή του, καθώς και αν προτίθεται να συμπεριλάβει στον αντιρατσιστικό νόμο την τιμωρία των διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, καθώς και την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στον φόρτο εργασίας του Υπουργείου καθώς και στις περαιτέρω  τεχνικές επεξεργασίες του νομοσχεδίου που συντελούν στην καθυστέρηση κατάθεσής του. Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει το εν λόγω νομοσχέδιο σύντομα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στο οποίο θα τιμωρείται η διάκριση βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλλου, ενώ ουσιαστικά εξέφρασε την άρνησή του στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, στη δευτερολογία της ζήτησε συγκεκριμένη χρονική δέσμευση κατάθεσης προς ψήφιση του νομοσχεδίου, για να μην πάρει καμία σαφή απάντηση. Παράλληλα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αναφορά του αρμόδιου υπουργού σε φόρτο εργασίας είναι ανεδαφική, ενώ εξέφρασε την απορία της σχετικά με το πώς είναι δυνατόν το Ελληνικό κράτος να αγνοήσει μία ευρωπαϊκή της υποχρέωση, όπως είναι η προέκταση του συμφώνου συμβίωσης, στα ομόφυλα ζευγάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...