Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Σκάβουν έναν δεύτερο... Εβρο, μήκους 120 χλμ. δίπλα στον ποταμό

View on the village Makri, Evros, GreeceImage via Wikipedia
Δεύτερο... Εβρο μήκους 120 χιλιομέτρων και πλάτους 30 μέτρων σκάβουν δίπλα στον ποταμό οι Ενοπλες Δυνάμεις. Η ολοκλήρωση της μήκους 14.500 μέτρων αντιαρματικής τάφρου από το χωριό Μαράσια μέχρι το χωριό Ν. Βύσσα και ο επιτυχής απολογισμός όσον αφορά την ανακοπή της εισόδου λαθρομεταναστών από τη συγκεκριμένη περιοχή, άναψε πράσινο φως για την επέκταση του έργου προς Βορρά και Νότο.
Ηδη, όπως διαπίστωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, κατά την επιθεώρηση που έκανε προχθές έχει προχωρήσει το 17% του έργου καθώς την περίοδο αυτή εκτελούνται εργασίες εκβάθυνσης σε μήκος περίπου 4.000 μέτρων, από την περιοχή του χωριού Ν. Βύσσα μέχρι τον παραπόταμο του Εβρου και νοτιότερα, αλλά και εργασίες διάνοιξης νέου τμήματος 2.500 μέτρων, στη περιοχή ανατολικά του χωριού Αρδάνιο.
Η εντολή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι να προχωρά το έργο με τις μηχανές στο φουλ καθώς «προσφέρει και σημαντικά οφέλη στην ακριτική περιοχή αφού θα συμβάλει στη δημιουργία υδροβιοτόπων με παράλληλη χρησιμοποίηση των νερών των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροπόταμου και των υπαρχόντων ταμιευτήρων. Παράλληλα θα αποτελέσει και εξαιρετικό αποστραγγιστικό σύστημα, για την προστασία της περιοχής από τις υπερχειλίσεις ποταμών».
Η μελέτη συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΣ, από στρατιωτική επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την κατασκευή αρχικά κατάλληλης αντιαρματικής τάφρου για την ενίσχυση της άμυνας του Εβρου ποταμού.

Μείωση λαθρομεταναστών. Πάντως, η σημαντική μείωση του αριθμού των λαθρομεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν πλέον να εισέλθουν στη χώρα μας στα τμήματα όπου η τάφρος έχει ολοκληρωθεί ανέδειξε - σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές - άλλο ένα σημαντικό όφελος για τη χώρα. Βέβαια, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, μέρος των λαθρομεταναστών μετακινήθηκε προς άλλες «διόδους». Πάντως, η συμβολή της τάφρου στην αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών δεν σημαίνει αλλαγή των σχεδίων ως προς την κατασκευή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φράχτη στον νομό.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...