Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Δραματικές μαρτυρίες μεταναστών που περιμένουν να γίνουν νόμιμοι

Δραματικές και απίστευτες ιστορίες που βιώνουν οι μετανάστες περιμένοντας την άδεια παραμονής περιέγραψε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που συζητούσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον μεταναστευτικό κώδικα, η εκπρόσωπος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών Λορέτα Μακόλι.


«Ξέρω μια μάνα. Έχει στο νοσοκομείο το παιδί της με βαριά ασθένεια. Πρέπει να κάνει εγχείρηση το παιδί. Πρέπει η μάνα να υπογράψει. Δεν πάει να υπογράψει γιατί φοβάται. Δεν έχει άδεια παραμονής. Ξέρω μια άλλη μάνα που αρρώστησε βαριά το παιδί της και πρέπει να πάει στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να πάει λόγω του ότι δεν έχει άδεια παραμονής. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μια μάνα τριών ανήλικων παιδιών έπαθε εγκεφαλικό. Είναι ανασφάλιστη. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να βοηθήσουμε» ανέφερε.


Η ίδια μετανάστρια που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εδώ και 31 χρόνια. Μάνα κι αυτή, είχε ένα προσωπικό παράπονο να πει: «Σαν μάνα πονάω. Έχω 20 χρόνια να δω το παιδί μου. Εγώ εδώ, να δουλεύω, και αυτό στην Αφρική, από τότε που γεννήθηκε, γιατί δεν μπορώ να του βγάλω άδεια παραμονής και να το φέρω στην Ελλάδα. Μόνο κάποια μάνα εδώ μέσα μπορεί να με καταλάβει».

Η Λορέτα Μακόλι ήταν μία από τις εκπροσώπους αρμόδιων φορέων που είχαν κληθεί σήμερα για να εκφράσουν την άποψη τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον μεταναστευτικό κώδικα.

Οι χαρακτηριστικές ιστορίες που κατέθεσε «άγγιζαν» τα προβλήματα που κι άλλοι φορείς είχαν επισημάνει, σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και θέλουν να ενσωματωθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία.

Η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου ήταν άμεση. Απευθυνόμενος προσωπικά στην ίδια, δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί όχι μόνο με τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε η κ. Μακόλι, αλλά και με όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από κόμματα και φορείς.

«Έχω ένα μεγάλο παράπονο. Κάνουμε προσπάθειες συνεχώς, αλλά λόγω του φαύλου κύκλου που υπάρχει, πάντα βρίσκουμε εμπόδιο για να πάρουμε τις άδειες παραμονής» τόνισε η κ. Μακόλι, που συνέχισε να σκιαγραφεί το τι πραγματικά αντιμετωπίζουν οι μετανάστες: «Οι ελληνίδες γυναίκες, όταν πάνε να γεννήσουν, πληρώνουν αμοιβή 300 ευρώ. Οι μετανάστριες πρέπει να καταβάλουν τα διπλάσια. Όταν γεννηθεί ένα παιδί εδώ και φθάσει η ώρα να πάει σχολείο, τα εμπόδια για τα χαρτιά παραμονής είναι τεράστια. Παρ’ όλο που οι γονείς τους μπορεί να είναι νόμιμοι. Και έτσι σταματάνε το σχολείο, γιατί δεν έχουν χαρτιά».

«Δεν λέμε ότι δεν είναι καλά που φύγαμε από τη χώρα μας λόγω πολέμου. Από τη μια πλευρά είναι καλό, γιατί σωθήκαμε και είμαστε στην Ελλάδα. Ξέρετε, όμως, τι περνάμε κάθε φορά που περνάς το δρόμο να ακούς να σου φωνάζουν ‘χαλάσατε την Ελλάδα. Είστε εγκληματίες!’; Όλοι υποφέρουμε από τα εγκλήματα. Πρέπει να μιλάμε μία γλώσσα σε αυτά. Δεν φταίνε μόνο οι μετανάστες» επισήμανε η κ. Μακόλι και κατέληξε λέγοντας: «Θέλω να αλλάξει κάποιος τη θέση του μαζί μου. Αυτός που τα λέει αυτά να δει και τι περνάμε εμείς. Οικογένειες μεταναστών έχουν διαλυθεί, λόγω της άδειας παραμονής. Η νομιμοποίηση δεν κάνει κακό στη χώρα».

Ασυνήθιστη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών προσεγγίζοντας το θέμα στην ανθρώπινη του διάσταση.

«Άκουσα όλους τους εκπροσώπους μεταναστών. Πρέπει να καταλάβουν ότι με μεγάλη ευαισθησία τους ακούμε. Άκουσα τη Λορέτα. Τα ακούσαμε με μεγάλη προσοχή αυτά που μας είπε. Να ξέρεις, Λορέτα και όλοι σας, ότι η ένταξη των μεταναστών είναι προτεραιότητα μας. Θα τα πούμε ιδιαιτέρως. Υπάρχει η ελληνική πολιτεία και αντιδρά πολύ ευαίσθητα σε αυτά τα θέματα. Θα σου δώσουμε τα προσωπικά μας τηλέφωνα, και το δικό μου και των άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και θα έχουμε επαφή. Θα επικοινωνούμε σε προσωπικό επίπεδο. Το λέω αυτό, γιατί πέρα από υπουργός είμαι και γιατρός. Και έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Εδώ είναι και η Κατερίνα Παπακώστα, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας που βοηθά για τα δικαιώματα των γυναικών» ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος και συμπλήρωσε: «Η ελληνική δημοκρατία θεωρεί τους μετανάστες εθνικό κεφάλαιο. Τους θεωρούμε ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας. Ιδιαίτερα, για όσους συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, είμαστε πολύ ευαίσθητοι. Και να ξέρετε, το μεταναστευτικό είναι κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...