O ΣΤ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΕ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ |
Ο διαχωρισμός γίνεται παρά την καταδίκη της Ελλάδας στις 5 Ιουνίου 2008 από το ΕΔΔΑ (προσφυγή Σαμπάνη και άλλων κατά Ελλάδας που είχαν κάνει μέσω του ΕΠΣΕ 11 γονείς Ρομά – βλπ. δελτίο τύπου στην http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&cid=3302) για τον αρχικό εκπαιδευτικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά του καταυλισμού στο Ψάρι Ασπροπύργου μέχρι το 2005 και στη συνέχεια το διαχωρισμό τους σε σχολείο-γκέτο παράρτημα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου. Μετά την καταδίκη αυτή, το Υπουργείο Παιδείας μετονόμασε το παράρτημα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου σε 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου ώστε η Ελλάδα να ισχυρίζεται διεθνώς πως με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει πια ρατσιστικός διαχωρισμός.
Το 2008 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί για παραβίαση του Άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) και του Άρθρου 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σήμερα η Ελλάδα «κατηγορείται» ξανά για τις ίδιες παραβιάσεις. Επί πλέον, το ΕΔΔΑ αναφέρει στο «κατηγορητήριο» την καταδίκη του 2008 και προσθέτει ότι η Ελλάδα διαιωνίζει μια κατάσταση που οι αρχές ισχυρίζονταν πως ήταν προσωρινή λόγω υποτιθέμενης ανεπάρκειας χώρου.
Ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς δήλωσε: «Τέλειωσαν τα ψέματα για την Ελλάδα και ειδικά για το Υπουργείο Παιδείας που νόμιζε πως ‘βαπτίζοντας το κρέας ψάρι’ θα παραπλανούσε τους ‘κουτόφραγκους’ ότι δήθεν ενσωμάτωσε τα παιδιά Ρομά σε κανονικό σχολείο. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στην πρόσφατη πρόταση συνενώσεων σχολείων δεν περιλαμβανόταν ούτε το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου ούτε άλλα σχολεία-γκέτο για παιδιά Ρομά, τα οποία η ελληνική πολιτεία θέλει να διατηρήσει, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την ύπαρξη θεσμοποιημένου ρατσισμού απέναντι στους Ρομά. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που έχει ήδη δώσει αυστηρές οδηγίες ‘για την πάταξη του φαινομένου του αποκλεισμού των Ρομά από τη δημόσια εκπαίδευση προκειμένου να εξαλειφθεί η φοβική για τα παιδιά των Ρομά αντίληψη και να διασφαλισθεί η ανεμπόδιστη και η χωρίς αποκλεισμό ή διακρίσεις ισότιμη ένταξή τους σ’ όλες τις δομές του Κράτους’ ελπίζεται πως θα διατάξει την κατεπείγουσα ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά από σχετική καταγγελία μας την 1 Αυγούστου 2009 για το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου (ΑΒΜ Γ / 2010 / 285) και η οποία είναι ξεχασμένη στα συρτάρια της Εισαγγελίας.» (Για καταγγελία μας και ενέργειες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου βλπ. δελτία τύπου στις http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3736 και http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3741).
Η Ρομνί στη φωτογραφία είναι η γιαγιά των πρωτων τεσσάρων προσφευγόντων/ουσών Ιωάννας, Παρασκευής, Ιωάννη και Χρήστου Σαμπάνη, πεθερά του πέμπτου Σπύρου Σαμππανη και μητέρα της έκτης Βασιλικής Μουράτη. Είναι επίσης και κυρίως χήρα του Αναστασίου Μουράτη που στις 20 Νοεμβρίου 1996 σκοτώθηκε σε αστυνομικό έλεγχο κοντά στη Λειβαδιά.
ΑπάντησηΔιαγραφή