Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Προβληματικές οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου

Οι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Αγ. Στεφάνου υπομένουν την μεσαιωνική πολιτική της κυβέρνησης στα Εργασιακά με πρωτοφανείς συνθήκες και πρακτικές στον ιδιαίτερο τομέα του σωφρονιστικού συστήματος που υπηρετούν.

Σαν να μην έφταναν οι μεθοδεύσεις για την υποβάθμιση του κλάδου τους με περικοπές στις υπερωρίες και τις συνθήκες γενικότερα της εργασίας, ο αρμόδιος Υφυπουργός Δικαιοσύνης κατά την επίσκεψη του στο σωφρονιστικό κατάστημα αρκέστηκε σε συνηθισμένες παλαιοκομματικού τύπου υποσχέσεις για βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης τόσο των κρατουμένων όσο και των εργαζομένων.
Στα πλαίσια αυτά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σωφρονιστικό κατάστημα των Πατρών, ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση με θέμα «Ανύπαρκτος ο σχεδιασμός αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Υπηρεσιακά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σωφρονιστικοί Υπάλληλοι των φυλακών του Αγίου Στεφάνου σχετικά με την αδράνεια των αρμοδίων Υπουργών στη εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης για το σωφρονιστικό σύστημα. Η απαξίωση και η κοροϊδία πραγματικά έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή ο οποίος αρκέστηκε σε υποσχέσεις προς τους υπάλληλους του σωφρονιστικού καταστήματος του Αγίου Στεφάνου. Καθοριστικό ρόλο στις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή παίζει το φαινόμενο της απόπειρας διακίνησης ναρκωτικών στο εσωτερικό των φυλακών την στιγμή που ο αριθμός των κρατουμένων, που αυτή την περίοδο φθάνουν τους 700, είναι διπλάσιος από όσους μπορεί να χωρέσει. Ωστόσο καμία πρόταση δεν ακούστηκε από τον Υφυπουργό για αποσυμφόρηση των κρατουμένων, παραπέμποντας αόριστα στο «γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης» πανελλαδικά. Την ίδια ώρα οι συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό των φυλακών εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς τις μεταμεσονύχτιες ώρες παραμένει σε κάθε πτέρυγα, από τις τέσσερις συνολικά, βάρδια μόνο ένας υπάλληλος!

Δηλαδή τέσσερις υπάλληλοι επιτηρούν μια φυλακή 700 κρατουμένων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της.

Ο λόγος είναι ότι οι ώρες νυχτερινής εργασίας είναι καθορισμένες και αντιστοιχούν σε έναν μόνο σωφρονιστικό υπάλληλο ανά πτέρυγα. Έτσι ο υφυπουργός υποσχέθηκε την αύξηση των νυχτερινών ωρών, κάτι που θα διαφανεί στην πράξη εάν θα γίνει. Επίσης κατά την επίσκεψη του κ. Πεταλωτή διεφάνη η έλλειψη πολιτικής για την απεξάρτηση των τοξικομανών κρατουμένων, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει μέριμνα για τη δημιουργία ενός ειδικού κέντρου στο εσωτερικό της φυλακής με τη συμμετοχή κάποιου φορέα απεξάρτησης.

Κατόπιν τούτου και με δεδομένα τα προαναφερθέντα προβλήματα για το εν λόγω θέμα, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός 1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού καταστήματος του Αγίου Στεφάνου; 2) Ποια μέτρα θα λάβει άμεσα για την μεταβολή του φαινόμενου το να φυλάσσονται 700 κρατούμενοι με 4 φύλακες κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες; 3) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος επανασχεδιασμού του συστήματος που εξήγγειλε ο Υφυπουργός;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...