Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα ευρωδίκη της Ελλάδας για τη Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δημοσιοποίησε την απόφασή του της 30 Αυγούστου 2012 να κρίνει κατ’ αρχή παραδεκτή και να κοινοποιήσει στην Ελλάδα την προσφυγή Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού και λοιποί κατά Ελλάδας με το ερώτημα αν η άρνηση των ελληνικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν το σωματείο αυτό είναι συμβατή με το δικαίωμα των αιτούντων στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι όπως αυτή ορίζεται από το Άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει τις παρατηρήσεις της μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2013. Θα ακολουθήσουν παρατηρήσεις των προσφευγόντων και συμπληρωτικές παρατηρήσεις της Ελλάδας και στη συνέχεια έκδοση απόφασης, κατά τα τέλη του 2013 ή κατά το 2014. 
Τη Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού εκπροσωπούν ενώπιον του ΕΔΔΑ το ΕΠΣΕ και η δικηγόρος Έφη Τελλή που υπέβαλαν την προσφυγή στις 10 Δεκεμβρίου 2009. Ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς δήλωσε: «Η Ελλάδα εγκαλείται για άλλη μια φορά διεθνώς για παραβίαση των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας. Αν και την ευθύνη της απάντησης στο ΕΔΔΑ φέρει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, θέση οφείλουν να πάρουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται πως η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού ζήτησε την αναγνώρισή της για πρώτη φορά στις 12 Ιουνίου 1990. Το αίτημά της αυτό απορρίφθηκε τελικά από τον Άρειο Πάγο στις 16 Μαΐου 1994. Η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού προσέφυγε στη συνέχεια στο ΕΔΔΑ που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του Άρθρου 11 της ΕΣΔΑ στις 10 Ιουλίου 1998 (Υπόθεση Σιδηρόπουλος και λοιποί κατά Ελλάδας - απόφαση στην ιστοσελίδα http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=1331163). Μετά από περιπετειώδη αναζήτηση δικηγόρου στη Φλώρινα για να ξεκινήσει νέα διαδικασία αναγνώρισης, τα συμπροσφεύγοντα στο ΕΔΔΑ μέλη του ΔΣ της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού Πέτρος Δήμτσης, Ιωάννης Γκότσης, Παναγιώτης Αναστασιάδης, Γεωργία Πετροπούλου, Ελευθέριος Μάντζας, Πέτρος Βασιλειάδης και Ηλίας Δαφοπουλος ζήτησαν την αναγνώριση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού στις 24 Ιουνίου 2003. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε τελικά από τον Άρειο Πάγο στις 11 Ιουνίου 2009 (απόφαση 1448/2009 διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Άρειου Πάγου: http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=M5XWKQ14K1DK4WJ9SZH5A9CK5ML29R&apof=1448_2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...