Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση Ντόρας για "το κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών στην περιοχή της Ορεστιάδας"

Ερώτηση για τα «σχέδια για δημιουργία κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στην περιοχή της Ορεστιάδας» κατέθεσε στη Βουλή η πρόεδρος της ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Ντόρα Μπακογιάννη και τονίζει

"Στον Έβρο και κυρίως στο βόρειο τμήμα, στην περιοχή της Ορεστιάδας, η επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας από την λαθρομετανάστευση είναι σημαντική και μεγάλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου δόθηκαν σε πρόσφατη επίσκεψη μου στην περιοχή της Ορεστιάδας ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που διακινείται παρουσιάζει σταθερή και σημαντική αύξηση.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα οι παράνομοι μετανάστες που έχουν περάσει από την περιοχή ήταν 4.683 το 2008, και 5.500 το 2009, ενώ φέτος, ενώ το 2010 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο υπερβαίνοντας κατά πολύ τις 35.000.
Το πρόβλημα για την τοπική κοινωνία γίνεται ακόμη πιο μεγάλο αν το συνδυάσει κανείς με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τη μεγάλη ύφεση που πλήττει την περιοχή της Θράκης, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία να έχει την υψηλότερη ανεργία στη χώρα που πλησιάζει ήδη το 17%.
Οι δηλώσεις του υπουργού για δημιουργία φράχτη στα σύνορα της χώρας μας, στα 12,5 χιλιόμετρα στη περιοχή του  Βορείου Έβρου πλησίον της Ορεστιάδας, όπου τα νερά του ποταμού είναι ρηχά, και αποτελούν την κύρια διέλευση των παράνομων μεταναστών να αποτελεί συγκυριακά ένα βήμα άμεσης διαχείρισης του φαινομένου. Είναι προφανές ότι δεν αποτελεί μόνιμη λύση κυρίως, όταν ακυρώνεται από άλλους σχεδιασμούς και επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  Τέτοια είναι η πρόθεση όπως προκύπτει τόσο από δηλώσεις στελεχών όσο και από σειρά δημοσιευμάτων για  τη δημιουργία κοντά στην πόλη της Ορεστιάδας του μεγαλύτερου  κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών της χώρας.  Κέντρου το οποίο θα στεγάζει 2000 λαθρομετανάστες, οι οποίοι θα μεταφέρονται εκεί και  από το κέντρο της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων της χώρας.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη αν υλοποιηθεί, χωρίς ξενοφοβικά σύνδρομα, θα πλήξει την τοπική κοινωνία, θα αυξήσει την εγκληματικότητα στην περιοχή και θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσει. Ο Έβρος  ήδη σηκώνει μεγάλο βάρος από το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης της χώρας, αν υλοποιηθούν αυτές οι πρόχειρες επιλογές, δεδομένου του τεράστιου ελλείμματος αναπτυξιακού σχεδιασμού που ήδη υπάρχει, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απαξίωση όλη την περιοχή και κυρίως τον βόρειο Έβρο.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1)   Αν υπάρχει από το Υπουργείο προστασίας του πολίτη, ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ποιος είναι αυτός για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής παρανόμων μεταναστών;
2)  Έχουν σχέση με την αλήθεια και τις προθέσεις του Υπουργείου οι πληροφορίες που δημοσιεύονται ότι προχωράει η δημιουργία κέντρου υποδοχής 2.000 ατόμων στην περιοχή της Ορεστιάδας σε ιδιωτικό χώρο που στεγαζόταν παλιά εργοστάσιο;
3)  Με ποιες προϋποθέσεις, διαδικασίες και μελέτες (διαγωνιστικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, υγιειονομικές) θα επιλεγούν οι όποιοι χώροι για τη στέγαση των κέντρων υποδοχής;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...