Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο απαχθέντων μελών τους χωρίς χρήση βίας

 Montserrat Serra, ετών 40, από τη Χιρόνα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο απαχθέντων μελών τους χωρίς χρήση βίας, και συνεχίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης στο σομαλικό πληθυσμό.

Μετά την απαγωγή δύο μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τον καταυλισμό Νταντάαμπ, στην Κένυα, στις 13 Οκτωβρίου, η διεθνής ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δεν διαθέτει αξιόπιστη πληροφόρηση για την ταυτότητα ή τα κίνητρα των απαγωγέων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχωρίζουν ξεκάθαρα και σταθερά τη θέση τους από κάθε είδους ένοπλες δραστηριότητες και συναφείς δηλώσεις οι οποίες ακολούθησαν την απαγωγή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής επίλυση της απαγωγής. Οι απαγωγές είναι εξαιρετικά πολύπλοκες καταστάσεις και απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς, ως εκ τούτου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους ότι, σε περίπτωση που οποιαδήποτε χρήση βίας σχετιστεί με το επεισόδιο, είναι δυνατόν να τεθούν σε κίνδυνο η ασφάλεια και η επιτευξη λύσης.

 Blanca Thiebaut, ετών 30, από τη Μαδρίτη.
«Αυτή τη στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται με όλους τους αρμόδιους φορείς για την επίτευξη της έγκαιρης και ασφαλούς απελευθέρωσης των συναδέλφων μας, οπότε οποιαδήποτε χρήση βίας θα μπορούσε να τη θέσει σε κίνδυνο», αναφέρει ο Χοσέ Αντόνιο Μπάστος, Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ισπανία. «Επιθυμούμε να διαχωρίσουμε έντονα τη θέση μας από κάθε είδους στρατιωτικές ή άλλες ένοπλες δραστηριότητες, δηλώσεις ή τεκμήρια ευθύνης σχετίζονται με το περιστατικό αυτό».Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να παρέχουν περίθαλψη σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Σομαλία, Κένυα, Αιθιοπία και Τζιμπουτί, παρά τις ήδη εξαιρετικά πολύπλοκες συνθήκες ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προσωρινά αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη ζώνη Ifo 2 του Νταντάαμπ, όπου συνέβη η απαγωγή. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν δύο θέσεις υγείας καθώς και κινητές μονάδες που παρείχαν πρωτοβάθμια περίθαλψη, αναπαραγωγική υγεία και περιγεννητική φροντίδα, προγράμματα τακτικών εμβολιασμών και υπηρεσίες αναφοράς για δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Στον καταυλισμό Νταγκαχάλεϊ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διασφάλισαν τη συνέχιση των ιατρικών δραστηριότητων που σχετίζονται με την ανθρώπινη επιβίωση στο νοσοκομείο χωρητικότητας 243 κλινών, με σχεδόν 200 ασθενείς υπό νοσηλεία στο θεραπευτικό επισιτιστικό κέντρο του νοσοκομείου. Ωστόσο, πέντε θέσεις υγείας χρειάστηκε να ανασταλούν προσωρινά και οι ιατρικές ομάδες βρίσκονται σε αναμονή, έτοιμες να επαναλάβουν όλες τις δραστηριότητές τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας. Μέρος του επισιτιστικού προγράμματος το οποίο περιέθαλπε 15.000 ανθρώπους έχει επίσης τεθεί σε αναμονή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Σομαλία αδιαλείπτως από το 1991. Σήμερα, λειτουργούν 13 προγράμματα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη σημερινή κρίση, των εμβολιασμών και των επισιτιστικών παρεμβάσεων. Για τη διαχείριση των προγραμμάτων αυτών οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διατηρούν ανοικτό διάλογο με όλους τους βασικούς παράγοντες στην περιοχή. Στο Νταντάαμπ της Κένυας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επανέλαβαν τις επιχειρήσεις τους το 2009 ενώ περιθάλπουν επίσης σομαλούς πρόσφυγες στους καταυλισμούς του Ντόλο Άντο στην Αιθιοπία.

«Ανησυχούμε βαθιά για την τύχη των δύο συναδέλφων μας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεσμεύονται να συνεχίσουν την παροχή περίθαλψης στο σομαλικό πληθυσμό μέσα και έξω από τη Σομαλία» αναφέρει ο Μπάστος, «ωστόσο, το επίπεδο περίθαλψης στους πληθυσμούς επηρεάζεται σοβαρά από τέτοιου είδους επιθέσεις. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...