Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

 Η 18 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να ενισχυθεί η εκστρατεία του Οργανισμού όσον αφορά την προστασία του μετανάστη. Σαν σήμερα το 1990, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Διεθνή Συνθήκη για την Προστασία  των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών και των μελών των Οικογενειών τους». 


Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την εστία τους με στόχο την αναζήτηση εργασίας ή μιας καλύτερης ζωής παγκοσμίως, και βρίσκονται εκτεθειμένοι στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση των αγορών, όπως η φτώχεια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση, σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση, αναμένεται να αγγίξει τα 405 εκατ. μέχρι το 2050, δηλαδή το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. 


Η «αμείλικτη και αναπόφευκτη» αύξηση της μετανάστευσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση, εντείνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του γεγονότος ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κυνηγούν θέσεις εργασίας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
         
Το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Ε.Κ.Κ.Α.) ως Οργανισμός Τριτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας σε σημαντικό βαθμό μεταναστών με στόχο να  έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους προστατευμένοι από κάθε ίχνος ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Μια από τις πρόσφατες  δράσεις του Οργανισμού μας είναι και η λειτουργία του  Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ε.Κ.Κ.Α., στο πλαίσιο της διαρκούς δωρεάν επιμόρφωσης και Δια βίου-Μάθησης των συνανθρώπων μας, που χρήζουν στήριξης στην βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων τους, όσο και στην απόκτηση νέων επαγγελματικών προσόντων, ώστε να βοηθηθούν στην εργασιακή αποκατάστασή τους και στην ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται από εθελοντές – εκπαιδευτές που παρέχουν δωρεάν μαθήματα σε οικονομικούς μετανάστες και έχει τρεις βασικούς άξονες
α) «Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας” για ενήλικες
β) “Βελτίωση στην χρήση Ελληνικής Γλώσσας ”
γ) « Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές»

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπηρετώντας τους σκοπούς ίδρυσής του  παρέχει τις υπηρεσίες του, χωρίς να ξεχνά τον αριθμητικά μεγάλο αριθμό των μεταναστών στη χώρα, συνεκτιμώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις εξειδικευμένες ανάγκες τους.
Με τις συντονιστικές δράσεις που υλοποιεί, όπως η Διαχείριση αιτημάτων στέγασης για αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτους ανηλίκους καθώς και τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και φιλοξενίας, όπως αυτές που παρέχονται σε γυναίκες μετανάστριες – μόνες ή με τα παιδιά τους - θύματα βίας (ενδοοικογενειακής και trafficking) είναι σε θέση, αξιοποιώντας την εμπειρία του, να συνηγορεί δυναμικά για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών στην ασφάλεια, την υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία στη χώρα μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...