Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Διεθνής Αμνηστία: Συστάσεις προς την ελληνική προεδρία της ΕΕ

Για τη μάχη ενάντια στις διακρίσεις, τα δικαιώματα των Ρομά και των γυναικών


Τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας προς την ελληνική προεδρία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετέφερε στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, η ανώτερη σύμβουλος Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρία Natacha Kazatchkine, στις Βρυξέλλες.


Οι συστάσεις, δομημένες σε έξι σημεία, σχετίζονται με την προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη μάχη ενάντια στις διακρίσεις, τα δικαιώματα των Ρομά και των γυναικών, την εταιρική υπευθυνότητα καθώς και τη μεταχείριση μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ελληνική προεδρία να ασκήσει πίεση στα κράτη-μέλη να λάβουν δραστικά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και να αναζητήσει πολιτικές και πρακτικές διαχείρισης των συνόρων που θα σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τους Ρομά, ζητείται από την ελληνική προεδρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση ότι τα κράτη-μέλη δεν παραβιάζουν τους νόμους της Ε.Ε. κατά των διακρίσεων και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή της έτσι ώστε τα κράτη-μέλη που δεν συμμορφώνονται να λογοδοτούν.

Αναφορικά με τα εγκλήματα μίσους ζητείται να πιέσει η Αθήνα την Ε.Ε. να αποκτήσει μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η βία με κίνητρο το μίσος ώστε να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα κενά, ενώ σε ό,τι αφορά τις γυναίκες ζητείται από την ελληνική προεδρία να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική προτεραιότητα της Ε.Ε..

«Τα όποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας και νεοναζισμού στην Ελλάδα, αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου. «Ο ελληνικός λαός δεν συγκινείται από τέτοιου είδους ιδέες. Άλλωστε τα περιστατικά αυτά επικρίθηκαν από ολόκληρη την κοινωνία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Δεδομένου ότι η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί σε συστηματική βάση τις επιδόσεις της Ε.Ε. στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως και κάνει ανάλογες συστάσεις, ο υπουργός διαβεβαίωσε την κυρία Kazatchkine ότι η ελληνική προεδρία θα εργαστεί στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...