Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Με την προκατάληψη στο «κόκκινο» ξεκινά το Πρόγραμμα Διαμεσολαβητών Ρομά ROMED 2

Εντελώς στα ψιλά πέρασε η εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Διαμεσολαβητών Ρομά ROMED 2 που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, εν μέσω των υστερικών ρατσιστικών “κραυγών” για την υποτιθέμενη απαγωγή της μικρής Μαρίας.

Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του γγ Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελου Συρίγου, ο οποίος στο περιθώριο της εκδήλωσης, στηλίτευσε τη στάση των ΜΜΕ που καλλιεργούν «συλλήβδην την άποψη ότι οι τσιγγάνοι κλέβουν παιδιά», ενώ πρόσθεσε ότι ίσως είναι επιτέλους ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει με τα παιδιά των τσιγγάνων.

Καλούμενος να σχολιάσει την κριτική που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας για «αποσπασματικές», «πυροσβεστικές» δράσεις των πολιτικών ηγεσιών, ανέφερε ότι το θέμα των Ρομά είναι «ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, αλλά δεν έχουμε ασχοληθεί σοβαρά» και σημείωσε ότι χρειάζεται να υλοποιηθεί σχεδιασμός με συνέχεια σε δράσεις και προγράμματα. Κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη, αφού προβλήματα χρονίζουν ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Το πρόγραμμα ROMED 2 – ROMACT τέθηκε σε εφαρμογή μετά την υπογραφή συμφωνίας τον περασμένο Απρίλιο, ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Γενική Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGEAC). Το ROMED 2 είναι στην ουσία ο δεύτερος κύκλος του ROMED.

Το αρχικό πρόγραμμα (ROMED 2011-2012) σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του έργου των διαπολιτισμικών μεσολαβητών που εργάζονται σε κοινότητες των Ρομά, με σκοπό την υποστήριξη της καλύτερης επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Ρομά και των Δημοσίων Οργανισμών, καθώς και την προώθηση και διασφάλιση του επαγγέλματος του διαμεσολαβητή.

Μεταξύ των στόχων ήταν: Η ενίσχυση και βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά στις δημόσιες υπηρεσίες και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δημοσίων φορέων και της κοινότητας των Ρομά. Η ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και η ορατή ενδυνάμωση των κοινοτήτων Ρομά και η τόνωση του ενδιαφέροντος για την αυξανόμενη ανταπόκριση των δημοσίων οργανισμών απέναντι στις κοινότητες των Ρομά.

Ο δεύτερος κύκλος του ROMED (2013-2014) βασίζεται στα επιτεύγματα του ROMED 1 και προσεγγίζει πιο στοχευμένα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και πέρα από τους στόχους της πρώτης φάσης, μετατοπίζοντας την προσέγγιση από την ομάδα στόχου (διαμεσολαβητές στο ROMED 1) στους επωφελούμενους (κοινότητες Ρομά, Τοπικές Αρχές και δημόσιοι φορείς).

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν Δήμοι και Περιφέρειες σε 8 χώρες και η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει με τη μορφή διαχείρισης ενός κύκλου συμμετοχικής συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο. Η επιλογή των θέσεων θα γίνει με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

-Δήμοι που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα ROMED και ενδεχομένως στη Συμμαχία Πόλεων και Περιφερειών για την ένταξη των ΡΟΜΑ, ή συμμετέχουν σε άλλα δίκτυα τοπικών παραγόντων για την ένταξη των ΡΟΜΑ.

-Η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή των διαμεσολαβητών που εργάζονται στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Υπεύθυνα πρόσωπα με ενεργό συμμετοχή που έχουν τη δυνατότητα να δεσμευτούν στη δοκιμή της εφαρμογής της συμμετοχικής διαχείρισης του κύκλου εργασιών.

-Πολιτική κατάσταση/πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει μια συγκεκριμένη συμμετοχή και δέσμευση από την πλευρά των τοπικών αρχών, όπως τοπικές εκλογές, τοπικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, το ιστορικό του Δήμου για την ένταξη των ΡΟΜΑ και τη χρήση των πόρων, καθώς και την διαχείριση κοινοτικών πόρων.

Το 2011 υπογράφηκε η πρώτη από τις δύο συμφωνίες χρηματοδότησης με την οποία η ΕΕ θα διέθετε 1 εκατ. ευρώ στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα έτη 2011 και 2012 προκειμένου να καταρτιστούν 1.000 διαμεσολαβητές.

Το πρόγραμμα κατάρτισης διαμεσολαβητών Ρομά (Romed) ξεκίνησε στις αρχές του 2011 από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σύμφωνα με αυτό, κατά τις περιόδους κατάρτισης παρέχονται στα άτομα -που είτε προέρχονται από κοινότητες των Ρομά είτε διαθέτουν καλή γνώση των θεμάτων που τους αφορούν- τα απαραίτητα εφόδια ώστε να εργαστούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των Ρομά και των κρατικών οργάνων. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε μέχρι στιγμής σε 15 χώρες και επέτρεψε την κατάρτιση 427 διαμεσολαβητών.

Το 2011 ο τότε Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Thorbjorn Jagland, δήλωνε: «Οι Ρομά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθημερινά την προκατάληψη, την αδιαλλαξία, τις καταχρήσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης των Ρομά καθώς και στην ένταξή τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες». Μένει να αποδειχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...