Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Απαράδεκτοι «Πρωταγωνιστές» για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι Απάντηση Θεοδωράκη - Ανταπάντηση Δημητρά

του Παναγιώτη Δημητρά

25 Φεβρουαρίου 2014

Στις 18 Φεβρουαρίου 2014, ο Σταύρος Θεοδωράκης (Σ.Θ.) έπληξε σοβαρότατα την αξιοπιστία του με την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» που είχε θέμα την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.[1] Ομολογημένος στόχος της ήταν η αποκατάσταση της τρωμένης εικόνας των λιμενικών όπως χωρίς περιστροφές το περιέγραψε στο Facebook: «Βαφτίσαμε το Φαρμακονήσι, ελληνική Λαμπεντούζα. Δεν χάθηκαν πρώτη φορά ζωές, αλλά μας συγκλόνισε γιατί ακούσαμε ότι τους έπνιξαν οι λιμενικοί. Όταν θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν οι λιμενικοί, θα το ξεχάσουμε κι αυτό... Οι αποκαλυπτικοί #protagonistes -δείτε ολόκληρη την εκπομπή.»[2] Η εκπομπή ήταν μια δημοσιογραφικά αντιδεοντολογική ουσιαστικά προπαγανδιστική άκριτη προβολή της εκδοχής των λιμενικών με μάρτυρες υπεράσπισης κάποιους ψαράδες και «κομπάρσους» τους διασωθέντες και την υπεύθυνη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) που βοηθά τους μετανάστες στη Λέρο για να υπάρχει η πρόφαση της ισόρροπης παρουσίασης.

Υποτίθεται πως στην εκπομπή ήθελε να ακουστούν μόνο οι «πρωταγωνιστές», δηλαδή άτομα που είχαν άμεση εμπλοκή. Με αυτή την πρόφαση απέφυγε τη σκόπελο να καταγράψει τις απόψεις του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και των ελληνικών και διεθνών ΜΚΟ που θα καθιστούσαν αδύνατη τη στήριξη της υπερασπιστικής του λιμενικού θέσης του. Ο αντιδεοντολογικός χαρακτήρας έγινε αντίθετα εξόφθαλμος αφού καταγράφηκαν και απόψεις δύο ψαράδων της Λέρου που δεν είχαν καμιά σχέση με το συμβάν. Στόχος ήταν να ακουστεί η εξύμνηση από αυτούς των λιμενικών και η διαμαρτυρία τους για το χαρακτηρισμό (από ποιους/ποές άραγε;) των κατοίκων της Λέρου ως ρατσιστών. Σημειώνεται πως δεν υπήρχαν συνεντεύξεις ούτε από αστυνομικούς της Λέρου (που έριξαν στα κρατητήρια τους διασωθέντες) ούτε από τους στρατιώτες στο Φαρμακονήσι (που πρώτοι είδαν το πλοίο με τους μετανάστες).

Το χειρότερο είναι πως τα σύντομα αποσπάσματα από δηλώσεις των διασωθέντων αντιπαρατίθενταν με τις καταγγελθείσες ως πλαστές «καταθέσεις» τους στους λιμενικούς, χωρίς να υπάρξει αναφορά στην καταγγελία για πλαστότητα ούτε ερώτηση στους λιμενικούς για την καταγγελία αυτή. Όπως επίσης, ενώ πήγε στη Λέρο, ο Σ.Θ. δεν αναζήτησε τους υποτιθέμενους «Αφγανούς μεταφραστές» των «καταθέσεων» που όμως κατά τους διασωθέντες ήταν Πακιστανοί με τους οποίους δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν. Ούτε ρωτήθηκαν οι δισωθέντες για τη διαφορά μεταξύ όσων δήλωσαν στο Σ.Θ. και στα ΜΜΕ πριν από αυτόν με όσα φέρεται ότι δήλωσαν στις «καταθέσεις» τους. Παρ’ ότι δε υπήρχαν καταθέσεις των διασωθέντων και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (Υ.Α.) στις οποίες αυτοί άλλα έλεγαν, δεν αναζητήθηκε η άποψη της ΥΑ.

Η βούληση «ξεπλύματος» των λιμενικών διευκολύνθηκε από την απουσία συνεχούς αφήγησης των συμβάντων από τις δυο πλευρές. Αντί για αυτή, υπήρχαν σύντομες αναφορές σε στιγμές της επιχείρησης για να μην καταλάβει το κοινό ποια ήταν η πλήρης εκδοχή των δύο πλευρών. Καθώς λοιπόν ο χρόνος που αφιερώθηκε για τα αποσπάσματα των λιμενικών ήταν μεγαλύτερος του χρόνου για τα αντίστοιχα των διασωθέντων, ο μέσος θεατής συγκρατούσε αναγκαστικά την εκδοχή των λιμενικών.

Όμως και από αυτά που ακούστηκαν προέκυψε μια προφανής απορία που επιβεβαιώνει τα ψεύδη των λιμενικών και το ξέπλυμά τους από το Σ.Θ.. Όπως είχε δηλώσει και τις πρώτες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός, ακούστηκε και στην εκπομπή πως στη λέμβο των μεταναστών ανέβηκαν δύο λιμενικοί για να τη δέσουν με το σχοινί. Η φυσιολογική απορία είναι πού ήταν αυτοί οι δύο λιμενικοί όταν μετά από λίγο δήθεν ανατράπηκε η λέμβος επειδή οι μετανάστες πήγαν όλοι από τη μία πλευρά; Επίσης, δεν είχαν δει ή μάθει πως υπήρχαν και γυναίκες και παιδιά μέσα στη λέμβο ώστε μετά την ανατροπή να τα αναζητήσουν αμέσως και να τα απελευθερώσουν; Ή μήπως απλώς δεν υπήρχαν λιμενικοί στη λέμβο γιατί δεν γινόταν επιχείρηση διάσωσης όπως ισχυρίζονται αλλά απώθησης προς την Τουρκία όπως ισχυρίζονται οι διασωθέντες, και ο ισχυρισμός εφευρέθηκε μετά την τραγωδία για να ακουστεί το υποκριτικό ερώτημα πώς θα έκαναν αυτά οι λιμενικοί όταν πάνω στη λέμβο ήταν δύο συνάδελφοί τους;

Όχι μόνο δεν έγινε αυτή η ερώτηση για τους λιμενικούς που δήθεν ήταν πάνω στη λέμβο τόσο στους λιμενικούς όσο και στους διασωθέντες, αλλά ο Σ.Θ. και ένας ψαράς κάνουν το απάνθρωπο ρητορικό ερώτημα γιατί οι διασωθέντες άνδρες δεν έκαναν κάτι για να απελευθερώσουν γυναίκες και παιδιά πριν πέσουν στη θάλασσα για να σωθούν οι ίδιοι…

Παραθέτουμε στη συνέχεια σχόλιο του Αφγανού Nasim Lomani τον οποίο η εκπομπή ευχαριστεί στο τέλος, καθώς και σκληρό αλλά όχι αδικαιολόγητο σχόλιο από σειρά συλλογικοτήτων:

Nasim Lomani: «Με έκπληξη είδα το όνομά μου στις ‘ευχαριστίες’ στην εκπομπή ‘Πρωταγωνιστές’ του Σταύρου Θεοδωρακη, χωρίς να με έχει ρωτήσει αν το θέλω. Όντως βρέθηκα εκείνη την ημέρα όταν εκείνος πήρε τις συνεντεύξεις από τους επιζώντες πρόσφυγες, όχι όμως για να βοηθήσω τους ‘Πρωταγωνιστές’ αλλά για να προστατεύσω τους πρόσφυγες. Ζητώ συγγνώμη από τους πρόσφυγες που δεν κατάφερα να τους προστατεύσω από τους δήθεν δημοσιογράφους. Ζητώ άμεσα από τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους ‘Πρωταγωνιστές’ του να αφαιρέσουν το όνομά μου από την εκπομπή και αντί αυτού, αν έχουν το θάρρος, να ζητήσουν συγγνώμη από τους ανθρώπους οι οποίοι τους εμπιστεύθηκαν.»[3]

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Μαροκινή Κοινότητα Ελλάδας, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, ActionCongo, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Αντιφασιστικές Συλλογικότητες Πειραιά, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, Κίνηση Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Τουρκίας – Ελλάδας, Αφγανική Κοινότητα, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών, Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Δημοτική Κίνηση «Λιμάνι της Αγωνίας», Οικολόγοι Πράσινοι, Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: «Δημοσιογράφοι σε δήθεν μεγάλα κανάλια επιχείρησαν να βγάλουν λάδι το Λιμενικό, χρησιμοποιώντας υποτιθέμενες καταθέσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί ως πλαστές από τους πρόσφυγες που διασώθηκαν, κάνοντας κοπτοραπτική με τις συνεντεύξεις τους και επιχειρώντας να παρουσιάσουν την τοπική κοινωνία ως βέβαιη για τις αγαθές προθέσεις του λιμενικού.»[4]

Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητο πως και στενοί συνάδελφοι του Σ.Θ. έμειναν «άφωνοι» από την εκπομπή του. Έτσι, το απόγευμα πριν προβληθεί οι Κοσμάς Βίδος και Αφροδίτη Γραμμέλη στο «Ραδιοφωνικό παντοπωλείο» στο Βήμα FM πρόβαλαν την εκπομπή με συνέντευξη με το Σ.Θ.. Όταν κάνουν κάτι τέτοιο με τηλεοπτικές εκπομπές ακολουθούν σχόλια την επόμενη ημέρα μετά την προβολή τους. Στις 19 Φεβρουαρίου 2014 δεν ακούστηκε τίποτε από τους δύο δημοσιογράφους. Η σιωπή τους ήταν εκκωφαντική και τόσο εύγλωττη…[5]

Η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη για το άρθρο του Π. Δημητρά στο LIFO.gr


Σχετικά με την εκπομπή των Πρωταγωνιστών για το Φαρμακονήσι

25 Φεβρουαρίου 2014

Στο LIFO.gr δημοσιεύουμε άρθρο του Παναγιώτη Δημητρά με τίτλο Απαράδεκτοι «Πρωταγωνιστές» για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, και στο οποίο εκτός των άλλων έγραφε: "Ο Σταύρος Θεοδωράκης έπληξε σοβαρότατα την αξιοπιστία του με την εκπομπή που είχε θέμα την τραγωδία..." Ζητήσαμε άμεσα ένα σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη. Ακολουθεί η απάντησή του.

Ο καθένας στην Ελλάδα μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Μπορεί ακόμη και να παραβλέπει τι λένε οι ίδιοι οι μετανάστες, να μην μιλάει με τους λιμενικούς, να μην ακούει τους ανθρώπους που περιέθαλψαν τους ναυαγούς και να έχει το θράσος να λέει «εγώ ξέρω τι έγινε»! Το κείμενο έχει τόσες ανακρίβειες που δεν θα μπω στο κόπο να τις επισημάνω. Άλλωστε η εκπομπή είναι παντού και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Πάντως για την ιστορία να σας αναφέρω ότι οι εκπρόσωποι της Αφγανικής κοινότητας - στα γραφεία της οποίας έγιναν ορισμένες από τις συνεντεύξεις των ναυαγών- μας έδωσαν συγχαρητήρια για τον τρόπο που παρουσιάσαμε τα γεγονότα και τις απόψεις των συμπατριωτών τους ναυαγών.

Σας επισυνάπτω μόνο την απάντηση που έστειλα στον «μεταφραστή Νασίμ» τον οποίο επικαλείται ο συνεργάτης σας.

Φίλε Νασίμ πήρα το μήνυμα σου τόσο στο κινητό όσο και στο σάιτ. Και βέβαια το όνομα σου θα αφαιρεθεί από τους τίτλους της εκπομπής. Δεν αντιλαμβάνομαι βέβαια τους ακριβείς λόγους αλλά μπορώ να κάνω κάποιες υποθέσεις. Η εκπομπή παρουσίασε αναλυτικά τις απόψεις των μεταναστών για το «έγκλημα στο Φαρμακονήσι». Μεταδώσαμε ακόμη και τους αφορισμούς τους για τους «δολοφόνους λιμενικούς». Δεν τους γελοιοποιήσαμε όμως, όπως επιχειρούν να κάνουν διάφοροι δήθεν υπερασπιστές τους, βάζοντας τους να μιλούν για «βιασμούς πάνω στα σκάφη του λιμενικού» και άλλα τέτοια τραγελαφικά. Ο σκοπός ο δικός μου Νασίμ, είναι η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Κόντρα σε αυτούς που τους θέλουν στο περιθώριο. Ρατσιστές, φανατικοί και φασίστες - διαφόρων ειδών- υψώνουν συνεχώς τείχη, εμείς προσπαθούμε να τα γκρεμίσουμε. Θα θυμάσαι φαντάζομαι το ρεπορτάζ των «Πρωταγωνιστών» για σένα το 2007. Πως με τόλμη παρουσιάσαμε τα όσα έζησες (στο «Αλλοδαπών», στις φυλακές…). Δεν είναι λοιπόν κάτι καινούργιο για μας, απλώς με θλίβει που αυτή τη φορά δεν είσαι και εσύ μαζί μας.

Ανταπάντηση στο Σταύρο Θεοδωράκη για την εκπομπή του για το Φαρμακονήσι

του Παναγιώτη Δημητρά
3 Μαρτίου 2014

Το τελευταίο κείμενο του Σταύρου Θεοδωράκη (Σ.Θ.) ως δημοσιογράφου ήταν τελικά «Η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη για το άρθρο του Π. Δημητρά στο LIFO.gr σχετικά με την εκπομπή των Πρωταγωνιστών για το Φαρμακονήσι»[6] σε απάντηση του άρθρου μου «Απαράδεκτοι ‘Πρωταγωνιστές’ για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Από τον Παναγιώτη Δημητρά ‘Ο Σταύρος Θεοδωράκης έπληξε σοβαρότατα την αξιοπιστία του με την εκπομπή που είχε θέμα την τραγωδία...’»[7] Και τα δύο κείμενα δημοσιεύθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου 2014. Η απάντησή του στο άρθρο μου επιβεβαίωσε όσα έγραψα και έπληξε ακόμα σοβαρότερα την αξιοπιστία του.

Ο Σ.Θ. έγραψε πως το κείμενό μου «έχει τόσες ανακρίβειες που δεν θα μπω στο κόπο να τις επισημάνω». Παρόμοιος ισχυρισμός στην πράξη σημαίνει πως δεν υπάρχει καμιά ανακρίβεια γι’ αυτό και αδυνατεί να επισημάνει έστω και μία. Για να γίνω πιο προκλητικός, απαιτώ να αποδείξει έστω και μια ανακρίβεια αλλιώς ο ισχυρισμός του πως έγραψα ανακρίβειες είναι συκοφαντικός. Έγραψε επίσης πως «παρέβλεψα τι λένε οι ίδιοι οι μετανάστες» γεγονός ανακριβές αφού τους επικαλούμαι. Άλλωστε τους είχαμε ακούσει και στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν όταν «γύρισαν από την κόλαση».

Πρόσθεσε ο Σ.Θ. πως «έχω το θράσος να λέω ‘εγώ ξέρω τι έγινε’». Ουδέν ψευδέστερο. Τόσο στο κείμενο για την εκπομπή του όσο και στα τρία προηγούμενα κείμενά μου για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι («Φαρμακονήσι: Να διωχθεί το Λιμενικό και για πλαστότητα καταθέσεων διασωθέντων. Ο Παναγιώτης Δημητράς διάβασε τις καταθέσεις των διασωθέντων, και γράφει στο LIFO.GR»[8], «Φαρμακονήσι: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ και διασωθέντες επιβεβαιώνουν πλαστότητα «καταθέσεων» Ο Παναγιώτης Δημητράς αποκαλύπτει στο LIFO.gr (και για την ΕΔΔΑ για «κατάθεση» Ζοντούλ σε Λιμενικούς το 2001)»[9] και «Φαρμακονήσι: Η Frontex επιβεβαιώνει πλαστότητα «καταθέσεων» που δημοσιοποίησε το Λιμενικό – «Πλαστοί» και οι μεταφραστές Ο Παναγιώτης Δημητράς αποκαλύπτει στο LIFO.GR»[10]) εκφράζω βεβαιότητα μόνο για ένα πράγμα από όσα έγιναν. Ξέρω μόνο πως οι «καταθέσεις» των διασωθέντων που δημοσιοποίησε το λιμενικό είναι πλαστές. Το τεκμηρίωσα δημόσια και είναι δημόσια γνωστό πως υπέβαλα σχετική μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Ναυτοδικείου. Κι’ όμως αυτές τις καταγγελθείσες δημόσια ως πλαστές «καταθέσεις» επικαλέστηκε εκτενώς ο Σ.Θ. στην εκπομπή του για να αντικρούσει όσα του έλεγαν οι διασωθέντες, χωρίς όμως να τους ρωτήσει για την αντίφαση ώστε να μην αναδειχθεί η διάψευση και η μεθόδευση στη λήψη των «καταθέσεων».

Το αποκορύφωμα του δικού του θράσους είναι ο ισχυρισμός του πως «οι εκπρόσωποι της Αφγανικής κοινότητας -στα γραφεία της οποίας έγιναν ορισμένες από τις συνεντεύξεις των ναυαγών- μας έδωσαν συγχαρητήρια για τον τρόπο που παρουσιάσαμε τα γεγονότα και τις απόψεις των συμπατριωτών τους ναυαγών.» Για κακή του τύχη, την ίδια ημέρα και ώρα που δημοσιεύονταν τα δύο κείμενα, στις 25 Φεβρουαρίου 2014, δημοσιευόταν επίσης το κείμενο «Όχι στη συγκάλυψη – Όχι στις ‘επαναπροωθήσεις’ του θανάτου: Συγκέντρωση για το Φαρμακονήσι στον Πειραιά. Σε συγκέντρωση και πορεία την Παρασκευή 28/2 (5 μ.μ.), στο Σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά, ενάντια στη συγκάλυψη για το Φαρμακονήσι και στις ‘επαναπροωθήσεις’ του θανάτου, καλούν πλήθος μεταναστευτικών οργανώσεων και κοινοτήτων.»[11] Σε αυτό, η Αφγανική Κοινότητα (που κατά το Σ.Θ. τον συνεχάρη) μαζί με τους φορείς Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Μαροκινή Κοινότητα Ελλάδας, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, ActionCongo, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Αντιφασιστικές Συλλογικότητες Πειραιά, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, Κίνηση Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Τουρκίας – Ελλάδας, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών, Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Δημοτική Κίνηση «Λιμάνι της Αγωνίας», Οικολόγοι Πράσινοι, Αντιεξουσιαστική Κίνηση και Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά ανέφεραν πως «δημοσιογράφοι σε δήθεν μεγάλα κανάλια επιχείρησαν να βγάλουν λάδι το Λιμενικό, χρησιμοποιώντας υποτιθέμενες καταθέσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί ως πλαστές από τους πρόσφυγες που διασώθηκαν, κάνοντας κοπτοραπτική με τις συνεντεύξεις τους και επιχειρώντας να παρουσιάσουν την τοπική κοινωνία ως βέβαιη για τις αγαθές προθέσεις του λιμενικού».

Έχει δίκιο ο Σ.Θ. σε ένα σημείο: δεν μίλησα με τους λιμενικούς. Όπως δεν μίλησα με τους λιμενικούς όταν ξεκίνησα την υποστήριξη της υπόθεσης Zontul που βιάστηκε από τους λιμενικούς η οποία κατέληξε σε καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ επειδή αυτοί που «μίλησαν» με τους λιμενικούς (οι ναυτοδίκες) τους είχαν αθωώσει για το βιασμό. Επίσης ποτέ δεν μίλησα με τους αστυνομικούς που σκότωσαν τους Celniku και Λεωνίδη, σακάτεψαν τον Καραγιαννόπουλο ή βασάνισαν τον Μπέκο, τον Κοτρόπουλο, το Ζελίδη, την Πετροπούλου-Τσακίρη, τον Γκαλότσκιν, το Στεφάνου, τον Καλαμιώτη και τον Κατσαρή. Η ελληνική δικαιοσύνη που μίλησε με τους αστυνομικούς δράστες τους απάλλαξε. Το ΕΔΔΑ και η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ όπου προσέφυγα για λογαριασμό των θυμάτων ή των συγγενών τους αναλύοντας το υλικό από το γραφείο μου όπως έκανα και με τη δικογραφία για το Φαρμακονήσι καταδίκασαν αυτούς που μίλησαν με τους αστυνομικούς και δικαίωσαν τα θύματα και προφανώς τον –κατά το Σ.Θ.- θρασύτατο υπογράφοντα.

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την ευχάριστη έκπληξή μου πως στις δύο αναρτήσεις του άρθρου μου από το Lifo στο Facebook καταγράφτηκαν 304 likes και 48 shares,[12] ενώ στις δύο αναρτήσεις της απάντησης του Σ.Θ. από το Lifo στο Facebook καταγράφτηκαν 166 likes και 2 shares.[13]

*****************************
UPDATE
5 Μαρτίου 2014

Κι όσο για τα «συγχαρητήρια» που λέει ότι του έδωσε η Κοινότητα των Αφγανών, διαβάζουμε[14] και μεταφέρουμε την απάντησή τους:

Η απάντηση της Κοινότητας των Αφγανών στους «Πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη.

Τα συγχαρητήρια που δεν δώσαμε ποτέ. Ως Αφγανοί ίσως καμία φορά είμαστε υπερβολικά ευγενικοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι μπορούν να εκμεταλλευθούν την «ευγένεια» μας και την χρησιμοποιούν εναντίον μας.

Μετά την «τραγωδία» του Φαρμακονησίου στις 20/01, με 11 νεκρούς, 8 παιδιά και 3 γυναίκες (πρόσφυγες του πολέμου), ενώ ολόκληρη η κοινότητα μας πενθούσε μαζί με τους διασωθέντες πρόσφυγες για την μεγάλη απώλεια αυτή, ανακοινώθηκε επίσης ότι η διασωθέντες πρόσφυγες ευχαρίστησαν εκείνους (τους λιμενικούς) που ευθύνεται για το έγκλημα. Εμείς ως κοινότητα σκόπιμος, αφήσαμε τους ιδίους τους διασωθέντες να απαντήσουν, όπως και έγινε. Όλοι τους οι διασωθέντες πρόσφυγες διέψευσαν κατηγορηματικά και επανειλημμένα, όσο τις καταθέσεις τόσο και το «ευχαριστώ» που περίσσευε.

Όσον αφορά, την εκπομπή «πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη, και τα ψευδή συγχαρητήρια που θα ήθελαν να ακούσουν ο «δημοσιογράφος» και οι συνεργάτες του, ειδικά μετά την προβολή της εκπομπής, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση τα έξις:

Ως κοινότητα των Αφγανών, ο ρόλος μας ήταν (όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις) η διαμεσολάβηση, μεταξύ «δημοσιογράφου» και τους πρόσφυγες. Βοηθήσαμε να γίνει η συνεντεύξεις με τους διασωθέντες, διαθέτοντας χώρο του γραφείου μας και διερμηνεία. Οι διασωθέντες πρόσφυγες μέσο εμάς εμπιστευθήκαν το «δημοσιογράφο» και την εκπομπή του και χωρίς τη βοήθεια μας θα ήταν αδύνατον να γίνει οι συνεντεύξεις αυτές, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά στην εκπομπή, αλλά αποσπασματικά.

Όμως, η εκπομπή μας έκπληξε όπως και πολλούς άλλους που την παρακολούθησαν, με το τρόπο που παρουσίασε τα γεγονότα, του Φαρμακονησιού. Στην ουσία, όχι μόνο ήταν άδικο προς ανθρώπους (πρόσφυγες) που εμπιστευθήκαν το δημοσιογράφο και τους συνεργάτες του, αλλά και έφτασε στο σημείο να κατηγορηθούν οι ίδιοι, «το γιατί δεν έτρεχαν να σώσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους; όταν αυτοί πνιγόταν». Η παρουσίαση των «ψευδών» καταθέσεων (χωρίς αναφορά βέβαια, στις σοβαρές καταγγελίες που τις αμφισβητούν) αντί τις μαρτυρίες των ίδιων διασωθέντων που πάρθηκαν στα γραφεία μας, τουλάχιστον, είναι αντί- δεοντολογική από τη πλευρά του δημοσιογράφου, Σ.Θ.

Ως κοινότητα των Αφγανών παρά τις απόπειρες προσπαθείς του Σταυρού Θεοδωράκη να απαλλάξει τους εμπλεκομένους λιμενικούς από τις ποινικές ευθύνες του εγκλήματος και να τους παρουσιάσει «άγγελοι της διάσωσης», θέλουμε εμείς να εμπιστευθούμε την ελληνική δικαιοσύνη και θα περιμένουμε με αγωνιία το πόρισμα των δικαστικών αρχών για την «τραγωδία» του Φαρμακονησιού. Οι «πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη θα είχε σίγουρα πολλά συγχαρητήρια από την πλευρά των λιμενικών, εμείς ακόμα αν τα δίναμε, (που στην προκείμενη περίπτωση αποκλείεται), θα είχε μόνο εκμεταλλευτική χρήση εναντίον μας.

Τέλος από την πλευρά μας και ειδικά από την πλευρά των διασωθέντες υπάρχει μια σκληρή αλήθεια. Πνιγήκαν 8 παιδιά και 3 γυναίκες άδικα και αβοήθητα και κάποιοι ευθύνονται για αυτό. Μια αλήθεια που καμία εκπομπή και κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να το κρύψει.

Η αξιοπρέπεια πάνω από όλα!

Με εκτίμηση
Κοινότητα των Αφγανών Μ&Π στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...