Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που καθυστερούν αδικαιολόγητα την εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία είναι οι εννέα από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που καθυστερούν αδικαιολόγητα την εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), υποστηρίζει ο αρμόδιος Επίτροπος Τόμας Χάμαρμπεργκ.
Κάποια από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δείχνουν μια υπερβολική καθυστέρηση σ' ότι αφορά την συμμόρφωση τους και την υποχρέωση τους να εφαρμόζουν τις τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνει, σε δημόσια παρέμβαση του, ο Επίτροπος και υπογραμμίζει ότι η κατάσταση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, δεδομένου ότι η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου από τα κράτη-μέλη είναι απαραίτητη για την μεταφορά των προτύπων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο εσωτερικό δίκαιο της κάθε χώρας.

Ο Επίτροπος για τ' Ανθρώπινα Δικαιώματα υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 46 της Σύμβασης, τα συμβαλλόμενα με το ΣτΕ κράτη-μέλη έχουν αναλάβει την υποχρέωση να συμμορφώνονται άμεσα με τις τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου και να καταβάλλουν έγκαιρα τις επιδικαζόμενες αποζημιώσεις στους δικαιωθέντες.

Επικαλούμενος την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ (που είναι το αρμόδιο όργανο για την επίβλεψη της εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου), ο κ. Χάμαρμπεργκ, χαρακτηρίζει προβληματική την εμμονή ορισμένων κρατών-μελών του Οργανισμού να μην εφαρμόζουν ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τ' αποτελέσματα αυτής της έκθεσης, ενώ το ποσοστό των υποθέσεων που εκκρεμούν για εκδίκαση στο Δικαστήριο έχει μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, αντίθετα αυξήθηκε το ποσοστό των τελεσίδικων αποφάσεων του ΕΔΑΔ που δεν εκτελούνται. Περισσότερες από 9.000 καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου εξακολουθούν να παραμένουν ανεκτέλεστες, σημειώνει ο Επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...