Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Οι ΗΠΑ ζητούν την απελυθέρωση της 19χρονης μπλόγκερ από τη Συρία

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Συρία να απελευθερώσει την Ταλ Αλ-Μαλούχι, μια νεαρή μπλόγκερ που φέρεται να καταδικάστηκε στην διάρκεια "μυστικής δίκης" για κατασκοπεία υπέρ της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη μυστική δίκη της μπλόγκερ Ταλ Αλ-Μαλούχι και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

Η Ουάσινγκτον "απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις με τις ΗΠΑ οι οποίοι κατέληξαν σε ψευδείς κατηγορίες περί κατασκοπείας", τόνισε.

"Καλούμε τη συριακή κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα όλους τους κρατούμενους συνείδησης και να επιτρέψει στους σύρους πολίτες να απολαμβάνουν τα οικουμενικά δικαιώματά τους της έκφρασης και της συνάθροισης χωρίς τον φόβο αντιποίνων από την κυβέρνησή τους.

Τρεις συριακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσαν στα τέλη Νοεμβρίου ότι η Ταλ Αλ-Μαλούχι ανακρίθηκε στις 10 Νοεμβρίου από το ανώτατο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας πριν επιστρέψει στο κελί της.

Η Ταλ Αλ-Μαλούχι συνελήφθη και προφυλακίστηκε το 2009, μαθήτρια λυκείου τότε, ενώ ο προσωπικός της υπολογιστής κατασχέθηκε.

Τον Οκτώβριο η συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν έγραψε ότι οι αρχές της χώρας κατηγορούν την 19χρονη για κατασκοπεία υπέρ της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο. Η νεαρή έμεινε αρκετούς μήνες στη φυλακή, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), την οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ, το ιστολόγιο της Αλ-Μαλούχι δεν ασχολείτο με τη συριακή πολιτική. Περιελάμβανε ποιήματα, άρθρα που υποστήριζαν το παλαιστινιακό ζήτημα, άρθρα που επέκριναν τη Μεσογειακή Ένωση, μια γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία για τη συνεργασία αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, καθώς και του Ισραήλ.

Η σύλληψή της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους μπλόγκερ των αραβικών κρατών με πολλούς να καταδικάζουν την καταστολή χωρίς διακρίσεις στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...