Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Τσούκαλης: Ανίσχυρος ο κρατούμενος μετανάστης απέναντι σε ένα πανίσχυρο κράτος

«Ρηγμάτωση» του νομικού μας πολιτισμού χαρακτήρισε, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης την διάταξη που προβλέπει απέλαση των μεταναστών για ψευδή καταγγελία που αφορά ρατσιστική βία από όργανα της τάξης. Η επίμαχη διάταξη αν και απεσύρθη μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, επανακατατέθηκε κατόπιν άνωθεν εντολής, αδειάζοντας τον κ. Γρηγοράκο.


Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε:
«Πολύ σωστά ο κ. Γρηγοράκος απέσυρε την τροπολογία. Ο αδύναμος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο μετανάστης. Και εξηγώ με ένα απλό παράδειγμα: Κάνει ο μετανάστης την καταγγελία, αφού έχει συλληφθεί στο λιμάνι ενός νησιού και αναλαμβάνει τη διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης ο εισαγγελέας. Αυτός που προσκομίζει τα στοιχεία ώστε να τεκμηριωθεί το βάσιμο ή όχι της καταγγελίας είναι οι διωκτικές αρχές. Ο μετανάστης είναι κρατούμενος χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης. Ο εισαγγελέας κρίνοντας τα στοιχεία μπορεί να τη τοποθετήσει στο αρχείο. Αυτό δε σημαίνει ότι τα στοιχεία είναι ψευδή. Απλώς κρίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις. Δεν κρίνει ο εισαγγελέας τεκμηριωμένα αν τα στοιχεία είναι ψευδή ή όχι. Το δικαστήριο πρέπει να κρίνει. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο εισαγγελέας τεκμηριώνει, τι συνεπάγεται αυτό; Ότι ο κρατούμενος μετανάστης οδηγείται στο αυτόφωρο. Με ποια δυνατότητα προσκόμισης στοιχείων; Με ένα πανίσχυρο κράτος απέναντί του; Για προστασία της Αστυνομίας, η συγκεκριμένη διάταξη δεν πρέπει να περάσει. Γιατί το να επιβεβαιώνεται η παντοδυναμία του κράτους με τέτοιο τρόπο, ρηγματώνει το νομικό μας πολιτισμό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...