Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Δολοφονική επίθεση κατά Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας

Με αφορμή την άγρια δολοφονία νεαρού Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας, τα ξημερώματα της Κυριακής 12 Αυγούστου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και οι 19 μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που συναποτελούν το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας καταδικάζουν έντονα, για μια ακόμη φορά, τη ρατσιστική βία και καλούν την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης των ρατσιστικών επιθέσεων.

Οι βάναυσες επιθέσεις και τα εγκλήματα μίσους με ρατσιστικό κίνητρο, που στρέφονται κατά μεταναστών και προσφύγων με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματός τους, τη θρησκεία ή τη χώρα προέλευσής τους, έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα και αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι δράστες παρόμοιων επιθέσεων δρουν σχεδόν ανενόχλητοι, με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, κατά ομάδες στις οποίες συχνά πρωτοστατούν εξτρεμιστικά στοιχεία. Η εγκληματική δράση μηχανοκίνητων ομάδων κρούσης τεκμηριώθηκε και καταγγέλθηκε από το Δίκτυο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν ειδικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης παρόμοιων πράξεων, γεγονός που συνέβαλε στην κορύφωση της βίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας από τους δράστες βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων δεν έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το φόβο των θυμάτων να καταγγείλουν τα περιστατικά στην αστυνομία (αρκετές φορές μετανάστες χωρίς χαρτιά), αλλά και η αδυναμία ή απροθυμία των διωκτικών αρχών να προβούν σε συλλήψεις, συμβάλλουν στο να συντηρείται και να ενισχύεται ο φαύλος κύκλος της βίας.

Το Δίκτυο καταδικάζει έντονα τη βία, από όπου και αν προέρχεται. Όταν όμως αυτή αποκτά χαρακτηριστικά συστηματικής και συντονισμένης επίθεσης κατά των αλλοδαπών, με το πρόσχημα της ‘εκκαθάρισης’ του δημόσιου χώρου από ομάδες κρούσης που αυτοαναγορεύονται σε εγγυητές της δημόσιας ασφάλειας, χωρίς αποφασιστική και ακαριαία αντίδραση του κράτους και των θεσμικών του οργάνων, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που απειλεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, προσβάλλει τον πολιτισμό της και εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, που αποτελεί πλέον απειλή για το ίδιο το κράτος δικαίου και τη δημοκρατική ομαλότητα, το Δίκτυο:

- Καλεί τις αρχές να εξαντλήσουν κάθε μέσο για τη σύλληψη και παραπομπή στη δικαιοσύνη των δραστών της πρόσφατης δολοφονικής επίθεσης, καθώς και όλων όσων εμπλέκονται σε πράξεις βίας με ρατσιστικό κίνητρο.

- Καλεί τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους προς κάθε κατεύθυνση και να ελέγξουν κάθε πληροφορία με σκοπό την αποτελεσματική δίωξη των υπευθύνων.

- Ζητά από τα αστυνομικά όργανα μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και εγκληματικές πράξεις.

- Επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ειδικού μηχανισμού καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθώς και θέσπισης εγγυήσεων για την προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων, ώστε να τα καταγγέλουν χωρίς το φόβο να συλληφθούν ή να υποστούν αντίποινα.

- Ζητά επίσης από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν αποφασιστικά στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις περιπτώσεις όπου εκφέρεται ρατσιστικός λόγος που παροτρύνει ανοιχτά και απροκάλυπτα στην τέλεση βίαιων πράξεων και εγκληματικών ενεργειών, φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, το Δίκτυο κάνει έκκληση στην Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάθε δημόσιο πρόσωπο αλλά και κάθε πολίτη, να απέχουν από δηλώσεις και ενέργειες που στοχοποιούν συλλήβδην τους αλλοδαπούς και τροφοδοτούν την ξενοφοβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...